Зашто неки људи не верују у Бога?

Zasto biblija nije napisana tako da moze da je razume svaki pismeni zemljoradnik i neuk covek nego nam trebaju neki tumaci, strucnjaci i sl ?
Ima sigurno neki jak razlog :think:
Svaki prost covek moze da razume Sveto Pismo, ukoliko je cista srca.
Od pokvarenih,nedostojnih,sklonih zloupotrebi je sakrivena rec bozja.

Mt 13,10-17

13:10 I pristupivši ucenici rekoše Mu: Zašto im govoriš u pricama?
13:11 A On odgovaraju?i rece im: Vama je dano da znate tajne carstva nebeskog, a njima nije dano.
13:12 Jer ko ima, dace mu se, i preteci ce mu; a koji nema, uzece mu se i ono što ima.
13:13 Zato im govorim u pricama, jer gledaju i ne vide, i slusaju a ne cuju, niti razumeju.
13:14 I zbiva se na njima proroštvo Isaijino, koje govori: Ušima cete cuti, i necete razumeti; i ocima cete gledati, i necete videti.
13:15 Jer je odrvenilo srce ovih ljudi, i ušima teško cuju, i oci su svoje zatvorili da kako ne vide ocima, i ušima ne cuju, i srcem ne razumeju, i ne obrate se da ih iscelim.
13:16 A blago vašim ocima što vide, i ušima vašim što cuju.

Poslednja izmena:
Kakva je to nebulozna logika? Ljudi koji ne veruju u boga i ne prate religije jednostavno traze da ono u sta veruju ima vise smisla i nije bazirano na bajkama.To je sve...ali vidi se kako vernici vole da predpostavljaju kako su kekako bolji i plemenitiji od svih ostalih a ovamo se medju sobom gadjaju drvljem i kamenjem oko toga cija je religija ispravna.

Nisu u pitanju pretpostavke.
Crkva svedoči iz svog ZNANJA.
Znanja iza koga stoji 20 vekova i milioni
ljudskih drama, sudbina, proživljenih života, stradanja,
''po skupe pare'' stečenih uvida o životu, o Bogu, pravdi, Istini, čestitosti, časti...

Nemaju znanje o njemu.
Nena ko da ih nauci.
A izvori koji bi mogli da ih nauce, se na razne nacine sakrivaju od njih, ili se namerno zamucuju, da kada pogledaju u njih, u tom trenutku izgledaju zamuceno.
Za to ce se mnoge duse traziti iz njihove ruke i dace odgovornist pred bogom za to.

Izvor Bogopoznanja Gospoda našeg Isusa Hrista,
nije u znanju, u učenju, u rečima, u porukama, u pogledu na svet, u filozofiji.
Takvih znanja, učenja, reči, poruka, pogleda na svet i filozofija
bilo je i pre Hrista, i za Njegovo vreme, i posle njega, i danas na hiljade.
Sve su to bili i sada su umni ljudi koji lepo zbore.
Ali,
nije u tome, u učenju, Hrišćanstvo.
Hrišćanstvo je u LIČNOSTI Hristovoj.
On je Hrišćanstvo.

Niko kao On, Bogočovek, nije živeo među nama, i nije Vaskrsao.
Ni 1 učitelj, ili naučavalac, ili proučavalac preko ovoga ne može preći, i to (Hristov život i Vaskrsenje) ne može izjednačiti ili uporediti sa bilo kojim čovekom i njegovim učenjem.

...ali vidi se kako vernici vole da predpostavljaju kako su kekako bolji i plemenitiji od svih ostalih...

Upravo je suprotno tome.
Vernici (u užem smislu: Pravoslavci) ponašaju se tako kao da su gori od svih ljudi.
Svakog čoveka smatraju boljim od sebe. Ovo se zove smirenje ili smirenoumlje.
Kao suprotnost gordoumlju.
Evo npr. ja Tebe smatram boljim čovekom od sebe.

