Zašto neki vladari iz loze Nemanjića nisu proglašeni za svece?

a bre Milun

Buduća legenda
Poruka
28.187
narodski receno, svetac je mucenik, koji svojom zrtvom za svoj narod, stice besmrtnost .........a to je sfera religija.
Deluje mi nekako pomesano. Bog je kaznio ljudski rod da se muci, nadje se neki koji spasava narod tih muka , dakle , radi protiv bozjeg nauma da kazni ljudski rod, a onda ga crkva pravi svecem (bogu iza ledja).
Jos jedan dokaz da je religija delo coveka sto dokazuje da religija veoma cesto sama sebi kontrira. Take greske savrseno bice ko sto je bog, ne pravi.

Khal Drogo

Veoma poznat
Poruka
10.593
Kada smo već kod Nemanjića i njihove istorije, da li zna neko zašto je iz Dragutinovog punog imena izostavljeno ime Uroš? Ime Uroš je dodato uz ime Stefan posle dolaska na vlast Stefana Uroša I, ali je samo kod Dragutina izostavljeno.
Stefan Uroš I, Stefan Dragutin, Stefan Uroš II Milutin, Stefan Uroš III, Stefan Uroš IV Dušan i Stefan Uroš V su redom imena od Uroša I do Uroša V. A ako se od Uroša I dodaje njegovo ime svim vladarima, onda je puno Dragutinovo ime trebalo biti Stefan Uroš II Dragutin, tako da bi Uroš Nejaki bio šesti po redu sa imenim Uroš i njegovo puno ime bi bilo Stefan Uroš VI. Da li neko zna odgovor?
Објашњење је дао на другој теми један форумаш
Po Deževskom sporazumu iz 1282. godine, legitimni pripadnici dinastije Nemanjiće bi trebalo da budu deca Dragutinove loze. Milutin, odnosno njegova grana, uzurpirala je srpski presto. Da bi istakli svoj legitimitet i čvršće podvukli svoju vezu sa originalnom svetorodnom nemanjićkom lozom, svi su vladari iz te grane, počev od Milutina, prozvali se i Urošima; po Milutinovom ocu, kralju Urošu Hrapavom. Tako da je to ime na neki način postalo gotovo kao obavezni deo titule, nešto kao npr. Stefan. Iliti, i Milutin je bio Uroš, kao i Dečanski, a i Dušan. A zato je i Dušan nazvao svog prorođenog baš Urošem.
Бесједа Бориса Стојковског посвећена животу и дјелима краља Стефана Уроша II Милутина

leki1

Ističe se
Poruka
2.215
Za cara Dušana postoji više razloga, mada nijedan nije zvanično potvrđen od strane Crkve, ovo su neki od njih za koje ja znam:
1) Optužen je da je naredio ubistvo svoga oca posle pobune i svrgavanje sa vlasti Stefana Dečanskog.
2) Stavlja mu se na teret da je održavao bliske veze sa Katoličkom crkvom, da je nameravao da postane kapetan hrišćanstva u borbi protiv Turaka i da rimskog papu prizna za vrhovnog poglavara hrišćanstva.
3) Srpska pravoslavna crkva smatra da je njegovo proglašenje za cara i uzdizanje Crkve na rang patrijaršije bio nezakonit i nemoralan čin, što je izazvalo bacanje anateme carigradskog patrijarha Kalista I 1350. godine na Srpsku pravoslavnu crkvu i ceo srpski narod.
4) Srpska crkva smatra da je osvajanjem na jugu car Dušan osvojio i prisvojio tuđe grčke zemlje, i na taj način oslabio Vizantiju i na indirektan način doprineo njenom padu pod Turcima.
5) Car Dušan se proglasio carem Srba i Grka, imao je nameru da osvoji Carigrad i na razvalinama Vizantije stvori novo srpsko-grčko carstvo sa sobom na njenom čelu. Proglašenjem za cara Srba i Grka Crkva smatra da se nije u potpunosti smatrao Srbinom i da kao takav ne može zauzeti mesto sveca u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
to su sve politicke stavke...medjutim jedna verska se izdize, a to je da je za vreme Dusana stavljena anatema na Dusana ... od strane nekih ...

