Zašto niko ništa ne razume?

Ljubo2

Domaćin
Poruka
4.880
Nije pitanje zašto niko ništa ne zna, jer svi sve znaju, već je pitanje zašto niko ne razume sve to što zna?

Razumeti nešto ne znači videti nešto, osetiti, zapamtiti i mislti o tome što smo videli, osetili i zapamtili, to može i svaka ovca, već razumeti nešto znaći umeti objasniti kako je moguće sve to što vidimo, osetimo i zapamtimo? Svetske škole i fakulteti uče ljude samo o tome da nešto jeste, a kako i zašto jeste to što jeste, niko pojma nema. Fizičari kažu, sve je energija, a pojma nemaju šta je i kako je energija moguća. Bilozi koji izučavaju život i dalje pojma nemaju kako je život moguć. Psiholozi koji se bave problemom postojanja Svesti i dalje ne znaju šta je svest. A da i ne pminjemo teologe, njihove hramove, oslikane ikonama raznih nebeskih spodoba i bogova, pomoću kojih pokušavaju da fasciniraju ljude da bi im uzeli novac, a pojma nemaju da li tako nešto uopšte i postoji, jer to nikada nisu videli. A o svetskim političkin institucijama, političarima i njihovim ideologijama i politikama, da i ne govorimo, u kojima svega ima sem razuma.

Pitanje je da li uopšte iko zna šta pojam "razum i razumevanje" znači i na šta ljudi uopšte pomisle kad kažu da je čovek "razumno biće"'. Zar to nije i najglavnije pitanje kojim se filozofija uopšte bavi, kojeg ni u jednoj temi na ovom forumu filozofije, nema?

Poslednja izmena od moderatora:
Previše slovnih grešaka. Nisi pregledao tekst pre nego što si ga okačio ?
Počnimo odatle ! Hajde potrudi se malo !!!
Tekst je mogao da služi kao test za disleksiju. :lol: Ako ste ovo pročitali, a niste
uočili ni jednu grešku, verovatno imate disleksiju. Eto ja pročitah bez problema
i kad sam videla tvoj komentar, odjednom se greške pojaviše.
Ispravila sam ih.

Tema bi mogla da bude zanimljiva, ako odgovor na sva pitanja nije ''svetlosno
biće''.

Nije pitanje zašto niko ništa ne zna, jer svi sve znaju, već je pitanje zašto niko ne razume sve to što zna?

Razumeti nešto ne znači videti nešto, osetiti, zapamtiti i mislti o tome što smo videli, osetili i zapamtili, to može i svaka ovca, već razumeti nešto znaći umeti objasniti kako je moguće sve to što vidimo, osetimo i zapamtimo? Svetske škole i fakulteti uče ljude samo o tome da nešto jeste, a kako i zašto jeste to što jeste, niko pojma nema. Fizičari kažu, sve je energija, a pojma nemaju šta je i kako je energija moguća. Bilozi koji izučavaju život i dalje pojma nemaju kako je život moguć. Psiholozi koji se bave problemom postojanja Svesti i dalje ne znaju šta je svest. A da i ne pminjemo teologe, njihove hramove, oslikane ikonama raznih nebeskih spodoba i bogova, pomoću kojih pokušavaju da fasciniraju ljude da bi im uzeli novac, a pojma nemaju da li tako nešto uopšte i postoji, jer to nikada nisu videli. A o svetskim političkin institucijama, političarima i njihovim ideologijama i politikama, da i ne govorimo, u kojima svega ima sem razuma.

Pitanje je da li uopšte iko zna šta pojam "razum i razumevanje" znači i na šta ljudi uopšte pomisle kad kažu da je čovek "razumno biće"'. Zar to nije i najglavnije pitanje kojim se filozofija uopšte bavi, kojeg ni u jednoj temi na ovom forumu filozofije, nema?
Pa to ti je Ljubo stara stvar, u školi npr. razlika izmedjju onih učenika što uče napamet, zapamte, znaju da ispričaju, ali ne znaju značaj, ili nešto malo od toga, i oni što uče sa razumjevanjem..

Pa to ti je Ljubo stara stvar, u školi npr. razlika izmedjju onih učenika što uče napamet, zapamte, znaju da ispričaju, ali ne znaju značaj, ili nešto malo od toga, i oni što uče sa razumjevanjem..
Kad mladi ljudi u školama uče iz udžbenika i predavanja profesora, oni imaju poverenja da su gradiva koja uče istinita. Pa misle da mogu da ih uče i bez razumevanja - na pamet. Ne shvatajuči kasnije da je sve to što su na pamet naučili, najvećim delom samo verovanje, a ne proverljivo i razumljivo znanje.

Ista stvar je sa naučnicima visokog ranga, filozofima, teolozima ili političarima, koji su takođe bez razumevanja naučili na pamet školska gradiva i dobili diplome. Pa sada svi misle da sve znaju i razumieju, a zapravo, ne znanu ništa i ne razumeju, već samo veruju. Gotovo da još uvek niko ne zna ni šta pojam "razumevanje" podrazumeva.

