- Poruka
- 58.406
a jel tema obrisana ili zaključana?Koju demografsku grupu?
Jel ovaj forum rezervisan samo za Srbe - pravoslavce?
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: Za ovu funkciju potrebno je da sajtu pristupite pomoću ugrađenog pregledača "Safari".
a jel tema obrisana ili zaključana?Koju demografsku grupu?
a jel tema obrisana ili zaključana?
Ja ne znam njegovo versko niti nacionalno opredelenje da bih mogao da ga uvredim pa sve i da sam hteo.Jos je gore sto si coveka prozvao po nacionalnoj i verskoj osnovi.
Pokisavas to da uvijes u los humor, ali pogodi sta: nije smesno!
Ja ne znam njegovo versko niti nacionalno opredelenje da bih mogao da ga uvredim pa sve i da sam hteo.
U pitanju je zdrav razum. Iz kog razloga otvara takvu temu ovde gde istorijski nema podlogu? Da na srpskom forumu raspravlja o razlozima zašto Osmansko carstvo nije ili jeste nešto uradilo u Španiji? Obzirom na srpsku istoriju, davati takav značaj osmanskom carstvu je guranje prsta u oko ekvivalentno tome da neko drugi pita zašto nacistička Nemačku nije više podržavala NDH i odbranila je od gnusnih četnika i boljševika.
I mada tema nije zabranjena, zapitaj se ko to izučava osmansko carstvo i zašto bi se ono propagiralo na srpskom forumu, osim ako nije vezano za Sanžak? I stoga moj komentar za forum.sandžak. Taj forum zaista postoji i tamo bi logično pre dobio odgovor.
Kakvo guranje prsta u oko, covek je pitao o jednoj zanimljivoj istorijskoj paraleli izmedju islama na Balkanu i u Spaniji pre 400 godina. Da ponovim: pre 400 godina!!! I ti to tumacis kao guranje prsta u oko?
Mene je sramota, evo, kao Srbina me je sramota te tvoje izjave, i izvinjavam se coveku javno ispred svih pristojnih i normalnih Srba koji nisu zadojeni bolesnim nacionalizmom.
Ja ne znam njegovo versko niti nacionalno opredelenje da bih mogao da ga uvredim pa sve i da sam hteo.
U pitanju je zdrav razum. Iz kog razloga otvara takvu temu ovde gde istorijski nema podlogu? Da na srpskom forumu raspravlja o razlozima zašto Osmansko carstvo nije ili jeste nešto uradilo u Španiji? Obzirom na srpsku istoriju, davati takav značaj osmanskom carstvu je guranje prsta u oko ekvivalentno tome da neko drugi pita zašto nacistička Nemačku nije više podržavala NDH i odbranila je od gnusnih četnika i boljševika.
I mada tema nije zabranjena, zapitaj se ko to izučava osmansko carstvo i zašto bi se ono propagiralo na srpskom forumu, osim ako nije vezano za Sanžak? I stoga moj komentar za forum.sandžak. Taj forum zaista postoji i tamo bi logično pre dobio odgovor.
jesi li lepo pročitao uvodni post? Na koje reči se stavlja akcenat?Istorija Osmanskog carstva je jedan od najznačajnijih perioda istorije baš za srpske istoričare; što nije ni nešto što je neobično, s obzirom na krupan istorijski značaj Turaka. Postoje osmanisti kao npr. Olga Zirojević ili Aleksandar Fotić, a do nedavno je Srbija imala i nešto nalik izvesnom naučnom centru za osmanske studije.
jesi li lepo pročitao uvodni post? Na koje reči se stavlja akcenat?
Jesam. Samo sam dodao svojih 5 centi. Stav da to Srbe ne zanima i ne treba da zanima je vrlo pogrešan; samo sam se toliko uključio. Oko toga se ne slažem sa tobom i sa @analitički 12.
Ono što @Frederick_ ne kapira, doduše, jeste istorija objava dotičnog forumaša. Tačno jeste da postavlja neke namerno provokativne forume, a i vidno je da se neki upecaju. U ovom slučaju bih rekao da si se upecao ti.
Ono što ja vidim kao uvek najbolje rešenje jeste da, i kad se neka tema otvori iz trolovskih razloga, mi iskoristimo priliku da je pretvorio u nešto zanimljivo i konstruktivno. Tako i odgovaram i uopšte ni ne konstatujem trolovanje, kad naleti. U toj situaciji, trolovi najčešće odustanu jerbo vide da im fora nije upalila, a i najbolji je metod zato što postaje potpuno nebitno da li je tema otvorena iz trolovskih ili drugih razloga.
Vi ste krivi što mu dozvoljavate ovo tolovanje foruma.ti si opet zaboravio da nisi na forum.sandžak?
Trolovska tema ne moze se napraviti konstruktivnom,jedino mozes da je jos vise zatrolujes i da tako izgubi smisao da pricas o muzici,sportu, o bilo cemu sto je skroz van teme, tema bez smisla vise se i ne komentarise.
Ne slažem se. Više tema je tako bilo otvoreno od strane diskutanata više nego diskutabilnih motiva i poruke. I pretvarale su se u neverovatne teme koje privlače dosta i pažnje i u kojima se vode vrlo zanimljive diskusije.
Primera radi, ova tema je otvorena verovatno na takav način: https://forum.krstarica.com/threads...balkan-doselili-u-6-ili-bilo-kom-veku.319169/
Sa preko 80 stranica i dosta godina trajanja, pretvorila se u najveću kolekciju izvora i dokaza koji na ovaj ili onaj način ukazuju na proces doseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo, obuhvatajući jedno desetak različitih naučnih disciplina (dakle daleko izvan okvira, prosto, istorije, usko govoreći).
