Zašto niko ne kaže "prvo, pa žensko!"?

• Začetnik teme Začetnik teme Riada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
tako je, njih sam htela da navedem kao primer, smatra se da je majka jači duhovni uticaj na dete

znači može majčino prezime, samo je ego u pitanju.
Па и јесте. Зато увек већу одговорност приписујем мајкама а многи то тумаче као да штитим очеве што нема везе са животом.

Screenshot_2023-09-06-10-32-18-130-edit_com.android.chrome.jpg

https://mojabeba.rs/porodica/tata-i-emotivni-razvoj-deteta/

Znači ono..smatra se..ne pije vodu.😉

Samo nek je živo i zdravo. Ni veće istine ni češće fraze.
Kad ste trudni prvi put pa vas pitaju čekate li djevojčicu ili dječaka, a vi kažete dječaka – “Ooo, prvo, pa muško!”. Ali, ako kažete devojčicu? Nek je živo i zdravo. Ko veli, pa šta sad, to je što je, nek je BAR živo i zdravo, ako već nije muško. Šta misite o ovome ?
Stara crnogorska izreka.....
Cerka je dar prirode :ok:

Kad ste trudni prvi put pa vas pitaju čekate li djevojčicu ili dječaka, a vi kažete dječaka – “Ooo, prvo, pa muško!”. Ali, ako kažete devojčicu? Nek je živo i zdravo. Ko veli, pa šta sad, to je što je, nek je BAR živo i zdravo, ako već nije muško. Šta misite o ovome ?
Kao i u svim zemljama i kulturama gde je patrijarhat dominirao vekovima unazad.
U Španiji, čim se dete rodi dobija kao srednje ime majke i očevo prezime (ukoliko se otac registruje ili ga žena navede kao oca deteta), nebitno da li je dete dečak ili devojčica.
Smatraju da je prilikom rođenja deteta izvesna jedino činjenica ko je majka deteta, dok otac može biti bilo ko i ne mora. Što zapravo i jeste tačno.

Diskriminacija jer musko nasledjuje prezime,produzava lozu,porodicno stablo te je zensko tudja kuca.
Muski su vredni,bitni dok ja sutra da umrm ili poginem za javnost bi bila kao tuga al' sve u redu jer nisam musko te se ne gubi nista niti racuna u tragediju jer zensko ne produzava prezime.
Kad je ziva i zdrava neko ce je vec ozeniti,odvesti kod sebe te osloboditi prostor bratu/braci da zivi / zive kad naslede sve.(To je nastavak recenice koji se precutkuje u javnosti al' podrazumeva privatno.)

Kad sam pricala da musko treba da uzme moje prezime ili doda ako se vencamo (u slucaju dece,da deca nose moje prezime posto ne mogu oba te da budemo izjednaceni) moji su me napali kako "zelim incest kao englezi,red sa prezimenima mora da se zna,zensko uzima musko prezime,kako sam tako naopaka".
Zgadjena mi je svaka ideja o braku time sto nemam podrsku te bi me se odrekli da on (taj neki) uzme moje prezime -nabijali bi mi to na nos dok su zivi.(U zakonu postoje te opcije,moguce je al' nema nacina da to prihvate sto me je unistilo do kraja.)
Pri tom,da ja menjam papire stvarno me odbija dok bi muskom lakse bilo da promeni prezime.(Ako me voli to bi uradio,ako ne hteo bi robinju kao svi ostali koji se zene da bi zeni namakli jarm svog prezimena kao kamen oko vrata -uz to da bude besplatna posluga za ispunjenje svake njihove zelje jer nema ni radnog staza ni penzionog ni zdravstvenog za to.
Ako bi se on razveo ona bi ostala bez icega jer nema nista svoje (zensko je) a nema gde da se vrati (visak je kao zensko,resili su se nje udajom). )

Sta mislim o tome?

Poslednja izmena:
Diskriminacija jer musko nasledjuje prezime,produzava lozu,porodicno stablo te je zensko tudja kuca.
Muski su vredni,bitni dok ja sutra da umrm ili poginem za javnost bi bila kao tuga al' sve u redu jer nisam musko te se ne gubi nista niti racuna u tragediju jer zensko ne produzava prezime.
Kad je ziva i zdrava neko ce je vec ozeniti,odvesti kod sebe te osloboditi prostor bratu/braci da zivi / zive kad naslede sve.(To je nastavak recenice koji se precutkuje u javnosti al' podrazumeva privatno.)

Kad sam pricala da musko treba da uzme moje prezime ili doda ako se vencamo (u slucaju dece,da deca nose moje prezime posto ne mogu oba te da budemo izjednaceni) moji su me napali kako "zelim incest kao englezi,red sa prezimenima mora da se zna,zensko uzima musko prezime,kako sam tako naopaka".
Zgadjena mi je svaka ideja o braku time sto nemam podrsku te bi me se odrekli da on (taj neki) uzme moje prezime -nabijali bi mi to na nos dok su zivi.(U zakonu postoje te opcije,moguce je al' nema nacina da to prihvate sto me je unistilo do kraja.)
Pri tom,da ja menjam papire stvarno me odbija dok bi muskom lakse bilo da promeni prezime.(Ako me voli to bi uradio,ako ne hteo bi robinju kao svi ostali koji se zene da bi zeni namakli jarm svog prezimena kao kamen oko vrata -uz to da bude besplatna posluga za ispunjenje svake njihove zelje jer nema ni radnog staza ni penzionog ni zdravstvenog za to.)
Ne mora niko po Zakonu da menja prezime,...ne kapiram što deca ne dobijaju bar srednje ime (ime majke). Ko da je nebitno, ko te doneo na ovaj svet. Nauka kaže da je čak jača ženska genetika i procentualno se više genetskog materijala nasleđuje od majke. Tako da je "lozu" izmislio patrijarhat, veze sa realnošću i istinom nema. Drugo ime za vekovno potčinjavanje i degradiranje ženskog postojanja.
Tradicija i običaji su i dalje iznad Zakona.
P.S. Predugo su Turci vladali ovim prostorima, pa i oni su se kroz vekove emancipovali.

