Zašto mozak popunjava rupe i izmišlja nešto što u realu ne postoji?

Uredu, ako mozak izmislja da je to crveno zato sto smatra da su to jagode uzmi zumirani dio gdje se vidi svasta sareno pa pitaj nekoga koje to boje vidi. Reci mu ovo je nesto sto ne postoji i pitaj ga koje sve vidi boje, nemoj mu spominjati jagode.
Pogledajte prilog 1595452
Ta kombinacija boja daje takav utisak. Ima puno drugih primera. Eno ti na početku onaj sa žutim krugom koji je u stvari bo sa sivim prugama

Ta kombinacija boja daje takav utisak. Ima puno drugih primera. Eno ti na početku onaj sa žutim krugom koji je u stvari bo sa sivim prugama
Uredu, sad mi je jasno kombinacija boja stvara utisak neke trece boje koja u stvari nije tu. Ona jeste tu ali na neki drugi nacin, pa je zato i vidimo.
Slazes li se da mi ne vidimo crveno na ovoj fotografiji zato sto su na slici jagode vec iz skroz drugog razloga. Mi vidimo crveno ne zbog jagoda vec zbog kombinacije boja.

Poslednja izmena:
Uredu, sad mi je jasno kombinacija boja stvara utisak neke trece boje koja u stvari nije tu. Ona jeste tu ali na neki drugi nacin, pa je zato i vidimo.
Slazes li se da mi ne vidimo crveno na ovoj fotografiji zato sto su na slici jagode vec iz skroz drugog razloga. Mi vidimo crveno ne zbog jagoda vec zbog kombinacije boja.
Da. Ali tu kombinaciju boja smo naučili ili nam je genetski usadjeno da tumačima tako kako radimo.

Back