Зашто нико не пише ћирилицом?

Имам утисак да Срби ћирилицу доживљавају као писмо полуписмених, оних са само 4 основне, а да је латиница нобл писмо, културно европско... Погледајте киоске са штампом, ТВ канале, називе продавница, паковања свега и свачега по продавницама, ценовнике, јеловнике... Коментаре на сајтовима разних новина. Не знам тачан податак али ценим да је то око 80%.Зашто продавци чак и банално "Не улазите без маске" пишу латиницом? И то у сред Србије. Па и овај форум на крају крајева.
to je kazu u trendu.zapad i tako to

Цитирам део из чланка Ћирилица може нестати до 2050. из "Политике" од 19. јуна 2015.

"Оно што је за неке Гуча наспрам Егзита, левица наспрам деснице, фолкери према рокерима, једном делу наших грађана је и ћирилица у односу на латиницу. У Србији чак постоје стереотипи о томе да писмо којим пишеш представља необориви доказ твог карактера. Ако пишеш ћирилицом – ниси кул и ниси космополита. А мора да си и против уласка Србије у ЕУ и да презиреш НАТО и НВО."

Имам утисак да Срби ћирилицу доживљавају као писмо полуписмених, оних са само 4 основне, а да је латиница нобл писмо, културно европско... Погледајте киоске са штампом, ТВ канале, називе продавница, паковања свега и свачега по продавницама, ценовнике, јеловнике... Коментаре на сајтовима разних новина. Не знам тачан податак али ценим да је то око 80%.Зашто продавци чак и банално "Не улазите без маске" пишу латиницом? И то у сред Србије. Па и овај форум на крају крајева.
Ja sam pisao ćirilicom prilično dugo, međutim dosta je anglicizama u našem jeziku i postaje sve teže i teže to napisati ćirilicom. Naš jezik se pretvara malo po malo u Engleski. Znam forumašicu koja isključivo piše ćirilicom.

Poslednja izmena od moderatora:
Zar nam nisu oba pisma ravnopravna i nije bitno kojim pismom pises? Uostalom ne vidim sta ti se to menja u zivotu sto pises jednim ili drugim.
Нису, нађи негде статистику па ћеш видети да је латиница у пракси равноправнија. Погледај киоске са новинама, називе продавница, називе производа на паковањима...

Kkao je cirilica nasa ako su oba ravnopravna?

Наша је у културном и историјском смислу. А шта је равноправно, то је правно тј. политичко питање.

Да се не зезамо, писање латницом је одавно постало ствар престижа, и вероватно је свако од те деце која су без разлога прописала латиницом требало да заврши код психолога. Постављач теме је то одлично приметио у уводној поруци. Да си живео у СФРЈ и да си имао прилике да видиш ко је и када почео да пише латниицом, можда би ти било јасније.

Иначе је невероватнo коликом брзионом нестају језици у свету, и чудно да нам нису у поглављу један навели као обавезу да забранимо латиницу.

Poslednja izmena:
Kroz školovanje sam ucila oba pisma , prvenstveno ćirilicu a onda i latinicu i pisala sam ćirilicom sve dok nisam pocela da ucim strani jezik i dok nisam kupila kompjuter, tada sam automatski prešla na latinicu i ne vidim problem u tome jer su oba pisma kod nas ravnopravna i u upotrebi
Пред законом су равноправна, али у пракси не да нису, него ће ћирилица ускоро нестати.
БТЊ, разлог који си поменула: sve dok nisam pocela da ucim strani jezik i dok nisam kupila kompjuter је и најчешћи, уз мобилне телефоне које многи, да се нашалим, доживљавају као саставни део тела.

Ja se vise potresam sto su sela opustosena

Ma sta ja pisem sa tobom imam 2 fakulteta paralelno zavrsio i objavljene 3 naucne knjige koje prolaze recenziju naucnika pre objavljivanja, stampaju i prevode nemci francuzi i rusi kao obaveznu lektiru za svoje naucnike. O mojim intelektualnim kapacitetima pisana su dva doktorata, vec spremaju mesto za moj mozak - da rame uz rame stoji izmedju mozgova Alberta Anstajna i Isaka Njutna na istoj polici.

