Zašto nisam hrišćanin

aleksandar milojkov i njegovo citiranje svetog maksima

ovo gore

Није само цитарао Светог Максима Исповедника, има ту и других, али је Свети Максим узет најчешће пошто је један од најпоштованијих отаца православне цркве. Кренуо сам вечерас да читам неки рад који се бави његовом космологијом која се у неким случајевима слаже са савременом науком. Нисам успео до краја прочитати, мрзело ме, па кад видим шта је писано, можда поставим да се упознате са тим.

Сваког кога занима православна теологија, нека се баци на Свете Оце, а не на Библију и да покушава сам да скапира шта је писац хтео да каже, па онда овде износи неке ствари које он сматра да су такве и такве и да му не треба тамо неки теолог да му прича нешто и убеђује га да то није тако јер он зна боље од њега, човека који се тиме професионално бави и изучава. Као када би једном биологу почео да причаш неке ствари које си тако схватио и кажеш да му не треба твоја помоћ. Само да не буде забуне, ја нисам теолог нити студирам Богословију, већ неки други, са хришћанством невезан факултет, али ме теологија, као и филозофија овако интересују, дође ми као хоби.

bas smo se potresli sto nisi :lol:

koga bre zanima zasto je neko hriscanini ili jos gore zasto je neko ateista... svako ko ima mozga odlucuje sta je najbolje za njega... ako mislis da si dotakao reapticu svojom mudroscu leti sa njom... ali ne smaraj druge. ko onaj homos sto se ljuti na spc i oce da je iskritikuje a ne zna nijednog sveca nit poznaje arhitekturu crkava a jos manje umetnost epohe kad je crkva dominirala...glavno da zna ps i da patrijarha obuce u helanke i da se kikoce ko mongoloid :lol:

Poznato je svakom razumnom čovjeku da se imetak ne traţi od onoga koji ga ne posjeduje, niti se znanje trazi od neznalice.

Onaj ko smatra da ga je priroda stvorila, suprotstavlja se ovom razumskom načelu, jer priroda ne posjeduje koliko je
zrno gorušice, a kamoli šta više.

Slučajnost ne moze proizvesti zivot

Primer onoga koji kaze ili je ubedjen da je ovaj uredjeni, precizni i savršeni kosmos, djelo slučajnosti, je kao primjer ono ga koji stavi slova abecede u kutiju, izmješa ih, a zatim očekuje da će se od tih slova istkati nekakvo kvalitetno poetsko delo, ili precizna knjiga iz oblasti inţznjeringa.
Nije li takvo nešto jasna ludost i pomanjkanje pameti?

Princip uzročnosti

Stvarnost, zdravi razum, svjedoče da se ni najmanja pojava ne moze dogoditi bez uzroka i da se najmanje stvorenje nemoze naći na ovom svijetu bez Tvorca.
Takvo nešto je postalo pravilom kojeg moze negirati samo onaj ko je izgubio pametili ili je kao deteta koje razbije posudu, a zatim kaze: "Pukla je sama od sebe."
Vidimo običnog beduina kako koristi razum i objasnjva svojim iskustvom, nakon što je upitan o dokazu postojanja Boga, kaze (potvrdjujući navedeno pravilo):"Ibalega ukazuje na postojanje kamile u blizini, a trag ukazuje da je neko prošao putem.
Zar nebo, ukrašeno sazvjedjima, Zemlja isprepletena putevima, more ispunjeno valovima, mrkla noć i svjetli dan, ne ukazuju na postojanje Sveznajućeg ...

Razmišljanje o stvorenjima ukazuje na neka svojstva Stvaraoca

Sve što imamo (nalazimo) u stvorenju, ukazuje na moć, znanje, vještinu i mudrost njegovog Stvaraoca.
Polazeći od ove osnove, mozemo da kazemo onome ko negira postojanje Stvoritelja: "Razmisli o samom sebi.

