Zasto Osmanska Imperija nije spasila Islamsku Spaniju?

Jos je gore sto si coveka prozvao po nacionalnoj i verskoj osnovi.

Pokisavas to da uvijes u los humor, ali pogodi sta: nije smesno!
Ja ne znam njegovo versko niti nacionalno opredelenje da bih mogao da ga uvredim pa sve i da sam hteo.

U pitanju je zdrav razum. Iz kog razloga otvara takvu temu ovde gde istorijski nema podlogu? Da na srpskom forumu raspravlja o razlozima zašto Osmansko carstvo nije ili jeste nešto uradilo u Španiji? Obzirom na srpsku istoriju, davati takav značaj osmanskom carstvu je guranje prsta u oko ekvivalentno tome da neko drugi pita zašto nacistička Nemačku nije više podržavala NDH i odbranila je od gnusnih četnika i boljševika.

I mada tema nije zabranjena, zapitaj se ko to izučava osmansko carstvo i zašto bi se ono propagiralo na srpskom forumu, osim ako nije vezano za Sanžak? I stoga moj komentar za forum.sandžak. Taj forum zaista postoji i tamo bi logično pre dobio odgovor.

Ja ne znam njegovo versko niti nacionalno opredelenje da bih mogao da ga uvredim pa sve i da sam hteo.

U pitanju je zdrav razum. Iz kog razloga otvara takvu temu ovde gde istorijski nema podlogu? Da na srpskom forumu raspravlja o razlozima zašto Osmansko carstvo nije ili jeste nešto uradilo u Španiji? Obzirom na srpsku istoriju, davati takav značaj osmanskom carstvu je guranje prsta u oko ekvivalentno tome da neko drugi pita zašto nacistička Nemačku nije više podržavala NDH i odbranila je od gnusnih četnika i boljševika.

I mada tema nije zabranjena, zapitaj se ko to izučava osmansko carstvo i zašto bi se ono propagiralo na srpskom forumu, osim ako nije vezano za Sanžak? I stoga moj komentar za forum.sandžak. Taj forum zaista postoji i tamo bi logično pre dobio odgovor.

Kakvo guranje prsta u oko, covek je pitao o jednoj zanimljivoj istorijskoj paraleli izmedju islama na Balkanu i u Spaniji pre 400 godina. Da ponovim: pre 400 godina!!! I ti to tumacis kao guranje prsta u oko?

Mene je sramota, evo, kao Srbina me je sramota te tvoje izjave, i izvinjavam se coveku javno ispred svih pristojnih i normalnih Srba koji nisu zadojeni bolesnim nacionalizmom.

Kakvo guranje prsta u oko, covek je pitao o jednoj zanimljivoj istorijskoj paraleli izmedju islama na Balkanu i u Spaniji pre 400 godina. Da ponovim: pre 400 godina!!! I ti to tumacis kao guranje prsta u oko?

Mene je sramota, evo, kao Srbina me je sramota te tvoje izjave, i izvinjavam se coveku javno ispred svih pristojnih i normalnih Srba koji nisu zadojeni bolesnim nacionalizmom.

Zamisli da je neko pokrenuo ovu temu na spanskom nekom forumu,kako bi to spanci tumacili,al kojeg srbina zanima period Osmanske vladavine u Spaniji pa nebitno jel taj srbin desnicar ili ljevicar ili je ne znam sta.Nikoga to u Srbiji ne zanima,sem neke istoricare koji su se izucavali svestku istoriju.

Nemam nista protiv ni srba,muslimana itd,al naziv ove teme je trolovanje bukvalno, jer onaj koji pokrece bilo koju temu na forumu radi to iz radoznalosti i samog znanja da ce se neki ljudi zanimati za tu temu i debatovati ili ce to da objavi da troluje i zeza se.Znate li koliko srbe zanima spanska istorija i njihovo doba pod arapima,da je ozbiljno izucavaju ili istrazuju, mozda imaju neka osnovna znanja i to ne svi,logicno da je naziv ove teme neka vrsta trolovanja

Ova tema nijednog evropljanina ne samo srbina ne bi zanimala ni francuza ni italijana ni grka niti ikog,a posebno da bi debatovali

Poslednja izmena:

Istorija Osmanskog carstva je jedan od najznačajnijih perioda istorije baš za srpske istoričare; što nije ni nešto što je neobično, s obzirom na krupan istorijski značaj Turaka. Postoje osmanisti kao npr. Olga Zirojević ili Aleksandar Fotić, a do nedavno je Srbija imala i nešto nalik izvesnom naučnom centru za osmanske studije.