Naravno, svi oni znaju da je razumevanje umeće logičkog povezivanje ćinjenica, ali problem je što činjenica o postojanju stvarnosti postoji nebrojeno mnogo, pa niko ne zna odakle treba da počne. To je slično velikoj gužvi zamršenog konca, koju možemo odmrsiti i smotati u klupko samo ako uspemo u toj gužvi da pronađemo početak. I kad to uspemo, posle sve ide lako.

Ja sam taj početak zamršene grudve konca uspeo da pronađem i lako sam razmrsio i smotao klupko. I to što sam dobio nazvao sam "Zakonom postojanja" i sada pokušavam da i vas uputom da uradite isto. Ali, na žalost, ma koliko se trudio, shvatio sam da i dalje niko ništa ne razuem. I upravo sam zbog toga i postavio ovu tema dajući joj naslo: Zašto niko ništa ne razume".

I sada vam ponovo upućujem poziv, ako zaista neko želi da razume Istinu o postojanju materije, života i Svemira, ja sam spreman da vam ukažem na to gde je ili šta je sam početak zamršene grudve konca od koje treba početi. Pa možemo zajeno da smotamo klupko, da se uverite da za taj poduhvat nije potrebna nikakva ni posebna genijalnost, niti pozivanje na "svetlosna bića".

Poslednja izmena:
Previše slovnih grešaka. Nisi pregledao tekst pre nego što si ga okačio ?
Počnimo odatle ! Hajde potrudi se malo !!!
B1HVVUyLAhL._CLa%7C2140%2C2000%7C71yki9ZtM7L.png%7C0%2C0%2C2140%2C2000%2B0.0%2C0.0%2C2140.0%2C2000.0_AC_UY1000_.png

Kad mladi ljudi u školama uče iz udžbenika i predavanja profesora, oni imaju poverenja da su gradiva koja uče istinita. Pa misle da mogu da ih uče i bez razumevanja - na pamet. Ne shvatajuči kasnije da je sve to što su na pamet naučili, najvećim delom samo verovanje, a ne proverljivo i razumljivo znanje.

Ista stvar je sa naučnicima visokog ranga, filozofima, teolozima ili političarima, koji su takođe bez razumevanja naučili na pamet školska gradiva i dobili diplome. Pa sada svi misle da sve znaju i razumieju, a zapravo, ne znanu ništa i ne razumeju, već samo veruju. Gotovo da još uvek niko ne zna ni šta pojam "razumevanje" podrazumeva.

Naravno, svi oni znaju da je razumevanje umeće logičkog povezivanje ćinjenica, ali problem je što činjenica o postojanju stvarnosti postoji nebrojeno mnogo, pa niko ne zna odakle treba da počne. To je slično velikoj gužvi zamršenog konca, koju možemo odmrsiti i smotati u klupko samo ako uspemo u toj gužvi da pronađemo početak. I kad to uspemo, posle sve ide lako.

Ja sam taj početak zamršene grudve konca uspeo da pronađem i lako sam razmrsio i smotao klupko. I to što sam dobio nazvao sam "Zakonom postojanja" i sada pokušavam da i vas uputom da uradite isto. Ali, na žalost, ma koliko se trudio, shvatio sam da i dalje niko ništa ne razuem. I upravo sam zbog toga i postavio ovu tema dajući joj naslo: Zašto niko ništa ne razume".

I sada vam ponovo upućujem poziv, ako zaista neko želi da razume Istinu o postojanju materije, života i Svemira, ja sam spreman da vam ukažem na to gde je ili šta je sam početak zamršene grudve konca od koje treba početi. Pa možemo zajeno da smotamo klupko, da se uverite da za taj poduhvat nije potrebna nikakva ni posebna genijalnost, niti pozivanje na "svetlosna bića".

Vidi druže, tvoja nauka i tvoja končna rešenja imaju smisla samo ako korespondiraju sa stvarnošću, ti bi rekao sa opštim besmislom.

Zaebano ha ?! 🙊

Vidi druže, tvoja nauka i tvoja končna rešenja imaju smisla samo ako korespondiraju sa stvarnošću, ti bi rekao sa opštim besmislom.

Zaebano ha ?! 🙊
Ja sam to već rekao kada sam objašnjavao razlog zašto ljudi ne uspevaju ništa da razumeju. Da ponovim, zato što se sveukupna stvarnost sastoji iz bekonačno mnogo različitih stvari i pojava, koje stoje pomešane na gomili i za koje se ne zna ni gde im je glava, ni gde rep. Pa onda izgleda kao da je sve to, kao što ti reče, "opšti besmisao". Ili kao što sam ja to nazvao ogromnom gomilom zamršenog konca.

Ali nije tako. Stvarnost, iako je beskonačno ogromna i raznolika, ona je vrlo jednostavna i prosta i lako je objasniti svu njenu raznolikost. Ali samo kad se shvati u čemu je suština te raznolikosti.