Pogledaj i razmišljaj kako je došlo do tvog nastanka.
Prvo si bio kap sjemena...
Na kraju si postao stvorenje sa savršenomvanjštinom i unutrašnjošću.
Zar te razmišljanje samo o ovim detaljima ne bi trebalo dovesti do vjerovanja u Svemogućeg, Sveznajućeg, koji je sve sa mudrošću i univerzalnim znanjem stvorio?

Da li si semenku koju sadite i koja ima svoj genetski zapis ti stvorio ili Bog?

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena od moderatora:
Šta te interesuje oko mog života glasniče? Pitaj.

Da li sam homoseksualac? Nisam,
Da li sam biseksualac? Nisam.
Da li su mi deca usvojena? Nisu.
Da li tvrdim da bog ne postoji? Ne tvrdim.
Ne verujem da postoji. I moj ateizam je apsolutno tačan zato što odražava moj lični stav.
I da li možeš da prestaneš da mi spamuješ temu? Otvori svoju, pa je spamuj do ujutro.
Ostavio sam tekst koji nisam napisao JA, već Bertnard Rasel.
Priča se isključivo na temu teme, a ne na šta se tebi hoće, da ispamuješ temu samo da se ne priča o onome o čemu tema piše, da biste i ovu temu toliko razvodnili dok se ne zatvori.

Poslednja izmena:
Tri nacina nastnaka sveta i zivota, ateisticki i hriscasnki:

Slučajno, što ljudski razum sa sigurnošću
odbija,
samostvaranjem, što je takoĎer nemoguće, jer odredjena stvar prije nego što je stvorena bila je nepostojeća.
Da li je moguće da nešto što ne postoji, bude stvaralac???

Stvaranjem od strane Onoga Koji upravlja i vlada svime, što vidimo i ne vidimo, Boga...

slucajno izgleda najlogicnije.

jel to vrhunac nauke da kada nekog ne mozes da nadmudris krenes da ga vredjas.ili je vrhunac vere.

da je zemlja planeta kakvom zele vernici da je predstave slozio bih se sa tobom.

ali ova planeta nema dodirnih tacaka sa tom planetom.ovo je planeta prirodnih zakona gde jaci jedu i unistavaju slabije od bakterije do kitova od jednocelijskih do najsavrsenijih zivotinja ima pobede samo jaceg i spretnijeg

Poslednja izmena od moderatora:
Poznato je svakom razumnom čovjeku da se imetak ne traţi od onoga koji ga ne posjeduje, niti se znanje trazi od neznalice.

Onaj ko smatra da ga je priroda stvorila, suprotstavlja se ovom razumskom načelu, jer priroda ne posjeduje koliko je
zrno gorušice, a kamoli šta više.

Slučajnost ne moze proizvesti zivot

Primer onoga koji kaze ili je ubedjen da je ovaj uredjeni, precizni i savršeni kosmos, djelo slučajnosti, je kao primjer ono ga koji stavi slova abecede u kutiju, izmješa ih, a zatim očekuje da će se od tih slova istkati nekakvo kvalitetno poetsko delo, ili precizna knjiga iz oblasti inţznjeringa.
Nije li takvo nešto jasna ludost i pomanjkanje pameti?

Princip uzročnosti

Stvarnost, zdravi razum, svjedoče da se ni najmanja pojava ne moze dogoditi bez uzroka i da se najmanje stvorenje nemoze naći na ovom svijetu bez Tvorca.
Takvo nešto je postalo pravilom kojeg moze negirati samo onaj ko je izgubio pametili ili je kao deteta koje razbije posudu, a zatim kaze: "Pukla je sama od sebe."
Vidimo običnog beduina kako koristi razum i objasnjva svojim iskustvom, nakon što je upitan o dokazu postojanja Boga, kaze (potvrdjujući navedeno pravilo):"Ibalega ukazuje na postojanje kamile u blizini, a trag ukazuje da je neko prošao putem.
Zar nebo, ukrašeno sazvjedjima, Zemlja isprepletena putevima, more ispunjeno valovima, mrkla noć i svjetli dan, ne ukazuju na postojanje Sveznajućeg ...

