Zasto neverujuci ne mogu da razumeju Jevandjelje

cecalana

Ističe se
Poruka
2.511
Evo objasnjenja zasto neverujuci ne mogu da razumeju Jevandjelje.
Starac Jovan Zuravski govori o "tajni Carstva Bozijeg" i objasnjava ovaj fenomen. On tvrdi da je "tajna Carstva Bozijeg samo za one koji su verom progledali".
Na pocetku, on citira samog Gospoda Isusa Hrista koji kaze: "Vama je dano da znate tajne Carstva Božijega,
a onima napolju sve u pričama biva" (Mk.4,11)
On jos kaze sledece: "Jevanđelje je - unutrašnja, Božanstvena tajna, koja se usvaja unutrašnjim, živim osećanjem srca. Živo, unutrašnje osećanje srca jeste blagodatna, opitna vera. Bez tog blagodatnog opitnog usvajanja Jevanđelje je (u najboljem slučaju) božanstvena „priča", novi hrišćanski moral, premda samo do Getsimanije. Takvo usvajanje spoljašnjeg Jevanđelja ne biva trajno. Naime, do prvog iskušenja Njemu viču: „Osana", a po potresu spoljašnje vere, spoljašnjeg poklonjenja urlaju: „Raspni ga, raspni", ili odlaze u tamnu noć."

Po meni, ovo je odlicno objasnjenje zasto neverujuci tako povrsno citaju Sveto Pismo i zasto Ga ne razumeju. Srce se najpre mora ocistiti od greha i telesnih strasti, pa onda pristupiti citanju Biblije. Inace, ne moze se razumeti sustina.

Ovaj tvoj tekst je odlican primjer da vecina vjernika ne razmislja svojom glavom nego slijepo vjeruje u neke tekstove
za koje se ne zna ni ko ih je ni kad napisao , ni da li su dobro prevedeni .Dovoljno je da neki vjerski pogavar kaze
da su to svete rijeci i za vjernika je to zakon .Ako poglavar sutra kaze da su te iste rijeci jeres , te poglavareve rijeci
ce vjerniku biti zakon .

Starac Jovan Zuravski govori o "tajni Carstva Bozijeg" i objasnjava ovaj fenomen. On tvrdi da je "tajna Carstva Bozijeg samo za one koji su verom progledali".
Na pocetku, on citira samog Gospoda Isusa Hrista koji kaze: "Vama je dano da znate tajne Carstva Božijega,
On jos kaze sledece: "Jevanđelje je - unutrašnja, Božanstvena tajna, koja se usvaja unutrašnjim, živim osećanjem srca. Živo, unutrašnje osećanje srca jeste blagodatna, opitna vera. Bez tog blagodatnog opitnog usvajanja Jevanđelje je (u najboljem slučaju) božanstvena „priča", novi hrišćanski moral, premda samo do Getsimanije. Takvo usvajanje spoljašnjeg Jevanđelja ne biva trajno. Naime, do prvog iskušenja Njemu viču: „Osana", a po potresu spoljašnje vere, spoljašnjeg poklonjenja urlaju: „Raspni ga, raspni", ili odlaze u tamnu noć."

Po meni, ovo je odlicno objasnjenje zasto neverujuci tako povrsno citaju Sveto Pismo i zasto Ga ne razumeju. Srce se najpre mora ocistiti od greha i telesnih strasti, pa onda pristupiti citanju Biblije. Inace, ne moze se razumeti sustina.

A što je to Božje Kraljevstvo ?

O kakvoj se to Dobroj vijesti radi ?

Luka 8:1 - Nedugo nakon toga pošao je od grada do grada i od sela do sela, propovijedajući i objavljujući dobru vijest o kraljevstvu Božjem.

A da nije možda zato što im priča o bogu koji mesi ljude od blata, sađenju zabranjene jabuke, zmiji, zapaljenom žbunju koje govori deluje malo neozbiljno?

@cecalana: To što pišeš važi za svaku religiju... samo onaj ko je prihvatio kao istinu priču da je Muhamed jahao do raja na krilatom konju, da Zevs živi na vrhu Olimpa, da je Isus živeo u Americi, da je zli Xenu istovario zatvorenike na planeti Zemlji pre ne znam koliko miliona godina i bombradovao ih atomskim bombama, da zli duhovi zaposedaju svinje - može da kaže za sebe da je to istina (iako je potpuno jasno da nije).

Dakle, preduslov religije je da veruješ svemu što oni kažu, a onda je lako progutati svakakve nebuloze.

