Зашто никада не би требало да подрезујете своје мачке бркове?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
72.939
Ако сте икада помислили да су бркови ваше мачке предугачки и да их треба подрезати, немојте.

Бркови су неопходни за мачке. Помажу да се снађу у мраку, процењују простор између објеката, па чак и осећају приближавање предатора.

1720549458351.png
 
Можда изгледају као круте длаке, али за мачке су много више од изгледа. Свако влакно је повезано са мишићним и нервним системом, изузетно је осетљиво и дизајнирано да шаље поруке мозгу. Бркови са обе стране носа нису једино што мачка има. Мачке такође имају бркове изнад очију, на бради и линији вилице, као и на задњој страни предњих ногу.
 
Када мачка истражује, користи своје бркове да лако додирује предмете. Ови сензорни пипци говоре мачки неке важне информације, као што су величина предмета на који наилази и простор између њега и другог објекта.

Чак и када мачка мирно седи, њени бркови раде. Ако се икада запитате зашто је тешко пришуњати се својој мачки, можете „кривити“ њене бркове, који делују као систем раног упозорења. Мала промена протока ваздуха може сигнализирати приближавање живог бића или објекта. Бркови такође откривају кретање плена када мачка трчи, што је једна од ствари које мачке чине тако невероватним ловцима.

Мачке такође имају сензорни орган на крају својих бркова који се зове проприоцептор, који такође шаље поруке у мозак. Проприоцептори дају мачки информације о положају тела и удова, а то јој, заједно са видом, помаже да лако скаче са једног места на друго.
 

Back
Top