(A ako si željan duhovne literature na ovu temu, preporučujem
''Lestvicu'' od Sv.Jovana Lestvičnika.
Kapitalno delo monaške literature, vrlo poučno, i zahteva 2 stvari prilikom čitanja:
koncentraciju i molitvu Bogu da bi se pravilno razumelo.
Ali, ko želi prave odgovore na svoje nedoumice, ovde će ih naći.)

Nisu u pitanju pretpostavke.
Crkva svedoči iz svog ZNANJA.
Znanja iza koga stoji 20 vekova i milioni
ljudskih drama, sudbina, proživljenih života, stradanja,
''po skupe pare'' stečenih uvida o životu, o Bogu, pravdi, Istini, čestitosti, časti...
O časti,čestitosi i pravednosti ne samo pravoslavne nego bilo koje religije ne bih da diskutujem jer su svim religijama ruke krvave do laktova...

A to što crkva bilo koja trvdi i svedoči je čista mitologija...Sad ko hoće da veruje nek veruje,al nemoj meni da je gura zavrat.

Svakako.
Nikodim je bio Svetitelj.
njegova ''Nevidljiva borba'' je zaslužila da uđe u čuveno ''Dobrotoljublje'',
višetomnu zbirku Bogonadahnutih tekstova pisanih za poučavanje u veri i mirjana i monaha.
Nevidljivu Borbu sam citao odavno i moram je nabaviti opet jer sam je mozda nekom i dao. Ne secam se. Imam ovu drugu pod nazivom `` Knjiga Duhovnih Saveta``.

Bogu slava, kakav je to samo Svetitelj Crkve Hristove. Do u detalje je poznavao dela Otaca, istoriju, filozofiju i jos veliko znanje prirodnih nauka. Jednom kada je dosao na sluzbu, ctec i tipikar se dogovore da sakriju mineje da bi videli da li je stvarno njegovo pamcenje toliko veliko. Pridju njemu i zamole ga da ih napamet izgovori. Nikodim, ne sumnjajuci nista poce sa `` citanjem`` iz glave. Ne samo da je sve govorio tacno i po redu, a traje sat vremena, nego i na mestima gde je trebalo okretati stranu, povlacio je prstom kao i da to radi. Jos nesto sto me je odusevilo kod njega je da Bozanstvenog Dionisija Aeropagita ne naziva Psevdodionisije kao sto ovi sumanuti moderni jeresosholasticari, danas pokusavaju da ga predstave i umanje znacaj njegovih fantasticnih dela, nego ga citira u ravni sa ostalim ocima Crkve.

Ali,
On je Hrišćanstvo.

Ni 1 učitelj, ili naučavalac, ili proučavalac preko ovoga ne može preći, i to (Hristov život i Vaskrsenje) ne može izjednačiti ili uporediti sa bilo kojim čovekom i njegovim učenjem.
Pa o tome je rec, da uce o Hristu.
A ko bolje z a o Hristu nego icevici.
A ocevice imamo i bibliji.
Ne da uce i scetom ibom ili onom.
Narod nista nezna o Hristu, jer je strasno zbsti o nhemu?

Znas ti dobro sta ja pricam.
Ali opravdavas vase propuste i sto ne vofite narod Hristu.
Vec ga daleko drzite id nhefa
Ali,
On je Hrišćanstvo.

Kako bi bili da se malo poucis iz bozhecreci?
Ili nema ko iod duhovnika da te uputi?

Price 9.
9 Kaži mudrome, i biće još mudriji; pouči pravednog, i znaće više.
10 Početak je mudrosti strah Gospodnji, i ZNANJE je svetih stvari razum.

Osija 4.
Izgibe moj narod, jer je bez ZNANJA; kad si ti odbacio znanje, i ja ću tebe odbaciti da mi ne vršiš službe svešteničke; kad si zaboravio Boga svojega, i ja ću zaboraviti sinove tvoje.

