Zašto ne postoje planine više od 9.000 metara?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
422.255
Mont Everest, najviša tačka na planeti sa 8.849 metara, svake godine poraste za nekoliko milimetara. Teoretski, kako su pokazale ranije studije, planina bi mogla dostići visinu čak i do 45.000 metara. Međutim, u praksi je to nemoguće.Naučnici su saglasni da postoji prirodna granica visine planina, koju određuje kombinacija geoloških i ekoloških faktora.

Prema rečima geologa Hakona Fosena, planine ne mogu postati znatno više nego što su danas, a razlog leži duboko u unutrašnjosti Zemlje. Na ekstremnim visinama, a naročito iznad 5.000 metara, pritisak koji se vrši na stene postaje toliko veliki da one počinju da se ponašaju kao "plastična" masa.
Stvaranje planinskih venaca poput Himalaja počelo je pre oko 50 miliona godina, kada su se sudarile dve tektonske ploče.
Prvih nekoliko miliona godina tog sudara bilo je "najproduktivnije" u pogledu rasta visine.

411160_profimedia-1079965472_f.jpg

Vremenom se, međutim, sile uravnotežuju. Što je planina viša, to je pritisak koji trpi veći, što ograničava dalji razvoj. Fosen ovaj proces poredi sa testom koje se širi po radnoj površini: što je masa veća, ona se više razliva u stranu i gubi na visini. To objašnjava zašto se većina vrhova Himalaja nalazi na visini od oko 5.000 metara, uz izuzetke kao što su Everest i K2.

Postoji još jedno ograničenje: stabilnost. U određenom trenutku, planina postaje toliko strma i nestabilna da počinje da se urušava. Odroni i klizišta neprestano uklanjaju masu, sprečavajući dalji rast u visinu.Krajnji rezultat je osetljiva ravnoteža između sila koje uzdižu tlo i onih koje ga razaraju. Ono što danas vidimo nije slučajnost, već maksimalna granica koju nam naša planeta dopušta...link

Najvise sto sam se ispeo bio je Midzor na Staroj planini (2169m), i tu se vidi razlika u odnosu na obicna brda, a mogu misliti kako je na duplo ili troduplo vecim visinama.
Krenuli smo kombijem preko prelaza 4910 metara da gledamo kondore,prelijep dan ,na prelazu mecava za kratko vrijeme veliki snijeg a ja majica kratkih rukava 🙂 , osjetis dobro nedostatak kisika

Tehnički gledano, najviša planina na Zemlji od baze do vrha je Mauna Kea, neaktivni vulkan na Havajima.
Vrh se nalazi na 13.803ft (4.200m) iznad nivoa mora, a njena baza se prostire sve do okeanskog dna, pa njena ukupna visina prelazi 33.500ft (10.210m), što je više od Mont Everesta.

Inače, najviše sto sam bio je skijalište Breckenridge u Colorado, na 13.000 ft / 4000m.. ozbiljni problemi sa disanjem nastaju posle nekoliko dana boravka na visini, naročito se gubi dah na spavanju.
Kljukali smo se razredjivacima krvi..

Poslednja izmena:
Bas sam hteo da poslavim, a u na Marsu Olimp ima oko 25 000 m ...
Stvar je u tome da mi nemamo percepciju kolimo je zemlja velika a to sve malo, Marijanska brazda je oko 11 km duboka, Mont Everest je manji od 9 km... dakle od najviše do najdublje tacke na planeti, ekstrema nema ni 20 km ... Obim zemlje sa druge strane je nesto malo preko 40 000 km ...
Dakle kad bi neko uzeo zemlju u ruku, ona bi bila ispolirana kao kliker... trebao bi ti napredni ultra elektronski mikroskop da vidis da nije savrseno ravna...

Isto je i u visinu, na 8000 je razredjen vazduh da, deluje visoko, ali he to daleko daleko od svemira i bestezinskog stanja ..
Npr Aleksandar Fedorov sovjetski pilot je 1977. svoj Mig 25 podigao na čak 37 650 m...rekord za avion, a i to je nekoliko puta jos toliko do gde tek pocinju granice svemira...

Nemamo percepciju koliko je to sve sitno, taj naš reljef ..

Mont Everest, najviša tačka na planeti sa 8.849 metara, svake godine poraste za nekoliko milimetara. Teoretski, kako su pokazale ranije studije, planina bi mogla dostići visinu čak i do 45.000 metara. Međutim, u praksi je to nemoguće.Naučnici su saglasni da postoji prirodna granica visine planina, koju određuje kombinacija geoloških i ekoloških faktora.

Prema rečima geologa Hakona Fosena, planine ne mogu postati znatno više nego što su danas, a razlog leži duboko u unutrašnjosti Zemlje. Na ekstremnim visinama, a naročito iznad 5.000 metara, pritisak koji se vrši na stene postaje toliko veliki da one počinju da se ponašaju kao "plastična" masa.
Stvaranje planinskih venaca poput Himalaja počelo je pre oko 50 miliona godina, kada su se sudarile dve tektonske ploče.
Prvih nekoliko miliona godina tog sudara bilo je "najproduktivnije" u pogledu rasta visine.

Pogledajte prilog 1896470
Da zbog gravitacije ,Mars ima planinu od 22 km jer je gravitacija manja.

Da zbog gravitacije ,Mars ima planinu od 22 km jer je gravitacija manja.
A ne znam koliko je to tačno, visoke planine, madovenačne, su uglavnom nastajale sudarima tektonskih ploča, tipa Himalaji su nastali kad se sta je danas Indija zakuvalo u azijski kontinent, ne isključujem da gravitacija ima neki uticaj, aki ne znam baš koliki.

A ne znam koliko je to tačno, visoke planine, madovenačne, su uglavnom nastajale sudarima tektonskih ploča, tipa Himalaji su nastali kad se sta je danas Indija zakuvalo u azijski kontinent, ne isključujem da gravitacija ima neki uticaj, aki ne znam baš koliki.
Ogromna masa je u pitanju, tako kazu strucnjaci sta znam.

Krenuli smo kombijem preko prelaza 4910 metara da gledamo kondore,prelijep dan ,na prelazu mecava za kratko vrijeme veliki snijeg a ja majica kratkih rukava 🙂 , osjetis dobro nedostatak kisika
Zato postoje za nas koji ne živimo tamo male boce sa kiseonikom a za manje visine žvace se list koke
Meni je trebalo vremena da se od Kuska pa preko Altiplana naviknem na te velike visine

Back