Zašto neki ljudi ne vole ljude i svet oko sebe?

Sto se tice mene..Ja ne mrzim ljude ne daj Boze.Ali mrzim kako se prema meni ophode..Mrzim njihov stav ili percepciju mene kao osobe,coveka i invididuee...Ne zanima se kako zive svoj zivot,kakve greske prave,koje su im mane i nedostaci..Kakav odnos imaju prema drugima..Najvaznije barem za mene,kako se odnose prema meni.Ako nemaju ljubav,postovanje i neki ljudski odnos prema meni,ni ja ne mogu da ih volim..Ako shvatim da je neko dobar prema meni,ja cu biti bolji prema njemu 10 puta vise i volecu ga naravno,bilo to rodbina,prijatelj ili devojka.Sto se tice ove tvoje formulacije i socioloskog koncepta brate objasnjeno je to kroz Racinalizam,ja podrzavam i Pravoslavlje veru koja kaze da je besmisao odsustvo ljubavi i ako ne ljudi Boga svim srcem svojim i bliznje kao samoga sebe obda pada u besmisao(Egoizam,grehe,strasti,konflikte)..New Age je nastao od nihilizma,besmisla i totalnog ponistavanja..On je temelj danasnjeg savremenog sveta i covecanstva-Sveti Swrafim(Judzin)Rouz

Zbog cega tacno? Da li je to rezultat licnog iskustva i kakva muka te je dovela do toga da citas Sopenhauera, koji je poprilicno pesimistican, koliko se secam?
Ne mora da bude lično iskustvo, dovoljno je pogledati oko sebe, proučiti istoriju, ne mogu da kažem ništa lepo o čovečanstvu. Civlilizacija je mašina za mlevenje mesa, gde važi zakon pojedi ili budi pojeden.

Zato sto ne moraju da ga vole.
Gledati samo.pozitivne stvari sveta je obmanjujuce isto koliko je i gledati ga samo negativno.
Posoje zli ljudi, postoje dobri ljudi.
A generalno mi se cini da su ljudi postali vrlo povrsni u emocijama prema drugim ljudima. Sem najblize porodice i mozda jos osobe ili dve, vecinu ljudi zabole za necije postojanje.

😁
20250226_170937.jpg

Moguće je. Nije ni ljubav, ni mržnja. Nezainteresovanost u pravom smislu ( uz primese znatiželje čisto da se priča o nekome ).
Ne bih se slozio- tj moguce je biti ravnodusan prema slucajnim prolaznicima, ali s ljudima kojima imamo ikakav kontakt ipak osecamo nesto- makar malo u jednom ili drugom smeru…
izuzetak bi bile osobe koje su u stanju akutne apatije ili stupora.

Nije teško primetiti da se mnogi ljudi sve češće izražavaju nezadovoljno - prema drugima i prema svetu.
Ono što nosimo u sebi, to pokazujemo svetu. Uglavnom, kad smo nezadovoljni sobom i u sebi, češće ćemo biti neprijateljski raspoloženi prema okolini.
Da li ste razočarani i zašto ne volite ljude?
Čak i kad se razočaram u neke ljude, ne prestanem da volim ljude kao vrstu, često ne prestanem da volim ni te ljude. Jer ima toliko divnih ljudi koje još nisam srela. Isto kao što ima toliko onih koji su manje divni. Ali najčešće dobijamo baš one koji su nam tad potrebni, samo nekad nismo svesni toga.
Da li smatrate da su vam je svet i drugi ljudi dužan nešto, zbog nepravde koju ste iskusili i kako bi se ta nepravda ispravila da ponovo zavolite ljude?
Kad čovek shvati da mu niko ništa ne duguje i da niko ne mora da nam da ono što želimo, život postane daleko lakši i lepši. Tako se raste. Na posletku, svako je sam i ima samo i jedino sebe. Bitno je sebe ne izgubiti.

Vrlo malo, površno, nedovoljno.
Ono šta sam primetila je da su ljudi izuzetno fokusirani na sebe. Malo je filantropa.
Ovde se slazem- narocito u cinjenici da su ljudi izuzetno fokusirani na sebe, ono sto je sto sam primetio i da je pomalo tragicno da se depresivni ljudi narocito skoncentrisu na sebe- na jednom, recimo specijalizovanom Britanskom forumu izmedju ostalih podforuma ima i za depresivne i usamljene osobe- i komunikacija izmedju njih je nepostojeca- jer svako zeli da prica samo o sebi- sto je meni tragicno jer imas grupu usamljenih ljudi zajedno- i opet su usamljeni.

