Zašto neki avioni nemaju trinaesti red sedišta

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
307.667
158972_suhyeon-choi-ttfdmarq-fe-unsplash_s.jpg


Da li ste nervozni pre putovanja avionom? Ako je tako, niste jedini. Između dva i pet posto svetske populacije pati od parališućeg straha od letenja, dok oko 40 posto oseća neki oblik nelagode u avionu.Mnogi umirenje pronalaze u ritualima, poput nošenja "srećne" odeće i biranja "srećnih" brojeva sedišta, a zbog toga što mnogi izbegavaju da sede kod brojeva 13. i 17, mnoge aviokompanije potpuno su ukinule te redove u svojim avionima.

Zašto su 13 i 17 "nesrećni" brojevi

Strah od broja 13 toliko je rasprostranjen da ima čak i svoje ime - triskaidekafobija, a prvi put se pominje 1911. u Američkom žurnalu psihologije.
Poreklo masovne averzije prema ovom broju nije najjasnije, ali je vrlo zastupljena u zapadnom svetu. Koncept "ukletog" broja postoji u mnogim kulturama, pa između ostalih i u nordijskoj. Prema vikinškom mitu, 12 bogova gostilo se u Valhali, a trinaesti nezvani gost Loki, bog haosa, stigao je i zavarao slepog boga tame da strelom ubije Baldera Lepog, boga radosti i dobrote.Sujeverje se proširilo širom Evrope i utvrdilo se još pre početka hrišćanske ere. Onda ga je samo pojačala još jedna priča o večeri sa nesrećnim krajem. Na poslednjoj večeri koju je Isus Hrist imao sa svojim učenicima, trinaesti gost bio je Juda Iskariotski, apostol koji ga je izdao.

S druge strane, u Italiji se broj 13 smatra srećnim, a loš glas "bije" petak 17. Veza sa brojem 17 i lošom srećom seže u doba kada su u širokoj upotrebi bili rimski brojevi i kada je broj 17 (XVII), premetanjem slova gradio reč "VIXI" što se prevodilo kao "ja sam živeo", što ukazuje na smrt.

Koje aviokompanije preskaču "nesrećne" redove?

Kako bi pojednostavili putovanja svojih sujevernih putnika, aviokompanije Ryanair, Air France, Singapore Airlines, Cathay Pacific, Qatar Airlines,
Emirates, KLM i Iberia ukinule su 13 red u mnogim svojim avionima. Isto važi i za avione Lufthansa, koji takođe nemaju ni 17. red.
Ni United Airlines nema trinaesti red, ali ni 14. koji Kinezi smatraju nesrećnim jer se broj čita kao reč "umrećeš".
Ipak, tu mukama avioprevoznika nije kraj. Čak 17 posto putnika se u jednom istraživanju izjasnilo da se oseća bolje, ako pre ulaska,
može da dodirne avion spolja, što je jedno od najčešćih sujeverja vezanih za letenje.

Drugi, pak, ne žele da putuju 13. dana u mesecu, ukoliko pada u petak. Tu spadaju i mnogi piloti, od kojih su pojedini otkrili
da vole da prstima kucnu krila aviona, pre nego što uđu u kabinu i da pre svakog leta jedu isti obrok.
link

Da l;i ste sujeverni kada je u pitanju let avionom ?
 

Back
Top