Meliot

Iskusan
Poruka
5.955
Објашњење је дао на другој теми један форумаш

Бесједа Бориса Стојковског посвећена животу и дјелима краља Стефана Уроша II Милутина
Ja sam mislio da Dragutin nije koristio ime Uroš u svom punom imenu jer je na vlast došao smenjivanjem svog oca Uroša (a to je bio prvi put da sin na silu smenjuje oca u dinastiji Nemanjić), pa bi bilo kontradiktorno da koristi ime čoveka od koga je uzurpirao vlast. Ali ovo drugo obrazloženje ima više smisla, odnosno da je Milutin posle uzurpacije vlasti počeo koristiti ime Uroš da bi istakao legitimitet svoje grane u odnosu na Dragutinovu.

Meliot

Iskusan
Poruka
5.955
to su sve politicke stavke...medjutim jedna verska se izdize, a to je da je za vreme Dusana stavljena anatema na Dusana ... od strane nekih ...
Pa i očeubistvo nije mali greh koji mu se stavlja na teret. To što si napisao je jedan verski motiv, a drugi je taj što je imao nameru da papu prizna za poglavara hrišćanstva, mislim da ga u jednom pismu čak naziva i duhovnim ocem, negde sam to pročitao. A to nije mala stvar imajući u vidu događaje koji su prethodili svemu tome, mislim na Veliki raskol 1054. i osvajanje i paljenje Carigrada 1204. Gorak ukus u ustima nakon tih događaja ostao je i dan danas.

Postoji još jedan razlog zašto ga Crkva nije kanonizovala, to bi bio šesti po redu koje sam ja naveo, a to je da je bežeći od kuge došao na Svetu Goru sa svojom suprugom Jelenom. Iako postoji priča da carica Jelena nogom nije kročila na tlo Svete Gore, već su je sve vreme nosili na nosilima, navodno svetogorski monasi nisu mogli da mu oproste što je jednu ženu doveo na Svetu Goru, i time prekršio zabranu da nijedna žena ne sme doći tamo. Inače carica Jelena je ujedno i jedina žena u istoriji Svete Gore koja je boravila tamo.

NickFreak

Veoma poznat
Poruka
14.603
Ne slažem se sa tobom po pitanju Uroša. Jedini uspeh mu je bio u ratu sa svoim stricem, Simeonim Sinišom, koji nije hteo da prizna njegovu vlast, pa je izbio rat između njih dvojice. Ali je na kraju Simeon odvojio Epir iz Uroševog carstva i formirao ,,Simeonovo carstvo". Videvši Uroševu slabost i komešanje u državi brzo su se protiv njega digli i grčki oblasni gospodari. Što se tiče Mađara njih nije pobedio, već se povlačio u planine, pa Ugari nisu hteli dublje da zalaze na Balkan, i na kraju su se sami vratili.

Uroševu slabost su iskoristili i srpski oblasni gospodari, pa tako dolazi do jačanja porodica Vojinovića, Balšića, Lazarevića, Brankovića, Dejanovića i Mrnjavčevića na uštrb centralne vlasti. U bitci na Kosovu 1369. knez Lazar nije učestvovao, već je bitku posmatrao sa vrha brda i povukao svoju vojsku ostavljajući cara Uroša i Nikolu Altomanovića da se sami bore protiv nadmoćnije vojske Vukašina Mrnjavčevića. Uroš je tada i zarobljen. Ja mislim da mu je sa pravom pridodat epitet Nejaki, njegovu vlast karakteriše slabljenje centralne vlasti i nedostatak državničkih sposobnosti i inicijative da rukovodi velikim carstvom koje dobi u nasledstvo.

Симеун није било ко већ син Стефана Дечанског полубрат Стефана Душана. Овде треба имати на уму да је Урош имао 18-19 година кад је ступио на престо и право чудо да га је и толико одржао. Можда најзначајније што је измирио српску цркву са Цариградском патријаршијом јер је српска црква била анатемисана и четврт века у расколу.
Ја сам мислио да је Лазар заслужан за ово али ипак није већ Урош "Нејски".
Друго не бира се за свеца човек на основу политичке моћи и освајања већ шта је урадио за цркву и како је живео.
Не знам како гледаш али том државом где се на неким местима говорило искључиво грчки није могао одржати ни сам Душан треба ли његово убиство схватити његовом државничком слабошћу.
Изгубио је тотслно Хум што није ни један Немањић пре њега делимично је изгубио па повратио Стефан Дечански. Приметно да кад се сагледа није имао војске на 2 фронта и жртвовао је Хум зарад грчких облссти које се нису ни задржале дуго у царству.
Да су Турци освојили Србију са Хумом , Хум би ту и остао.
Ниси обратио пажњу на Дежевски споразум и поделу између Милутина и Драгутина која је дошла на наплату.

