Zašto ne ubijati paukove u kući?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.105

Evo zašto naučnici upozoravaju da ne ubijate paukove u svojoj kući​

Vidjeti pauka kako šeta po vašem domu svakako nije prijatno, ali naučnici upozoravaju da ne bi trebalo da ga ubijete, ma koliko vam to neugodno njegovo prisustvo bilo.

pauk-841x610.jpg

Kako prenosi “IFL Science”, pauci imaju veoma važnu ulogu u prirodi i dio su unutrašnjeg ekosistema. Oni na koje naiđemo u vlastitom domu nisu opasni niti otrovni, baš naprotiv, mogu vam ukloniti druge štetočine.

Naučnici iz Severne Karoline sproveli su istraživanje na nekih 50 domova kako bi otkrili koje sve vrste paukova žive u domovima ljudi i koliko ih često ima. Rezultati su pokazali da ih ima u doslovno svakoj kući! U uglu prostorije naprave mrežu i čekaju da se plijen uhvati – štetočine i insekti koji prenose bolesti.​

Osim što vas mogu spasiti od drugih insekata, naučnik Martin Nafeler otkrio je da su proračuni pokazali globalnu važnost pauka za smanjenje populacije insekata i održavanje prirodne ravnoteže.

Zaključak je da će se, ako se smanji broj pauka, povećati broj insekata koji su njima inače hrana i koji su, važno je naglasiti, puno štetniji i opasniji.

Srpska info

Plus sto postoji 50% pauka koji piju krv, a ostalih 50% ce ako nemaju sta da jedu , polovina preci na krv...

Pauk sam po sebi moze da prenese zarazu...pa ti drzi zvaku da stiti od drugih zaraza..

Pauci mogu da udju vrlo brzo , dovoljno je otvoren prozor i eto ih 3 komada za 1h, mozda i vise..
Sto cistije okruzenje oko kuce to manji broj onih debeljuckastih pauka....a staklastih isti broj kako god okrenes.

Evoluiraju i bube....grinje, pauci, rusi, stenice....ima sad nekih letecih buba koje su tvrdokrilci ali vole da setaju vise, a nisam siguran cime se hrane...

Nije dzaba krevet na nogarama u Srbiji i to 45 cm
Nije dzaba da se ranije osuncavala posteljina obavezno
Nije dzaba sto se koristio kukuruz kao punjenje za krevet a ne trava ili seno
Ako vec birate, birajte gustere po kuci , a ne pauke...

Sad ionako usred zime uleti neka muva, kako prezive napolju ne znam...

Nemam mrznju ali nisam ni blesav....imam strah ali ga prevladavam..tj kad me posalju da cistim kos, hteo ne hteo budes preplavljen paucima koji setaju po tebi , a neki su kao decija saka...
Ali nisam siguran da veliki broj ujeda pauka nece stvoriti alergiju, neku malu ali alergiju na njihove otrove, koji nisu isti, a ni mreze im nisu iste...a ni strategije, a ni vestine...

Nije autora glupog teksta nikad ujeo pauk.
Ne mož se čovek iščeše,.rane, užas. Komarac je mala beba.
Eto da prosirimo temu , oko cesanja.....mada pauk kad ujede, narocito debeljuca, to zna da otekne kao zir da imas....puni su otrova, nekad i nekrozu mogu da izazovu..

Od najmanje problema a najvise bola najgori je ubod obada....muva koja ima umesto sisaljke rilce...
Sve ostalo ako boli vise, vise je i opasno...
Pcela osa, to su sice od uboda....sto se bola tice....dobro komarac je tu isto..

Iako sam doživela ujed pauka mnogo puta, a i to baš davno (:think:),
na ubijam ih.
U krajnjem slučaju, kad me neki uplaši pojavom, izbacim ga napolje ali uglavnom nisu napadni i upadljivi.
Smatram da skromnijeg stvora od pauka nema.
Komarci i muve me čine nervoznom, ali pauci mi uopšte ne smetaju.

Poslednja izmena:
Plus sto postoji 50% pauka koji piju krv, a ostalih 50% ce ako nemaju sta da jedu , polovina preci na krv...

Pauk sam po sebi moze da prenese zarazu...pa ti drzi zvaku da stiti od drugih zaraza..

Nije dzaba krevet na nogarama u Srbiji i to 45 cm
Nije dzaba da se ranije osuncavala posteljina obavezno
Nije dzaba sto se koristio kukuruz kao punjenje za krevet a ne trava ili seno
Ako vec birate, birajte gustere po kuci , a ne pauke...

Sad ionako usred zime uleti neka muva, kako prezive napolju ne znam...
Totalno destruktivno i netačno.
Ovo su kućni pauci a ne hobotnice.. :mrgreen:

I stršljene BiH dodao toj grupi...je l,.kad usled ujeda tj uboda, morate da se obratite u nekim slučajevima lekaru...
E strsljen je zaeban, zato je receno od uboda koji nisu opasni , a obadov nije opasan, ali da ce da boli , ima da boli i ne ceses se koliko boli a boli pola sata....pamtis ubod a ne ostavlja tragove..
A strsljen kad ubode, on je kao 3 ose, a otrovan je kao 5, to je vec znojka....da li ce biti alergije, da li ce biti pad pritiska...itd itd..

1635943692657.jpeg

Ovo kad vidite, Husein Bolt da vam bude uzor

1635944055999.jpeg

Poslednja izmena:
Ja nikada ne ubijam pauke ( mnozina od pauk = pauci, nikako paukovi), tako mi je ostalo od moje
babe koja je uvek govorila da se pauci nikada ne ubijaju, a i ne znam zasto bih ih ubijala.