Razmišljanje o stvorenjima ukazuje na neka svojstva Stvaraoca

Sve što imamo (nalazimo) u stvorenju, ukazuje na moć, znanje, vještinu i mudrost njegovog Stvaraoca.
Polazeći od ove osnove, mozemo da kazemo onome ko negira postojanje Stvoritelja: "Razmisli o samom sebi.

Pogledaj i razmišljaj kako je došlo do tvog nastanka.
Prvo si bio kap sjemena...
Na kraju si postao stvorenje sa savršenomvanjštinom i unutrašnjošću.
Zar te razmišljanje samo o ovim detaljima ne bi trebalo dovesti do vjerovanja u Svemogućeg, Sveznajućeg, koji je sve sa mudrošću i univerzalnim znanjem stvorio?

Da li si semenku koju sadite i koja ima svoj genetski zapis ti stvorio ili Bog?

- - - - - - - - - -

Mozda su usvojili dete, zans da to danas moze a mi hcoemo u EU... ili od brata?

kosmos je daleko od savrsenstva i odlikuje ga razaranje i unistavanje.

covek je daleko od savrsenstva i ima mnogo savrsenijih zivotinja.one imaju neke druge prednosti a covek um.

misao i uredjenja slicna civilizaciji nalazimo u zivotinjskom svetu.

korali se organizuju ,pcele i mravi imaju efikasnije uredjenje.delfini imaju intelekt a mnoge zivotinje sposobnost ucenja.

mnogo toga ne znas

Budite ljubazni i obratite paznju na licnu komunikaciju i na licno obracanje po svim pitanjima koja zadiru u "licna, verska , rasna , pa i na ta , eventualna tzv. sexualna opredeljenje i na nabedjivanja za ista" .
Drazite se @teme , a ne licnih razmirica .
Pozdrav i hvala Vam na saradnji .

I da li hriscanstvo to jest Biblija to odobrava?

Da, odobrava svojim stavom, da se određene grupe ljudi vide i tretiraju kao grešne, i da je dužnost vernika da ih izleče ako sebe smatraju za hrišćanina, da 'pomognu' jadnicima koji ne razumeju.
Ukoliko ovi odbiju takvu 'svesrdnu' i 'dušebrižnu' pomoć hrišćana, da su isti ovlašćeni da suzbiju greh na svaki način. Biblija direktno svojim učenjem uzrokuje ono što zakonom zabranjujemo, a to je diskriminacija. Danas je zovemo diskriminacija, nekada su se vodili ratovi zato što su neki verovali u 'pogrešne' bogove, spaljivani zato što su bili različitog mišljenja od crkve, milioni su umrli zbog biblijskog učenja, koje nije interpretirano pogrešno, već JESTE pogrešno i nehumano.

Da li odobrava? Stari Zavet, koji je deo biblije ucelo, daje INSTRUKCIJE kako kada i gde da ubiješ rođeno dete, ako te ne sluša.

