ZAŠTO NAS TAXISTI DERU?

• Začetnik teme Začetnik teme lider
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Цене таксија у Београду треба да буду веће, тако да сваки таксиста уместо 15 вожњи дневно исту зараду оствари са пет вожњи, али уз много мање хабање аута, значи мању амортизацију и мнго мање стреса.
У мојој дугогодишњој каријери то се правило показало као једино исправно.

Репер за такси услуге је увек био две марке старт, једна марка километар вожње. С обзиром да су се тадашња марка и данашњи еуро у вредности у готово свим ценама изједначили, данашњи старт би требало реално да буде 190 дин а километар вожње 95 дин.

Што се тиче разлике у цени таксија између градова у Србији, логична је и то питање је глупо постављати, а ако некоме није јасно, нека стави на папир све цене у Београду и у осталим градовима, па ће се видети колико је Београд скупљи град.

Хајде да обрнемо питање, зашто се у осталим градовима у Србији цене такси услуга не повећају, зашто грађани тих градова деру таксисте?

Gledaj, po tvojoj računici, prevedeno bi značilo i to stalno ponavljate: prosečna primanja u Beogradu su veća nego u ostalim gradovima Srbije, pa vam se može da držite kalkulacije iz vremena vladavine JUL-a

Prosečna primanja su, zapravo, najveća na Novom Beogradu, preko 40.000 dinara, pa pitam je l tamo skuplji start nego na Voždovcu? :lol: Nije. Vidiš kako je to labava izjava o opravdanosti cene starta jer sam ja pitao za CENU benzina.
Amortizaciju vozila, E3, E4, porezi, doprinosi i sve redom. plaćaju i taksisti u Srbiji, razlika nije uopšte velika, a negde je i nema, pa se ljudi profesionalno bave svojim poslom, a i u provinciji imaš divljake. Da se ne isplati, bavili bi se nekim drugim poslom. Ali najviše kukaju da nemaju posla i da malo zarađuju upravo bg taksisti.

U svakom slučaju bih vodio računa o tome, da sam taksista, kad sledeći put stanem i blokiram grad, koga će to da iritira i kakvu to sliku šalje ljudima. Nijedna profesija nije za omalovažavanje, ali jeste bahato ponašanje pojedinaca koji ih predstavljaju.

Poslednja izmena:
@SturmUndDrang

Ако учествујеш у некој теми, бар прочитај неке раније постове да би знао о чему ко о чему пише.
Објашњено је већ раније да је Београд Главни град, овде су све Амбасаде, дипломатска представништва, аеродром, хотели, мотели, ексклузивни ресторани, приватне болнице, снобова је више и још много чега што у мањим местима непостоји.

Клијентела у Београду је платежно способнија и самим тим је и тржиште скупље.

Вараш се ако мислиш да цену одређује само цена бензина, она је само део ставки које одређују цену. У Београду се такси возила неупоредиво више хабају, већа је гужва па самим тим и троши се више горива, мазива, веће је хабање делова аутомобила и на крају неупоредиво је стресгенији посао него у било ком мањем месту.

То што си упоредио НБГД. и Вождовац је до сада од свих примера највећа глупост, извини. Таксиста из Панчева нпр. не сме да прима и узима вожње у Београду, а таксисти Београда возе по целом граду, јер је БГД. Заједница општина, тако да НБГ. није исто што и Ниш, или било која друга Општина у Србији.

Што се тиче такси протеста, он је легитимно право, ми чак нисмо блокирали раскрсницу К. Милоша и Немањине, као што свакодневно дођу други штрајкачи и нпр. њих двадесет блокирају раскрсницу па не може нико да прође. Оставили смо пролаз до свих болница и домова здравља, чак је била мања гужва у Београду него што је иначе.

И на крају, нико не протествује зато што му је добро, ако не буду договори испоштовани, поново ћемо на улице, а тај дан су штрајковали сви таксисти у Србији.

Poslednja izmena:
Svim forumasima pozdrav iz Grcke gde se trenutno nalazim. Ovde je taxi sluzba odlicno sredjena. Nema divljaka, cene su iste kao kod nas u Beogradu pa cak i vece a svi taksisti imaju zute tablice a svaki grad je jednobrazno obojen [taxi vozila]. U ovom gradu gdde se nalazim svi taksiji su plave boje {preveza] dok su u susednom {par**** svi sivi.