Evo odmah ću reći: Razlika između svih nebrojenih stvari i pojava je samo u informacijama koje stvari i pojave u sebi nose o sebi i po njima formiraju svoje fizičke oblike i ponašanja. Kada promene informaciju u sebi, o sebi, tada menjaju i oblik i ponašanje. Na primer kada na plodno tle stavimo deset različitih semenki sa različitim informacijama biljaka, iz njih će da nikne deset različitih biljaka. Uvek je tako ma o čemu da je reč. Informacija je temelj svega. Kad budemo sposobni da menjamo informacije unutar stvari i pojava, bićemo sposobni da menjamo svet. Ovo važi i za ljudsko društvo koje strada upravo zato što se u životu i radu rukovodi pogrešnim informacjama o sebi i stvarnosti. Upravo zato jer ljudi još uvek ništa ne razumeju.

Međutim, reći da se informacije nalaze u temelju svega, to još uvek ne objašnjava ništa. Mi i ddlje ne znamo i ne razumemo šta je to što postoji, koje je sposobno da stvara i menja informacije i po njima oblikuje postojeću stvarnost. I to je ono o čemu bih želeo da se u ovoj temi govori. O čemu naučnici, filozofi, telozi, ideolozi i političari sveta još uvek pojma nemaju. A i to je veoma prosto i da se otkrije i objasni razume i zna.

Ja sam to već rekao kada sam objašnjavao razlog zašto ljudi ne uspevaju ništa da razumeju. Da ponovim, zato što se sveukupna stvarnost sastoji iz bekonačno mnogo različitih stvari i pojava, koje stoje pomešane na gomili i za koje se ne zna ni gde im je glava, ni gde rep. Pa onda izgleda kao da je sve to, kao što ti reče, "opšti besmisao". Ili kao što sam ja to nazvao ogromnom gomilom zamršenog konca.

Ali nije tako. Stvarnost, iako je beskonačno ogromna i raznolika, ona je vrlo jednostavna i prosta i lako je objasniti svu njenu raznolikost. Ali samo kad se shvati u čemu je suština te raznolikosti.

Evo odmah ću reći: Razlika između svih nebrojenih stvari i pojava je samo u informacijama koje stvari i pojave u sebi nose o sebi i po njima formiraju svoje fizičke oblike i ponašanja. Kada promene informaciju u sebi, o sebi, tada menjaju i oblik i ponašanje. Na primer kada na plodno tle stavimo deset različitih semenki sa različitim informacijama biljaka, iz njih će da nikne deset različitih biljaka. Uvek je tako ma o čemu da je reč. Informacija je temelj svega. Kad budemo sposobni da menjamo informacije unutar stvari i pojava, bićemo sposobni da menjamo svet. Ovo važi i za ljudsko društvo koje strada upravo zato što se u životu i radu rukovodi pogrešnim informacjama o sebi i stvarnosti. Upravo zato jer ljudi još uvek ništa ne razumeju.

Međutim, reći da se informacije nalaze u temelju svega, to još uvek ne objašnjava ništa. Mi i ddlje ne znamo i ne razumemo šta je to što postoji, koje je sposobno da stvara i menja informacije i po njima oblikuje postojeću stvarnost. I to je ono o čemu bih želeo da se u ovoj temi govori. O čemu naučnici, filozofi, telozi, ideolozi i političari sveta još uvek pojma nemaju. A i to je veoma prosto i da se otkrije i objasni razume i zna.

Krećeš od premise da niko ništa ne razume. Taj sistem opšteg "nerazumevanja" ipak ne sprečava svet da postoji.

Odakle ti ta marksistička potreba da božije delo (što ovaj svet jeste) razumeš, razvališ, a onda sastaviš kako tebi odgovara ?

Krećeš od premise da niko ništa ne razume. Taj sistem opšteg "nerazumevanja" ipak ne sprečava svet da postoji.
Ovo su dobra pitanja koja si postavio. Iz njih sam shvatio da si venik, hrišćanin, koji veruje u Boga. Ali samo veruje, a niti zna da objasni, ni razume ko ili šta je Bog. A ja sam upravo i postavio temu "zašto niko ništa ne razume" da bi na kraju, služeći se argumentima koji su nam poznati u naci, izveli ispavne zaključke, pomoću kojih se može objasniti i razumeti sve, pa i Bog.