Jedini efikasan i vrlo uspešan način da se poraze trolovi jeste da ih suočiš sa nečim što definitivno nisu očekivali i na šta nikako nisu bili spremni.
Ali u slučaju teme koju pominješ tiče se manje više svih koji sada žive u okruženju. Islam, sa druge strane, je u Srbiji sinonim za sve najgore što može da ti padne na pamet. Izuzimam one pokrštene, što je Sandžak, Kosovo i deo BIH. To je sigurno poznato otvaraču teme te mogu samo da zaključim da je hteo da gura prst u oko Srbima te sam stoga napravio opasku da je promašio demografski presek.Ne slažem se. Više tema je tako bilo otvoreno od strane diskutanata više nego diskutabilnih motiva i poruke. I pretvarale su se u neverovatne teme koje privlače dosta i pažnje i u kojima se vode vrlo zanimljive diskusije.
Primera radi, ova tema je otvorena verovatno na takav način: https://forum.krstarica.com/threads...balkan-doselili-u-6-ili-bilo-kom-veku.319169/
Sa preko 80 stranica i dosta godina trajanja, pretvorila se u najveću kolekciju izvora i dokaza koji na ovaj ili onaj način ukazuju na proces doseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo, obuhvatajući jedno desetak različitih naučnih disciplina (dakle daleko izvan okvira, prosto, istorije, usko govoreći).
Jedini efikasan i vrlo uspešan način da se poraze trolovi jeste da ih suočiš sa nečim što definitivno nisu očekivali i na šta nikako nisu bili spremni.
Ali u slučaju teme koju pominješ tiče se manje više svih koji sada žive u okruženju. Islam, sa druge strane, je u Srbiji sinonim za sve najgore što može da ti padne na pamet. Izuzimam one pokrštene, što je Sandžak, Kosovo i deo BIH. To je sigurno poznato otvaraču teme te mogu samo da zaključim da je hteo da gura prst u oko Srbima te sam stoga napravio opasku da je promašio demografski presek.
На таквим темама и није смислено узимати учешћа, но како се "захуктало" да се напише која.Poslije protjerivanja muslimana nakon sto su Spanci okupirali posljednje muslimansko uporiste Granadu, na istoku je vladala mocna Osmanska Imperija.
Наравно да историја Османског султаната има велики значај за српску историографију и било би сумануто потиснути је.Istorija Osmanskog carstva je jedan od najznačajnijih perioda istorije baš za srpske istoričare; što nije ni nešto što je neobično, s obzirom na krupan istorijski značaj Turaka. Postoje osmanisti kao npr. Olga Zirojević ...
И ја милсим да је циљ Османлијама био Рим, па кад нису успели преко Отранта, прегруписали се и усмерили преко Беча.Osmanlije su u biti mnogo više željele osvojiti Rim a možda i Andaluziju nego prodirati toliko u srednju Evropu.
Ово сигурно није било време врхунца моћи Османлија. Дипломате из Гранаде су посетиле Истанбул 1487. и молиле за помоћ. Порта је послала групу морепловаца да извиде ситуацију, али су они вероватно закључили да не могу помоћи. Успон османске морнарице долази тек у 16. веку. До 18. века османска морнарица је заузимала градове на обали на препад пре него пуном инвазијом. Због логистике сила која се у овом периоду заснива само на поморској моћи аутоматски губи.Poslije protjerivanja muslimana nakon sto su Spanci okupirali posljednje muslimansko uporiste Granadu, na istoku je vladala mocna Osmanska Imperija. Ona je bila na vrhuncu moci.
Pitanje je, zasto Osmanlije nisu spasile Islamsku Spaniju, nego je krenula ka Becu? Smatram da Osmanlije nisu vodile odbru politiku i sa Osmanskom snagom je mogla da se spasi Islamska Spanija.
Zato što su Arabljani najureni iz Španije pre pojave Osmanlijske carevine.Poslije protjerivanja muslimana nakon sto su Spanci okupirali posljednje muslimansko uporiste Granadu, na istoku je vladala mocna Osmanska Imperija. Ona je bila na vrhuncu moci.
Pitanje je, zasto Osmanlije nisu spasile Islamsku Spaniju, nego je krenula ka Becu? Smatram da Osmanlije nisu vodile odbru politiku i sa Osmanskom snagom je mogla da se spasi Islamska Spanija.
Doprinosa Osmanlija civilizaciji nema, niti Arapa. Samo beskonačne štete.Наравно да историја Османског султаната има велики значај за српску историографију и било би сумануто потиснути је.
Када је Олга Зиројевић у питању проблем је код ње пристрасност која иде преко сваке за историчара разумне мјере. Примјер те пристрасности имамо у њеном интервјуу смећу од медија Ал-Џазири (емисија овдје) гдје се потрудила да баш "уљепша" период под османским завојевачима. Уопште у својим излагањима превише афирмативно истиче неке тривијалне детаље, потискујући и ону негативнију страну, а "допринос" Османлија историји човјечанства је ипак и прије свега у чињеници да су урушили и сахранили двије велике свјетске цивилизације, ромејску и арапску које су толико дале човјечанству у буквално свакој области.
Po kom osnovu “značajna”?! Turci i “istorijski značaj”?!Istorija Osmanskog carstva je jedan od najznačajnijih perioda istorije baš za srpske istoričare; što nije ni nešto što je neobično, s obzirom na krupan istorijski značaj Turaka. Postoje osmanisti kao npr. Olga Zirojević ili Aleksandar Fotić, a do nedavno je Srbija imala i nešto nalik izvesnom naučnom centru za osmanske studije.
Ili možda treba da bude samo za neo-Osmanlije, Bošnjake i prave Osmanlije?Koju demografsku grupu?