Zašto neki ljudi ne žele decu?

Ko ne želi, vjerovatno ima dobar razlog za to. Možda je svjestan svoje sebičnosti i zna da ne bi bio dobar roditelj. Znam neke takve ljude i kad vidim kako se odnose prema drugim osobama pomislim da su u pravu. Roditeljstvo je davanje sebe bez granica. Bolje da ih nemaju nego stvaraju nesretne ljude. Svakako nas zbog te manjine neće nestati.

ako gledaš u pare, definitivno se ne isplati
dok ne zanemoćaš ;)
Осим што се деца деру, помало и смрдуцкају, па ти опет траже паре, па лупају кола, праве разна с.ања, а слатка су само док се праве, и један кратак период, до пред школу... :mrgreen:

Poznajem par devojaka koje ne zele decu.
Razlozi su vecinom materijalna situacija, neizvesnost i nedostatak adekvatnog partnera.
Jedna mi je rekla da ne zeli na ovaj svet kakav je danas roditi dete.

Vise je medjutim onih koji zele a ne uspevaju dobiti dete.
Zene i razumem, dete je velika odgovornost u svakom pogledu a u svakom slucaju, ekonomska stabilnost porodice.
Upravo cinjenica da na zapadu sve manje zena zeli dete ( a stime i brak) pokazuje u kakvom siromastvu zivi vecina gradjana zapada.
Mi, van zapada, govorimo o visokim platama u odnosu na nase a uopste ne razmisljamo da li su i tolike plate dovoljne za kako-tako normalan zivot u Minhenu, Parizu, .............Zene tih gradova pokazuju da su im plate dovoljne samo za njih i da je veliki ekonomski rizik imati dete u tom Minhenu, Parizu...........TO JE RAZLOG ZASTO ZAPAD BIOLOSKI IZUMIRE........... a zasto na zapadu gradjani nemogu ziveti od svog rada, to je pitanje izuzetno primitivnog privredno-politickog sistema KAPITALIZMA, odnosno, isisavanje viska vrednosti do tog nivoa da ce radnik jedva preziveti ,.......a porodicu, decu , nece moci izdrzavati.

skoro pa da mogu da razumem takve ljude
i obzirom da nisu to "neobrazovani" ljudi cudi me
kako nisu zahvalni vaseljeni sto njihovi roditelji
nisu razmisljali kao oni?

Ko moze da ne voli decu ?

Kao sto rece Konj ... jedino bogatstvo ( koje postoji na planeti koju poznajemo) su DECA :heart:

Jedini izuzetak , da ne naidje na moju licnu osudu, da neko ne zeli decu
je da ima nasledne bolesti ili da i sam ima neki defetk bilo koje vrste pa se plasi da ce i dete biti takvo.

https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3636217-porodila-se-dejana-backo

Ne radi se o tome da onaj ko neće decu ne voli decu. I onaj ko voli papagaje ih ne čuva nužno u kući. To je obaveza, odricanje, deca imaju veliki uticaj na budući izbor partnera ako im roditelji nisu u braku itd.

Ja lično nemam dece ali ni ne patim nešto za njima. Volim da ih vidim na ulici, ali u restoranima i hotelima- ne, jer želim mir i opuštanje.

Možda se desi da imam dete, možda i ne… sasvim mi je svejedno, a prilikom izbora partnera nisam oduševljena ako ima decu iz nekog predhodnog braka (to je druga tema).

Zene i razumem, dete je velika odgovornost u svakom pogledu a u svakom slucaju, ekonomska stabilnost porodice.
Upravo cinjenica da na zapadu sve manje zena zeli dete ( a stime i brak) pokazuje u kakvom siromastvu zivi vecina gradjana zapada.
Mi, van zapada, govorimo o visokim platama u odnosu na nase a uopste ne razmisljamo da li su i tolike plate dovoljne za kako-tako normalan zivot u Minhenu, Parizu, .............Zene tih gradova pokazuju da su im plate dovoljne samo za njih i da je veliki ekonomski rizik imati dete u tom Minhenu, Parizu...........TO JE RAZLOG ZASTO ZAPAD BIOLOSKI IZUMIRE........... a zasto na zapadu gradjani nemogu ziveti od svog rada, to je pitanje izuzetno primitivnog privredno-politickog sistema KAPITALIZMA, odnosno, isisavanje viska vrednosti do tog nivoa da ce radnik jedva preziveti ,.......a porodicu, decu , nece moci izdrzavati.

Ne kapiram zasto stalno uzimas metropole (Minhen, Pariz....) kao merilo stanja u nekoj drzavi. To ti je kao da uzimas Beograd da pokazes kako je u Srbiji - dakle nigde veze sa vezom. Kao sto Bg ne odrazava kako se zivi u Srbiji, vec redimo grad poput Kraljeva, tako ni Minhen ne odrazava kako se zivi u Nemackoj, vec neki grad od cca 100K stanovnika (odaberi koji hoces).

I opet, dve medijalne plate (da oba roditelja rade) od po 2400 neto u Nemackoj su dovoljne za vise nego pristojan zivot u bilo kojem gradu koji nema prepaprene cene nekretnina kao Minhen/Berlin/Frankfurt.

