Zasto mora religiozno?

pa, zar se nema?
Nija bas jasno ni da ga ima

eto, vidis da imamo; sta je onda problem? zasto mislis da je religija prepreka da se taj opsti kodeks obznani, kao neki manifest mislis? potom bi videli ko bi ga priznao, i to bi onda bila 6. internacionala?
Imamo li ga? Nevidljiv se takoreci i ne racuna. Sve dok svi ostali (organizaciono) propisuju svoj.

Зато што све покушаваш да схватиш као логички оквир. Христос је дошао да донесе вечни живот. Не логички оквир.
Шта год да радиш са било чијом и било каквом етиком, неко је неће поштовати.
Људи кад заволе Христа, онда етика ту дође секундарно.
Не очекујеш ваљда да неко пропише етичке норме ван религије ? Отвара се много питања - етика ван религије хе растегљив појам. Што је неком морално, другом није.
Морал је forum internum. Закон - forum externum.
Шта ће неко да мисли не може нико да одреди етичким правилима. Јер људи и не могу да се сложе око тога шта је морално а шта не.
Isprva nisam hteo ni da odgovorim na ovo zato sto ne zelim da ulazim u diskusiju u kojoj nemam sta da kazem. To iz raznih razloga koje ne bih da elaboriram - jer mislim da je izlisno i tracenje vremena.

Ali, posto sam pazljivo procitao, mislim da imas barem tu jednu crtu radoznalosti ili cudjenja, onda se osecam (mozda moralno) duznim da razjasnim barem deo za koji mozda imam odgovor koji je prihvatljiv.

Dakle, nisu svi ljudi isti, i nemaju svi isti mentalni sklop, konsekventno njihovo poimanje sveta moze biti jako razlicito. Tako mozda meni treba logicki okvir koji ti ne razumes, kao sto ja ne razumem ono sto sam postavio kao pitanje.

To ne znaci da ne mozemo medjusobno da se postujemo - dakle, kroz neki drugi moralni sklop (mozda cak nepisani) koji ne mora da nam bude sasvim isti, ali uistom moze biti dovoljno slican da mozemo da se razumemo i ispostujemo.

Isprva nisam hteo ni da odgovorim na ovo zato sto ne zelim da ulazim u diskusiju u kojoj nemam sta da kazem. To iz raznih razloga koje ne bih da elaboriram - jer mislim da je izlisno i tracenje vremena.

Ali, posto sam pazljivo procitao, mislim da imas barem tu jednu crtu radoznalosti ili cudjenja, onda se osecam (mozda moralno) duznim da razjasnim barem deo za koji mozda imam odgovor koji je prihvatljiv.

Dakle, nisu svi ljudi isti, i nemaju svi isti mentalni sklop, konsekventno njihovo poimanje sveta moze biti jako razlicito. Tako mozda meni treba logicki okvir koji ti ne razumes, kao sto ja ne razumem ono sto sam postavio kao pitanje.
Да сажмем оно што сам написао - твој пут је пут у ћорсокак. Пре или касније ћеш морати да кренеш у рикверц и да видиш шта даље. Зато сам написао тако опширније да ти објасним да идеш у слепу улицу.
Твоје поимање религије јесте као када би неко гледао на телевизији како се праве колачи а никада их не би јео. Имао би знања о састојцима али покушавао би да себи представи укус у односу на састојке.
To ne znaci da ne mozemo medjusobno da se postujemo - dakle, kroz neki drugi moralni sklop (mozda cak nepisani) koji ne mora da nam bude sasvim isti, ali uistom moze biti dovoljno slican da mozemo da se razumemo i ispostujemo.
Зар нисмо кренули причу о издвањању етике од религије ? Промакло ми је како смо стигли до међусобног поштовања. Ја самим тим што пишем ово желим да ти уштедим труд узалудног тражења.
Промакао ти је онај део да је ван религије за сваког морал другачији појам.
Нпр неко крадуцка у фирми и то је државна фирма и некоме је то нормално.
Другом су прељубе нормалне.
Трећем ово, четвртом оно.
Оно на шта неко гледа као неморално, за друог је савршено нормално.
Одузимајући морал из контекста религије долазиш на терен произвољности.
И то је проблем.
То је прича без краја и без коначног одговора јер зависи од личног схватања.

Да сажмем оно што сам написао - твој пут је пут у ћорсокак. Пре или касније ћеш морати да кренеш у рикверц и да видиш шта даље. Зато сам написао тако опширније да ти објасним да идеш у слепу улицу.
Твоје поимање религије јесте као када би неко гледао на телевизији како се праве колачи а никада их не би јео. Имао би знања о састојцима али покушавао би да себи представи укус у односу на састојке.

Зар нисмо кренули причу о издвањању етике од религије ? Промакло ми је како смо стигли до међусобног поштовања. Ја самим тим што пишем ово желим да ти уштедим труд узалудног тражења.
Промакао ти је онај део да је ван религије за сваког морал другачији појам.
Нпр неко крадуцка у фирми и то је државна фирма и некоме је то нормално.
Другом су прељубе нормалне.
Трећем ово, четвртом оно.
Оно на шта неко гледа као неморално, за друог је савршено нормално.
Одузимајући морал из контекста религије долазиш на терен произвољности.
И то је проблем.
То је прича без краја и без коначног одговора јер зависи од личног схватања.

Sve ovo nije uopste bilo potrebno. Nemam vise nista da ti kazem, barem dok ne shvatis ono sto sam vec rekao, ako je to uopste i moguce.

Osim sto pogresno vidis, ni ne citas. Zapravo, vidis ono sto zelis da vidis. Ali, to zaista nije moj problem.
Тема би требало да буде у виду дијалога. Ако ниси за дијалог, онда можда боље да си отворио блог па полако, свако треба да одвоји простор за своје мишљење и визију.