Istorija Osmanskog carstva je jedan od najznačajnijih perioda istorije baš za srpske istoričare; što nije ni nešto što je neobično, s obzirom na krupan istorijski značaj Turaka. Postoje osmanisti kao npr. Olga Zirojević ili Aleksandar Fotić, a do nedavno je Srbija imala i nešto nalik izvesnom naučnom centru za osmanske studije.
jesi li lepo pročitao uvodni post? Na koje reči se stavlja akcenat?

jesi li lepo pročitao uvodni post? Na koje reči se stavlja akcenat?

Jesam. Samo sam dodao svojih 5 centi. Stav da to Srbe ne zanima i ne treba da zanima je vrlo pogrešan; samo sam se toliko uključio. Oko toga se ne slažem sa tobom i sa @analitički 12.

Ono što @Frederick_ ne kapira, doduše, jeste istorija objava dotičnog forumaša. Tačno jeste da postavlja neke namerno provokativne forume, a i vidno je da se neki upecaju. U ovom slučaju bih rekao da si se upecao ti.

Ono što ja vidim kao uvek najbolje rešenje jeste da, i kad se neka tema otvori iz trolovskih razloga, mi iskoristimo priliku da je pretvorio u nešto zanimljivo i konstruktivno. Tako i odgovaram i uopšte ni ne konstatujem trolovanje, kad naleti. U toj situaciji, trolovi najčešće odustanu jerbo vide da im fora nije upalila, a i najbolji je metod zato što postaje potpuno nebitno da li je tema otvorena iz trolovskih ili drugih razloga.

Jesam. Samo sam dodao svojih 5 centi. Stav da to Srbe ne zanima i ne treba da zanima je vrlo pogrešan; samo sam se toliko uključio. Oko toga se ne slažem sa tobom i sa @analitički 12.

Ono što @Frederick_ ne kapira, doduše, jeste istorija objava dotičnog forumaša. Tačno jeste da postavlja neke namerno provokativne forume, a i vidno je da se neki upecaju. U ovom slučaju bih rekao da si se upecao ti.

Ono što ja vidim kao uvek najbolje rešenje jeste da, i kad se neka tema otvori iz trolovskih razloga, mi iskoristimo priliku da je pretvorio u nešto zanimljivo i konstruktivno. Tako i odgovaram i uopšte ni ne konstatujem trolovanje, kad naleti. U toj situaciji, trolovi najčešće odustanu jerbo vide da im fora nije upalila, a i najbolji je metod zato što postaje potpuno nebitno da li je tema otvorena iz trolovskih ili drugih razloga.

Trolovska tema ne moze se napraviti konstruktivnom,jedino mozes da je jos vise zatrolujes i da tako izgubi smisao da pricas o muzici,sportu, o bilo cemu sto je skroz van teme, tema bez smisla vise se i ne komentarise.

Trolovska tema ne moze se napraviti konstruktivnom,jedino mozes da je jos vise zatrolujes i da tako izgubi smisao da pricas o muzici,sportu, o bilo cemu sto je skroz van teme, tema bez smisla vise se i ne komentarise.

Ne slažem se. Više tema je tako bilo otvoreno od strane diskutanata više nego diskutabilnih motiva i poruke. I pretvarale su se u neverovatne teme koje privlače dosta i pažnje i u kojima se vode vrlo zanimljive diskusije.

Primera radi, ova tema je otvorena verovatno na takav način: https://forum.krstarica.com/threads...balkan-doselili-u-6-ili-bilo-kom-veku.319169/

Sa preko 80 stranica i dosta godina trajanja, pretvorila se u najveću kolekciju izvora i dokaza koji na ovaj ili onaj način ukazuju na proces doseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo, obuhvatajući jedno desetak različitih naučnih disciplina (dakle daleko izvan okvira, prosto, istorije, usko govoreći).