Nema to veze sa nerazumevanjem, već sa jednostavnim neverovanjem.

Ovaj tvoj tekst je odlican primjer da vecina vjernika ne razmislja svojom glavom nego slijepo vjeruje u neke tekstove
za koje se ne zna ni ko ih je ni kad napisao , ni da li su dobro prevedeni .Dovoljno je da neki vjerski pogavar kaze
da su to svete rijeci i za vjernika je to zakon .Ako poglavar sutra kaze da su te iste rijeci jeres , te poglavareve rijeci
ce vjerniku biti zakon .

То је припрост поглед на религију.

Заправо, Јеванђеља и уче човјека да треба да размишља својом главом и да ствари нису црно-бијеле. Али је то тешко објаснити површним људима или квазивјерницима. Као што им је тешко објаснити било шта друго.

Meni ono nedovoljno informacija "Došo jedan čovek reko to i to i sad svi ajd"
Bog je jedan religija je mnogo
Sad, ko je tu zasro ajd da nadjemo
Ne može pet politika u istu kuću ne može pa to ti je

Koje jevandjelje, ima ih cetiri kanonizovana i znatan broj apokrifnih.

Ovo nema nikakvog smisla, jer je, pre svega, izvuceno iz konteksta. A i ako bi ga povezala sa glavnom idejom, ono je bilo i ostalo mitologija. Inace, ovo jevandjelje koje navods, nije orginal i ono je u dosta aspekata u koliziji sa ostala tri.

Slazem se da je to jevandjelje “bozanstvena prica” za one koji nemaju problema da veruju sve sto im se servira. Kada si vec spomenula “spoljasnje vere”, zar tebi nije neuobicajeno da autori jevandjelja ne spominju neopisiva zlodela rimskih legija, vec za raspece Isusove krive iskljucivo Jevreje???? Sta vise, autori pokusavaju da skinu ljagu, odgovornost, sa rimskog prokuratora, koji je bio nemilosrdan u ugnjetavanju i pljackanju stanovnistva Judeje.

Da, u pravu si, to je tvoje licno misljenje, veoma subjektivno i motisvisano netrpeljovscu ne samo prema drugim religijama i hricanskim denominacijama, vec i prema onima koji u te mitove ne veruju.

ce vjerniku biti zakon .

То је припрост поглед на религију.

Заправо, Јеванђеља и уче човјека да треба да размишља својом главом и да ствари нису црно-бијеле. Али је то тешко објаснити површним људима или квазивјерницима. Као што им је тешко објаснити било шта друго.

A da nije možda zato što im priča o bogu koji mesi ljude od blata, sađenju zabranjene jabuke, zmiji, zapaljenom žbunju koje govori deluje malo neozbiljno?

Ili mi to nismo u stanju da mislimo metaforično...:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Pitanje - odgovor, pitanje - odgovor :mrgreen:

Iznenađuje me i dalje potreba nekih neverujućih ljudi da se tako snishodljivo obraćaju verujućim ljudima.
Čak i kada znaju sve njihove vrline, sposobnosti, veštine, ugled i sve ostalo. Opet ih jednako ismevaju.
I brzo prsnu, nervozni su, razjeda ih nevera. A opet, dobri su ljudi, valjda, čine dobra dela. Ne izgledaju zli.

Ni Tesla nije negirao da je elektromagnetna rezonanca nastala tek tako, sama od sebe...
Nešto je bilo pokretač i u nečemu :D

Зашто онда доводити у сумњу Јеванђеље? Можда је Божија промисао била да се људима обрати на начин који је у том тренутку људима био размумљив.

Имам недоумице кад је у питању Библија, али ипак, оно што сам тамо пронашао ми је дало прилично логичне одговоре на питања која сам имао.

Које медвједе? Дај цитат.
U 2. kraljevima... ćelavi Jelisije šetao, a deca mu vikala "ćelavi"... on ih prokune i Bog pošalje dve medvedice da rastrgnu četeres' dvoje dece... brutalni idiotizam na delu. Evo originala:

"Potom otide odande u Vetilj; i kad iđaše putem, iziđoše mala deca iz grada i rugahu mu se govoreći mu: Hodi, ćelo! Hodi, ćelo!
A Jelisije obazre se i videći ih prokle ih imenom Gospodnjim. Tada izađoše dve medvedice iz šume, i rastrgoše četrdeset i dvoje dece."