Pozdrav i vidimo se prvih dana iduce godine u Beogradu

@SturmUndDrang

Ако учествујеш у некој теми, бар прочитај неке раније постове да би знао о чему ко о чему пише.
Објашњено је већ раније да је Београд Главни град, овде су све Амбасаде, дипломатска представништва, аеродром, хотели, мотели, ексклузивни ресторани, приватне болнице, снобова је више и још много чега што у мањим местима непостоји.

Клијентела у Београду је платежно способнија и самим тим је и тржиште скупље.

Вараш се ако мислиш да цену одређује само цена бензина, она је само део ставки које одређују цену. У Београду се такси возила неупоредиво више хабају, већа је гужва па самим тим и троши се више горива, мазива, веће је хабање делова аутомобила и на крају неупоредиво је стресгенији посао него у било ком мањем месту.

То што си упоредио НБГД. и Вождовац је до сада од свих примера највећа глупост, извини. Таксиста из Панчева нпр. не сме да прима и узима вожње у Београду, а таксисти Београда возе по целом граду, јер је БГД. Заједница општина, тако да НБГ. није исто што и Ниш, или било која друга Општина у Србији.

Што се тиче такси протеста, он је легитимно право, ми чак нисмо блокирали раскрсницу К. Милоша и Немањине, као што свакодневно дођу други штрајкачи и нпр. њих двадесет блокирају раскрсницу па не може нико да прође. Оставили смо пролаз до свих болница и домова здравља, чак је била мања гужва у Београду него што је иначе.

И на крају, нико не протествује зато што му је добро, ако не буду договори испоштовани, поново ћемо на улице, а тај дан су штрајковали сви таксисти у Србији.

Izgleda je problem u sluhu, što ne želiš da vidiš ono što je očigledno, a to nije broj ambasada i broj klijenata. Da je tako, ne biste se bunili što vam ide loše. Ne dere vas ni država jer su taksisti najneredovnije platiše i izmirioci dugova prema državi. Objektivno vam ne ide uopšte loše, čak naprotiv. Ova država vam ide na ruku iz čisto svojih interesa, a to i sami znate i mrzite se međusobno s obzirom kojem udruženju pripadate i ko vam je gazda. To klijente taxi usluga ne zanima.
Glupo je da pričam o rashodovanim taksi vozilima ili štrokavim taksistima koji zakidaju ljude na ceni ili stvarima koje su stvar i mentaliteta, ne samo profesije.

Ne samo Pančevci, nego ni bg taksisti nisu štrajkovali iako je bilo najavljeno u razmerama kao da će ceo grad biti blokiran. Ulicu je blokirala šaka jada taksi vozila, više se pometnje napravi kad u nekoj frekventnoj ulici crknu semafori pola sata. Nije se ni osetilo da je neki štrajk a na ulici si mogao da zaustaviš svaki minut taksi, jedan za drugim su išli. Eto, toliko ste jaki u "štrajku" . Po zakonu, ne možete da štrajkujete mimo zakona jer je na snazi uredba o zabrani javnih okupljanja. Nije ukinuta. Pored toliko bede, našli potpuni nebitni likovi da se bune, otprilike to tako izgleda, nema ljutiš z;)
Nije razlika u ceni bg-a i ostatka Srbije dupla ili trodupla, 30 dinara je u KG-u, u Beogradu je 129 din start! Na osnovu koje računice, a i to vam je malo :lol:
nema te računice koja može u tu razliku da se ukalkuliše. I kako onda da vas bilo ko poštuje.

Једну ствар никако да разумем.
Скуп такси? Немој да га користиш. Пасуљ у најави.
Да ли неко стварно верује да ће убедити таксисте да им је скуп старт или километар?
Ја када завршим неки посао и треба да наплатим, и мени је мало. Колико год да је.
Цене ће бити такве какве су све док се таксистима исплати да буду толике. Чим им приход падне испод расхода цене ће ићи доле или ће бити мање таксија.
Град не треба да се меша у то. Посао града је да обезбеди слободан пролаз свима, милом или силом. Пореска нека ради свој посао и то је то.
Још нисам чуо да је неко некога убедио да је његов рад скуп...