Meliot

Iskusan
Poruka
5.955
Друго не бира се за свеца човек на основу политичке моћи и освајања већ шта је урадио за цркву и како је живео.
Nisam ja ni rekao ništa protiv njegove kanonizacije, već sam samo napisao predanje o njegovoj smrti koja je iskorištena da ga proglase za sveca. Da se ja pitam svakog bi Nemanjića koji je vladao proglasio za sveca, pa da svetorodna dinastija bude kompletna.

Poslednja izmena:

NickFreak

Veoma poznat
Poruka
14.603
Стефан Душан је владао као цар 9 година.
Урош нејаки је владао ксо цар 16 година од 1355-1371.
Раскол у цркви и анатема није била безначајна јер су Ромеји давали титуле деспота обласним господарима и чинили их самосталним.
Као што рекох ја сам био убеђен да је Лазар помирио цркве али колико видим то је био баш Урош Нејаки без тога касније не би било српске деспотовине која се ослањала дуго и црпела легитимитет из ромејске државе.

Овако гледано да је то цар који је заправо владао као цар у континутету од 16 година укупно са Душаном 25 даје царстви већ легитимитет од четврт века.
Распадање пренадуваног неетничког царства није могао зауставити нико ни много искуснији владар.
Признање нису имали ни од Цариградске патријаршије ни од Рима тако да је листа савезника била јако сужена.
Царство је урушено од самих Турака који су затекли замљу међусобно зараћених обласних господара што им је значајно олакшало посао.

Meliot

Iskusan
Poruka
5.955
Не знам како гледаш али том државом где се на неким местима говорило искључиво грчки није могао одржати ни сам Душан треба ли његово убиство схватити његовом државничком слабошћу.
Slažem se da je srpska vlast u grčkim oblastima bila neodrživa, i da bi se grčki velikaši ionako kad tad pobunili. Ali su se protiv njega, uvidevši da je slab vladar, pobunili i srpski velikaši.
Изгубио је тотслно Хум што није ни један Немањић пре њега делимично је изгубио па повратио Стефан Дечански. Приметно да кад се сагледа није имао војске на 2 фронта и жртвовао је Хум зарад грчких облссти које се нису ни задржале дуго у царству.
Да су Турци освојили Србију са Хумом , Хум би ту и остао.
I ja mislim da je osvajanjem grčkih oblasti na jugu car Dušan zapostavio zapadno pitanje. Po meni trebao je da osvaja na jugu do onde gde živi slovensko stanivništvo, i da onda svu pažnju usmeri na Bosnu i da nju stavi pod svoju kontrolu. A bio je na korak od toga jer je opsedao Bobovac. Time bi zaokružio jednu srpsko-slovensku celinu i stvorio kompaktnu i homogenu državu. Kasnije je Srbija skupo platila tu njegovu megalomansku politiku.

Poslednja izmena:
Poruka
2.452
Postoji tehnika kako se to postiže. To je proces mumifikacije za života. Ko je bio disciplinovan i mogao da izdrži to je i radio.
Знаш ли нешто више о томе, пошто први пут чујем. Овај израз "мумификације за живота" ми се јако свиђа и добро је срочен. Уколико је твој, свака част. Вероватно се односи на пост и начин живота, али да ли знаш нешто више о томе, у смислу како доприноси каснијем не труљењу!?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
51.669
Знаш ли нешто више о томе, пошто први пут чујем. Овај израз "мумификације за живота" ми се јако свиђа и добро је срочен. Уколико је твој, свака част. Вероватно се односи на пост и начин живота, али да ли знаш нешто више о томе, у смислу како доприноси каснијем не труљењу!?
Da, ja sam sročio izraz je to i jeste. Čitao sam kako je to jedan japanski sveštenik uradio. Postepeno prestanu da jedu hranu i na kraju uzimaju samo neke bobice a pred kraj samo jednu na dan. Poenta je da ubiju sve bakterije u crevima jer to je ono zašto truli meso. Te bobice imaju neku supstancu koju kasnije ništa živo neće da dira. Možda otvorim temu na Zanimljivostima (gde sam moderator) sa malo više detalja.