A ko si ti?

Ma sta ja pisem sa tobom imam 2 fakulteta paralelno zavrsio i objavljene 3 naucne knjige koje prolaze recenziju naucnika pre objavljivanja, stampaju i prevode nemci francuzi i rusi kao obaveznu lektiru za svoje naucnike. O mojim intelektualnim kapacitetima pisana su dva doktorata, vec spremaju mesto za moj mozak - da rame uz rame stoji izmedju mozgova Alberta Anstajna i Isaka Njutna na istoj polici.

A ko si ti?
Јесте да је офф, али морам да питам.
Која си основне школе завршио пре него што си 2 факултета заврсио, написао 3 науцне књиге које пролазе рецензију науцника, које стампају и преводе немци, французи и руси...?
Читам како је написано.

Slabo tebi ide cirilica, pa ne brini za nju, jer da te obavestim da je veci deo sluzbene komunikacije na cirilici, a svi koji zavise od citanosti pisu latinicom i trece....svratis na internet u doba kada ti je neko omogucio da pises i cirilicom, pa se pravis pametan....i nekome ko ti je to omogucio drzis slovo. Vecina ljudi koji pusu na forumu pisu i na drugim jezicima ili komuniciraju sa drugim ljudima van srbije, a mnogi i ne zive u srbiji, tako da je vecini nezgodno da prebacuju s jednog na drugo pismo. Dakle, nauci prvo da pises cirilicu koju ti je neko dao pa onda drzi slovo.

Slabo tebi ide cirilica, pa ne brini za nju, jer da te obavestim da je veci deo sluzbene komunikacije na cirilici, a svi koji zavise od citanosti pisu latinicom i trece....svratis na internet u doba kada ti je neko omogucio da pises i cirilicom, pa se pravis pametan....i nekome ko ti je to omogucio drzis slovo. Vecina ljudi koji pusu na forumu pisu i na drugim jezicima ili komuniciraju sa drugim ljudima van srbije, a mnogi i ne zive u srbiji, tako da je vecini nezgodno da prebacuju s jednog na drugo pismo. Dakle, nauci prvo da pises cirilicu koju ti je neko dao pa onda drzi slovo.
ОК, науцицу да писем цирилицу и нецу висе да дрзим слово, бескорисно је.
Ово нисам разумео: ...a svi koji zavise od citanosti pisu latinicom.

ОК, науцицу да писем цирилицу и нецу висе да дрзим слово, бескорисно је.
Ово нисам разумео: ...a svi koji zavise od citanosti pisu latinicom.
Novine i recimo, knjizevnici i recimo svi koji nesto prodaju, a nije im osnovno trziste srbija. Strucna literatura.
Srbija ima sve vise ljudi koji nisu skolovani na srpskom, pa nisu ni ucili cirilicu.
A kao sto znas sada je trend rada u IT sektoru gde su jezici bitni i dok se ti zajebavas da prebacujes tastaturu zaboravis vaznije stvari.

Kod srpske latinice je dobro sto definise posebna srpska slova, pa je mnogo lakse da se savlada i cirilica. Znaci latinica ima dobru stranu za koriscenje cirilice. ovo sto ja sada pisem je korak pre latinice, pa izgleda cosavo, ali latinica koja se koristi za komunikaciju ima sva slova kao cirilica cime se i cirilica priblizava onima koj je nisu naucili.

Јесте да је офф, али морам да питам.
Која си основне школе завршио пре него што си 2 факултета заврсио, написао 3 науцне књиге које пролазе рецензију науцника, које стампају и преводе немци, французи и руси...?
Читам како је написано.
Zavrsijo sam u bavanistu osnovnu sa primernim vladanjem.

Sumljam da si ti osvajo kao ja medalje na republickom iz srpskog jezika end knjizevnosti tada srpskohrvatskog.
Pobedio sam na svetskom prvenstvu u srpski jezik.
Reprezentovao kako valja sirio nasu zastavu na postolju.

Back