Pricec19.
2 Kad je duša bez ZNANJA, nije dobro; i ko je brzih nogu, spotiče se.

Isaija 33,6I tvrđa vremena tvojega, sila spasenja tvojega biće mudrost i ZNANJE strah Gospodnji biće blago tvoje.

Propovjednik 7,12Jer je mudrost zaklon, i novci su zaklon; ali je pretežnije ZNANJE mudrosti tijem što daje život onome ko je ima.

Price Solomunove 1,22Ludi, dokle ćete ljubiti ludost? i potsmjevačima dokle će biti mio potsmijeh? i bezumni dokle će mrziti na ZNANJE?

Pa o tome je rec, da uce o Hristu.
A ko bolje z a o Hristu nego icevici.
A ocevice imamo i bibliji.
Ne da uce i scetom ibom ili onom.
Narod nista nezna o Hristu, jer je strasno zbsti o nhemu?

Znas ti dobro sta ja pricam.
Ali opravdavas vase propuste i sto ne vofite narod Hristu.
Vec ga daleko drzite id nhefa

Price 9.

Osija 4.
Izgibe moj narod, jer je bez ZNANJA; kad si ti odbacio znanje, i ja ću tebe odbaciti da mi ne vršiš službe svešteničke; kad si zaboravio Boga svojega, i ja ću zaboraviti sinove tvoje.

Pricec19.

Isaija 33,6I tvrđa vremena tvojega, sila spasenja tvojega biće mudrost i ZNANJE strah Gospodnji biće blago tvoje.

Propovjednik 7,12Jer je mudrost zaklon, i novci su zaklon; ali je pretežnije ZNANJE mudrosti tijem što daje život onome ko je ima.

Price Solomunove 1,22Ludi, dokle ćete ljubiti ludost? i potsmjevačima dokle će biti mio potsmijeh? i bezumni dokle će mrziti na ZNANJE?

Znanje, naravno, svakako... ali samo kao Bogopoznanje, kao Hristopoznanje, kao poznavanje Hrista, ako druženje s Njim, kao sjedinjavanje s Njim, kao saobražavanje s Njim...
Suprotno, obezdušeno učenje, naučavanje, proučavanje, filozofija, filozofski sistem, uobličeni pogled na svet... sve to nije Hrišćanstvo. Ličnost Njegova, vera u Njega... To je Pravoslavna vera.
*
Nije Hristos rekao:
- Slušajte me, reći ću vam Istinu,
- Otkriću vam tajne,
- Pribeležite, reći ću vam,
- Otvorite oči, načulite uši... evo koju vam nauku prenosim,
- Dobro pazite šta ću vam reći,
- pripremite se i dobro me slušajte,
- Pokazaću vam put,
- Daću vam život,

- ............
Nego je rekao.
''
Ja sam Put, Istina i život.''

Razumeš veliku razliku?
Ja sam!

Ovako..Ja nisam neki slepi vernik ali verujem u neku visu silu-nesto MORA postojati vece od coveka. Brdo je dokaza za to da naprosto tako mora biti! A vi ateisti imate smesne razloge I "dokaze". Kao prvo i najbitnije ograniceni ste, plitke ste svesti ako uopste kontate sta SVEST znaci. A porediti rreligiju sa mitologiojom je pa nema komentar stvarno. IO tu prepoznajem nekoliko VAs koji nemate pametnija posla nego da serendate po forumu i vredjate druge , sprdate sa sa vaznom stvari, kakva religija jeste. Over and pout od men. Pozdrav svima.

Ali,
On je Hrišćanstvo.

Price 9.

Osija 4.

Pricec19.