To iskustvo je odtavilo jak utisak i ima veliki uticaj na ovo sto radim na ivom pdf- u
zelim da pojacam diskusiju, da nekako navedem da se pise vise od jedne recenice koja je samo izjava tipa: “ ne volim ljude”,
ne zelim da iko bude usamljen ovde.

Volim ljude, i potrebno je dosta vremena da bih se u nekoga razočarala. Poslednjih godina sam sve manje razočarana.

Kad bi ste dobili 10 miliona evra na lotu, da li bi zavoleli svet i otišli na putovanje da upoznajete druge zemlje i civilizacije, ili bi principijelno nastavili da mrzite ceo svet i ljude u njemu?

Kada bih dobila 10 miliona evra, jedan deo bih dala svojoj najužoj porodici. Jedan deo novca dala bih fondacijama koje prikupljaju novac za bolesnu decu i bolesne ljude. Možda bih i sama osnovala Fondaciju za pomoć bolesnoj deci.

Zatim bih dala novac Društvu za zaštitu životinja, za azile u kojima žive napušteni psi i mačke.

Otvorila bih izdavačku kuću. Kupila dva stana za rentiranje.

I, na kraju, ne bih mnogo putovala. Želela bih da odem u Moskvu, London, Pariz, Njujork, Istanbul, i najduže bih se zadržala na moru, negde u Turskoj.

Ima ih, npr cesto je slucaj kod ljudi koji imaju suicidalna razmisljanja.
Ne voleti ljude nije isto sto i mrzeti ljude,
radi se vise mozda o totalnom gubitku entuzijazma i energije, za razliku od onih koji mrze koji jos imaju energije, barem meni tako deluje.

Ljudi koji imaju crne misli, misli o suicidu, ne razmišljaju mnogo o drugim ljudima..misle na svoju porodicu. Žele da izvrše suicid zbog bola u duši i fizičkog bola.
Oni koji i ne pokušaju da misli o suicidu pretvore u čin samoubistva, suicida, čine to zbog svoje porodice, a oni koji su vernici tada se podsete da je ogroman greh izvršiti samoubistvo.
Možda bi mogla da se otvori tema o suicidu ( otvoriću je ) jer o tome treba razgovarati.

zasto su ljudi izgubili ljubav i veru prema drugima, i da li se to osecanje moze preokrenuti?

Ljudi koji su razočarani u druge ljude, u svet oko sebe, obično izgube veru i ljubav prema drugima. To su uglavnom depresivni ljudi koji su razočarani i u sebe same.

Kako to osećanje preokrenuti? Ako je osoba u teškoj depresiji, treba sačekati da se malo oporavi. I onda, korak po korak treba tim osobama pružati ljubav i razumevanje, i tako će oni sami shvatiti da je život lep. Da u životu ne postoje samo loši, već i dobri ljudi.

Osobama koje nisu depresivne a izgubile su i ljubav i veru prema drugima, potreban je razgovor. Mogu da razgovaraju sa bliskom osobom ili sa psihologom.

Potrebno je otkriti razlog zbog koga su te osobe izgubile veru i ljubav prema drugim ljudima.

Ova tema neće biti strogo moderisana, ali bih zamolio da izbegnete vredjanja drugih kolega i provokacija.

Nije teško primetiti da se mnogi ljudi sve češće izražavaju nezadovoljno - prema drugima i prema svetu. Da li je ovaj stav odraz neispunjenih očekivanja, ličnih razočaranja ili možda kulture koja podstiče kritičnost i pesimizam? Pozivam vas da zajedno istražimo zašto neki ljudi biraju distancu i negativnost, i kako ovo utiče na društvo u celini.

Da li smatrate da su vam je svet i drugi ljudi dužan nešto, zbog nepravde koju ste iskusili i kako bi se ta nepravda ispravila da ponovo zavolite ljude?
jeste
Kad bi ste dobili 10 miliona evra na lotu, da li bi zavoleli svet i otišli na putovanje da upoznajete druge zemlje i civilizacije, ili bi principijelno nastavili da mrzite ceo svet i ljude u njemu?
razmišljao sam dve sekunda za odgovor, a ne...
evo upravo cele tri!
LOTO igram zbog 3, 4 i 5 a šestica ako hoće.
Naime tad te svi mrze zbog fajdice a niko neće da ti glumi ortaka jer nema šta da zajmi.
Mada ovaj put šestica bila ohoho

Mogu sutra da odem na parce svoje zemlje ,sa zenom i decom i da nikog vise nikad osim njih ne vidim dok sam ziv,eto koliko ima vrednosti u ljudima,a pazi sad i kad kazem da imam od cega da zivim,svi ce biti ljubomorni sto sam sposoban da opstanem bez njih i na svaki nacin bi me vukli sa sobom na dno

Nisu tvoja žena i deca ništa bolji od ostatka sveta,
ali bi sa njima mogao da odeš u bestragiju i zaboraviš ceo ostali svet ?

