Zašto potiskujemo emocije?

Džudi S

Domaćin
Moderator
Poruka
4.888
Forum.jpg

O potiskivanju emocija postoje tekstovi na portalima posvećenim mentalnim zdravljem. Ne želim da kopiram te tekstove jer su dugački, a sve se može napisati svojim rečima. 🙂

Negativne emocije se najviše potiskuju, a u tome nam pomaže mehanizam odbrane koji štiti osobe od neprijatnih osećanja.

Osobe žele da zaborave na neprijatna osećanja i da ih "gurnu pod tepih" jer ne žele da razmišljaju ili da reše problem zbog kojih su nastale negativne emocije.

Potiskivanje emocija negativno utiče ne samo na zdravlje psihe već i na zdravlje tela.

Da li ste nekada, svesno ili ne svesno potiskivali neku negativnu emociju?

Da li potiskivanje emocija ima neku pozitivnu stranu?

Šta mislite o osobama koje potiskuju emocije?

Foto: Pixabay.com

Iz straha i smrada...
DA , svako potiskivanje emocija ima za cilj pozitivnu posledicu , tj izbegavanje svesti o izbegnutom...
Da li su i korisna izbegavanja, nekad da, ali nekad ne...
Potiskivanje emocija je nekad slicno neprimecivanju trenutka kad da se emocija ispolji..

Emocija nije sastava kao sto vecina misli , to nije stanje koje je obavezno i koje je dosledni rezultat nekih prethodnih radnji...
Ako se ne ispolji u odredjenom trenutku mikrosekundi vremena, emocija ne postoji vise, ona moze da se ispolji samo u sledecem trenutku vremena, tkanja, a onda je sasvim druga emocija, nikako ne moze biti ista cak i kad se osoba nateze da bude ista...
Bilo da je zeljena ili nezeljena, voljena ili nevoljena...
Svaka emocija je vezana samo za jedan jedini trenutak vremena kad moze da se dogoti upravo takva, svaki sledeci je nekako drugacija, kao san ...
San mozete sanjati isti samo u jednom trenutku sna, vrlo retko ga mozete ponoviti istog u nekom drugom trenutku sna...
Jedini nacin da se ponovi je da san zbog necega postane urezan...ali onda nije san vec je strah, panika, nije nesto sto se desava tog trenutka, tok vremenskog tkanja..

Svesno sam potiskivala emocije na radnom mestu. Radno mesto je bilo takvo da sam morala da budem ljubazna i trudila sam se maksimalno da to budem.

Retko sam pokazivala negativnu emociju jer nisam želela da ulazim u konflikt. Ali..u nekim situacijama nisam ni mogla niti sam želela da potisnem emocije.

Mislim da ne postoji ništa pozitivno kod potiskivanja emocija. Nanosi štetu zdravlju u globalu.

Potiskujem negativne emocije jer ne volim da se svađam i ulazim sa nekima u konflikte.

Potiskivanje emocija koje se laicki cesto upotrebljava kao psiholoski pojam, je nesto drugo , to je pitanje sta raditi sa periodicnim pojavama misli o problemu koji se stalno javlja u sadasnjem trenutku i trazi resavanje...
Moze biti oopsesivan problem tj povezan sa opsesivnoscu , a ne mora...

Prema tome sta uzrokuje ponavljanje pobude da se nesto oseca ili reaguje razlikujemo i to da li je reakcija dodeljivanja prioriteta preterana ili nije.

Ako se prioritet inicijacije te reakcije i misli javlja zbog dosade, tj nepostojanja druge inervacije, pobude, onda govorimo o nervozi iz dosade....

Ako je prioritet visok zbog straha onda govorimo o potiskivanju straha ili zebnje.
Ako je to vezano za nase psihicke navike, onda se radi o nespokoju , pa se tako i resavaju sve ove pobude, tj stvaranja emocija..