Jedini efikasan i vrlo uspešan način da se poraze trolovi jeste da ih suočiš sa nečim što definitivno nisu očekivali i na šta nikako nisu bili spremni.

Ne slažem se. Više tema je tako bilo otvoreno od strane diskutanata više nego diskutabilnih motiva i poruke. I pretvarale su se u neverovatne teme koje privlače dosta i pažnje i u kojima se vode vrlo zanimljive diskusije.

Primera radi, ova tema je otvorena verovatno na takav način: https://forum.krstarica.com/threads...balkan-doselili-u-6-ili-bilo-kom-veku.319169/

Sa preko 80 stranica i dosta godina trajanja, pretvorila se u najveću kolekciju izvora i dokaza koji na ovaj ili onaj način ukazuju na proces doseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo, obuhvatajući jedno desetak različitih naučnih disciplina (dakle daleko izvan okvira, prosto, istorije, usko govoreći).

Jedini efikasan i vrlo uspešan način da se poraze trolovi jeste da ih suočiš sa nečim što definitivno nisu očekivali i na šta nikako nisu bili spremni.

Trolovi zive za paznju, nebitno imaju li argumenata ili ne,njima najteze pada da je tema zatrolovana i da je niko ne komentarise i da tema ode u zaborav,jer im je potreba paznja a duhovna hrana debata,nebitno jesu li u pravu ili ne

Ali u slučaju teme koju pominješ tiče se manje više svih koji sada žive u okruženju. Islam, sa druge strane, je u Srbiji sinonim za sve najgore što može da ti padne na pamet. Izuzimam one pokrštene, što je Sandžak, Kosovo i deo BIH. To je sigurno poznato otvaraču teme te mogu samo da zaključim da je hteo da gura prst u oko Srbima te sam stoga napravio opasku da je promašio demografski presek.

Ali u slučaju teme koju pominješ tiče se manje više svih koji sada žive u okruženju. Islam, sa druge strane, je u Srbiji sinonim za sve najgore što može da ti padne na pamet. Izuzimam one pokrštene, što je Sandžak, Kosovo i deo BIH. To je sigurno poznato otvaraču teme te mogu samo da zaključim da je hteo da gura prst u oko Srbima te sam stoga napravio opasku da je promašio demografski presek.

Koje okruzenje? Jel krstarica geografski namenjena iskljucivo ljudima koji zive u Srbiji i koji su pravoslavci?

"Islam je u Srbiji sinonim za sve najgore sto moze da ti padne na pamet".

Mozda u nekoj Srbiji nekih ultranacionalista zadojenih mrznjom. Ja sam odrastao u Srbiji sa prvim komsijama muslimanima i nikad me njihova religija nije asocirala na bilo sta lose, niti su mi ista lose uradili.

Jos jednom bacas izjave kojih se svaki normalan Srbin stidi.

I opet me je, kao Srbina, sramota te tvoje izjave.

Тема је отворена тривијалним питањем, аутор се није потрудио дати барем смислен увод у тему и она јесте провокација у покушају
Poslije protjerivanja muslimana nakon sto su Spanci okupirali posljednje muslimansko uporiste Granadu, na istoku je vladala mocna Osmanska Imperija.
На таквим темама и није смислено узимати учешћа, но како се "захуктало" да се напише која.
Када су овакве теме у питању важно је прецизирати о којој епохи пишемо.
Арапско-берверско ширење на простор Хиспаније, које је имало и свој вјерски карактер јер ислам, за разлику од свих других религија које су имале у свом зачетку ту мирољубиву узвишену црту, од свог зачетка бјеше оруђе у служби ширења арапске доминације, имало је период експанзије, стзагнације и одумирања.
Период одумирања је почео након битке код Лас Навас де Толоса, 1212.године да би након пада Кордове 1236.године и Севиље 1248.године, реконквиста "де факто" била готово довршена, арапско-берберско (муслиманско) присуство се свело на уски појас око Гибралтара (простор некадашњих феничанских колонија), емират Гранаду која ће потрајати још два и по вијека, но то бјеше тек обрис некадашњег моћног калифата, и арапска (муислиманска) епизода у Хиспанија је већ половином XIII вијека завршила, идеја о муслиманској Андалузији је заувијек изгубљена, само ове у Гранади нису правовремено обавјестили.
У том времену када је ислам у Хиспанију изгубио битку, Османски султанат нијен ни постојао, а ако није постојао тешко да су нешто могли учинити.