Ne kapiram zasto stalno uzimas metropole (Minhen, Pariz....) kao merilo stanja u nekoj drzavi. To ti je kao da uzimas Beograd da pokazes kako je u Srbiji - dakle nigde veze sa vezom. Kao sto Bg ne odrazava kako se zivi u Srbiji, vec redimo grad poput Kraljeva, tako ni Minhen ne odrazava kako se zivi u Nemackoj, vec neki grad od cca 100K stanovnika (odaberi koji hoces).

I opet, dve medijalne plate (da oba roditelja rade) od po 2400 neto u Nemackoj su dovoljne za vise nego pristojan zivot u bilo kojem gradu koji nema prepaprene cene nekretnina kao Minhen/Berlin/Frankfurt.
pa ni plate nisu svuda iste. Prilagodjene taman za hleb i stan od 54 kvadrata.........pa bio to Minhen il Kassel.

Malo maste molim vas ... od kada je plata i velicina stana preduslov za "zelju da imas svoje dete" ?

Da je tako da li bi se praistorijski covek iz pecine razmnozavao ?
Jao mala mi je pecina, nemam sporet, nema neta, jbt kad da sakupim pare za novi polovni auto ...

nemoj da smo kao tupavi da izmisljamo razloge koji ne drze vodu.

Savremeno doba savremena mislo i naravno savremnene gluposti na razne teme

Nije tebi, ali neces biti jedini roditelj :D
Imati decu nije samo eto ja odlucio/la da napravim. Moras imati partnera/ku za to. I morate se super uklapati u bitnim zivotnim aspektima kao i senzibilitetu.
A vrlo dobro znamo kako je tesko naci osobu da se lepo slazete ovako.. Da te ne smori za mesec dva dana, a kamoli za toliko ulaganje.
A i Jeremicka kaze da ako nemas svoje nekretnine i to...
Zato treba imati zadrsku u etiketiranju ljudi da su sebicni ako nemaju decu.
Ne znas ti neciju pricu. To sto ti neko kaze: necu dete jer mi se putuje (a i, da je i to)...

Не желим зато што немам материјалну сигурност ни за самог себе а камоли за децу. А не желим ни зато што, док су други почињали да имају љубавни живот са 16-17-18, измењали безброј партнера и имали 15 година стажа провода, ја са 31 још нисам ни почео с тим. И никако не волим начин васпитања од стране својих родитеља и не желим да иком уништим живот.

E danas ima toga dosta, ima dosta njih koji su ili su bili u sličnoj situaciji samo se o tome ne priča mnogo a i te osobe uglavnom imaju problem to da priznaju i ne žele da pričaju o tome, ali generalno iznenadio bi se koliko zapravo ima takvih slučajeva, odnosno momaka i devojaka koji su u sličnoj situaciji i to ono koji ono su najnormalniji, super izgledaju, obrazovani su, itd i nisu uopšte sad ono neki frikovi ili neko ko kime niko ne bi želeo da bude, nego ono jbga otkud znam valjda splet okolnosti ili možda neka vrsta straha a i to što živimo u doba potpune otudjenosti medju ljudima sigurno da im ne pomaže, ne samo njima nego svima generalno.

Poslednja izmena:
jedno je sigurno - što veći standard života, to manje dece. Da li je u pitanju sebičnost?
Ne znam da li to mozes nazivati sebicnost, mnogo ljudi ima djecu jer se boje starosti.Mi nemamo djecu jer smo odlucili da malo radimo ,putujemo itd sto bi sa djecom bilo neizvodljivo. Slobodan sam 5 do 6 mjeseci godisnje i to vrijeme provodim u drugim zemljama ,zena radi online oko 40 sati mjesecno kad zeli i gdje zeli.Zivimo na zapadu i imamo preko 30 prijatelja koji isto nemaju djecu, kod nas je to najveci problem kad nemas djecu jer moras se druziti sa ljudima koji imaju djecu i upadas u njihov nacin zivota tj djeciji praznici ,sjela kod kuce, na godisnji odmor sa prijateljima kad su djeca slobodna tj u guzvu i krkljanac itd.

Poslednja izmena:
Screenshot_20230412-111855_Chrome.jpg
Screenshot_20230412-112054_Chrome.jpg

Ne znam da li to mozes nazivati sebicnost, mnogo ljudi ima djecu jer se boje starosti.Mi nemamo djecu jer smo odlucili da malo radimo ,putujemo itd sto bi sa djecom bilo neizvodljivo. Slobodan sam 5 do 6 mjeseci godisnje i to vrijeme provodim u drugim zemljama ,zena radi online oko 40 sati mjesecno kad zeli i gdje zeli.Zivimo na zapadu i imamo preko 30 prijatelja koji isto nemaju djecu, kod nas je to najveci problem kad nemas djecu jer moras se druziti sa ljudima koji imaju djecu i upadas u njihov nacin zivota tj djeciji praznici ,sjela kod kuce, na godisnji odmor sa prijateljima kad su djeca slobodna tj u guzvu i krkljanac itd.