Naravno, to nerazumevanje Boga, ne sprečava svet da postoji. Ali pitanje je kako svet postoji? Da li jpostoji po Božijim zakonima ili je , na svoju štetu, skrenuo sa tog puta, pa umesto Raja, na Ze,lji imamo Pakao? Zato i jeste potrebno objasniti i razumeti sve, pa i Boga i njegove zakone. Naravno, Isus Hrist je u jednoj rečenici izrekao ceo Božiji zakon po kojem treba živeti da bi na Zemlji bio Raj, ali ni posle dve hiljade godina ljudi na Zemlji, pa ni hrišćani, kojih ima oko 2,5 milijarde, po Božijem zakonu i dalje nen žive. Zašto? Zato jer i dalje ništa ne razumeju.
Odakle ti ta marksistička potreba da božije delo (što ovaj svet jeste) razumeš, razvališ, a onda sastaviš kako tebi odgovara ?
Ako ćemo da govorimo o marksizmu i komunizmu, prvo trba da imamo na umu da je prvi nama poznati komunist koji je živeo na Zemlji bio uprabo Isus Hrist. Cela komunistička filozofija koja je zagovarala pravedan svetski društveni i ekonomski poredak, bila je izrečena u samo jednoj Hristovoj zapovesti "Ljubii bližnjega kao samoga sebe". Koja važi kao jedinstveni Božiji zakon po kojem je Bog stvorio svet - a to su tela atoma, nebeska tela, galaksije i tela ćelija, biljaka životinja i ljudi. Sva ta tela su jedinstvene ekonomske zajednice (komune), u kojima je maksimalno ispoštovan Božiji zakon "ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe". Zakon koji svaki hrišćanin poznaje, ali niti i jedmom hrišćaninu do danas nije palo na pamet da ga sproveo u delo. Naravno, zbog nerazummevanja suštine tog zakona, koja se svodi na nužnost stvaranja jedinstvenog svetskog pravednog društvenog i ekonomskog poretka, bez kojeg "ljubavi prena bližnjemu"", ne može da bude. Druga je stvar što ni komunisti nisu bili načisto s tim, tj. što nisu znali, ni razimeli šta pojam "pravedni poredak", podraumeva i naravno, zbog tog netazumevanja i neznanja, ni oni nisu mogli da ga naprave, isto kao ni hrišćani pre njih. Što je još gore, komunisti su, , opet zbog nerazumevanja, bili protiv religije, proglasivši je "opijumom za narod". Pa se tako stvorila netrpeljivost između hrišćanske crkve i komunista, koja kod i danas traje.

Ali, nebitno, činjenica je da je upravo Hritova zapovest "jjubi blišnjega kao samoga sebe" Univerzalni Božiji zakon po kojem je Bog stvorio svet, koji može da bude sproveden u delo među ljudima na Zemljii, samo u uslovima pravednog svetskog društvenog i ekonomskog poretka. Što hrišćanima u svetu još uvek ni na pamet ne pada. Pa sada kada uspemo do kraja da objasnimo i razumemo i Boga i taj njegov zakon, ostaje na hrišćanima da ga sada oni sprovedu u delo, kad komunisti u tome nisu uspeli. I tako na kraju upak hrišćani uspeju da spase svet da ne prpadne.

I to je moj odgovor na tvoje pitanje "Odakle ti ta marksistička potreba da božije delo (što ovaj svet jeste) razumeš, razvališ, a onda sastaviš kako tebi odgovara ?"

Uz napomenu da bih ovo tvoje pitanje samo malo ispravio i rekao da ja ne predlažem razumevanje Boga i sveta zato da bih ja svet napravio kako "meni odgovara", več kako Bogu i njegovom Zakonu odgovara. A to svakako nije onako kako to hrišćanstvo objašnjava i razume, kao nešto u šta treba samo da se veruje, a po tom pitanju ništa ne radi. Od dana kada su Rimljani priznali hrišćanstvo kao svoju državnu religiju, pod uslovom da ona ne sme da se meša u "državne poslove" i bude strogo odvojena od države. Da bi državnici, vlasrodršci, sada kao hrišćani, mogli slobodno i dalje, mirne savesti, sve do dana danšnjeg, da imaju svoje robove, eksploatišu ih i kao stoku prfaju na pijacama širom sveta..

Recimo to jednostavnije...otkud ovoliko mladjih ljudi koji sve znaju? Napumpaš ih u nekoj agenciji i pustiš tako napumpane da se poradjaju po društvenim mrežama....šta sa njima moše da se diskutujeŠ Koja svest i razum kad su u drugom stanju?

Recimo to jednostavnije...otkud ovoliko mladjih ljudi koji sve znaju? Napumpaš ih u nekoj agenciji i pustiš tako napumpane da se poradjaju po društvenim mrežama....šta sa njima moše da se diskutujeŠ Koja svest i razum kad su u drugom stanju? Recimo to jednostavnije...otkud ovoliko mladjih ljudi koji sve znaju? Napumpaš ih u nekoj agenciji i pustiš tako napumpane da se poradjaju po društvenim mrežama....šta sa njima moše da se diskutujeŠ Koja svest i razum kad su u drugom stanju?
Potuno si u pravu i ja znam da je sve tako. Ali ja ne želim da se mirim s tim da je tako i želim da pronađem način kako da probijem taj oklop pogrešnih ideja, informacija, znanja, verovanja, ideologija i politika itd, da ljudi shvate da su njihove svesti unutar njih zarobljene i okovane, a da to čak i ne primećuju.. Po mom ubeđenju to se ne može postići na drugi način, već da se sve te pogrešne ideje, informacije, znanja, koja se ne temelje na jakim argumentima i logici i koja niko do kraja ne može ni da proveri, ni razume, obore sa drugim idejama, tj, informacijama, znanjima, koja imaju značenje istine, tj. koja do kraja mogi i da se provere i objasne i razumeju.

Ovo su dobra pitanja koja si postavio. Iz njih sam shvatio da si venik, hrišćanin, koji veruje u Boga. Ali samo veruje, a niti zna da objasni, ni razume ko ili šta je Bog. A ja sam upravo i postavio temu "zašto niko ništa ne razume" da bi na kraju, služeći se argumentima koji su nam poznati u naci, izveli ispavne zaključke, pomoću kojih se može objasniti i razumeti sve, pa i Bog.