Друга важна епоха јесу задње деценије емирата Гранаде, посебно турбулентна задња деценија до коначног пада 1492.године, у том ропцу, агонији посљедњег арапског упоришта са ову страну Атлантика бјеше низ погрешних одлука, неразумних потеза, тада Османски султанат бјеше заиста сила у настајању, задњи султан емирата Гранаде Мухамед XII познат и као Боабдил јесте слао вапаје и Османском султанату и тада доста моћној држави Бербера у Мароку под дионастијом Ватасида, но ови задњи су били заузети међусобним међумуслиманским ратовима у сјеверној Африци, а Османлије су биле тада фокусиране на примарне непријатеље, Угарску на сјеверу, мамелучки султанат у Египту на југу и Персију на истоку, нису баш марили за неку тамо Гранаду, осим декларативне подршке одбрани ислама наравно.

И трећа важна епоха је период након пада емирата Гранаде, када су у Кастиљуи водили све репресивнију политилу према морисцима и Јеврејима, и када је, о чему се у квалитетној објави осврнуо Rogonos, у времену султана Сулејмана заиста постојкао амбициозан план да преко поморске кампање Османлије овладају простором некадашњег арапског калифата у Шпанији, но тај план је садржавао низ проблема, а Осмалије су тежиште операција имале у другим смјеровима, већ су покорили арапску државу, на исток према Персији и на сјевер према европским државама.
Како су у Кастиљи након 1492.године спроводили све репресивнију политику која је прерасла у прогон, посебно за времена времена султана Бајазита II и Сулејмана, Османлије су помогле у евакуацији мориска и Јевреја, давши им и уточиште, на неки начин јесу посредно потпомогли етничко чишћење но доболи су вјеште занатлије и дјелатнике у области науке, умјетности и трговине.

Istorija Osmanskog carstva je jedan od najznačajnijih perioda istorije baš za srpske istoričare; što nije ni nešto što je neobično, s obzirom na krupan istorijski značaj Turaka. Postoje osmanisti kao npr. Olga Zirojević ...
Наравно да историја Османског султаната има велики значај за српску историографију и било би сумануто потиснути је.
Када је Олга Зиројевић у питању проблем је код ње пристрасност која иде преко сваке за историчара разумне мјере. Примјер те пристрасности имамо у њеном интервјуу смећу од медија Ал-Џазири (емисија овдје) гдје се потрудила да баш "уљепша" период под османским завојевачима. Уопште у својим излагањима превише афирмативно истиче неке тривијалне детаље, потискујући и ону негативнију страну, а "допринос" Османлија историји човјечанства је ипак и прије свега у чињеници да су урушили и сахранили двије велике свјетске цивилизације, ромејску и арапску које су толико дале човјечанству у буквално свакој области.

Islamska Granada pada 1492- e pa Osmanlije ni teoretski im nisu mogle pomoći jer tada još nisu držali ni Egipat ili Siriju, a kamoli nešto zapadnije, a uz to im je mornarica još bila u povojima. Ali tema je ipak zanimljiva i ima potencijala. Ima potencijala jer je već Mehmed Osvajač pokušao prekomorska osvajanja u čemu je imao određenih uspjeha pa su tako Osmanlije osvojile uporište na talijanskom tlu. Osmanlije su u biti mnogo više željele osvojiti Rim a možda i Andaluziju nego prodirati toliko u srednju Evropu. Pa zašto su to onda činili? Činili su to zbog razvoja situacije, tj zbog stalnog uplitanja Habsrgovaca u ugarske poslove i njihovog otvorenog neprijateljstva prema Osmanlijama i islamu. Sulejman veličanstveni je nakon osvajanja Beograda nudio mir Ugarskoj što nije ostvareno zbog habsurških spletki. Čak i nakon Mohačke bitke Osmanlije nemaju velike planove s Ugarskom, daju autonomiju ali opet Habsugirvci stalno rovare, izazivaju prevrate, provale preko granice i sl pa su onda Osmanlije bile prisiljene da mnogo veći teritorij Ugarske stave pod svoju izravnu kontrolu.