Znanje, naravno, svakako... ali samo kao Bogopoznanje, kao Hristopoznanje, kao poznavanje Hrista, ako druženje s Njim, kao sjedinjavanje s Njim, kao saobražavanje s Njim...
Suprotno, obezdušeno učenje, naučavanje, proučavanje, filozofija, filozofski sistem, uobličeni pogled na svet... sve to nije Hrišćanstvo. Ličnost Njegova, vera u Njega... To je Pravoslavna vera.
*
Nije Hristos rekao:
- Slušajte me, reći ću vam Istinu,
- Otkriću vam tajne,
- Pribeležite, reći ću vam,
- Otvorite oči, načulite uši... evo koju vam nauku prenosim,
- Dobro pazite šta ću vam reći,
- pripremite se i dobro me slušajte,
- Pokazaću vam put,
- Daću vam život,

- ............
Nego je rekao.
''
Ja sam Put, Istina i život.''

Razumeš veliku razliku?
Ja sam!
Pa taj put treba izucavati i traziti.
O tome je rec.
Taj put treba pokazati narodu i reci mu zasto je on put.
A narod nista nezna o tom putu.
Ako nastavis ovako da luperas ides na ignor..
Opomena.
Mozes ti mene na ignor.
Jos jednom i zavrseno.
Sada pazi.

Ovako..Ja nisam neki slepi vernik ali verujem u neku visu silu-nesto MORA postojati vece od coveka. Brdo je dokaza za to da naprosto tako mora biti! A vi ateisti imate smesne razloge I "dokaze". Kao prvo i najbitnije ograniceni ste, plitke ste svesti ako uopste kontate sta SVEST znaci. A porediti rreligiju sa mitologiojom je pa nema komentar stvarno. IO tu prepoznajem nekoliko VAs koji nemate pametnija posla nego da serendate po forumu i vredjate druge , sprdate sa sa vaznom stvari, kakva religija jeste. Over and pout od men. Pozdrav svima.

Наравно да постоји. То су природне силе. Тектонске плоче и њихово померање, земљотреси, вулкани, цунамији, оркани, поплаве, суше, поларно светло и остале дивне појаве.

27 Sve je meni predao Otac moj, i niko ne zna Sina do Otac; niti Oca ko zna do Sin i ako kome Sin hoće kazati.
O kakvom predanju je tu rec?

Isus je dosao da od palog andjela povrati vladavinu nad zemljom i pravo na nebu koje je Adam izgubio, a sa time i Bog je izgubio potpunu vladavinu u svemiru i na zemlji.
Hristovom pobedom, Bog ne otima sotoni to prevarom steceno pravo nad zemljom i nebom.
Vec otkupom u krvi Isusa Hrista.
Dakle Bog vraca pravno steceno pravo
Pred celim nebom i zemljom.
Zato imamo u Otkrivenju da je sotona zbacen sa neba, posle vaskrsenja i Hristovig odlaska na nebo.
Pravo odlaska na nebo mesto Adama je tada sotoni oduzeto.
Jos ce biti iduzeto i pravo nad zemljom.
A to ce biti u poslednjoj bici kada sitona uspe da uspostavi vladu i sistem na zemlji, gde ce pokusati da preko antihrista unisti sve verne.

O kakvom predanju je tu rec?

Isus je dosao da od palog andjela povrati vladavinu nad zemljom i pravo na nebu koje je Adam izgubio, a sa time i Bog je izgubio potpunu vladavinu u svemiru i na zemlji.
Hristovom pobedom, Bog ne otima sotoni to prevarom steceno pravo nad zemljom i nebom.
Vec otkupom u krvi Isusa Hrista.
Dakle Bog vraca pravno steceno pravo
Pred celim nebom i zemljom.
Zato imamo u Otkrivenju da je sotona zbacen sa neba, posle vaskrsenja i Hristovig odlaska na nebo.
Pravo odlaska na nebo mesto Adama je tada sotoni oduzeto.
Jos ce biti iduzeto i pravo nad zemljom.
A to ce biti u poslednjoj bici kada sitona uspe da uspostavi vladu i sistem na zemlji, gde ce pokusati da preko antihrista unisti sve verne.
Mozes li da postavis taj stih?

Back