Koje jevandjelje, ima ih cetiri kanonizovana i znatan broj apokrifnih.

Ovo nema nikakvog smisla, jer je, pre svega, izvuceno iz konteksta. A i ako bi ga povezala sa glavnom idejom, ono je bilo i ostalo mitologija. Inace, ovo jevandjelje koje navods, nije orginal i ono je u dosta aspekata u koliziji sa ostala tri.

Slazem se da je to jevandjelje “bozanstvena prica” za one koji nemaju problema da veruju sve sto im se servira. Kada si vec spomenula “spoljasnje vere”, zar tebi nije neuobicajeno da autori jevandjelja ne spominju neopisiva zlodela rimskih legija, vec za raspece Isusove krive iskljucivo Jevreje???? Sta vise, autori pokusavaju da skinu ljagu, odgovornost, sa rimskog prokuratora, koji je bio nemilosrdan u ugnjetavanju i pljackanju stanovnistva Judeje.

Da, u pravu si, to je tvoje licno misljenje, veoma subjektivno i motisvisano netrpeljovscu ne samo prema drugim religijama i hricanskim denominacijama, vec i prema onima koji u te mitove ne veruju.

I time je sve rečeno. :ok:

Pa jesi li razumeo na kraju zašto Bog posla one medvede na decu....
:dash:
Aman! Tema je o jevanđelju, ne o Starom zavetu!
To što Dokins i slični tvrde da nema potrebe poznavati predmet kritike obesite mačku o rep ili pustite autolimara da vrši hirurške intervencije na otvorenom srcu.
Od svim mogućih prigovora na jevanđelja, vas dvojica ste se uhvatili nečega što uopšte nije jevanđelje.
Imate li predstavu kako to izgleda kad se gleda sa strane? :roll:

Aman! Tema je o jevanđelju, ne o Starom zavetu!
Pročitaj prvo ovo:
Имам недоумице кад је у питању Библија, али ипак, оно што сам тамо пронашао.....
Dakle, jasno ti je ko je prvi skrenuo sa teme i na šta se odnosila moja replika o Jelisiju. Bibliju ne čine samo jevanđelja.

Pročitaj prvo ovo:

Dakle, jasno ti je ko je prvi skrenuo sa teme i na šta se odnosila moja replika o Jelisiju. Bibliju ne čine samo jevanđelja.

У праву си. Мислио сам на Нови завјет. Моја грешка.

Стари завјет слабо разумијем. Тако да ни на твоју примједбу немам одговор, сем претпоставке да је у питању било неко грубо кршење Закона које је Бог да људима, али не бих да лупетам. Било би занимљиво чути неког ко је упућенији у ову тему.

Стари завјет чак нисам ни прочитао, јер има доста примјера које не разумијем, тако да кад год сам Библију читао испочетка имао сам проблем са мањком мотивације која је произилазила из очигледних нелогичности и морално упитних прича (из своје/ове перспективе).

Зато сам прескочио Стари завјет, прешао на Нови завјет чији ми је садржај много пријао. Уз неке недомице.

Poslednja izmena:
Стари завјет чак нисам ни прочитао, јер има доста примјера које не разумијем, тако да кад год сам Библију читао испочетка имао сам проблем са мањком мотивације која је произилазила из очигледних нелогичности и морално упитних прича (из своје/ове перспективе).
Hvala na odgovoru... meni je prosto neverovatno da nikome ne pada na pamet da "svete knjige" ne bi trebale da imaju tako grdne "moralne" poruke i pouke.

Hvala na odgovoru... meni je prosto neverovatno da nikome ne pada na pamet da "svete knjige" ne bi trebale da imaju tako grdne "moralne" poruke i pouke.

Нема на чему. Како год, Нови завјет не оставља недоумице о "моралним" порукама о којим говориш. Тако да Хришћанин, како га Нови завјет "дефинише", сасвим сигурно не би смио да се понаша на начин који је описан у причи коју си цитирао.

Опет, не бих се усудио да доносим суд о нечему о чему ипак имам недовољно комплетне информације.

Нема на чему. Како год, Нови завјет не оставља недоумице о "моралним" порукама о којим говориш.

Luka, glava 14.
26. Ako ko dođe k meni, a ne mrzi na svog oca, i na mater, i na ženu, i na decu, i na braću, i na sestre i na samu dušu svoju, ne može biti moj učenik.

Matej, glava 10.
37. Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan.

Meni ostavlja nedoumice i Novi Zavet. Al sam ja neki Antihrist :(

Back