Zašto ne treba da jedemo kasno?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.074
post-2-4.jpg

Istraživanja sugerišu da veoma važnu ulogu u ovom procesu igra i vreme kada unosimo hranu, odnosno vreme poslednjeg obroka u danu. Otkriveno je da su osobe koje su večerale ranije uveče, najmanje četiri sata pre spavanja, imali značajne prednosti u poređenju sa kontrolnom grupom koja je jela kasnije uveče.

Naučnici smatraju da odgovor leži u ulozi hormona koji regulišu apetit, posebno leptina, koji signalizira osećaj sitosti. Studija je pokazala da nivo leptina konstantno pada kod ispitanika koji su jeli kasno u toku dana, čak i kada je unos kalorija bio konstantan. Kao rezultat toga, niži nivoi leptina dovode do toga da ispitanici uzimaju veće količine hrane, što za posledicu ima povećanje telesne težine. Ulogu u povećanoj potrebi za hranom kasno, može da ima i poremećaj spavanja i oni su povezani sa višim stopama prekomerne težine i gojaznosti, što pokazuju brojna istraživanja.

Postoji i veza varenja hrane i spavanja. Naime, hrani je potrebno šest do osam sati da prođe kroz želudac i tanko crevo, a konzumiranje obilnog obroka pred spavanje može poremetiti prirodni ciklus sna u telu. Ovo potencijalno može naterati naše telo da daje prednost procesu varenja u odnosu na spavanje, što može dovesti do poremećaja sna.

Ono što je dodatni problem je taj i što je veče deo dana kada smo manje aktivni u odnosu na druge delove dana. Fizička aktivnost tokom večeri je često ograničena, a to može uticati na to kako naše telo metabolizuje hranu. Drugim rečima, unetu hranu ne koristimo za stvaranje energije koja bi nam bila potrebna za fizička aktivnost. Upravo zbog toga organizam višak unete hrane se pretvara u masno tkivo gde ostaje kao rezerva za period kada ne unosimo dovoljno hrane.

Zbog toga je od ključnog značaja prestati sa unosom hrane bar četiri sata pre spavanja. U borbi za gubitak telesne težine jednako važno pitanje onom koliko hrane unosite jeste i kada hrana unosimo.
link

Poznajem ljude koji se bude tokom noći da bi se malo poslužili u frižideru-poverili su mi se. Meni je to nezamislivo! Već negde posle 20h sam organizam mi odbija da išta jedem.
Npr., danas sam imala raniju večeru, negde oko 17h, i to je bilo bogovski, tako da sam mogla u krevet već u 9. Oprostite, ali čak iako niste neki veliki ljubitelji mesa, ako prolazite kroz Novi Pazar, ne možete da ne svratite kod Jonuza na ćevape! :zcepanje:
Ne moram uopšte da jedem sutra čitav dan.

Pogledajte prilog 1450500

Istraživanja sugerišu da veoma važnu ulogu u ovom procesu igra i vreme kada unosimo hranu, odnosno vreme poslednjeg obroka u danu. Otkriveno je da su osobe koje su večerale ranije uveče, najmanje četiri sata pre spavanja, imali značajne prednosti u poređenju sa kontrolnom grupom koja je jela kasnije uveče.

Naučnici smatraju da odgovor leži u ulozi hormona koji regulišu apetit, posebno leptina, koji signalizira osećaj sitosti. Studija je pokazala da nivo leptina konstantno pada kod ispitanika koji su jeli kasno u toku dana, čak i kada je unos kalorija bio konstantan. Kao rezultat toga, niži nivoi leptina dovode do toga da ispitanici uzimaju veće količine hrane, što za posledicu ima povećanje telesne težine. Ulogu u povećanoj potrebi za hranom kasno, može da ima i poremećaj spavanja i oni su povezani sa višim stopama prekomerne težine i gojaznosti, što pokazuju brojna istraživanja.

Postoji i veza varenja hrane i spavanja. Naime, hrani je potrebno šest do osam sati da prođe kroz želudac i tanko crevo, a konzumiranje obilnog obroka pred spavanje može poremetiti prirodni ciklus sna u telu. Ovo potencijalno može naterati naše telo da daje prednost procesu varenja u odnosu na spavanje, što može dovesti do poremećaja sna.

Ono što je dodatni problem je taj i što je veče deo dana kada smo manje aktivni u odnosu na druge delove dana. Fizička aktivnost tokom večeri je često ograničena, a to može uticati na to kako naše telo metabolizuje hranu. Drugim rečima, unetu hranu ne koristimo za stvaranje energije koja bi nam bila potrebna za fizička aktivnost. Upravo zbog toga organizam višak unete hrane se pretvara u masno tkivo gde ostaje kao rezerva za period kada ne unosimo dovoljno hrane.

Zbog toga je od ključnog značaja prestati sa unosom hrane bar četiri sata pre spavanja. U borbi za gubitak telesne težine jednako važno pitanje onom koliko hrane unosite jeste i kada hrana unosimo.
link
Nikada nije dobro jesti pa leci.Bilo to jutro,podne ili uvece.Inace ko kasno leze moze uzeti neke grickalice i posle 21 cas,nece mu biti nista,ako je to uzeobar 2 sata,pre leganja.Radio sam po smenama i znam sta je glad u trcoj smeni.Iako se ne radi nekada nista.Zeludac radi kada je covek budan.