Izgleda je problem u sluhu, što ne želiš da vidiš ono što je očigledno, a to nije broj ambasada i broj klijenata. Da je tako, ne biste se bunili što vam ide loše. Ne dere vas ni država jer su taksisti najneredovnije platiše i izmirioci dugova prema državi. Objektivno vam ne ide uopšte loše, čak naprotiv. Ova država vam ide na ruku iz čisto svojih interesa, a to i sami znate i mrzite se međusobno s obzirom kojem udruženju pripadate i ko vam je gazda. To klijente taxi usluga ne zanima.
Glupo je da pričam o rashodovanim taksi vozilima ili štrokavim taksistima koji zakidaju ljude na ceni ili stvarima koje su stvar i mentaliteta, ne samo profesije.

Ne samo Pančevci, nego ni bg taksisti nisu štrajkovali iako je bilo najavljeno u razmerama kao da će ceo grad biti blokiran. Ulicu je blokirala šaka jada taksi vozila, više se pometnje napravi kad u nekoj frekventnoj ulici crknu semafori pola sata. Nije se ni osetilo da je neki štrajk a na ulici si mogao da zaustaviš svaki minut taksi, jedan za drugim su išli. Eto, toliko ste jaki u "štrajku" . Po zakonu, ne možete da štrajkujete mimo zakona jer je na snazi uredba o zabrani javnih okupljanja. Nije ukinuta. Pored toliko bede, našli potpuni nebitni likovi da se bune, otprilike to tako izgleda, nema ljutiš z;)
Nije razlika u ceni bg-a i ostatka Srbije dupla ili trodupla, 30 dinara je u KG-u, u Beogradu je 129 din start! Na osnovu koje računice, a i to vam je malo :lol:
nema te računice koja može u tu razliku da se ukalkuliše. I kako onda da vas bilo ko poštuje.

Ти све знаш, па нема даље сврхе да ти објашњавам.

Право да ти кажем, боли ме уво да ли ћеш ти и сви други да ме поштујете, твоје је ако ти треба да зауставиш такси, ако ти не треба онда ништа, моје је да ти пружим услугу превоза на квалитетан начин и то је све.

Други, они који треба, мени битни људи ме поштују и то је набитније.

Може нам се у свакој власти, а не знам чега се и кога онда свака власт плаши, размисли мало.:zskace:

Poslednja izmena:
Једну ствар никако да разумем.
Скуп такси? Немој да га користиш. Пасуљ у најави.
Да ли неко стварно верује да ће убедити таксисте да им је скуп старт или километар?
Ја када завршим неки посао и треба да наплатим, и мени је мало. Колико год да је.
Цене ће бити такве какве су све док се таксистима исплати да буду толике. Чим им приход падне испод расхода цене ће ићи доле или ће бити мање таксија.
Град не треба да се меша у то. Посао града је да обезбеди слободан пролаз свима, милом или силом. Пореска нека ради свој посао и то је то.
Још нисам чуо да је неко некога убедио да је његов рад скуп...

Odakle im onda pravo da zatvaraju ulice i protestuju ako vec rade kako im odgovara i koliko im se isplati???

Odakle im onda pravo da zatvaraju ulice i protestuju ako vec rade kako im odgovara i koliko im se isplati???

...
...
Воила!

Mislim... nemoj neko da me shvati pogresno ali ja stvarno nisam videla taksistu koji zivi tesko odnosno koji je siromasan i jedva sastavlja kraj sa krajem. Moj kum je taksista, i 3. komsija. Kum ima i kucu i stan, jedan od komsija je skoro napravio poprilicno veliku kucu, a ova dvojica su skoro renovirala i nadogradila stanove. Svaka im cast naravno i treba tako... ali to su sve zaradili od taksiranja, da im je lose pretpostavljam da bi nasli neki drugi posao.

zašto bi grad ili država određivali broj taksista ili cenu njihovih usluga?
dakle, isti uslovi za sve, pa će tržište odrediti, šta je skupo a šta jeftino.
jedini posao države je da svima obezbedi podjednake uslove poslovanja.
da li neko razmišlja ima li možda malo ili mnogo pekara, stomatologa ili obućara u gradu
a i zašto bi?

Pa koliko sam shvatila nije ovde problem u broji taxista vec u tome sto oni ne zele fiskalne kase. Gde god da udjes i sta god da kupis dobijes racun bilo za uslugu ili proizvod koji si dobio, ne razumem zasto se onda oni bune osim sto ne zele da placaju porez.

