A po čemu bi ti zakoni trebali da budu različiti od ovih koje vidiš?
Па рецимо зато што се цео свемир посматра као "атом", инфинитезимална тачка. Или зато што се 14 милијарди година узима као почета (познатог) времена. Или зато што у свемиру није било ниједне честице у тренутку настајања. Или зато што су температуре биле око трилион келвина. Или зато што се уопште не зна шта је било "пре" (ако је било ичега и ако је било пре) -
а познати законе нам говоре о трансформацији из познатог у познато.
Ne znati i ne moći znati su dve različite stvari. Jedno je trenutno a drugo permanentno stanje.
Не знам да ли си у стању да разумеш. Према актуелној научној парадигми нешто се не може ни сазнати. Можда ће се то променити, можда и неће. Можда је та парадигма исправна, и стварно се не може ни знати.
Šta je izazvalo postojanje Boga?
Већ рекох, између редова, да је по дефиницији први узрок. Тако је на то гледао Лајбниц или Аристотел. Спиноза каже да постоји по нужности своје природе, док друге ствари постоје по нужности његове природе. Дакле, ништа није изазвало постоји одувек. И свет можда постоји одувек, али појавне ствари могу бити само изазване. И у математици имаш аксиоме, они се не доказују.
Jer ako bogu nije trebao uzrok, onda ni svemiru nije trebao uzrok.
Је ли Свемир појавна ствар.
Добро, ако ти баш толико смета реч "Бог", онда реци непојавни Свемир.
Otkud ne zna? Kako ti možeš znati šta čovek može a šta ne može znati?
Сад погледаш мало горе где ти причам о научној парадигми. Ако и даље не разумеш лепо признаш да ниси разумео. Или ћутиш, и то је некад злато.
А ти велиш да Лоренц зна. Па ајде просветли ме где је објаснио настанак свемир из нечега или ничега, цео сценарио и механизам, неки клип или линк
E, vidiš, to i jeste problem religije. Govori ljudima da su glupi, da nešto ne mogu saznati, a onda umetne boga, umetne religiju i manipulaciju ljudima...
Дошао си до манипулација а Линдеа не помињеш.
ОК, у дискусији чак није лоше понашање избегавати шта ти не одговара. Но мени то не пролази. Или не знаш ко је Линде, или немаш шта да ми одговориш
Mučiti se da saznaš nešto je proces.
У сваком случају није исто што и рећи "гравитација постоји због масивног тела" како рече ти, или "зашто је погрешно питање, занима нас само како" што рече Краус.
To je najispravniji stav, znati stvari a ne verovati.
А је ли... Ни у шта у животу не верујеш? Рецимо да те девојка воли
Јеси био скептик кад си рушио Слобу?
a ne praviti se da znaš nešto što definišeš kao nesaznajno iz kojeg potom izvlačiš da to nesaznjno želi od tebe da mu se moliš 5 puta na dan...
Јел ти то онако улудо, као последица неких фрустрација, јадаш ми се на неке друге или алудираш на мене?
Ја се рецимо не молим. Као детерминиста знам да је све већ одређено, могу бити само захвалан, па да видим да ли има довољно ствари да се на њима захвалим.
А ни хришћани, што се хвалиш да ниси се не моле 5 пута на дан. Побрка ти религију
Него да се вратио на несазнајно. Нешто факат (још увек) не знамо, толко се ваљда слажеш. Дакле можеш:
1. Претпоставити да се неке ствати никада неће сазнати, да човеку мерењем нису доступне из фундаменталних разлога, и сл...
2. Веровати, пази понављам
веровати да ће наука све то једном сазнати.
3. Избегавати тему, али не пасивно него прозивати оне који кажу оно под 1. и при томе исказивати своје фрустрације.
Видим да си ти под 3.