Zašto pasulj ne bi trebalo da se potapa u vodu pre kuvanja?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
368.450
Glavni problem leži u činjenici da pasulj sadrži visok nivo fitinske kiseline, koja se smatra antinutrijentom.
Fitinska kiselina je prirodno jedinjenje koje se nalazi u mnogim biljnim namirnicama, posebno mahunarkama, integralnim žitaricama i orašastim plodovima.
Iako ima neke pozitivne efekte na zdravlje, fitinska kiselina može vezati važne minerale kao što su gvožđe, cink i kalcijum i smanjiti njihovu apsorpciju u telu.
Kada se pasulj potopi u vodu, fitinska kiselina se aktivira i počinje da vezuje minerale. Ako se ta voda u kojoj je bio potopljen pasulj baci, zajedno sa njom se bacaju
i vredni minerali. Još gore, ako se pasulj kuva u istoj vodi u kojoj je natopljen, koncentracija fitinske kiseline u gotovom jelu može biti još veća.

1731414228-shutterstock_2175171411-e1731414291413-750x502.jpg

Kako se pravilno priprema pasulj?

Umesto klasičnog potapanja, stručnjaci preporučuju sledeći postupak pripreme pasulja.
Pasulj dobro operite pod vodom da biste uklonili sve nečistoće. Stavite pasulj u šerpu i prelijte svežom, hladnom vodom.
Voda treba da pokrije pasulj oko pet centimetara. Dodajte prstohvat sode bikarbone u vodu. Soda bikarbona će pomoći u neutralizaciji fitinske kiseline.
Pustite vodu da provri i ostavite da se pasulj kuva dva do tri minuta. Skinite šerpu sa šporeta i ostavite pasulj da odstoji u vodi sat vremena.
Posle sat vremena pasulj ocedite i isperite svežom vodom.Vratite pasulj u šerpu, prelijte svežom vodom i kuvajte do kraja.
Ovaj proces će pomoći neutralizaciji fitinske kiseline bez gubitka vrednih minerala.
Takođe će omekšati pasulj i skratiti vreme kuvanja, baš kao i klasično potapanje. ( izvor:N1)

Nes se ti najesti od tog nepotopljenog pasulja, sve i da nema antri nutritijente u sebi...

Ne jedu svi pasulj da bi bili nutritivno maksimalizovani , nego brate da ne budu gladni....i bez zgaravice...
E sad, tu soda bikarbona nije na dobrom glasu....
A sve i da je potopimo u sodi bikarboni , pa nek stoji u mlakoj vodi 2h, pa da vidimo jel neutralisana..

Nema sanse da pasulj isto nabubri kad ga odmah stavis da kuvas pa ga kuvaj koliko hoces i kad ga pustis da on pocne da bubri pa nabubri ako je cista voda....nisam bas siguran da isto bubri kad je necista voda...ali probacemo zar ne...
Sta je tesko roknuti sodu bikarbonu sa aluminijumom u vodu gde ce da bubri , i malo zagrejati , ne da bas vri , mnogo je to...

To je isto kao i kod psenice, kad kazu , najbolje je jesti onako pripremljeno kako bi biljka najvise i volela da bude pojedena....znaci da semenu bude toplo , da je zivo , a ne pre 10 godina, da mu se digne libido i bi da radja...samo mu skratimo taj deo maksimalno....

Npr ja sam primetio da od 4,5,6 nacina postoje nacini koji izazivaju nadimanje i nacini koji ne izazivaju nadimanje, sto ce reci ne mora od svakog pasulja da se prdi...mora ako ga jedes tri dana pa dan pauze pa tri dana, kako su znali u menzi studentskoj...

Probacemo , znaci soda bikarbona..kasice u vodu , sad mi kvaris to sto inace stavim vegetu kasice, u vodu , da bi mi pasulj bio prirodno iznutra slan...ali podelicemo , prvih sat vremena sa sodom bikarbonom, pa isperemo , pa drugih sad vremena sa cim ja hocu ...

Ako ima jos nesto , sta znam, za mekse varenje, za drugaciju biofloru , ima takvih trikova, ti reci da stavimo u vodu dok bubri...
A takvih trikova ima....za skoro svako voce i povrce...

Back