Vozim uz Nemanjinu.
Topla noć, po ulicama nigde nikog.
Prijatan razgovor sa gospodjom, damom od nekih pedesetak godina prekidam pitanjem:
“Da l' da pravimo prekršaj?”
“Nemojte, ako mislite da ćete imati neki problem. Idite okolo, nema veze.”
E, kad mi tako ljudski kaže, pa ne bi' išao okolo, sve i da znam da ću da platim kaznu.
Skrećem levo u Kneza Miloša.
“Ovde je, po onom znaku, obavezno pravo i desno “osim za vozila JGS”, kako piše na dopunskoj tabli. Obzirom da taksi jeste vozilo javnog gradskog saobraćaja, ovo ne bi trebalo da se tretira kao prekršaj, ali ne možeš ti to objasniti pojedinim polupismenim saobraćajcima. Meni jednom pisali prijavu za ovo pa me na sudu, naravno, oslobodili krivice.”
Zaustavlja me semafor na uglu Masarikove i Miloša.
Na sledećem ćošku vidim saobraćajca kako tapka nekim rokovnikom po butini i gleda u mom pravcu.
Čeka me.
Znam.
“Gospodjo, evo sad će ovaj sigurno da me zaustavi, ja ću da lažem, ne mogu da se vucaram po sudu za džabe. Vi ako hoćete pomagajte, ako nećete, bar nemojte da odmažete”, rekoh uz smešak.
Krećem uzbrdo.
Posle par metara vidim, “Veselin” mi rokovnikom maše da stanem levo, na ono proširenje nasred puta.
“Dobro veče, dokumenta molim”.
“Dobro veče, izvol'te”.
Pružam mu, a on pita:
“Je l' znate koji ste prekršaj napravili?”
“Vidi, bato, stvarno ne znam. Verovatno jesam neki, ne bi me džaba zaustavio”, pravim se ja kao naivan.
“Skrenuli ste u Kneza Miloša, i pored toga što imate znak ko vrata da je tu zabranjeno skretanje”.
“Stvarno se izvinjavam, ja znak niti sam video, niti znam kada su ga tu postavili. Godinama ovuda prolazim i ne mogu da verujem da nisam video dosad. Pa znači sada može da se ide samo pravo!?”
“Ne. Može pravo i desno, a levo samo za vozila JGS-a, što vi niste”.
“Pa ja sam i skrenuo desno. Ne razumem!?”, pravim se da ne znam o čemu priča.
Gledam ga u oči i lažem.
Malo me doduše sramota jer je Kneza Miloša prazna, i odozgo iz njegove pozicije se sve vidi k'o na dlanu.
Znači, nije mogao nikako da se z***be.
“Gde, bre, desno? Šta pričaš? Skrenuo si levo. Išao si uzbrdo i skrenuo levo”.
“Ma jok, bre, brate, idemo sa Slavije nizbrdo, i skrenuo sam desno. Nisam baš toliko blesav, znam valjda odakle idem”.
“Šta me z***bavaš, lepo sam video gde skrećeš”, živčani mučenik, pa se saže i pogleda gospodju, “gospodjo, odakle idete?”
“Prvo, kako vas nije sramota da se tako izražavate pred starijom osobom. To “z***bavaš” ostavite za kući, vi ste ovde službeno lice i tako se i ponašajte, da Vas jezik ne bi skupo koštao. Drugo, mene ni pokojni muž nikada nije pitao gde idem, ni odakle idem, i odakle onda vama ta sloboda. Ako već hoćete da znate, idem sa Slavije. Bila sam kod intimnog prijatelja. Hoćete li možda da vam kažem i šta smo radili”.
Meni došlo da prsnem od smeha, al' se jedva nekako uzdržavam.
Gleda je saobraćajac, pa gleda mene. Opet gleda nju pa mene. Vidim hoće i on da prsne al' definitivno ne od smeha, već od muke.
“Gospodine, ako ste nas lepo osmotrili, ja bih molila da vratite dokumenta momku, volela ih da večeras spavam u krevetu, a ne u taksiju”.
On me ponovo pogleda, a ja kao nevešto raširih ruke i slegnuh ramenima.
“Na ti ovo i ne daj Bože da se ponovo sretnemo”, reče i pruži mi dokumenta, a vi gospodjo, svaka Vam...”, valjda htede reći čast.
“Nemoj ti meni “a vi gospodjo”. Ja sam potpukovnik Jelica Marković, pomoćnik načelnika za unutrašnju kontrolu u MUP-u Republike Srbije, znaš. Sad ja tebi, pošto si već tako bezobrazan , da kažem nešto, ne daj Bože da se ti i ja sretnemo, dobro se neće završiti. Ovaj put smatraj da si dobro prošao i kontroliši malo te psovke”.
Ja oklembesio vilicu, oklembesio i pandur, pa poče nešto u stilu: “Izvinite, pa što niste rekli da ste koleginica, pa...”
“Ma šta imam ja tebi da pričam? Napadaš momka bez veze, na pravdi boga, meni postavljaš pitanja koja nemaju veze sa službom, psuješ, a to već može da se okarakteriše kao narušavanje ugleda MUP-a, i kao što već rekoh, na granici si prekršaja.. A ti”, obrati se meni, “ajde vozi, šta si se ukipio”.
“Izvini, druže”, rekoh saobraćajcu, i mogu da vam kažem da mi ga i bi malo žao kako se “ufonjao”.
Udarih po gasu i prodjosmo raskrsnicu.
“Jeste li vi stvarno...”
“Ha, ha, ha, šta je, i ti si se primio, a ?“. Ma niti sam Jelica Marković, niti imam bilo kakve veze sa MUP-om. Vlasnik sam jednog transportnog preduzeća i suvlasnik firme za uvoz i izvoz telekomunikacione opreme i računara, ha,ha,ha”.
Gledam u retrovizor ženu i ne mogu da verujem,
Brate, odradila ga je za medalju.
I njega, a i mene.
“Pa ne mogu da verujem...”, rekoh uz poluosmeh, gledajući je ispitivački u retrovizoru, “vi ste rodjeni za prevaranta, a ne za biznis, ha,ha,ha”, sad i ja počeh da se smejem.
“Je li, majstore, a kako ti misliš da normalan čovek može da uspe u biznisu u ovom haosu?” :)
“Pa jeste. I to što kažete”, rekoh.
Odvezao sam je do ugla Čarli Čaplina i Cvijićeve ulice, i zamolio je da je častim ovu vožnju.