Recimo poznate su metode izazivanja zaljubljenosti preko pomeranja dupeta, tj izazivanja nespokoja i stalne paznje i pojave stalnih emocija nesmirenosti , koje osoba moze protumaciti kao zagrejanost ili potrebu da razresi taj unutrasnji sukob sa tzv emocijama, i to stvori pogresnu sliu , ali to je nebitno , vazno je samoubedjivanje i nespokoj postane samoubedjenje o zaljubljenosti , i kasnije se nadju dodatni argumenti i sve to ode u resenje koje je upustanje u vezu daj da probam da vidim promena da se smirim...

Provokacija nesmirenosti takodje poznat slucaj izazivanja emocija preko dirkanja sujete, ili sta moja drugarica ima a ja nemam...zavisti ili komparacije ili rangiranja...hijararhijskog u ljudima..

Pogresna je podela na impulsivne i neimpulsivne emocije...to ne ide tako ...to je samo zabluda, svaka emocija je vezana samo za jedan trenutak vremena u sledecem je vec drugacijeg inteziteta , okruzenja, svega....a moze biti istog kvaltieta, besan sad i besan za 10 sekundi jeste i dalje bes ali totalno razlicitih posledica, isto kao i zaljubljenost sad i zaljubljenost za 10 sekundi moze biti totalno razlicita..

Potiskivanje emocija tu nije vise pitanje emocija, nego sujete, karaktera ili neceg treceg sto osoba ocekuje od sebe, pa stalno postavlja taj problem na tacnu...
Dakle resenje je, ili ne postavlja taj problem na tacnu ili ga resava...
Ili radi odlaganje emocija...moze i to...odlaganje resenja...tj odlaze sve moguce pobude za emociju , do daljneg, a onda ponovo aktivira inervaciju koja ce stalno stvarati emociju..

To moze biti negativa, vapaj za resenjem ili pozitiva, ja njega volim , samo nisam o tome razmisljala dok sam bila u bioskopu ili dok sam ceo dan bila sa pacijentima...

Pogledajte prilog 1630632
O potiskivanju emocija postoje tekstovi na portalima posvećenim mentalnim zdravljem. Ne želim da kopiram te tekstove jer su dugački, a sve se može napisati svojim rečima. 🙂

Negativne emocije se najviše potiskuju, a u tome nam pomaže mehanizam odbrane koji štiti osobe od neprijatnih osećanja.

Osobe žele da zaborave na neprijatna osećanja i da ih "gurnu pod tepih" jer ne žele da razmišljaju ili da reše problem zbog kojih su nastale negativne emocije.

Potiskivanje emocija negativno utiče ne samo na zdravlje psihe već i na zdravlje tela.

Kad god sam krio emocije,ili ih sklanjao pod tepih,uvek mi se desilo da kasnije puknem na najmanjoj sitnici.Bolje je se odmah izduvati i reci i sebi i drugima sta nije u redu.Manje stete.

Zavisi od slucaja ,ja sam isao psihijatru u Holandiji zbog posljedica rata tj logora i nisu htjeli da sve dogadjaje ispricam i otvorim sve emocije jer funcionsem dovoljno dobro, cesto se u slucajevima kao moj se desi da je potiskivanje emocija i bolje jer prisjecanje svih dogadjaja i emocije znaju da naprave gore stanje.

nekad mi dodje da se izdernjam na cijeli svijet

ali potisnem jer nije humano,

Mislim da se izraz "potiskivanje emocija" koristi veoma olako.
Jedna stvar je potiskivanje emocija, a druga stvar je upravljanje emocijama.

Na primer, iznervira te šef i dođe ti da ga opsuješ. Emocionalno inteligentna osoba, koja ume da upravlja svojim emocijama, neće dozvoliti sebi da opsuje šefa, već će sebi objasniti da je šef imbecil kojeg treba u tom slučaju ignorisati, i zaista će ga ignorisati i upotrebiti svoju negativnu emociju na nesto korisno. Na primer, uradice 20 sklekova.

Emocionalno nezrela osoba ce ili opspvati sefa, ili ce precutati i jesti se iznutra, bez ikakve zrele reakcije i zrelog upravljanja i usmeravanja te emocije - i to se zove potiskivanje.

