Zašto nestaju limuzine (sedani) osim u najvišim klasama?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.278
Već duži period vidimo tendenciju da klasični sedani umiru, U nižim klasama ćete ih naći teško ili nikako, u SAD ih većina proizvođača više i ne pravi, a i evropski su ih u najvećoj meri izbacili ili minorizovali. Čudno je to ako znamo da sedan u odnosu na recimo SUV sa sličnom mehanikom istog proizvođača ide sporije (veći otpor vazduha), više troši, često ima i manji gepek (ako se ne obore sedišta) i uglavnom više košta. U čemu je stvar?

Već duži period vidimo tendenciju da klasični sedani umiru, U nižim klasama ćete ih naći teško ili nikako, u SAD ih većina proizvođača više i ne pravi, a i evropski su ih u najvećoj meri izbacili ili minorizovali. Čudno je to ako znamo da sedan u odnosu na recimo SUV sa sličnom mehanikom istog proizvođača ide sporije (veći otpor vazduha), više troši, često ima i manji gepek (ako se ne obore sedišta) i uglavnom više košta. U čemu je stvar?
ima se, može se

Zato što ne može frižder ni kauč da stane u njega eto zašto. Nepraktični su užasno i teški za parkiranje. Osnovna namena sedana i limuzina je putovanje a to se danas obavlja isključivo avionom i vozom.

Nemojte balkan da gledate to je zabit.

Zato što ne može frižder ni kauč da stane u njega eto zašto. Nepraktični su užasno i teški za parkiranje. Osnovna namena sedana i limuzina je putovanje a to se danas obavlja isključivo avionom i vozom.

Nemojte balkan da gledate to je zabit.
u pravu si. Za po kući (gradu) se uzme manji auto a za put se raširiš ko čovek u SUV

moj sedan ima prilično solidan gepek od 520 l i dugačaj je 4,5 metara a hečbek verzija tog modela je 4,3 što nije neka razlika ali vizuelno dosta lepše izgleda limuzina barem meni jer ceo život vozim neke zaobljene hečbekove dosadilo mi više ovo je prvi put da vozim limuzinu imam i parking senzore što dosta olakšava parkiranje tako da sve u svemu ja sam za sedana jer su mi dosadili ovi manji

U Americi i Kanadi su zadnjih 15 godina u modi SUV i krosoveri. Ko hoce veci auto uzima njih, oni manji idu na kompaktne japance ili koreance. Tojota je cak prestala da prodaje Avalon, a VW Passat. U Evropi te grdosije nikada nisu imale puno kupaca zbog skupog benzina a i poreske politike, u mnogim zemljama se placa porez na njih kao luksuz. Znaci oni sa debelom lovom idu na luksuzne modele, sirotinja vozi kosilice za travu, a srednje klase odavno vise i nema.

Ma razumem nema ružnijeg na planeti. Meni se ovaj sviđa.
Čudno da su ga ovako dobro napravili u odnosu na onu abortus taliju.

sedan.jpg

Back