Poslednja izmena:
Коментаришем први пост, за остале мислим да нећу имати времена, тачније воље...
Мислим да би требало навести извор, ако постављач теме сам не пише (ваљда је толико креативан да може нешто сам смислити)... Испрва помислих да је ово Цврлетово лично признање, па онда видим под "ова земља" се помиње Енглеска, дакле ваљда је ово Докинсов цитат.
Иначе, место радње није небитно, што ћемо видети.
Католичка догма да се вера разумом може доказати... Па не знам од када је, што није небитно. До сада ми је некако деловало да је то протестантско виђење, заправо већина расправа теиста и атеиста, у којима и једни и други греше, је од људи из Америке (енглеског говорног подручја) где су већина протестанти. Чак ми се чини да је картезијански начин мишљења, који је један од мејнстримова (ех та постмодерна, могуће је да има више главних токова...) у савременом свету, укључујући и научни, продукт католицизма. Рене Декарт (за мене негативац фолозофије Но1) је био Француз и одани католик. Тај начин мишљења вели да можеш све гледати кроз сурову науку, али ипак човек има душу, што се практично више не доказује (а животиње по Декарту немају душу). Он је покушао да докаже одвојеност душе и тела, односно преко чега комуницирају, па није успео, нити је до сада то доказано, ипак људи картезијански мисле и данас без икаквих доказа.
Дакле, рекао бих да је све то око "доказивања" протестантско масло, не знам које везе има са католицизмом од како схоластика није жива теорија, а тек са православним светом (ово кажем и као алузију на нешто речено у првом посту) то тек нема везе... Јер вера се, како кажу, сведочи а не доказује. Чак, ако би доказао Бога на научни начин, то не би више био Бог него дефинисани објекат спознаје. "Тао који се може речима описати није вечни Тао". Зато су дискусије теиста и атеиста у принципу јалове, мада и мени знају бити занимљиве.
Резоновање Витекеровог алманаха није сасвим без основе. Можеш у нешто не веровати, чак сматрати бесмисленим (као што ја сматрам добар део хришћанства) ал' не можеш негирати да живиш, или си потекао из хришћанске средине. Она која је већ дуго време хришћанска. Мада ће, и то се мора узети у обзир, неки који су рођени од неких касних седамдесетих прошлог века, с правом рећи да су из либералне или секуларне средине, али ипак са хришћанским наслеђем (овде мислим на Западну Европу). Дакле, неке ствари су неизбрисиве, па и ако си анти- опет си делом оно против чега си.
Питање првог узрока је сасвим невезано за почетак у времену, заправо Лајбниц који га је први артикулисао ("зашто постоји нешто а не ништа") није уопште помишљао на временски почетак, има ли га или га нема. То су основне ствари код оних који су бар гледали неку од тих расправа. Аутор текста избегава то питање, што је његово право. Требало би, међутим, да зна да је избегавање тражења одговора супротно научном методу, директно супротно, све док мислимо да нешто можемо пронаћи... Па чак и ако мислимо да не можемо, избегавање разматрања онога што је изван искуства је супротно метафизици, дакле у принципу је супротно филозофији, у нашем случају западној филозофији.
Па лепо, ако му је циљ да заборави науку или филозофију, како хоће, само нека се не позива на исте када му одговара...

Што се тиче космологије, и одговарајућег аргумента, шта имам рекао сам у есеју.
Овде сам већ дао део који је контраверзан спроћу Библије, мада ценим да више контрирам атеизму, кад се чита цео есеј :)
Иначе, мој стари форумски колега је исправно проценио да заступам агностицизам
http://www.vecnavatra.com/pdf/Nista.pdf

Zadržao bih pažnju na dve stvari, jer da se uplićem oko svega ne bi bilo vajde

Na prvom uzroku: Na nebeske kosmičke stvari ne možemo primjeniti naše zakone i ograničeno razumjevanje, jer bi nama onda od šale bilo skontati beskonačnost. Zemaljske stvari su takve koje moraju tražiti prethodni uzrok za svoje postojanje, to je jednostavno tako, mi ni ne možemo zamisliti da može biti drukčije,a za ono što je izvan toga mi nemamo odgovora. Bolje je čovjeku priznati da je nemoćan pred tim stvarima, nego tražiti dokaze, koje nikad neće naći.

Hristosov karakter: Hristosove riječi, iako imaju univerzalan karakter, su nastale u određenom periodu, to se ne smije izuzeti iz razmatranja. To je bio period progona Hrišćana od strane Rimljana, dakle manje više porobljenom narodu i riječi su prigodne tom kontekstu. Nije Isus rekao da mi okrenemo drugi obraz iz nekakve dobrote i sl. nego jednostavno da ne bi nagrabusili od jačih, to jasno piše u jevanđelju. Kad smo kod ovoga jasno postaje da ta njegova izreka nije kontradiktorna onoj izrečenoj u starom zavjetu ''oko za oko zub za zub'' slobodnom narodu. Ostalo u vezi sa ovim se svelo na prigovaranje plitkim hrišćanima, mislim ko živ ne zna da od hrišćanstva danas slabo šta da je ostalo, još pogotovo u takvim institucijama.