Potiskivanje, ovako opisano, nije zdravo.

Mislim da se izraz "potiskivanje emocija" koristi veoma olako.
Jedna stvar je potiskivanje emocija, a druga stvar je upravljanje emocijama.

Na primer, iznervira te šef i dođe ti da ga opsuješ. Emocionalno inteligentna osoba, koja ume da upravlja svojim emocijama, neće dozvoliti sebi da opsuje šefa, već će sebi objasniti da je šef imbecil kojeg treba u tom slučaju ignorisati, i zaista će ga ignorisati i upotrebiti svoju negativnu emociju na nesto korisno. Na primer, uradice 20 sklekova.

Emocionalno nezrela osoba ce ili opspvati sefa, ili ce precutati i jesti se iznutra, bez ikakve zrele reakcije i zrelog upravljanja i usmeravanja te emocije - i to se zove potiskivanje.

Potiskivanje, ovako opisano, nije zdravo.
A gde je granica između upravljanja emocijama i potiskivanja? Ako te očigledno taj neko uznemirava, a primer sa šefom je onda pretpostavka da je i na duži rok to stanje. Kako onda to nije potiskivanje, jedino da od kancelarije napraviš džim i obesiš džak sa šefovom slikom :mrgreen:

Inace argumentacija za diskretizaciju emocija postoji odavno ..
Izbroj do 10, izbroj do 2, udahni duboko , sve su to argumenti koje ljudi znaju a odredjuju da vas odgovor na pobudu samo 2 sekunde kasnije nije isti kao u prvom mahu i ima podrsku i u hormonima, jer talas besa nekome prodje za 2 sekunde, nekome za 5, a budalama obicno namerno ne prolazi dugo , jer ih sami dolivaju ,

Osim hormona tu je i tik tak, srce je takodje fizicki diskretizacija naseg zivota, jer bar polovina smrti nastaje kad se desi neki prekid rada, zastoj, koji nije prirode tipa sat nego je prekid tipa do 1 minut.
Dobro infarkti su trajno narusenja stanja, tj vecina njih nastaje tokom celog dana ili dva dana, iako ljudi misle da je nastao u sekundi ili minutu...tako mi pricaju ljudi koji su preziveli vise njih , oni znaju bolje ....

Svako ima neki svoj razlog zašto nešto potiskuje, mada mislim da se mahom to svede na emociono učenje i kako naša sredina (ne)prihvata emocionalne tantrume.
U ranim godinama deca najbolje uče, a najbolje lekcije se uče pod nervnim/emotivnim stresom i strahom, primeri:
Dete ima učestale napade besa (recimo u fizičkoj formi pre no u verbalnoj) zbog "nečega", roditelje to nervira jer ni sami ne umeju da razreše to kod deteta tj. da mu pokažu kako da to uspešno obradi.
Ono što rade jeste ućutkivanje ili kritika ili zanemarivanje i to dete izraste u osobu koja je naučila da potiskuje emocije (do momenta dok ga/je nešto toliko ne izbaci iz takta da ekspodira)
Takođe, danas se kod nas na emotivne verbavne izlive u agresivnom tonu ne gleda sa naklonošću, pogotovu ako su muškarci u pitanju i kako kontam posledice toga će tek da se vide u godinama pred nama...
Kontam da se negativne emocije potiskuju jer osobe koje ih imaju ne znaju šta će se desiti ako ih ispolje, a najčešće ni kako da ih procesuiraju bez da nešto iza njih ostane.
Ovo mi je samo po sebi uvod u problem, zaborav je složeniji proces a i efektivno neke emotivno jače stvari ne mogu nikada da se zaborave, rešenje problema zbog kojeg su emocije nastale je po meni najbolje rešenje, ali verovatni i najteže jer iziskuje vraćanje na stvar koja se desila, kao i sagledavanje iz različitih uglova i onda formiranje nekog novog i prihvatljivog mišljenja šta se zapravo zbilo (kod impulsivnijih osoba ovo veoma retko može da se isprocesuira)
Dok sam bio dete previše sam toga potiskivao, u startu je većina toga bila nesvesna i to do momenta dok iz neke znatiželje nisam počeo online da guglam sve i svašta na temu anksioznosti/depresije i sl. Vremenom sam naleteo na poveći broj iskustava kroz koja su ljudi prošli, kao i njihovih uglova sagledavanja stvari kako su oni te probleme ostavili iza sebe.
U okruženju društva može da se dobije tapšanje po leđima, ali to je to.
Mislim da najčešće u nekoj meri rade protiv sebe što nije dobra stvar, bolje je pre no kasnije da počnu da rešavaju problematično.
Meni se npr desilo da sam izgubio dosta dobrih ljudi oko sebe, a i bio sam iskorišćavan kada sam bio u modu potiskivanja stvari.