Tako ispada da je zbog takve politike Italija i Španjolska nisu toliko teško stradale od ruke Osmanlija ali su zato teške nastradale( pogotovo) Hrvatska i Mađarska i nešto manje Slovenija, Slovačka i sama Austrija. A paradoks je da Osmanlijama to nije bio primarni cilj. Treba napomenuti da je tada Španjolska isto bila habsurška zemlja.

Poslije protjerivanja muslimana nakon sto su Spanci okupirali posljednje muslimansko uporiste Granadu, na istoku je vladala mocna Osmanska Imperija. Ona je bila na vrhuncu moci.
Pitanje je, zasto Osmanlije nisu spasile Islamsku Spaniju, nego je krenula ka Becu? Smatram da Osmanlije nisu vodile odbru politiku i sa Osmanskom snagom je mogla da se spasi Islamska Spanija.
Ово сигурно није било време врхунца моћи Османлија. Дипломате из Гранаде су посетиле Истанбул 1487. и молиле за помоћ. Порта је послала групу морепловаца да извиде ситуацију, али су они вероватно закључили да не могу помоћи. Успон османске морнарице долази тек у 16. веку. До 18. века османска морнарица је заузимала градове на обали на препад пре него пуном инвазијом. Због логистике сила која се у овом периоду заснива само на поморској моћи аутоматски губи.

И међу муслиманским државама није увек постојао осећај заједништва. Како су се хришћани борили са хришћанима, тако су се и муслимани борили са муслиманима. Француска је била османски савезник, док су Фес и Кабилија били шпански савезници. Тачно у ово време је Османско царство било нестабилно (реформе султана Мехмеда II и султана Бајазита II, шехзаде Џем). У исто време је био рат са мамлучким султаном и са караманским беговима. Приоритети.

Угарска је компликована. Султан Сулејман вероватно није желео да освоји Угарску у почетку, тек је касније био приморан због ратова тамо. Беч је био битан да се "затвори" Панонска низија и да Угарска више не буде велики терет за османски буџет.

Poslije protjerivanja muslimana nakon sto su Spanci okupirali posljednje muslimansko uporiste Granadu, na istoku je vladala mocna Osmanska Imperija. Ona je bila na vrhuncu moci.
Pitanje je, zasto Osmanlije nisu spasile Islamsku Spaniju, nego je krenula ka Becu? Smatram da Osmanlije nisu vodile odbru politiku i sa Osmanskom snagom je mogla da se spasi Islamska Spanija.
Zato što su Arabljani najureni iz Španije pre pojave Osmanlijske carevine.

• Haha
Reactions: PA8
Наравно да историја Османског султаната има велики значај за српску историографију и било би сумануто потиснути је.
Када је Олга Зиројевић у питању проблем је код ње пристрасност која иде преко сваке за историчара разумне мјере. Примјер те пристрасности имамо у њеном интервјуу смећу од медија Ал-Џазири (емисија овдје) гдје се потрудила да баш "уљепша" период под османским завојевачима. Уопште у својим излагањима превише афирмативно истиче неке тривијалне детаље, потискујући и ону негативнију страну, а "допринос" Османлија историји човјечанства је ипак и прије свега у чињеници да су урушили и сахранили двије велике свјетске цивилизације, ромејску и арапску које су толико дале човјечанству у буквално свакој области.
Doprinosa Osmanlija civilizaciji nema, niti Arapa. Samo beskonačne štete.

• Haha
Po kom osnovu “značajna”?! Turci i “istorijski značaj”?!

• Haha

Back