Naravno, to nerazumevanje Boga, ne sprečava svet da postoji. Ali pitanje je kako svet postoji? Da li jpostoji po Božijim zakonima ili je , na svoju štetu, skrenuo sa tog puta, pa umesto Raja, na Ze,lji imamo Pakao? Zato i jeste potrebno objasniti i razumeti sve, pa i Boga i njegove zakone. Naravno, Isus Hrist je u jednoj rečenici izrekao ceo Božiji zakon po kojem treba živeti da bi na Zemlji bio Raj, ali ni posle dve hiljade godina ljudi na Zemlji, pa ni hrišćani, kojih ima oko 2,5 milijarde, po Božijem zakonu i dalje nen žive. Zašto? Zato jer i dalje ništa ne razumeju.

Ako ćemo da govorimo o marksizmu i komunizmu, prvo trba da imamo na umu da je prvi nama poznati komunist koji je živeo na Zemlji bio uprabo Isus Hrist. Cela komunistička filozofija koja je zagovarala pravedan svetski društveni i ekonomski poredak, bila je izrečena u samo jednoj Hristovoj zapovesti "Ljubii bližnjega kao samoga sebe". Koja važi kao jedinstveni Božiji zakon po kojem je Bog stvorio svet - a to su tela atoma, nebeska tela, galaksije i tela ćelija, biljaka životinja i ljudi. Sva ta tela su jedinstvene ekonomske zajednice (komune), u kojima je maksimalno ispoštovan Božiji zakon "ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe". Zakon koji svaki hrišćanin poznaje, ali niti i jedmom hrišćaninu do danas nije palo na pamet da ga sproveo u delo. Naravno, zbog nerazummevanja suštine tog zakona, koja se svodi na nužnost stvaranja jedinstvenog svetskog pravednog društvenog i ekonomskog poretka, bez kojeg "ljubavi prena bližnjemu"", ne može da bude. Druga je stvar što ni komunisti nisu bili načisto s tim, tj. što nisu znali, ni razimeli šta pojam "pravedni poredak", podraumeva i naravno, zbog tog netazumevanja i neznanja, ni oni nisu mogli da ga naprave, isto kao ni hrišćani pre njih. Što je još gore, komunisti su, , opet zbog nerazumevanja, bili protiv religije, proglasivši je "opijumom za narod". Pa se tako stvorila netrpeljivost između hrišćanske crkve i komunista, koja kod i danas traje.

Ali, nebitno, činjenica je da je upravo Hritova zapovest "jjubi blišnjega kao samoga sebe" Univerzalni Božiji zakon po kojem je Bog stvorio svet, koji može da bude sproveden u delo među ljudima na Zemljii, samo u uslovima pravednog svetskog društvenog i ekonomskog poretka. Što hrišćanima u svetu još uvek ni na pamet ne pada. Pa sada kada uspemo do kraja da objasnimo i razumemo i Boga i taj njegov zakon, ostaje na hrišćanima da ga sada oni sprovedu u delo, kad komunisti u tome nisu uspeli. I tako na kraju upak hrišćani uspeju da spase svet da ne prpadne.

I to je moj odgovor na tvoje pitanje "Odakle ti ta marksistička potreba da božije delo (što ovaj svet jeste) razumeš, razvališ, a onda sastaviš kako tebi odgovara ?"

Uz napomenu da bih ovo tvoje pitanje samo malo ispravio i rekao da ja ne predlažem razumevanje Boga i sveta zato da bih ja svet napravio kako "meni odgovara", več kako Bogu i njegovom Zakonu odgovara. A to svakako nije onako kako to hrišćanstvo objašnjava i razume, kao nešto u šta treba samo da se veruje, a po tom pitanju ništa ne radi. Od dana kada su Rimljani priznali hrišćanstvo kao svoju državnu religiju, pod uslovom da ona ne sme da se meša u "državne poslove" i bude strogo odvojena od države. Da bi državnici, vlasrodršci, sada kao hrišćani, mogli slobodno i dalje, mirne savesti, sve do dana danšnjeg, da imaju svoje robove, eksploatišu ih i kao stoku prfaju na pijacama širom sveta..

Bog je tvorac.
Prosto, zar ne ?

Svoje lavirinte zabluda ćeš ukloniti jednostavnim prevodom pojmova koji ti žešće jbu kevu.

Bog je tvorac.
Prosto, zar ne ?
Jeste, prosto je. Ali nije razumljivo. Odnosno, razumljivo je isto koliko i kad krava kaže m.u..u.u... Imajući na umu da niti i jedan vernik na svetu, pa ni ti, ne znaš, niti razumeš ko ili šta je "tvorac".
Svoje lavirinte zabluda ćeš ukloniti jednostavnim prevodom pojmova koji ti žešće jbu kevu.
Pope Obiliću, tvojoj verničkoj, svešteničkoj "svetosti" ne priliči na ovakav način javno i bezrazložno vređati sagovornika. Ne samo da svojim nerazumevanjem stvarnosti dokazuješ da nisi inteligentan, već i svojim prostaklukom. Molim moderatora da po ovom pitanju preduzme potrebne mere.