Ако потискују негативне и деструктивне емоције према себи и другима, сматрамо их мудрим...

Ако потискују позитивне и конструктивне емоције према себи и другима, сматрамо из безумним...

Сама нас природа учи да стидне делове тела покривамо и кријемо чак и од себе, док часна - попут лица или руку откривамо и показујемо радо само кад су пријатна и мотивишућа за сваког...

Zavisi od slucaja ,ja sam isao psihijatru u Holandiji zbog posljedica rata tj logora i nisu htjeli da sve dogadjaje ispricam i otvorim sve emocije jer funcionsem dovoljno dobro, cesto se u slucajevima kao moj se desi da je potiskivanje emocija i bolje jer prisjecanje svih dogadjaja i emocije znaju da naprave gore stanje.
Dobar primer ovoga sto kazes jesu ljudi sa savrsenom memorijom, oni se svega secaju kao da su u istom momentu i npr ako im je umro neki clan porodice njima zauvek ostane isti osecaj do kraja zivota.

Potisnute emocije koje su stavljene "ad acta" i ne cine nikakvu stetu nema potrebe "dirati", vec samo one koje negativno uticu.

P.S. jako mi je zao zbog logora, takve stvari se nisu smele desiti.

Poslednja izmena:

Jako mi je žao što si bio u logoru. Dobro je što si uspeo da potisneš te emocije inače bi dobio PTSD.

PTSD je jedan užasan psihički poremećaj.

Svi ste na pogresnom tragu- ljudski um ili bolje receno mozak ne cuva emocije,
vec kad se secemo necega ih simulira, ali je podlozan trenutnim moralnim vrednostima.
Npr ako smo se kao dete sakrili iza ormara i zapalili cigaru- tad smo osecali strahi krivicu, sad ako bi se secali bi se verovatno smejali.

Postoji tacna izreka: Kad padnes s bicikla, odmah ponovo sedni na bicikl.
Inace nas autopilot (podsvesni um) zapamti ovu informaciju i bicikl ce smatrati za pretnju i ako vidimo bicikl osecat’ cemo se nelagodno- to je zato sto mozak zeli da nas zastiti.

Poenta je da su neki strahovi korisni, a neki nisu.

nijedan strah nije korisan poštovana strahinja
Da ljudi nemaju nekih strahova i da su stalno sretni, covecanstvo bi nestalo za mesec dana.

Vecina zivotinja prima sve informacije preko DNK, pa tako npr azijski jak hoda nakon pola sata (+/-). Za razliku od jaka koji ima svoje staniste, ljudski rod se prilagodio da zivi maltene svuda, zato beba kad se rodi ona ima samo dio informacija, a veci dio ce nauciti, prvo od roditelja i okoline itd.
Izmedju ostalog nauciti cemo i neke strahove- npr Eskim ce nauciti da se boji belog medveda, a Hindus da se boji krokodila.
Ako je strah veliki onda nesto nije u redu, i ako se bojimo stvari kojih se ne bi trebali bojati. Nekad je to uzrokovano pogresnim “programiranjem” nekad nekim poremecajem.

Back