Reče:
“Hvala ti od srca, ali ovo je jedan od retkih trenutaka kada mi nije žao nijednog jednog dinara koji ćeš mi uzeti”, i dade mi skoro dupli iznos od onog sa taksimetra.
“Mašala, “Jelice”, hvala. Sledeća vožnja na moj račun. Može?”, rekoh.
“Ko zna, momčino, ko zna”...
“Jelicu” nikada posle toga nisam imao privilegiju da vozim.
Na žalost....

S poštovanjem
vaš Taksista

Poslednja izmena:
Лепа прича.
Ко је за да се таксиста одбанује? (ја подигао два прста а ви ако нисте видели, ко вам је крив).
Ако низашта онда због приче.

Познајем лично колегу, пријатељ и комшија ми је, банован је без икаквог разлога. Нас неколико је преко "switch"-a поделило конекцију, самим тим и ИП!

Поштен таксиста, ради дуго, пише приче, бави се хуманитарном помоћи, али ето овде се модераторима све може, човек закључио да има дупли налог и бановао га за стално.

Колико знам отвориће други налог, јер је стари угашен, па ће наставити да вам поставља изузетно интересантне приче из живота таксиста, ваљда ћете онда укапирати зашто је у Београду такси скупљи. Сви разлози који су набројани не могу да се мере са оним што се нама на улици догађа са странкама.

Колико сам успео да прочитам, овде има неколико сталних људи који критикују такси, а замислите да сваки таксиста дневно прими десет људи у своје возило, колика је то војска странака?! Каква сте ви циљна група да се резони стварају на основу ваших постова? Многи би када би то желели, могли да напишу много контра-аргумената вашим.

Хајде људи бавите се паметнијим догађајима, пљачкају вас на сваком кораку, а ви се "закачили" за такси, а чак вас нико ни не тера да га користите. Ако вам неко наплати више, одмах реагујте и нека тај таксиста добије оно што је заслужио, а не да блатите 7400 људи. На форуму реагујете слично као у Нушићевим драмама, или у фазону "У цара Тројана козје уши"

И још нешто, свима се толерише блокада Београда на углу Кнеза Милоша и Немањине, јер је ту Влада, није битно да ли је то десет људи, или више, па зашто се не би дозволило и нама којима су београдске улице радно место и живот?!

У Београду су блокаде биле, јесу и биће док је Срба!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back