A što se tiče mojih "prevođenja pojmova", kao na primer, "tvorac= svest", ja na taj način ne uklanjam svoje zablude, već zablude takvih manipulatora kao ti, koji se kunu i zavode svet verom u nekakvog izmišljenog "tvorca", za kojeg pojma nemaju da je to ono što se podrazumeva pod rečju i pojmom "Svest".

Ovde tebe mislim da svako jako dobro razume. Nema niceg nerazumljivog u onome o cemu propovedas.
Pojam "razumevanje" se može timačiti dvojako. Većina ljudi je ubeđena da opaziti ili čuti nešto i zapamtiti, znači i razumeti. Ne, razumeti, znači znati do kraja argumentovano objasniti sve ono što može da se opazi ili čuje. U tome i jeste razlika između znanja i vere. Vernik, na primer, koji je na pamet naučio sve ono što njegova vera propoveda, ubeđen je da sve to što on veruje da istovremeno i razume i zna. A to, da ljudi zaista nešto razumeju, se ne može tvrdiiiti ni za naučnike ili filozofe viskog ranga, koji samo opažaju i istražuhu postojeću stvarnost, a još uvek tu stvarnost ne razumeju, tj. jer još uvek nisu u stanju da tu stvarnost objasne - odgovore na pitanje kako je stvarnost uopšte moguća i šta je njen uzrok.
Problem je druge prirode. Prihvatanje. To je problem.
Ljudi tvoje propovedi ne prihvataju.
Tačno,"ne prihvataju". Zašto? Upravo zato jer ne razumeju. Čak ne znaju ni šta pojam "razumevanje" znači. Ne znaju da bez davanja iskustveno proverljivih i logički do kraja objašnjivih odgovora na tri osnovna egzistencijalna potanja "šta, kako i zašto", ma o kojem i kakvom fenumenu da je reč, razumevanja ne može da bude. A time ujedno, ni istine. A imajući na umu da naučnici sveta, filozofi, teolozi, kao ni ideolozi i političari, ne umeju argumentovano i logički da objasne ni materiju, ni život, ni Svemir, ni Svest, ni Boga, jer ne znaju uzrok nićemu, to je jasno da svi ljudi na svetu još uvek ne razumeju apsolutno ništa. Odnosno da ne znaju istinu o postojanju bilo čega i da umesto Istine svetom još uvek vladaju razni oblici nerazumevanja sveta, odnosno, razna verovanja, laži i prevare.

Suprotno svemu ovome, ono što ja propovedam i smatram Istinom, do kraja je iskustveno i proverljivo i logički objašnjivo i razumljivo. A ipak i pored toga, vrlo...vrlo su retki oni koji nešto od svega toga razumeju i koji se usuđuju da priznaju da saam u pravu. Primer totalnog ljudskog nerazumevanja je ovaj gore duskutant, po imenu Obilič, koji mi već drugi put na ovom forumu "pominje" majku, zato što sam se usudio da preimenujem reč i pojam "tvorac" u reč i pojam "svest" i tako oskjrnavim njegovu veru. Iako, jadnik, pojma nema šta reč i pojam "tvorac" podrazumeva. On ništa ne razume i ne zna, već samo veruje i ubeđen je da od njegove vere većeg znanja i razumevanja nema. Upravo takvi ipokrećui verske ratove sa ciljem obrane svojih verovanja ili sa ciljem nasilnog nametanja svog vreovanja drugima koji veruju drugačije nego oni. Smatrajući samo svoje verovanje "pravim", a krivovernicima sve one koji drugačije veruju. Čista ljudska maloumnost. Manija kojom je još uvek obuhvaćen ceo svet.

Jeste, prosto je. Ali nije razumljivo. Odnosno, razumljivo je isto koliko i kad krava kaže m.u..u.u...

Љупче, па ти ниси крава, јел' да ?!

Imajući na umu da niti i jedan vernik na svetu, pa ni ti, ne znaš, niti razumeš ko ili šta je "tvorac".

Творац је фабрикант, онај што нешто прави, фабрикује !
Помаже немачки, ха ?

Pope Obiliću, tvojoj verničkoj, svešteničkoj "svetosti" ne priliči na ovakav način javno i bezrazložno vređati sagovornika. Ne samo da svojim nerazumevanjem stvarnosti dokazuješ da nisi inteligentan, već i svojim prostaklukom. Molim moderatora da po ovom pitanju preduzme potrebne mere.

Ти си поверовао оној будали да ја манипулишем ?
Баш те је изманипулисао !

A što se tiče mojih "prevođenja pojmova", kao na primer, "tvorac= svest",

Никада ништа слично нисам рекао,
творац је онај што нешто твори,
каква свест, какви бакрачи
погрешно схваћени марксизму ?

ja na taj način ne uklanjam svoje zablude, već zablude takvih manipulatora kao ti, koji se kunu i zavode svet verom u nekakvog izmišljenog "tvorca", za kojeg pojma nemaju da je to ono što se podrazumeva pod rečju i pojmom "Svest".

Имај милости Љубо, расплакаћу се.
Зар толико заблуде постоји у народу ?

Не бих био Вучић - нема тих пара !
Па ко овакве да уведе у срећу ???

