Zašto neki ljudi ne žele decu?

znam jedan par koji je već dobro prešao tridesetu i plašili su se da im se ne rodi dete sa defektom pa su odlučili da uopšte nemaju decu

dobro je kao 10+,12+,15+ presli ?

Vrlo je intimno pitanje oko dece i naucio sam da ne pitam.
ako se sama tema dece ne pojavi u razgovoru nemam sta da pametujem.
Svako zivi kako zna i ume ... i tu se ja ne pitam nista i gledam svoja posla

Apropo zašto društvo (treba da bude) briga za naredna pokoljenja, evo par napomena:
Ceo sistem penzijskoj je zasnovan na tome da će da dodju nove generacije koje će da plaćaju starijima
Ako nema domaćeg stanovništva onda mora da se uvoze (imigranti)
Drustvo je trebalo malo vise produktivnije da razmislja u pravcu limitacije drzavnih jasli i birokratije, pa onda ne bi morali da teraju i moljakaju ljude da prave decu, kako bi sve to placali.
Drzava treba da bude struktuirana da bude povoljna i za porodice i one koji je nemaju.
I tim penzionerima se sada sve to polako vraca. Bilo misliti.

Prvo dete sam dobio "iz prve" što bi se reklo. A od ideje drugog sam bežao kao oparen. Posle sam se jako kajao zbog toga i trudio se da "dođe" i do drugog deteta ali šipak.
U tom celom periodu su me pojedini komentari, pitanja i "konstatacije" od strane prijatelja, poznanika, nepoznanika, rodbine i slično, veoma povređivali. Slomilo me sve to.
Ali sam naučio da nije uopšte moj problem da li neko hoće decu, dal ih pravi itd... To što ja volim, želim, to je samo moja stvar. Niko ne treba da se meša u to. Sem ako se neko prijateljski ne poveri nekome sa tom temom.
Moj tata ume jako grubo da komentarise te stvari i njemu se ne bih poverio uopšte kao i neki poznanici pa i bliže društvo. Umeju vrlo grubo da komentarišu.

Ali srećom imam prijatelja koji imaju empatiju i širinu pa sa njima mogu bezbedno ;)

Не желим зато што немам материјалну сигурност ни за самог себе а камоли за децу. А не желим ни зато што, док су други почињали да имају љубавни живот са 16-17-18, измењали безброј партнера и имали 15 година стажа провода, ја са 31 још нисам ни почео с тим. И никако не волим начин васпитања од стране својих родитеља и не желим да иком уништим живот.

Не желим зато што немам материјалну сигурност ни за самог себе а камоли за децу. А не желим ни зато што, док су други почињали да имају љубавни живот са 16-17-18, измењали безброј партнера и имали 15 година стажа провода, ја са 31 још нисам ни почео с тим. И никако не волим начин васпитања од стране својих родитеља и не желим да иком уништим живот.
Pa realno, po meni muskarac koji nije imao seks do svoje 20 i neke, ne treba da zasniva porodicu. Jer to su traume od frustracija. Treba da zivi kasniji zivot u vezicama, avanturama ali nikako brak i porodica. To bi bilo pogubno.I ne treba da placaju pola poreza.

Nije uvek tako.
Ko smo mi da prozivamo druge za sebičnost?
Imati decu je toliko intimna stvar da je krajnje nevaspitano nekoga pitati zašto nema, kad će drugo, zašto ne pravi ne rađa...
Ljudi nisu svesni u kakvu intimu nekome ulaze bez pitanja
Pokrenuti temu od društvenog interesa nije zadiranje u intimu ljudi. Ne pitaš konkretne ljude na ulici, nego diskutuješ na forumu.

Svi bi da im država sutra sigurno isplaćuje penziju a to može samo onda ako se rađaju i odgajaju deca. Ko će nam menjati pelene u staračkom domu? Ko će nas negovati, hraniti, sahraniti? Da li je i to zadiranje u intimu? Jeste, ali to je društveni problem, zamisli državu gde je prosečna starost ljudi 70 godina!

Postoje zakonitosti, prirodne i društvene. Ispada da što je jedno društvo obrazovanije i naprednije sve slabija kapira neke stvari, a to je elementarno, kako opstati? Kao jedinka, kao porodica, kao društvo, kao vrsta, na kraju krajeva i kao nacija, kao država...

Čitam da u SAD preko 20% ispitanih ne želi da ima decu.

Kakva je situacija kod nas?

GettyImages-974230290-5a4d07374cc6405c9f02adfe3e938fb5.jpg
Prirodna selekcija.
Neuspešne jedinke se ne razmnožavaju.

Pokrenuti temu od društvenog interesa nije zadiranje u intimu ljudi. Ne pitaš konkretne ljude na ulici, nego diskutuješ na forumu.

Svi bi da im država sutra sigurno isplaćuje penziju a to može samo onda ako se rađaju i odgajaju deca. Ko će nam menjati pelene u staračkom domu? Ko će nas negovati, hraniti, sahraniti? Da li je i to zadiranje u intimu? Jeste, ali to je društveni problem, zamisli državu gde je prosečna starost ljudi 70 godina!

Postoje zakonitosti, prirodne i društvene. Ispada da što je jedno društvo obrazovanije i naprednije sve slabija kapira neke stvari, a to je elementarno, kako opstati? Kao jedinka, kao porodica, kao društvo, kao vrsta, na kraju krajeva i kao nacija, kao država...
:ok:
a da vidis tek teorije gejeva o braku i deci,pa to je humor

Današnja prirodna selekcija kod ljudi se ne ogleda kroz golu borbu za opstanak na bazičnom novou tipa hrana voda sklonište već je to kroz sve prepreke i mamce koje bacaju globalisti,običnom pre svega belom čoveku,pa ko se upeca,upecao se.Nigde to nema nikakvu prođu sem kod belog čoveka zapadnih svetonadzora.

Bez obzira, svako ima pravo da odluci hoce li da ima decu ili ne...
I da znam ljude koji svesno ne zele da imaju decu - nikad ih ne bih pitala zasto.
Dosta često ima takvih članaka na netu, intervju sa ljudima koji ne žele decu. Jedna devojka je pisala rad na tu temu, i sama je takva. Ceo materijal propagira takav način života, sve pozitivno prikazano, sve je reklama za super život bez dece. Jedan mladi muškarac je išao na sterilizaciju u drugu državu, jer su u njegovoj odbili da to urade. Zalažu se za pravo na takve medicinske zahvate, bez obaveznog dela da pre sterilizacije treba da već imaju decu.

Zašto je propaganda za život bez potomstva pozitivna a propagiranje porodičnog života se prihvata kao negativna?
Pa to se kosi sa biologijom, sa životom. Radimo sami protiv sebe. Kao vrsta, i kao društvo.

Back