ZASTO NEMA NOBELA ZA MATEMATIKU?

bobos

Zainteresovan član
Poruka
348
Poznato je da Nobelova nagrada za matematiku ne postoji.Medjutim mnogi matematicari su preko ekonomije dobili Nobela.Poslednji primer je John Nash,koji je cist matematicar.Dobio je Nobela 1994 god,tzv.Nash-ov ekvilibrijum.
To je tzv.teorija igara…
Film Blistavi um govori o tome.
Zasto nema Nobela za matematiku?
Mozda zato sto je matematika izrazito teorijska nauka!
Cuo sam da ima neki pandan toj nagradi…
 
Nagrada koja odgovara Nobelovoj za matematiku je Fildova medalja (Fields Medal) koja se dodeljuje svake cetvrte godine. Mogu da je dobiju samo oni koji su mladji od 40 godina u trenutku odlucivanja.

Nobel je prvenstveno bio pronalazac pa je i nagradu namenio prakticnim pronalascima i otkricima.
 
Matematika NIJE nauka vec JEZIK NAUKE. Nauka je ozbiljna onoliko koliko opisana matematikom, tj. koliko se vise "izrazava naucnim jezikom"....

E sada, zbog cega nema Nobela za matematiku......pfffffffff, slazem se sa lightm (u drugom pasusu), ali opet...postoji Nobel za knjizevnost i za mir.....malo cudno, ali nema veze...
 
Sad sam cuo da postoji Abelova nagrada za matematiku!!!

Da, ima. Po norveskom matematicaru koji se zvao Niels Henrik Abel.

Nobel je prvenstveno bio pronalazac pa je i nagradu namenio prakticnim pronalascima i otkricima.

Onda objasni to da nema Nobelove nagrade za tehnicke nauke.... ;)

E sada, zbog cega nema Nobela za matematiku......pfffffffff, slazem se sa lightm (u drugom pasusu), ali opet...postoji Nobel za knjizevnost i za mir.....malo cudno, ali nema veze...

Nobel nije bio ozenjen.

Cesto za takve stvari postoji neko tupavo objasnjenje tipa svaleracije..... Ne bi me cudilo ni najmanje.
 
TEKST NOBELOVOG TESTAMENTA (27.XI.1895.)

Ja potpisani Alfred Bernhard Nobel moram ovim, nakon podrobnog razmišljanja, izjaviti svoju poslednju volju u pogledu imovine koju cu moci da ostavim u casu svoje smrti. I to kako slijedi: Sve što preostaje od moga vlasništva i što se može realizovati da bude raspodeljeno na sledeci nacin.

Kapital koji ce izvršioci oporuke u pouzdane obveznice treba da stvori fond od kojega kamate imaju svake godine biti raspodeljene onima koji su u protekloj godini iskazali najvecu uslugu covecanstvu.

Kamate valja razdieliti u pet jednakih delova koji ce biti doznaceni kako slijedi: Jedan deo dat ce se onome koji je postigao najvece otkrice na podrucju fizike;jedan onome koji je izvršio najvece hemijsko otkrice odnosno usavršenje,jedan dio onome koji je postigao najznacajnije otkrice na podrucju fiziologije ili medicine;jedan onome cije je dostignuce na podrucju književnosti bilo najizvrsnije u idealistickom smislu;i jedan deo onome koji je najviše ili najbolje uznastojao za bratimljenje naroda i za ukidanje ili smanjenje stajacih oružanih snaga kao i za podsticaj i razvitak mirovnih kongresa. Nagrade za fiziku i hemiju dodeljivace Švedska akademija nauke; one za fiziološka i medicinska dostignuca Karolinški institut u Štokholmu(Carolinianum); one za istaknute domete na polju knjiž. Švedska akademija za književnost. Nagrade za mir dodeljivat ce odbor od pet clanova koje bira norveški parlament (Storthing).

Ova je oporuka od sada unapred jedini važeci dokument te poništava sve moje prethodne oporucene odredbe pretpostavivši da se koja od njih pojavi nakon moje smrti.

Konacno izjavljujem da je moja izricita želja i volja da se nakon moje smrti otvore moje žile kucavice, a kada to bude ucinjeno i merodavni lekar ustanovi nedvosmisleno znakove da je život utrnuo, da moje telo bude spaljeno u takozvanoj krematorijskoj peci.Datirano: Paris, 27.12.1885.
 
Poslednja izmena:
Ništa tu nije kriv Nobel :) Nobel je naučnik koga je Engleska vlada u to doba zadužila da pronađe novo oružje. On je dugo radio na tome i pronašao barut tj. ekspsloziv. Englezi su ga za taj pronalazak bogato nagradili. Posle izvesnog vremena Nobel je shvatio koliko je njegovo oružje bilo moćno. Ljudi su ginuli više nego ikada pre. Zbog toga se Alfred Nobel pokajao i odlučio da sav novac koji je dobio ostavi. Smislio je način na koji će se njegov novac potrošiti. Svim naučnicima koji dostignu "korak napred" u svojoj struci dodeljivana je velika novčana nagrada. Odatle potiče Nobelova nagrada.
A to što ne postoji Nobelova za Matematiku možemo prepisati Istoriji :( U prošlosti nije bilo toliko značajnih matematičkih pronalazaka..(To je mišljenje većine ljudi, mada se ja ne slažem sa tim). Više su to bili hemija i fizika :)
 
Tema je poprilično stara, ali pošto je već obnovljena i pošto u posljednje vreme ovaj potforum postaje manje aktivan da dodam i ja nešto.

Netačnost tih urbanih mitova o neverstvu Nobelove žene pobija činjenica da on nju nije ni imao. Inače, matematičar sa kojim ga je po tim pričama varala zvao se Mitag-Lefer. Nobelove nagrade nema jer je Nobel hteo da se ona dodeljuje iz disciplina koje su više primenjene, dok matematika ima razumljivo teorijski karakter. Osim toga, Nobelova nagrada se dodeljuje iz onih oblasti koje su ga interesovale i kojim se sam u nekoj meri bavio. U tom smislu jedino odstupa medicina, kao i ekonomija, ali nagrada iz te oblasti uvedena kasnije. Zašto nije kasnije uvedena i iz matematike? Pa, verovatno iz istog razloga koji je već pomenut- reč je ipak o teorijskoj nauci, dok se ove druge mogu direktno povezati sa praktičnim doprinosom čovečanstvu. Mada, ja se i ne bih baš složio sa takvim tezama, ipak je na matematici sagrađeno mnogo nauka i posredno je još kako praktično primenjiva.

Ipak, postoje analogne nagrade koje se dodeljuju najboljim matematičarima. Potpunim analogom ove smatra se Fildsova medalja, koja se dodeljuje svake četiri godine. Novčana svota koja ide uz nju ipak je manja od nobelovske, ali prestiž koji daje u matematičkom svetu samerljiv sa onim koje Nobelova nagrada daje u drugim disciplinama. Ipak, zanimljivo je pomenuti da je početkom prve decenije ovog veka ustanovljena jedno značajno matematičko priznanje u jednoj drugoj skandinavskoj zemlji-Norveškoj. Naime, Norveška akademija nauka dodeluje tu nagradu jednom godišnje, a novčani iznos koji ide uz nju je ne tako mali...Inače, ta nagrada se naziva Abelovom. Tako da matematičari imaju svoja priznanja, samo što se nazivaju malo drugačije:).
 

Back
Top