Obrnuto. Ne prihvataju jer razumeju.
Da bi nesto prihvatio ili odbacio valjda mora prvo da razumes to sto prihvatas ili odbacujes.
Ovo što si rekao je tačno. Ali šta ako ljudi ne raspolažu sposobnošću razumevanja, već samo sposobnošću opažanja, osećanja i pamćenja. Što i jeste sučaj kod ogromne većine ljudi. Dokaz da je tako je mogućnost manipulisanja svetskim stanovništvom kroz nauku koja još uvek nije ništa objasnila,. Zatim kroš svetske religije, filozoffje, ieologije i politike? Sve ovo se ljudima sveta prezentira kao znanje kroz svetske medije i sisteme obrazovanja i ljudi sve to uče na pamet, bez razumevanja, jer celokupno ljudsko znanje o postojanju materije, života i Svemira nema značenje iskustveno i logički proverljive i razumljive Istine, već samo značenje nekakvih pretpostavki i verovanja. Koja se vremenom učvršćuju u svesti ljudi u vidu neprikosnovenih i neoborivih istina.

Pa se postavlja pitanje, da li će tako izmanipulisani ljudi sveta, koji su ubeđeni da istinu o svemu znaju, sada da prihvatie ISTINU o postojanju stvarnosti, kada je ona do kraja otkrivena i kada je do kraja iskustveno proverljiva, ibjašnjiva i razumljiva? Istinu koja ruši sve naše zablude po kojima smo do danas živeli i stradali i još uvek živimo i stradamo? Zablude koje smatramo neprikosnovenim istinama koje ne smeju da se dovode u pitanje. Koje, ako je potrebno, treba i životom da se brane. Kako danas, na primer, objasniti jednom čoveku, koji je ubeđen da je on Srbin, pravoslavac, demokrata, komunista ili Hrvat i katolik ili musliman itd, da on to nije, kad je on do te mere tokom celog života ubeđivan od raznih manipulatora i sada veruje da jeste, u toj meri da je spreman i život da dadne za svoju naciju, veru ili ideologiju. Kako Rusima i Ukrajincima ili Izraelcima i Palestincima, pa i Srbima i Šiptarima itd, objasniti da mogu da razumeju da oni nisu ni Rusi, ni Ukrajinci, ni Izraelci ni Palestinci, ni Srbi, ni Šiptari, ni pravoslavci, ni katolici, ni muslimani, ni demokrate, ni komunisti itd , već da su oni samo ljudi i ništa drugo. I da om to što sada misle da jesi, nije ni od kakve koristi, jer to nije nešto što može da se jede i od toga da se živi, već samo osiromašuje, strada i gine. Kako im objasniti da je sem duhovnog i materijalnog blagostanja nikakav drgi cilj, ni svrha života, ne postoji, koji ne mogu da se ostvre pomuću bilo kakve ideologije, politike, nacije ili vere, već samo pomoču jedinstvene svetske potpuno pravedne ekonomske unije, u kojoj nikakvih drugih pdela ne sme da bude, sem pravedne podele rada i rezultata rada?

Ne, nisi u pravu. Ma koliko ovaj princip jedinstva sveta i pravednosti bio dobro argumentovan, proverljiv, objašnjiv i razumljiv, izmanipilisani ljudi sveta ga neće ni razumeti, ni prihvatiti. Naći će se u čudu i pitaće se, kako je moguće da ono koje su tokom celog života smatrali Istinom, sada odjednom nije Istina, već manipulacija i laž? Ne samo da to neće ni razumeti, ni prihvatiti, već će onome ko ih u to bude ubeđivao pre da skinu glavu ili u najmanju ruju opsuju mater. Kao što je to već dva puta na ovom forumu učonio ovaj naš gore veliki vernik i fiolozof, Obilić, negodujući na ovakvo moje viđenje i objašnjenje Istine u vezi postojanja materije, života i prirode. Zar se za takvoga može reći da je sposoban da razume bilo šta? I ne samo za njega.

roz nauku koja još uvek nije ništa objasnila,
Kad sam zadnji put pogledao pitanje na koje nauka pokusava da da odgovor je "kako" a ne "zasto". Filozofija je ta koja bi trebalo da se bavi pitanjem "zasto".

e, nisi u pravu. Ma koliko ovaj princip jedinstva sveta i pravednosti bio dobro argumentovan, proverljiv, objašnjiv i razumljiv, izmanipilisani ljudi sveta ga neće ni razumeti, ni prihvatiti. Naći će se u čudu i pitaće se, kako je moguće da ono koje su tokom celog života smatrali Istinom, sada odjednom nije Istina, već manipulacija i laž?
Ocigledno ne razumes na cemu se zasniva nauka niti kako funkcionise. Kad bi ovo sto napisa bilo tacno jos uvek bi se verali po granama i nikad nista ne bi saznali.
Nadji neku knjigu o principima nauke i kako funkcionise pa natenane procitaj.