Pa dobro red je malo i ljudi bez dece da osete tu dečiju atmosferu ;), mada generalno razumem donekle, recimo ni ja nemam decu a ni ženu (mada nadam se da ću i ja jednog dana da se ostvarim u ulozi majke 😄) i ljudi kad dobiju decu to im postaje prioritet i glavna okupacija u životu i sad recimo kad naletim na neke drugare što možda već imaju decu ja bi ono ne znam da se zezamo da pričamo ne znam o vanzemaljcima, o NLO-ima, o basketu, o fudbalu, o muzici, o serijama, o misterijama univerzuma,o ribama, o nekim anegdotama, o razno raznim stvarima , a oni ono ne mogu jer nemaju više vremena ni za šta i zbog dece, kuće, posla, itd slabo su više u toku sa bilo čim, a sad meni je drago zbog njih, zbog klinaca, volim ja klince i nek su samo živi i zdravi ali brate sad da slušam stalno ono kako vodaju decu u školu ili vrtić, kako je dede dobilo temperaturu, šta je jelo, dal' je piškilo, kakilo, dal' oče da sluša dal' neće da sluša ili ne znam dal' su on i žena podigli kredit za ne znam ni ja šta, dal su pravili zimnicu ili uplatili letovanje ......ono meni kao momku su te priče dosadne, ono ja nisam još u tom fazonu , ono eventualno kada nadam se i ja budem imao ženu i decu možda možemo da pričamo o tome, razmenjujemo neka iskustva, savete i to ali sad takve priče me prosto smaraju.

Pa dobro red je malo i ljudi bez dece da osete tu dečiju atmosferu ;), mada generalno razumem donekle, recimo ni ja nemam decu a ni ženu (mada nadam se da ću i ja jednog dana da se ostvarim u ulozi majke 😄) i ljudi kad dobiju decu to im postaje prioritet i glavna okupacija u životu i sad recimo kad naletim na neke drugare što možda već imaju decu ja bi ono ne znam da se zezamo da pričamo ne znam o vanzemaljcima, o NLO-ima, o basketu, o fudbalu, o muzici, o serijama, o misterijama univerzuma,o ribama, o nekim anegdotama, o razno raznim stvarima , a oni ono ne mogu jer nemaju više vremena ni za šta i zbog dece, kuće, posla, itd slabo su više u toku sa bilo čim, a sad meni je drago zbog njih, zbog klinaca, volim ja klince i nek su samo živi i zdravi ali brate sad da slušam stalno ono kako vodaju decu u školu ili vrtić, kako je dede dobilo temperaturu, šta je jelo, dal' je piškilo, kakilo, dal' oče da sluša dal' neće da sluša ili ne znam dal' su on i žena podigli kredit za ne znam ni ja šta, dal su pravili zimnicu ili uplatili letovanje ......ono meni kao momku su te priče dosadne, ono ja nisam još u tom fazonu , ono eventualno kada nadam se i ja budem imao ženu i decu možda možemo da pričamo o tome, razmenjujemo neka iskustva, savete i to ali sad takve priče me prosto smaraju.
te price uvjek smaraju ,nista se tu ne mjenja samo se moras prilagoditi okolnostima

Primjećujem u zadnje vrijeme da mnogi mladi parovi "odlažu" da imaju djecu, upravo zbog uslova koje smatraju da treba da steknu. Sa druge strane današnje generacije imaju mnogo više i mnogo bolje uslove nego mi. Da smo tako mi razmišljali, djecu nikad ne bih ni imali.
Meni dvije jako bliske osobe nemaju djecu. Jedna iako mnogo voli djecu i željela je da ih ima, ali jednostavno nije joj se dalo da zasnuje porodicu. Druga opet je uvrtila sebi u glavu da su djeca velika odgovornost, taj neki strah da ona ne bi bila u stanju da se o njia brine kako smatra da treba.
Tako da razlozi su raznorazni, svako za sebe ima pravo da postupa kako smatra da je ispravno.

skoro pa da mogu da razumem takve ljude
i obzirom da nisu to "neobrazovani" ljudi cudi me
kako nisu zahvalni vaseljeni sto njihovi roditelji
nisu razmisljali kao oni?

Ko moze da ne voli decu ?

Kao sto rece Konj ... jedino bogatstvo ( koje postoji na planeti koju poznajemo) su DECA :heart:

Jedini izuzetak , da ne naidje na moju licnu osudu, da neko ne zeli decu
je da ima nasledne bolesti ili da i sam ima neki defetk bilo koje vrste pa se plasi da ce i dete biti takvo.

https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3636217-porodila-se-dejana-backo
U tom slucaju moze da usvoji dete ako zeli da bude roditelj.
Ali kao sto neko rece, mozda neko stvarno nije dobar materijal za roditelja i bolje je da nema dete jer bi ga upropastio.

Jedna koleginica sa posla do 45. godine je pokusavala da rodi dete i nije mogla i onda je usvojila prelepu devojcicu staru 5-6 godina. Promenila se nabolje nakon toga i manje je vestica :)

Back