Inače, baš proverih-nema nepismenosti kod upotrebe bilo kog od oblika.
Stvar je kao i sa rečju vuk (vuci-vukovi).

Ubijati paukove je za moj pojam previše radiklana manifestacija nekog neosnovanog straha jer valjda niko nema vremena ni motivacije da ih patološki mrzi. Niti skaču, niti lete... čak i kad se spuštaju na onim svojim žicama, oni to skroz šmekerski...
:zcepanje:

ugriz-crne-udovice.jpg

Ovo je ubod pauka koji ima kljove, znaci npr ostre 2mm crne 2 komada blago savijene iglice koje zarije duboko u meso...

images

A ovakav ili stakleni pauk, ili najcesce razne vrste kucnih pauka kod nas ce vam na kozi napraviti razmazane tackice, jer ne ubada nego sastruze kozu da bi pio limfu i krv....
Spusti se na vas sa plafona , na ruku ili glavu , vole i kosu , i glavu , i tu na miru popiju limfe koliko im treba...a rade to bukvalno od 17 do 09 ujutro...

Mene je jednom pauk ujeo za lice dve noći zaredom...

Prvo jutro sam se probudio sa oteklim ustima, mislio sam da imam problem sa desnima ili tako nešto taj dan. Sledeće jutro sam se probio sa oteklim kapkom i shvatio sam da me je nešto ujelo, verovatno pauk. Pogledam onda pažljivije usta i vidim ujed sa unutrašnje strane usne.

Cela soba je bila ispremeštana dok pauka nisam našao ispod kreveta i to zavučenog pod neku sklopku.

Sama pomisao da mi je dve noći bio na licu i to praktično u ustima i na oku... Od tada kada ih vidim u kući smatram ih krajnje hostilnim. 😁

Postoje i izrazito homofilicni pauci....znaci ne traze nista drugo , ali to nije do vrste, nego do treninga..
Pauci uce jedni druge, narocito ako su komsije ili leglo...
A imas i specijaliste za ubijanje pauka, pauk koji ubija pauke...
Meni zao kad naleti takav, obicno mali prdavac...
Od 200 pauka jedan se nauci da bude koristan dobar lovac, znaci lovi velike muve, velike bube, buba svabe , sve zivo.....i onda dodje paukoubica, i pocisti sve pauke...znaci moze da bude veliki , jak , razlicite vrste, kad dodje paukoubica, pobije sve to....i onda zasedne na jedno mesto , kao sad je sve u redu a nista korisno ne radi...

Inače, baš proverih-nema nepismenosti kod upotrebe bilo kog od oblika.
Stvar je kao i sa rečju vuk (vuci-vukovi).

Ubijati paukove je za moj pojam previše radiklana manifestacija nekog neosnovanog straha jer valjda niko nema vremena ni motivacije da ih patološki mrzi. Niti skaču, niti lete... čak i kad se spuštaju na onim svojim žicama, oni to skroz šmekerski...
:zcepanje:

To moje palanacko uho ne zeli da cuje:D
Ne kazem , ne govorim, a i ne pisem mnozinu od imenice oluk (olukovi) nego samo oluci.
A i javljam se sada samo u nadi da ces me ubaciti u svoj zapisnik:)

Ima ona tvrdnja, kažu da je urbana legenda. Međutim, šta je zanimljivo, dosta ljudi koje tokom noći jeste ujeo pauk, imali su alergijsku reakciju baš u predelu usta jer su ujedi neretko bili na usnama. A pauka navodno privlači "sočnija" tj. vlažnija mesta, kao što su recimo usne, usta, oko... Pa vi vidite. 😁

9b3eef7694e6324765596e3b403e3a15.png

Desi se nekad da mi se paukčić spusti tačno ispred nosa.
Samo uhvatim nit i preselim ga negde pored.
Svakodnevno usisavam, i ne znam da li ih pokupim tada, ali tri puta nedeljno potirem parket i tad pronalazim posmrtne ostatke.Tako znam da ih imam.
Ipak, većinom su fantomi i ne izražavaju želju za zbližavanjem.
Prava gospoda koja znaju šta znači diskrecija!
Ignorance is bliss!
:kpozdrav:

Desi se nekad da mi se paukčić spusti tačno ispred nosa.
Samo uhvatim nit i preselim ga negde pored.
Svakodnevno usisavam, i ne znam da li ih pokupim tada, ali tri puta nedeljno potirem parket i tad pronalazim posmrtne ostatke.Tako znam da ih imam.
Ipak, većinom su fantomi i ne izražavaju želju za zbližavanjem.
Prava gospoda koja znaju šta znači diskrecija!
Ignorance is bliss!
:kpozdrav:
Nisam ja bas sigurna da ovi nasi srpski pauci uopste i znaju da ujedaju.

To moje palanacko uho ne zeli da cuje:D
Ne kazem , ne govorim, a i ne pisem mnozinu od imenice oluk (olukovi) nego samo oluci.
A i javljam se sada samo u nadi da ces me ubaciti u svoj zapisnik:)
Šta ću! Volim jezik, pa i kad primetim nesigurnosti oko nečega, obavezno proveravam.
Vuci, pauci, zraci, kraci, znaci...
Ali, šta ćemo sa smukom? :zcepanje:

Nisam ja bas sigurna da ovi nasi srpski pauci uopste i znaju da ujedaju.
Stvarno, sećam se da su me kao devojčicu ponekad ujedali, ali, evo, potpusujem da bar 15 godina nisu.
Možda im odnos mojih hormona ne odgovara, a možda me pecnu neosetno samo kad im dojadi život. :zcepanje:

Back