Зар СССР и СФРЈ нису имале тај секуларни морални кодекс проистекао из револуције?
Најбоље би било поставити некакав пример моралности у односу на данашње поимање нормалности,
па видети да ли постоји реална шанса да људски род у целини прихвати и поштује задате моралне норме.
q q bre i naopacke, pa to je bila komunisticka sekta, religiozni red kojem dotadasnji religiozni redovi mogu da dodju u vrtic po pitanju fundamentalizma. Pobili, pozatvarali, i unistili silne zivote. Plus verbalni delikt. Plus prevaspitavanje ako slucajno mislis van okvira usvojene politike komunisticke partije.
-----
Pobedio komunizam.
Dodje komunisticki politicki komesar za kulturni rad u filharmonijski orkestar i pita ko je ovde dirigent?
Javi se dirigent - ja sam.
E, vidi ovako, ti ces sad meni lagano da objasnis kako se diriguje orkestrom, da ja to naucim da radim, a ti ces posle da budes preraspodeljen na novo radno mesto po sistematizaciji partije.
Ali, dirigovanje nije jednostavno i uci se godinama a potreban je talenat i predznanje!
Ne brini ti nista, ja sam uspesno osposobljen da rukovodim sirokim narodnim masama, sta je jedan mali orkestar, ima ja to za cas da organizujem. Skupi orkestar pa da pocnemo. Ti ces da dirigujes a ja cu da gledam kako to radis.
Skupi dirigent orkestar i svi stoje sa svojim instrumentima. I taman dirigent krene da diriguje, kad komesar drekne:
Stoj!
Svi stanu.
Zato ovaj veliki covek svira tako mali instrument (pokazuje na muzicara koji svira violinu) a ovaj mali covek svira veliki instrument (pokazuje na kontrabas)?
Pa to su njihovi instrumenti...
Ne moze to tako: u komunizmu je sve od svih prema mogucnostima do svih prema potrebama! Ovaj veliki da uzme da svira veliki instrument, a ovaj mali da svira mali!
Ali...
Nema ali, zamenite mesta.
I muzicari zamene mesta, nekako ce vec da se snadju.
I tako... dirigent pocne da diriguje, a muzicari sviraju. Ide nekako.
Posle nekog vremena komesar povice:
Stoj!
svi stanu upitno jer je taman krenulo da se razvija tema
Sta je problem? pita dirigent.
Oni tebe lazu!
Kako mislite lazu?
Pa lepo ti kad se okrenes levo, oni pocnu da sviraju, a ovi sto ih ne gledas prestanu ili poneko svira ali vise ne svira nego sto svira. Kad se okrenes oni koje ne gledas ne sviraju a sviraju oni koje gledas. Ne moze to tako u komunizmu - ima svi da rade a ne neko radi a neko da dzabalebari.
Ali oni sviraju razlicite partije komada! Kaze dirigent!
Obustavi! kaze komesar. Odma treba da bude jasno - postoji samo jedna partija - Komunisticka partija!