Na prvom uzroku: Na nebeske kosmičke stvari ne možemo primjeniti naše zakone i ograničeno razumjevanje, jer bi nama onda od šale bilo skontati beskonačnost. Zemaljske stvari su takve koje moraju tražiti prethodni uzrok za svoje postojanje, to je jednostavno tako, mi ni ne možemo zamisliti da može biti drukčije,a za ono što je izvan toga mi nemamo odgovora. Bolje je čovjeku priznati da je nemoćan pred tim stvarima, nego tražiti dokaze, koje nikad neće naći.

Kvantna fizika nije nimalo intuitivna, pa opet, u praznom prostoru, u vakuumu, iskaču u postojanje čestice...iz čega? Dakle, samo zato što nešto nije intuitivno ne znači da ne može biti opisano prirodnim zakonima. Da si pre 500 godina imao laser-lampu, ljudi bi mislili da si čarobnjak, i da tu postoji neka magija.

Dalje, ako čovek prizna da je nemoćan, to nikako ne znači da iz tog razloga mora uglaviti boga, u ono o čemu sam kaže da nešto ne zna. To je najobičnija prevara.

Kvantna fizika nije nimalo intuitivna, pa opet, u praznom prostoru, u vakuumu, iskaču u postojanje čestice...iz čega? Dakle, samo zato što nešto nije intuitivno ne znači da ne može biti opisano prirodnim zakonima. Da si pre 500 godina imao laser-lampu, ljudi bi mislili da si čarobnjak, i da tu postoji neka magija.

Dalje, ako čovek prizna da je nemoćan, to nikako ne znači da iz tog razloga mora uglaviti boga, u ono o čemu sam kaže da nešto ne zna. To je najobičnija prevara.

ne znam o čemu pričaš ... kakve laserske lampe i čemu sve to. Ja rekoh da na nebeske stvari, u koje spada ta pomenuta beskonačnost ili beskraj ne podliježu prirodnim zakonima... Laser podlaže,
Da, istina u pravu si, evo klanjam se :worth: oni bi mislili da sam čarobnjak, ali to nema veze sa raspravom o prvom uzroku nikakve, ama baš ...

Dalje, ako čovek prizna da je nemoćan, to nikako ne znači da iz tog razloga mora odstraniti boga, iz onog o čemu sam kaže da nešto ne zna. To je najobičnija prevara.

Prvo, ne znam uopšte zašto bi čovek bio nemoćan da sazna prvi uzrok i da li je prvi uzrok uopšte postojao.
Što se tiče 'prvog uzroka', ne vidim zašto bismo ekspanziji svemira uopšte dodavali takav naziv, kao da znamo da je uopšte postojao neki prvi uzrok.
Dalje, ako kažeš da nešto ne znaš, onda je to početak i kraj, a ne bog, inače pričamo o klasičnom god of the gaps problemu. Nije sramota neznati, sramota je da iz tog neznanja umišljaš znanje.

Prvo, ne znam uopšte zašto bi čovek bio nemoćan da sazna prvi uzrok i da li je prvi uzrok uopšte postojao.
Što se tiče 'prvog uzroka', ne vidim zašto bismo ekspanziji svemira uopšte dodavali takav naziv, kao da znamo da je uopšte postojao neki prvi uzrok.
Dalje, ako kažeš da nešto ne znaš, onda je to početak i kraj, a ne bog, inače pričamo o klasičnom god of the gaps problemu. Nije sramota neznati, sramota je da iz tog neznanja umišljaš znanje.

čovjekov mozak nikad neće biti toliko moćan da barata oko beskonačnosti ... jednostavno je ograničen...
a sljedeća tvoja rečenica kao i one neke prethodne bi ti mogle poslužiti da iz njih nešto naučiš ...
složićemo se mi ipak da je čovjekov mozak ograničen, glupo bi bilo tvrditi drukčije, e sada meni nije jasno kako ti koji takođe ne znaš ništa o tim stvarima, postanku svemira, nastanku života i sl, i koji si isključio boga iz toga svega, si u pravu, a onaj ko je to sve pripisao inteligentnom tvorcu nije u pravu ? koje dokaze imaš, izlažeš, jer se ti samo u dokaze kuneš... ja za svoje tvrdnje nemam dokaza, tačnije nemam ni tvdnji ...

Back