Зашто претраживач Гугл ретко препознаје српски када се пише ћирилицом?

Poruka
18.972
*Ауторска тема*

Покушаћу одговор на своје питање пронаћи овде, иако тема није уско везана за саму политику, па ћу је у зависности од развоја теме пребацити на други пдф.

Један детаљ код Гугл претраживача ми је запао за око и веома је интересантан. Наиме, када се пише ћирилицом, ретко избацује српски језик у резултатима. Изузмимо домен google.rs, који и јесте предвиђен за државу Србију.

Код куцања појма ''река'', готово сви резултати који се односе на географски појам су на руском језику.
Код појма ''политика'' занимљиво опет доста резултата на руском језику, иако имам чак истоимене новине чији је портал на ћирилици.
Куцајући ''Русија'' прво избаци резултат на македонском језику, па тек онда на српском.

Шта ви мислите због чега је овако? Зашто Гугл не препознаје или ретко препознаје српски језик када се пише ћирилицом?

Не бих рекао да је тако. Пуно пута ми је тастатура остала на српском, а претраживао сам нешто што би требало исписати латиницом. Проналазио је тражено без икаквих проблема.

Не бих рекао да је тако. Пуно пута ми је тастатура остала на српском, а претраживао сам нешто што би требало исписати латиницом. Проналазио је тражено без икаквих проблема.

Јеси ли користио .РС домен или?

ImftFEs.jpg

- - - - - - - - - -

Јеси ли користио .РС домен или?

Да, ено printscreen-a горе.

*Ауторска тема*

Покушаћу одговор на своје питање пронаћи овде, иако тема није уско везана за саму политику, па ћу је у зависности од развоја теме пребацити на други пдф.

Један детаљ код Гугл претраживача ми је запао за око и веома је интересантан. Наиме, када се пише ћирилицом, ретко избацује српски језик у резултатима. Изузмимо домен google.rs, који и јесте предвиђен за државу Србију.

Код куцања појма ''река'', готово сви резултати који се односе на географски појам су на руском језику.
Код појма ''политика'' занимљиво опет доста резултата на руском језику, иако имам чак истоимене новине чији је портал на ћирилици.
Куцајући ''Русија'' прво избаци резултат на македонском језику, па тек онда на српском.

Шта ви мислите због чега је овако? Зашто Гугл не препознаје или ретко препознаје српски језик када се пише ћирилицом?

добијам сличне резултате на подешавањима
Default search engines ===>>> google.com/ncr

значи резултати са: https://www.google.com////

--------------------------------
завера :lol:

Да, ено printscreen-a горе.

Покушај домен неке друге земље, резултати ће махом бити на руском или македонском.

- - - - - - - - - -

добијам сличне резултате на подешавањима
Default search engines ===>>> google.com/ncr

значи резултати са: https://www.google.com////

--------------------------------
завера :lol:

Стварно ми није логично зашто нема наших резултата.

Еј, македонског има, а српског нема. Стварно ме чуди због чега је тако.

- - - - - - - - - -

Ко још и где пише српски ћирилицом? Зашто би google препознао нешто што је и у Србији реткост?

Сумњам да је појам политика реткост, поготово што има истоимени портал новина z:D

*Ауторска тема*

Zbog novca.Rusi su platili Guglu da pretražuje Net po njihovom rečniku.

........................
......................
Стварно ми није логично зашто нема наших резултата.
.................

нисам нешто на том пољу али колико чувамо језик добро је да га уопште и имамо

- читав IT-sektor пише латиницом (ћелавом латиницом /ENG) + иначе слаба употреба ћирилице

- његово само индексирање тј. ћирилица која се дијели на СРБ/БиХ/ЦГ (индентиче ријечи и карактери)

- нема пуно квалитетног садржаја

- нико се не жали Гуглу (или је мали број притужби)

................. све то наведено утиче на резултате ....
--------------------------

слично/исто и са google translate

Ко још и где пише српски ћирилицом? Зашто би google препознао нешто што је и у Србији реткост?

Biće da google bolje i više zna ćirilice nego prosečan Srbin ili Rus....dok ne uvežbaju, za par godina ili decenija...:)

нисам нешто на том пољу али колико чувамо језик добро је да га уопште и имамо

- читав IT-sektor пише латиницом (ћелавом латиницом /ENG) + иначе слаба употреба ћирилице

- његово само индексирање тј. ћирилица која се дијели на СРБ/БиХ/ЦГ (индентиче ријечи и карактери)

- нема пуно квалитетног садржаја

- нико се не жали Гуглу (или је мали број притужби)

................. све то наведено утиче на резултате ....
--------------------------

слично/исто и са google translate

Све је то тачно и слажем се са већином разлога које си навео.

Међутим, рецимо да је код Македонаца иста ситуација, вероватно и јесте, нисам упућен што се тиче њих.

Узео сам претрагу ''Русија'' јер знам да на руском не пишу тако и опет македонски избаци пре српског.

Ја често заборавим да пребацим на англосаксонску тастатуру кад хоћу садржаје на англосаксонском, али опет ме одведе где треба.

"порнхуб"

Лепо изађе шта треба.

Иначе, користим и Гугл и Јандекс.

Ја често заборавим да пребацим на англосаксонску тастатуру кад хоћу садржаје на англосаксонском, али опет ме одведе где треба.

"порнхуб"

Лепо изађе шта треба.

Јеси ли покушао са оним чешким претраживачем, Seznam.cz?

Наводно Кина и Чешка су једине државе које не користе Гугл као примарни претраживач.

Кина због блокаде сајта, а Чешка јер форсирају домаће z:lol:

Кинези користе baidu.com

да,

"порнхуб"

Лепо изађе шта треба.

яндекс је добар, одличан

Јеси ли покушао са оним чешким претраживачем, Seznam.cz?

Наводно Кина и Чешка су једине државе које не користе Гугл као примарни претраживач.

Кина због блокаде сајта, а Чешка јер форсирају домаће z:lol:

Нисма пробао чешки, али се слажем са колегом да је Јандекс одличан

Back