To nije dokaz da svet ne valja,
već da ti imaš ljubavi za svoju porodicu,
ali nemaš ljubavi za svet.

E pa nadji je ... srećno !

Зато што су људи агресивни и чине неправде. Када ниси нападан према њима људи ће то искористити да буду нападни према теби уместо да немају никакав однос, нечија повученост, туњавост или ненападност им је сигнал да неког таквог газе, то је већ скроз довољно. То је као код агресивних паса кад си им окренут леђима па им је то сигнал да смеју да те нападну, а нормално би ваљда било да немају никакву реакцију јер њих тиме не угрожаваш. Људи газе "слабије" ничим изазвани и истовремено се улизују "јачима".

Постојао је неки експеримент типа где људи треба да дају (лажне) електрошокове деци (а да они не знају да су лажни) да би остварили неку корист, страшно колико пуно људи је спремно на такво нешто, а ти људи су "обични" људи, нажалост не сећам се више детаља. Много пута се дешавало да се неко онесвести на сред неког града и да га остали прескачу. Скоро сам негде на интернету прочитао осуду према неком ко има дијабетес како је то "његов избор" а то помињање дијабетеса је већ било неко правдање да би људи стали са осудама. Људе који су аутистични би стрељали јер су незапослени па су по њиховим речима паразити. Људе који су већ мртви јер су се сами убили осуђују. Шутирају сваког ко је већ сатеран у ћошак и нема куд.

Да ли треба да набрајам разне разлоге?

ne mogu da budem filantrop
nemam milione
evo dobio sam izveštaj od Lutrije Srbije da sam pogodio tri broja - to je jedna kolona, nedovoljno

dakle nisam vam ja filantrop za sada :D
Barem nisi mizantrop, ipak je to nesto- tesko je biti filantrop kada te sve fiansnijske muke pogadjaju-
da si mizantrop i nakom osvajanja lutrije bi mislio samo o sebi, medjutim to nije slucaj- ocigledno je da ti zelis da doprineses drugima!

Čudni smo mi ljudi a zanimljivo je to komentarisao Dave Allen (Britanski komičar).

Kaže, jeste primjetili kako smo mi ljudi puno kulturniji kad idemo pješke? Pridržimo vrata, izvinjavamo se, izvolite, slobodno prodjite..
a čim udjemo u automobil mi se mjenjamo, psujemo, guramo se za mjesto, kunemo onog drugog u vozilu a pojma nemamo ko sjedi za volanom.
Ne znam što mi ovo pade na pamet. Valjda se pitam koliko zapravo poznajem ljudsku prirodu i za koliko brzo neko može da se promjeni pa me to malo plaši.

Ne shvatam što se osamljenost odmah povezuje sa depresijom. Meni nikad nije dosadno sa sobom.
Druženja volim ali me nekad smore..previše pokreta, dozivanja, zvukova..dodjem kući smorena kao da sam kopala cijeli dan.
Volim ja ljude a volim i da ih povremeno izbjegavam . Nije do nji’, do mene je! 😅

Nisu tvoja žena i deca ništa bolji od ostatka sveta,
ali bi sa njima mogao da odeš u bestragiju i zaboraviš ceo ostali svet ?

To nije dokaz da svet ne valja,
već da ti imaš ljubavi za svoju porodicu,
ali nemaš ljubavi za svet.

E pa nadji je ... srećno !
Nemojte da mi brisete post jer nisam odgovorom ja provocirao
U prvom odgovoru sam pomenuo ovakve ljude koji piju krv i ne daju mira onima koji nista s njima ne zele

Nemojte da mi brisete post jer nisam odgovorom ja provocirao
U prvom odgovoru sam pomenuo ovakve ljude koji piju krv i ne daju mira onima koji nista s njima ne zele
Ta poruka je bila direktno obracanje i nazivanje atributima sto je provokacija, a sto se tice kapelnikove poruke- on je naglasio da niciji ljudski zivot nema vecu vrednost od zivota drugih ljudi, pa ni zivot nasih bliskih nema samo po sebi vecu vrednost od zivota drugih ljudi- sto je legalna izjava da se tako izrazim,
alepo je navedeno u uvodnoj poruci da nikakva vrsta provokacija nece biti dozvoljena.
Imate druge podforume, pa se tamo naterujte, ovde je cilj konstruktivan dijalog.

Back