Kad sam zadnji put pogledao pitanje na koje nauka pokusava da da odgovor je "kako" a ne "zasto". Filozofija je ta koja bi trebalo da se bavi pitanjem "zasto".
To je tačno.
Ocigledno ne razumes na cemu se zasniva nauka niti kako funkcionise.
Naravno da razumem. Nauka pokušava da odgovori na pitanje "šta" postoji i "kako" postoji to što postoji. I došla je do odgovora da postoji samo energija i da je energija kretanje i rad. Tesla, na primer, kaže "sve je energija, sve je svetlost i sve je elektricittet". Međutim, Tesla, kao i ostali fizičari, greše. Energija, koja se istovremeno fizički manifestuje kao elektricitet i kao svetlost, nije postojanje. Postojanje je ono koje raspolaže sposobnošću da se napregne, pokrene i vrši rad. Fizičari su otkrili da je to nematerijalni kvantni vakuum i da se energija sastoji iz čestica i delova nematerijalnog kvantnog vakuuma. Koje mogu da se pojavljuju i nestaju u kvantnom vakuumu. Momenat kad se neka čestica pojavi u kvantnom vakuumu fizičari zovu imenom "nulta tačka". Fizičar Mladen Martinis, iz institura za fiziku "Ruđer Bošković" iz Zagreba, na svom predavanju na temu "Energija nulte tačke", rekao je da fizičari znaju sve o elementarnim česticamai energiji od momenta kada se ona pojavi, postane ipažljiva i eksperimentalno dokažljiva, ali da do mmenta njenog pojavljivannja ne znaju ništa. To je dokaz da fizičari još uvek o energiji ne znaju ništa, jer energija nije kretanje i rad, kako oni definišu energiju, već je energija kretač koji se pokrenuo i kji se kreće i radi, a to su delovi i čestice nematerijalnog kvantnog vakuuma o kojem fizičari ne znaju ništa. Oni danas pretpostavljaju da je i kvantni vakuum energija, ali energija koja miruje, pa danas uveliko vrše eksperimente kao da pokrenu kvantni vakuum, unutar kojeg se ceo materijalni Svemir nalazi, sa namerom da na taj način dobiju neograničene količine besplatne energije.
Kad bi ovo sto napisa bilo tacno jos uvek bi se verali po granama i nikad nista ne bi saznali.
Ovo je filozofija i ovde nije reč o teknološkoj fizici i njenim dostignućima, ve o nemogučnosti pronicanja prirodnih nauka u suštinu onoga što energija jeste za samu sebe, a ne za naučnike koji je kao objektivnu, fizičku pojavu i proces istražuju čulno, iz vanjske strane.
Nadji neku knjigu o principima nauke i kako funkcionise pa natenane procitaj.
Sve sam ti napred objasnio i o empirijskoj nauci i naučnicima i njihovim čulnim metodama istraživanja, koje su nemoćne da odgovore na pitanje šta je energija za sebe u sebi, a to znači da nemaju odgovor na pitanje, šta ili ko je kretač koji se kreće i radi. Dok se kretač kreće i radi, energije ima, kad prestane da se kreće i radim energija nestaje kao da je nikad nije ni bilo. Ostaje samo nematerijalni kvantni vakuum o kojem fizičri ne znaju ništa, jer ono koje nije energetsko i materijalno, ne može da postane predmetom empirijskih naučnih metoda istraživanja. I to i jeste razlog što emprijska nauka nikada neće moći da dadne odgovor na pitanje šta postoji, a time ujedno ni na pitanje kako postoji to što postoji i zašto. I tako će svetske religije, ideologije i politike i dalje da imaju otvoren i slobodan prostor da po svojim izmišljetinama zakonima, a ne prirodnim, vladaju i manipulišu svetom, ne na dobrobit s, već na štetu sveta.

Naravno, ovo nikako ne znači da ne postoje odgovori na pitanja šta, kako i zašto, li ih ne mžemo tražiti od prirodnih nauka, već od psihologije i filozofije, jer čestice i delovi nematerialnog kvantnog vakuuma ne raspolažu samo fizičkim sposobnostima naprezanja, kretanja i rada, već i psihičkim sposobnostima opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja tog svog naprezanja, kretanja i rada. Bez kojih ništa ne bi moglo ni desiti se, ni postojati, ni objasniti, ni razumeti. Ne bi mogli da znamo ni šta je energija, tj. ktrtač koji se kreće, ni kako on postoji, ni zašto. Ali o tome sam na ovom forumu do sada već i previše gpvorio, ali problem je što još uvek niko ništa ne razume. Još uvek niko nije spreman da se odrekne svojih zabluda koje smatra neprikosnovenim i neoborivim istinama.

došla je do odgovora da postoji samo energija i da je energija kretanje i rad.
Očigledno netačno. Postoje samo polja i materija. Ovo tvrdi dosadašnja nauka.
Takođe energija nije kretanje i rad. Energija je broj koji nam kaže koliko je rada izvršeno.
Iz tvog daljeg testa se vidi da ti imaš neku svoju "energiju" a koja nema nikakve veze sa pojmom "energija" koju koriste naučnici.

delovi nematerialnog kvantnog vakuuma ne raspolažu samo fizičkim sposobnostima naprezanja, kretanja i rada, već i psihičkim sposobnostima opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja tog svog naprezanja, kretanja i rada.
Naravno ti imaš pravo da veruješ u ovo. Što se mene tiče ovo ne samo da nije tačno nego nije ni netačno - potpuna besmislica.

Back