Zašto prdež smrdi i šta to govori o vašem zdravlju? - Obrazovna tema

Sensei

Master
Moderator
Poruka
49.176
Prosečna osoba pusti malo vazduha da pobegne iz donjih regiona više od 20 puta dnevno.
99% tih pufova ne privlači pažnju. Nisu glasni. Nisu smrdljivi. Ali onda postoji još 1%...

Šta uzrokuje prdenje?

Da biste razumeli zašto prdeži smrde, pomaže da znate priču o njihovom poreklu. Intestinalni gasovi se obično formiraju na jedan od dva načina

• Varenje hrane. Ovaj proces stvara vodonik, ugljen-dioksid, metan i druge gasove koji podstiču nadimanje.
  • Gutanje vazduha. Prosečna osoba proguta oko 2 litre vazduha dnevno dok žvaće, priča, hrče i pije. Većina toga se vraća podrigivanjem. Neki, međutim, putuju dole kroz vaše crevo pre nego što iskliznu iz donjeg otvora.

Zašto neki prdeži smrde?

Uglavnom je vezano za nešto što ste konzumirali.
Varenje ponekad stvara vodonik sulfid, koji može dodati miris pokvarenih jaja.

Medicinski razlozi za smrdljive prdeze
Hrana može biti glavni razlog za smrdljive gasove, ali nije jedini. Ostali izvori uključuju:

• Flora creva
  • Lekovi
  • Zatvor
  • Infekcije ili bolesti

Prdeži neprijatnog mirisa obično dođu i odu. Međutim, ako taj smrad nastavi da dolazi, to može biti znak da unutra nešto nije u redu. Uslovi koji mogu izazvati smrdljive prdeže uključuju:

• Inflamatorna bolest creva (IBS), uključujući poremećaje kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis.
  • Kolorektalni kancer.
  • Opstrukcija tankog creva ili debelog creva.
  • Bakterijska infekcija ili prekomerni rast.

Ako loš gas traje duže vreme, razgovarajte sa svojim zdravstvenim radnicima da biste pronašli uzrok.

62267ebf990863001998d0d1

FDDD

Iskusan
Poruka
6.705
Moje iskustvo od kako sam postao vegan je da su gasovi neverovatno izgubili intenzitet smrada. Eto nešto od pozitivnih stvari veganstva koje sam primetio. Nadima me ali ne smrdi ili vrlo malo čak i kad jedem pasulj a pre je bila Hirošima u wc-u. Ne znam u čemu je stvar, možda mi se popravila ta crevna flora ili jbm li ga šta je

Poruka
22.801
šeta crnogorac ulicom i nehotice prdne....neprijatno mu bilo pa se okrete da vidi da l` je neko cuo i ugleda crnca iza sebe pa rece sav iznenadjen..."uf, izvini čoče što te spržih!!!!"
Vozi se Mujo a u traci do njega prezgodna ženska. Gledaju se, smješkaju se, pomalo i utrkuju. Dođoše do raskrsnice, stadoše oboje na crveno, ženska spušta prozor i zavodnički ga gleda sa osmijehom. Spusti i Mujo suvozačev prozor pa joj doviknu:

-i ti prdnula, ha?
:D