Zašto mozak popunjava rupe i izmišlja nešto što u realu ne postoji?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
79.921
Evo recimo na ovoj slici ne postoji žuti krug (sa plavim štraftama preko) a opet mozak ladno "vidi" žuto.
Zašto to radimo? Šta je problem da bude sivo-belo?

main-qimg-5813f6f5c82d94ffdb78f9ce6571a657.jpg

Pa ispostavilo se da je ovo optička iluzija. Na gornjoj slici nema crvenih piksela.

Fotografiju je napravio Akiioshi Kitaoka, profesor psihologije na Univerzitetu Ritsumeikan u Japanu, koji je specijalizovan za stvaranje optičkih iluzija.

Pa zašto vidimo crveno? To se zove postojanost boje i to je način na koji mozak ispravlja boju sveta kada se filtrira kroz različito svetlo.

Mozak pokušava da stvori konzistentnost i to čini svakodnevno, a da vi ni ne primetite. Bilo bi zbunjujuće gledati bananu i ona je žuta na jarkom jutarnjem suncu, ali zelena pri slabom svetlu popodne. Tako je naš mozak evoluirao da ispravi ovo, i uprkos različitim nivoima svetlosti, boja voća (i svega ostalog) ostaje ista.

pa to pričam sve vreme - ne možeš da veruješ da nema crvene boje na slici
Jedno je sto mozak stvarno izmislja misaono kroz mastu a drugo je culno kad se vide boje, jasno se vide crvene nijanse na jagodama a uvecanja pixela mijenja boje ali je to greska masine kompjutera a ne moja i mog vida. Nije isto culo mozga i chip kompjutera.

Jedno je sto mozak stvarno izmislja misaono kroz mastu a drugo je culno kad se vide boje, jasno se vide crvene nijanse na jagodama a uvecanja pixela mijenja boje ali je to greska masine kompjutera a ne moja i mog vida. Nije isto culo mozga i chip kompjutera.
a jesi li pročitao šta sam gore pisao šta kažu stručnjaci po tom pitanju?

a jesi li pročitao šta sam gore pisao šta kažu stručnjaci po tom pitanju?
Procitao sam da je taj japanac suradjivao na albumu Lady Gage znaci da je i umjetnik iluzionista a umjetnici hoce i izmisliti. Jagode imaju crvene obrise, uz bordo, braon, crnu, bijelu to se jasno vidi, nema to veze sa umisljajem.
Generalno ove jagode su sarene ali imaju crvene obrise pa kazemo da su crvene.
Vidis ove krugove, to pokazuje da je kompjuterski zum uvecanje ali to iskrivljuje pravu boju.

Poslednja izmena:
Kada uzmeš boju jagoda u nekom programu za obradu slika i staviš je kao solidnu odvojenu boju, dobijaš ovo

Pogledajte prilog 1595413
Da li smatras da kompjuter ili program za obradu slika ima savrseniji vid od ljudskog oka i mozga.
Evo ti fotografija jagoda, zumiraj je maximalno i dobices ovo.
Screenshot_2024-08-18_08-43-43.png
Screenshot_2024-08-18_08-47-33.png

Screenshot_2024-08-18_08-53-15.png
Screenshot_2024-08-18_08-59-03.png

Poslednja izmena:
Da li smatras da kompjuter ili program za obradu slika ima savrseniji vid od ljudskog oka i mozga.
NSavršeniji je utoliko što nema nagađanja. Svaka boja je sastavljeno od određene količine crvene, zelene i plave (RGB). Recimo fejk crvena jagoda u originalnoj slici ima vrednost
R 155
G 181
B 182

a prava crvena na tvojoj slici
R 195
G 1
B 1

Vidi se da prava crvena dominira u RGB vrednostima
To su neke recimo osrednjene vrednost ali su variracije relativno male.

kopirao sam tu "crvenu" kao solidnu boju i to izgleda ovako

Pogledajte prilog 1595430
Ona je zumirana zato gubi crvenu boju jer je pod filterom koji se prikazuje, vidi se sivozeleni filter na pocetnoj slici .Kada nije zumirana uprkos filteru vidi se da jagode imaju razlicite nijanse crvene.
To sto mi vidimo crvenu nije iluzija zato sto se vidi drukcije kad je zumirano jer zumirani filter nije prava realnost vec ogranicenost masine kompjutera..To je slicno kao kad uzmes neki predmet i priblizis ga skroz na oko, on postane taman crn znaci izgubi boju. Uzmi bijelo priblizi oku postace crno.

Poslednja izmena:
Ona je zumirana zato gubi crvenu boju jer je pod filterom koji se prikazuje, vidi se sivozeleni filter na pocetnoj slici .Kada nije zumirana uprkos filteru vidi se da jagode imaju razlicite nijanse crvene.
To sto mi vidimo crvenu nije iluzija zato sto se vidi drukcije kad je zumirano jer zumirani filter nije prava realnost vec ogranicenost masine kompjutera..To je slicno kao kad uzmes neki predmet i priblizis ga skroz na oko, on postane taman crn znaci izgubi boju. Uzmi bijelo priblizi oku postace crno.
Ti se opet oslanjaš šta ti mozak kaže a to je upravo i tema - mozak "izmišlja" nešto što ne postoji.

Ti se opet oslanjaš šta ti mozak kaže a to je upravo i tema - mozak "izmišlja" nešto što ne postoji.
Uredu, ako mozak izmislja da je to crveno zato sto smatra da su to jagode uzmi zumirani dio gdje se vidi svasta sareno pa pitaj nekoga koje to boje vidi. Reci mu ovo je nesto sto ne postoji i pitaj ga koje sve vidi boje, nemoj mu spominjati jagode.
Screenshot_2024-08-18_09-16-06.png

Back