I ja se vodim tom logikom.
Nije baš da postavljam švedski sto, ali malo čalabrcnem s nogu.
Nije dobro samo bas odmah leci.Upali TV i sedi malo,ili komp pa ovako na neki forum,pa kada ti se pridrema lezi.Inace koa sto sam ti reka da nikako ne valja leci praznog stomaka.Jaka kiselina moze da osteti zidove iznutra,a moze da deluje i na glavobolju.Meni se cestro desavalo i preko dana,ako ne jedem na vreme da me zaboli glava i to veoma jako,da ni lekovi ne pomazu.

Nije dobro samo bas odmah leci.Upali TV i sedi malo,ili komp pa ovako na neki forum,pa kada ti se pridrema lezi.Inace koa sto sam ti reka da nikako ne valja leci praznog stomaka.Jaka kiselina moze da osteti zidove iznutra,a moze da deluje i na glavobolju.Meni se cestro desavalo i preko dana,ako ne jedem na vreme da me zaboli glava i to veoma jako,da ni lekovi ne pomazu.
Isto.
Inače imam problem s varenjem, ne smem da se najedem kao čovek, već godinama jeduckam na svakih 2-3 sata.
Uključujući i noć.

Ja imam napade"noćne" gladi.
Redovno se budim i jedem,bez obzira da li sam večerala ili ne.
Da li je zdravo?Nije.
Da li prija?Prija.
😶
ako ti ne smeta i nemaš problem sa tim..što da ne..i baš te briga..svaki je organizam sam za sebe
ja na primer doruckujem i ručam ali ne veceravam i ako to bude to je jako retko i navikla sam tako i sasvim mi je ok
tokom noci desi se da pijem vodu ili kada su velike virucine ako imam hladnu lubenicu u frizideru znam da capnem malo umesto vode :rumenko:

Istraživanje pokazalo: Samo ove namirnice je zdravo jesti kasno uveče​

Nova istraživanja ukazuju na to da nije važno samo šta jedete, već je važno i kada jedete. Obedovanje kasno uveče povezano je sa većom stopom gojaznosti, čak i kada su svi drugi faktori pod kontrolom.

174729751365644cd3670e0701367045_v4%20big.jpg

Nova istraživanja ukazuju na to da nije važno samo šta jedete, već je važno i kada jedete. Obedovanje kasno uveče povezano je sa većom stopom gojaznosti, čak i kada su svi drugi faktori pod kontrolom.

"Otkrili smo da kada se jede četiri sata kasnije to pravi značajnu razliku za naše nivoe gladi, način na koji sagorevamo kalorije nakon što jedemo i način na koji skladištimo masti", rekla je Vujović za "Harvard Health Publishing".

Ova studija pokazala je i da se nivoi hormona leptina, koji signaliziraju sitost nakon jela, smanjuju 24 sata nakon što imamo obroke kasno noću.

Pa, šta onda raditi kada smo gladni na kraju dana? Naravno, nije rešenje zaspati praznog stomaka ili preskočiti večeru iako se sat približava ponoći, no treba pažljivo izabrati namirnice za kojima ćete posegnuti.

Džanin Bouring, doktor naturopatije, nedavno je na društvenim mrežama podelila koristan video u kome je objasnila koje su jedine namirnice koje možete jesti noću, a da pritom neće negativno uticati na vašu kilažu ili zdravlje. Zapravo, one dolaze sa velikim prednostima.

"Grickanje ili jelo kasno uveče nije ono što preporučujem. Ali, ako to radite, ovo su jedine tri namirnice koje preporučujem za noć", savetuje Bouring. 1. Orašasti plodovi

Orašasto voće poput lešnika, badema ili makadamije je odličan izbor za kasne večernje sate. Mera treba da bude jedna šaka orašastih plodova.

"Ovo su sjajne namirnice jer vam daju malo proteina i zdravih masti, tako da nećete biti gladni pre spavanja", objašnjava ova doktorka.

Podsetimo, orašasti plodovi pozitivno utiču na zdravlje arterija, smanjuju rizik od hipertenzije, smanjuju nivoe lošeg holesterola, rizik od krvnih ugrušaka, upale povezane sa srčanim oboljenjima... 2. Semenke

"Stvari poput tahinija ili semenku suncokreta su odlične jer su pune minerala što može da vam pomogne da bolje spavate", kaže dr Džanin.

Semenke su slične orašastim plovodima po svom nutritivnom profilu; bogate su vlaknima, zdravim mastima, proteinima, vitaminima... Sve dok vodite računa o veličini porcije možete uživati u ovoj hranljivoj grickalici. 3. "Zlatno" mleko

Ova doktorka na kraju preporučuje i ispijanje šolje zlatnog mleka pre spavanja. Ovaj napitak se pravi od kurkume, cimeta i biljnog mleka, a po želji ga možete obogatiti i sa još začina.

"Zagrejte ga i popijte neposredno pre spavanja. Fantastčan je za odličan noćni san, ima sve prednosti antioksidanata iz kurkume i deluje antiinflamatorno", zaključuje ona.

https://www.b92.net/zdravlje/ishrana.php?yyyy=2023&mm=11&dd=27&nav_id=2440480

Back