A ovo za naše svece sam pročitao mislim kod M. Milojevića kada je putovao Starom Srbijom (KiM) pa mu neki sveštenik objasnio. U tim crkvama su postojale posebne odaje za mrtve koji su tu stajali po godinu dana. Zato su crkve nenormalno smrdele a zbog istog se stalno kadile tamjanom da pokriju smrad.

Sensei

Master
Moderator
Poruka
51.669
Moshti su kosti...
ovako izgledaju mošti (mumificirani ostaci)
SV-SAVA2.jpg

U manastiru Svete Trojice kod Pljevalja čuva se kivot za koji se vjeruje da su u njemu počivale mošti Svetoga Save.

Poruka
2.452
Хм, нешто ми паде напамет кад већ о овоме пишете..... Могуће је да опис тог неког процеса, уколико он доводи до каснијег очувања остатака, има забележен у Немањином житију од Светог Саве. Ту се чини ми се помиње да неколико дана пред смрт није узимао храну, дал беше ни воду, и да се само молио. Тако нешто отприлике пошто пишем по сећању , могуће да сам нешто мало помешао али то је суштина.

Meliot

Iskusan
Poruka
5.955
Moj favorit zašto car Stefan Dušan nije proglašen za sveca je taj jer je papu nameravao da proglasi vrhovnim poglavarom hrišćanstva, i da mu Srpska pravoslavna crkva nikada nije oprostila takve namere. Iznad sarkofaga cara Dušana, u kome počivaju zemni ostaci ovog velikog srpskog vladara, koji se nalazi u crkvi Svetog Marka u Beogradu, nalazi se natpis na nemačkom jeziku. Kako ništa nije slučajno, pa samim tim i ovaj natpis, mislim da u ovom natpisu leži ključan razlog Dušanovog nekanonizovanja, a to je u jednom momentu njegovog vladanja okrenutost Katoličkoj crkvi. I mislim da taj natpis nije postavljen zbog Dušanove nemačke garde, već zbog prethodnog navedenog razloga.

sremski vuk

Veoma poznat
Poruka
14.703
Vladarska dinastija Nemanjić vladala je je Srbijom od 1166. do 1371. godine. Predstavlja zlatni period razvoja srpske srednjevekovne države, dinastija koja je srpsku državu i crkvu vezala za istočno hrišćanstvo, konsolidovala srpsku državu, izgradila mnogobrojne crkve i manastire. Vladari iz ove dinastije su Stefan Nemanja, Stefan Prvovenčani, Stefan Vladislav, Stefan Radoslav, Stefan Uroš I, Stefan Dragutin, Stefan Milutin, Stefan Dečanski, car Stefan Dušan i car Stefan Uroš V.

Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjić, freska iz Bogorodičine crkve manastira Studenica
Pogledajte prilog 1296749

Dinastija koja je postavila temelje srpske srednjevekovne države naziva se svetorodnom dinastijom Nemanjića. Iz ove dinastije potiče i prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava (svetovno ime Rastko Nemanjić), sin velikog župana Stefana Nemanje, koji je izdejstvovao samostalnost srpske crkve 1219. godine. Malo pre toga 1217. Stefan Nemanja II je dobio kraljevsku krunu od rimskog pape i Srbiju uzdigao na rang kraljevine. Stefan Dušan se 1346. godine proglasio za cara ,i da bi bio krunisan srpsku crkvu je uzdigao na rang patrijaršije. Srpska pravoslavna crkva duguje veliku zahvalnost caru Dušanu na ovom činu, jer iako je bačena anatema od strane carigradskog patrijarha koja je skinuta tek za vreme kneza Lazara, ona i dan danas postoji u rangu patrijaršije upravo zahvaljujući ovom velikom vladaru.

