Tema je poprilično stara, ali pošto je već obnovljena i pošto u posljednje vreme ovaj potforum postaje manje aktivan da dodam i ja nešto.
Netačnost tih urbanih mitova o neverstvu Nobelove žene pobija činjenica da on nju nije ni imao. Inače, matematičar sa kojim ga je po tim pričama varala zvao se Mitag-Lefer. Nobelove nagrade nema jer je Nobel hteo da se ona dodeljuje iz disciplina koje su više primenjene, dok matematika ima razumljivo teorijski karakter. Osim toga, Nobelova nagrada se dodeljuje iz onih oblasti koje su ga interesovale i kojim se sam u nekoj meri bavio. U tom smislu jedino odstupa medicina, kao i ekonomija, ali nagrada iz te oblasti uvedena kasnije. Zašto nije kasnije uvedena i iz matematike? Pa, verovatno iz istog razloga koji je već pomenut- reč je ipak o teorijskoj nauci, dok se ove druge mogu direktno povezati sa praktičnim doprinosom čovečanstvu. Mada, ja se i ne bih baš složio sa takvim tezama, ipak je na matematici sagrađeno mnogo nauka i posredno je još kako praktično primenjiva.
Ipak, postoje analogne nagrade koje se dodeljuju najboljim matematičarima. Potpunim analogom ove smatra se Fildsova medalja, koja se dodeljuje svake četiri godine. Novčana svota koja ide uz nju ipak je manja od nobelovske, ali prestiž koji daje u matematičkom svetu samerljiv sa onim koje Nobelova nagrada daje u drugim disciplinama. Ipak, zanimljivo je pomenuti da je početkom prve decenije ovog veka ustanovljena jedno značajno matematičko priznanje u jednoj drugoj skandinavskoj zemlji-Norveškoj. Naime, Norveška akademija nauka dodeluje tu nagradu jednom godišnje, a novčani iznos koji ide uz nju je ne tako mali...Inače, ta nagrada se naziva Abelovom. Tako da matematičari imaju svoja priznanja, samo što se nazivaju malo drugačije
.