Zašto nam se svidja neka slika?

open-5-960x503.jpg

Clip.jpg

Jacek Yerka (rođen Jacek Kovalski 1952.) je poljski nadrealistički slikar iz Torunja.
Jerkina dela su izlagana u Poljskoj, Nemačkoj, Monaku, Francuskoj i Sjedinjenim Državama, a mogu se naći i u muzejima Poljske.

Počeo je puno da radi kao umetnik 1980. Imao je nekoliko ugovora sa galerijama u Varšavi, a takođe je radio i za naručioce. On navodi Hijeronimusa Boša , Pitera Brigela , Kaliostra , Jana van Ajka i Huga van der Gosa kao formativne uticaje na njegovo delo. Njegovi motivi se kreću od neobičnih zveri do čudnih pejzaža koji uključuju izvanrednu arhitekturu i uključuje slike sakupljene iz njegovog detinjstva, kao što je kuhinja njegove bake. Jerka kaže: „Za mene su 1950-te bile neka vrsta zlatnog doba. Da sam, na primer, slikao kompjuter, on bi definitivno imao predratnu estetiku.“

Volim njegov nadrealizam i sve njegove slike mi se svidjaju :)

Clipslika.jpg

Džordžija O’Kif ( 1887 – 1986)) bila je američka umetnica. Najpoznatija je po slikanju cveća, nebodera Njujorka i pejzaža Novog Meksika.
Poznata je kao jedna od prvih žena koja je priznata kao umetnica u SAD, prozvana „majkom američkog modernizma“.
Njeno slikarsko stvaralašto je poznato i po slikanju stena, školjki i životinjskih kostiju. Njene slike karakterišu jasni oblici i fini prelazi različitih boja.

Slika koju sam izdvojila je Jesenje lišće, naslikaa 1924 i nalazi se u privatnoj kolekciji.

Slika je apsolutni klasik u svetu umetnosti.Delo besprekornog i jedinstvenog rada Slika je ispunjena svim najboljim prikazima jeseni.
Od boja promenljivih listova, do načina na koji može da učini da nešto izgleda hrskavo i čisto, a istovremeno meko i uklopljeno

autumn-leaves.jpg

Viorel Marginean rumunski avremeni slikar( 1933 – 2022)rodjen je u selu Cenade, okrug Alba, , koji je izabran za počasnog člana Rumunske akademije 2006. godine.Bio je ministar kulture u Vladi Rumunije od 5. maja 1995. do 23. avgusta 1996

Govoreći o svom detinjstvu, slikar je ispričao priču ovako:
„Rođen sam u šumarskom kantonu, između dve planine između kojih teče dolina (...). Verovatno sam sedeći na ovim visinama naučio da vidim svet odozgo”.

Njegove slike se nalaze u muzejima (uključujući Nacionalni muzej umetnosti u Bukureštu ili Muzej umetnosti u Kluž-Napoki) i u desetinama privatnih kolekcija
u zemlji i inostranstvu (Engleska, Australija, Bugarska, Danska, Švajcarska, Nemačka, Grčka, Izrael), Italija, Japan

Ovo su samo neke od njegovih slika koje mi se svidjaju
viorel_marginean_inceput_de_iarna_la_cenade.jpg

Studija o paru - Ron Hiks
I’m not dying of love:
I’m dying of you,
my love-dying of the love of you,
of my dire need for my skin of you,
of my soul and my mouth of you,
of the miserable wretch I am without you.

I’m dying of you and me, of both
of us, of this-
ripped to shreds, torn apart,
the two of us are dying, dying of it.

Ron Hicks.jpg

Back