Vladarska loza Nemanjića, freska iz Dečana
Pogledajte prilog 1296748

Iz ove svetorodne dinastije koja je puno zadužila Srbiju mnogi vladari su proglašeni za svece. Stefan Nemanja je postao Sveti Simeon, već spomenuti Rastko Nemanjić je postao Sveti Sava i tako redom. Ali nisu svi vladari proglašeni za svece i kanonizaovani. Od deset vladara njih trojica nisu proglašeni za svece. Vladari koji nisu kanonizovani su kralj Stefan Radoslav, kralj Stefan Uroš I i car Stefan Dušan Silni. Iako za cara Dušana postoji više razloga zašto nije kanonizovan, za kraljeve Radoslava i Uroša I nisam pronašao valjane razloge zašto nisu proglašeni za svece. Na ovoj temi možemo prodiskutovati o tome i iznositi svoja saznanja i činjenice.
Po meni pravo je pitanje zasto su pojedini vladari iz dinastije nemanjic proglaseni za svece !!! Ako se zna da su dizali ruku na svoje roditelje bracu i sinove otimqjuci se za vlast podizali su krvave gradjanske ratove u kojima je drzava slabila a narod ginuo citava sela su spaljena do temelja u njihovim ratovima u kojima su se otimali o krunu ! Otac sinu je vadio oci da bi ga odaljio od krune a sin je oca posle okoncanog gradjanskog rata u kojem je NASILNO ocu oteo krinu dao da oca zadave u zvecanu . Zar je za crkvu jedini kriterijum da takve likove proglasi za svece to sto su oni obilato darivqli crkvu i podizali zaduzbine kojima je cilj bio velicanje svojeg lika i svoje vlasti zar se pozicija sveca kupuje ? Sta je sa skrusenoscu , skromnoscu bogobojazljivoscu uzas

Meliot

Iskusan
Poruka
5.955
Po meni pravo je pitanje zasto su pojedini vladari iz dinastije nemanjic proglaseni za svece !!! Ako se zna da su dizali ruku na svoje roditelje bracu i sinove otimqjuci se za vlast podizali su krvave gradjanske ratove u kojima je drzava slabila a narod ginuo citava sela su spaljena do temelja u njihovim ratovima u kojima su se otimali o krunu ! Otac sinu je vadio oci da bi ga odaljio od krune a sin je oca posle okoncanog gradjanskog rata u kojem je NASILNO ocu oteo krinu dao da oca zadave u zvecanu . Zar je za crkvu jedini kriterijum da takve likove proglasi za svece to sto su oni obilato darivqli crkvu i podizali zaduzbine kojima je cilj bio velicanje svojeg lika i svoje vlasti zar se pozicija sveca kupuje ? Sta je sa skrusenoscu , skromnoscu bogobojazljivoscu uzas
Borba za vlast je svuda ista, pa i po kućama se za gušu hvataju ko će biti glavni u kući, samo nema ko o tome da posvedoči i zapiše.

Meliot

Iskusan
Poruka
5.955
Pa sta po vama treba da se kanonizuju takvi pazite hiljade ljudi su brutalno pobijeni u njihovom otimanju za krunu to nije obicno hvatanje za gusu sela su paljena ljudi ubijani
Ko kaže da je obični hvatanje za gušu, leti perje na sve strane. :)

Šalu na stranu, mislim da je Crkva proglašavanjem vladara za svece htela da poveže svetovnu i duhovnu vlast. Da li je za to imalo osnova nisam upućen, ali treba imati naumu da se srpska država razvijala u složenim okolnostima.

sremski vuk

Veoma poznat
Poruka
14.703
Borba za vlast je svuda ista, pa i po kućama se za gušu hvataju ko će biti glavni u kući, samo nema ko o tome da posvedoči i zapiše.
Valjda za sveca treba da bude proglasen neko ko je skromno ziveo sirio veru pravoslavnu propovedao mir slogu bogobojazljiv zivot neko ko je zivot proveo u odricanju neko posvecen bogu a ne neko ko je dao rodjenig sina oslepeti a oca zadaviti ko se otimao za vlast dizao vojsku na brata oca sina . Sta je sa moralom ??? Crkca bukvalno prodaje zvanje sveca kao sada sto se kupuje doktorat

Meliot

Iskusan
Poruka
5.955
Valjda za sveca treba da bude proglasen neko ko je skromno ziveo sirio veru pravoslavnu propovedao mir slogu bogobojazljiv zivot neko ko je zivot proveo u odricanju neko posvecen bogu a ne neko ko je dao rodjenig sina oslepeti a oca zadaviti ko se otimao za vlast dizao vojsku na brata oca sina . Sta je sa moralom ??? Crkca bukvalno prodaje zvanje sveca kao sada sto se kupuje doktorat
Slažem se za neke što jesu a nisu trebali, ali ma i kandidata koji su zalužili pa nisu. Nije to toliko ni bitno, nema nijedne krsne slave sa njihovim imenom.