Poslednja izmena:
To što je za vas feminizam, negde je normalna pojava.
Negde je normalna a negde nije kao i sve u životu.Negde žene ne sede sa muškarcima za stolom pa se niko od nas ne poziva na to.
Tema je ,,prvo pa muško,,
Slogan nastao pre ko zna koliko stotina godina kada je radjanje sina značilo jačanje kuće,radjanje snažnog člana koji će da seče drva,ore,kopa,da donese prihod domaćinstvu.
Tema okrenuta sada na pitanje prezimena,čista feminiszička mantra o kojoj se mnogo pisalo.
Rekoh prosto rešenje,prezimena su stvar dogovora,nadješ muškarca koji to pristaje i zadržiš prezime,šta je problem.
Problem je nametanje,agresija,licemerstvo tog pokreta o kome neću ništa reći.

Negde je normalna a negde nije kao i sve u životu.Negde žene ne sede sa muškarcima za stolom pa se niko od nas ne poziva na to.
Tema je ,,prvo pa muško,,
Slogan nastao pre ko zna koliko stotina godina kada je radjanje sina značilo jačanje kuće,radjanje snažnog člana koji će da seče drva,ore,kopa,da donese prihod domaćinstvu.
Tema okrenuta sada na pitanje prezimena,čista feminiszička mantra o kojoj se mnogo pisalo.
Rekoh prosto rešenje,prezimena su stvar dogovora,nadješ muškarca koji to pristaje i zadržiš prezime,šta je problem.
Problem je nametanje,agresija,licemerstvo tog pokreta o kome neću ništa reći.
'fala bogu pa je samo društvo ipak napredovalo u smislu zakonskog izjednačavanja muškaraca i žena, pre nego što se to odigralo u svesti (glavama) mnogih ljudi. Ne bih da generalizujem, nisu svi ljudi istih shvatanja. Kao ni u svetu,...svuda imaš zadrtih ljudi.
Fora je u naučenoj bespomoćnosti žena. Jer čak i kad im Zakon da "oružje u ruke", one opet " pišaju uz vetar". Jbg!
Zato što je porodica i familija prioritet, čak i kad ti rade o glavi.

'fala bogu pa je samo društvo ipak napredovalo u smislu zakonskog izjednačavanja muškaraca i žena, pre nego što se to odigralo u svesti (glavama) mnogih ljudi. Ne bih da generalizujem, nisu svi ljudi istih shvatanja. Kao ni u svetu,...svuda imaš zadrtih ljudi.
Feminizam uništava ženu,nije to nikakav napredak,feminizam je od dame napravio ortaka.
Ne traži izjednačavanje muškarca i žene,bile ste tri koraka ispred a sada ste napravile dva koraka nazad,misli o tome.

Feminizam uništava ženu,nije to nikakav napredak,feminizam je od dame napravio ortaka.
Ne traži izjednačavanje muškarca i žene,bile ste tri koraka ispred a sada ste napravile dva koraka nazad,misli o tome.
Ko uopšte pominje feminizam? Ti!
Ja pričam o društvenim vrednostima i mestu koje žena ima u jednom društvu.
Ko je degradirao ženu na prostoru Balkana? Feminizam? Taj pokret ovde još nije nije ozbiljno ni "prismrdeo".

Ko uopšte pominje feminizam? Ti!
Ja pričam o društvenim vrednostima i mestu koje žena ima u jednom društvu.
Ko je degradirao ženu na prostoru Balkana? Feminizam? Taj pokret ovde još nije nije ozbiljno ni "prismrdeo".
Nećeš me uvući u tu kaljugu,mulj koji je zamućen da se uništi brak,porodica,da se omalovaže sve vrednosti koje nosimo svi mi,muškarci i žene Balkana.
Nisam ti ja sagovornik za to,te pamflete ponudi nekom drugom.

Nećeš me uvući u tu kaljugu,mulj koji je zamućen da se uništi brak,porodica,da se omalovaže sve vrednosti koje nosimo svi mi,muškarci i žene Balkana.
Nisam ti ja sagovornik za to,te pamflete ponudi nekom drugom.
Dobro.
Najlakše je ignorisati ono o čemu forumašica Zauz piše. Dok se veliki broj žena još uvek prepoznaje u tome, mogu se kladiti. I drago mi je što piše, jer da nije prosvećenih žena, pa makar i na žalost svojom mukom, sve bi ostalo na tome kako je bilo.

Dobro.
Najlakše je ignorisati ono o čemu forumašica Zauz piše. Dok se veliki broj žena još uvek prepoznaje u tome, mogu se kladiti. I drago mi je što piše, jer da nije prosvećenih žena, pa makar i na žalost svojom mukom, sve bi ostalo na tome kako je bilo.
Nisam hteo da komentarišem tekst na koji ti aludiraš.
Ona kaže da je robinja ako uzme muževo prezime a on ako je voli uzeće njeno.
Bilesno da bolesnije ne može biti i rekoh,neću u taj mulj,ovde definitivno stajem na tu temu.

Back