Snaga zemlje je u direktnoj vezi sa nezavisnošću. Što si jači, kako vojno i ekonomski, to si nezavisniji. Kako među ljudima, tako je i među državama. Stoga nije uporedivo kad kažeš "kako Mađarska..." s obzirom da su na međunarodnom planu značajno jači od Srbije i imaju veći ugled. Njihovo skretanje u desno je trn u oku Evrope, oni zbog toga trpe posledice, ali može im se, dovoljno su jaki. Za nas kao malu zemlju to funkcioniše drugačije.
Što se tiče BRICS-a, ne znam da li si upoznat, to postoji već 14 godina kao ekonomska zajednica ali nikada nije predstavljao neku značajnu ekonomsku silu. Naša ekonomska saradnja sa tim zemljama je na zanemarljivom nivou. Sa Rusijom nemamo nikakvu posebnu trgovinu, sećam se kad je Fiat krenuo da radi u Srbiji, ideja mu je bila da izvozi automobile u Rusiju jer smo mi jedini imali dogovor o trgovini sa Rusijom i ovi rekli "Njet". Tako da mi sa Rusijom nemamo nikakvu posebnu saradnju, oni su dobili NIS i sve naša nalazišta nafte koju ekspoatišu i maltene besplatno izvoze kod njih. Skroz smo iskorišćeni i isceđeni kao krpa, ali opet iz nekog čudnog razloga i van zdravog razuma se Rusija veliča na ovim prostorima. To ti pokazuje koliko smo zatucan narod koji ne vidi dalje od svog nosa.
Što se tiče Kine, fakat je da su proteklih decenija ima značajan ekonomski napredak ali to ne može da ide doveka. Ti kad se razviješ, to se vremenom usporava kako raste standard. Lako je privređivati kad imaš radnike koji rade za 10 dolara mesečno. A kad poraste standard pa niko neće da radi za ispod 1000 dolara, onda skapiraš da više ne možeš da mlatiš pare i zarađuješ nebeski. Taj problem imaju i Amerika i EU, sad će da dođe i u Kinu. Tako da Kina ne može da "prešiša" Ameriku ili EU, mogu samo da budu "tu negde". Ali to nije preterano bitno jer postoji nešto što se zove geografska lokacija. Mi se nalazimo u Evropi i naši prirodni saveznici su tu. Sa Evropom imamo najveću i to ubedljivo najveću ekonomsku saradnju, tu je najveći broj naših ljudi (dijaspora), pa po kojoj logici treba da teramo inat i prkos i kvarimo nešto što je dobro da bi sarađivali sa Brazilom i Kinom? To nema nikakve logike.
Nego je problem što naši ljudi ne razmišljaju mozgom. Oni kažu otprilike ovako "Ameri su zli, Kinezi su dobri... ili Rusi su dobri" a to pre svega nije tačno. Sve imperije su iste. Nema tu razlike. Svi šire svoj uticaj i to rade na podjednako prljave načine. Evo na primer Rusija, oni su bombardovali susednu državu zato što su smenili pro-Rusku vlast i okrenuli se zapadu. Do tada je Ukrajina valjala, kako je pukla ljubav, evo vam bombe. Po toj logici, mi da se graničimo sa Rusijom, i da Vučić, Dačić i Vulin izgube vlast i dođu evropejci, mi bi popili bombe? I po čemu je onda Ruska čizma bolja od Američke, ni po čemu, sve je to potpuno isto. A o Kinezima da ne pričam, oni imaju spor sa svim državama u okruženju, svima uzimaju teritorije i važe za nasilnika regiona. Sad se spremaju da bacaju bombe na Tajvan.
Ne koči niko nego je bitna geografska lokacija. Naša trgovina će uvek biti ubedljivo najveća u regionu i Evropi. To nikako ne može da bude Kina, a pogotovo ne Brazil. Prosto daljina je daljina. Plus nemamo ni naše ljude koji žive tamo. Šta nas uopšte i povezuje sa tim državama? Mi u Austriji imamo više naših ljudi nego u celom BRICS-u.
Pa idi po Evropi i zapadnom svetu. To se više ne gleda. Niti ko pita. Videćeš ljude iz različitih delova sveta. Ja u mom poslu komuniciram sa strancima, takođe mi je nebitno ko je gde i koje je nacionalnosti. Prosto to je neki zastareli koncept koji više nema nikakvog smisla. Svi smo isti ljudi. Uvek smo i bili, pa je onda neko smislio religije i nacionalnosti kako bi imali razlog da se ubijamo međusobno.