Тема би требало да буде у виду дијалога. Ако ниси за дијалог, онда можда боље да си отворио блог па полако, свако треба да одвоји простор за своје мишљење и визију.

Niko te ne sprecava da imas dialog - nisam ja jedini koji pise na ovoj temi.

Ja sam samo postavljac teme i od onog sto mogu da biram je i to s kim i zasto zelim da imam dijalog (ili ne) s obzirom na pocetno pitanje.

Imas u bibliji dosta kodeksa i kako i zasto treba nekog osakatiti i ubiti.

Mislim da sam negde procitao da je kroz istoriju hriscanstvo poubijalo vise ljudi nego sto je bilo poginulih vojnika u ratovima u istom periodu (ili tako nesto). Mozda negde nadjem i citat. Sto se mene tice, meni je bila dovoljna i kuca inkvizitora u Birgu. Slosilo mi se tokom ture.

Imamo li ga? Nevidljiv se takoreci i ne racuna. Sve dok svi ostali (organizaciono) propisuju svoj.
sto visi moralni kriterijum, to si blize duhu, Bogu, religioznom,
a sto nizi, to si blizi zakonima, materijalnom
Mislim da sam negde procitao da je kroz istoriju hriscanstvo poubijalo vise ljudi nego sto je bilo poginulih vojnika u ratovima u istom periodu (ili tako nesto). Mozda negde nadjem i citat. Sto se mene tice, meni je bila dovoljna i kuca inkvizitora u Birgu. Slosilo mi se tokom ture.
to je zato sto zapad kroz grcko-rimsku civilizaciju vlada vec milenijumima, ali sada se istok i jug bude

Religija nije neka stavka kojom se bavim u ovom zivotu, ali ima jedna stvar koja mi savrseno nije jasna iznova i iznova

Zasto svaki moralni kodeks mora prvo da bude religiozan ili religiozno obojen da bi nesto bio priznat nedajboze prihvacen?

Zar nismo kao vrsta napredovali u saznanju da mozemo da razdvojimo etiku od vere i da konsekventno imamo neki generalni moralni kodeks?

Samo cu povrsno da se referisem na Asimovljeva 3(4) zakona robotike - ne kao same zakone ili njihovu primenu (s obzirom da je fikcija to cak nije ni primenjeno nigde), nego kao mini moralni kodeks.
Gledaš Appleovu Foundation?
Kako beše prevesmo... Zadužbina.

Hm moral? Da li postoji? Ili samo odgovara grupi ili pojedincu, masi ili pojedincima?

Ako hoces da ti rodi tresnja, treba da zasadis seme tresnje.To je jedini nacin.

Ne mozes da je pravis od plastike ili slicno.Ona moze da lici na tresnju ali svakako nece biti tresnja.
Ukoliko znaš šta je prava trešnja...

Jeo sam kao mali, prave...
Kao veliki, kupovne nisu ni blizu iako jesu prave. Deo je do iskustva prve trešnje, deo do kvaliteta tadašnje trešnje(rane 90te), i deo je do današnje dostupnosti kakve takve trešnje...

Ali da ako zasadiš višnju, trešnje biti neće...

ne mora;
imas poslovni, ratni, porodicni, nacionalni, kapitalisticki, komunisticki itd - razne morale, tj. etike u raznim domenima
mora da ima domen u kome bi radila posao, jer zasto bi verovali tebi na rec da je nesto moralno, eticno, vise ili manje, ili kako mislis da s3 dogovorimo o vrednosnom sistemu? da ga izglasamo? mi generalno vec imamo neki moralni kodeks, on se pravio u celukopnoj ljudskoj istoriji
I tu ti je glavni odgovor...

Kako se dogovorimo..

Gledaš Appleovu Foundation?
Kako beše prevesmo... Zadužbina.

Hm moral? Da li postoji? Ili samo odgovara grupi ili pojedincu, masi ili pojedincima?

Nije apple, nego asimov.
Odgledao prvu sezonu, jel izasla druga?
Knjige sam odavno procitao sve, mislim da ima 5-6 knjiga ukupno sa tom temom.

Na drugi komentar:

Asimovljevi zakoni su jedan deo spektra (za druge namene), bolje je mozda bilo da sam citirao egipatsku knjigu mrtvih. Hriscanski moralni kodeks je minimalan (i naravno svetovno neobjavljen), u odnosu na bogatstvo staroegipatskog (oko 50tak razinh pravila). Znaci istorijski, sa moralnog stanovista mi smo degradirali, umesto da smo napredovali. Doduse antropoloska cinjenica i jeste da smo fizicki izgubili deo mozga. Sad je samo pitanje mozemo li da napredujemo ili je stvar vec izgubljena.

Niko nema isti sklop. Ni mentalni ni fizički.
Ma koliko retardiran ili genijalan bio.
Niko. Ma koliko fizički ličio na drugog.

Ko geni. Ili oči.. Svi smo kopije kopija ali svaka kopija je sopstvena kopija.
A ima nas milijarde, iako ni ti ni ja ne znamo ni promil tih milijarde ove vrste koja se kategoriše po stavovima i programima...

Ali, pravila su tu da se kopije ne pokolju jer su shvatile da su ipak samo kopije...
Posebno međ gladnima...

I tu ti je glavni odgovor...

Kako se dogovorimo..
pa vi bi biste da tako sto cete da iskljucite nas religiozne, i jos mi da vam damo najbolji recept, da izdamo sami sebe

nerealni ste
mi vec imamo bozansku etiku, vi napravite vasu bez boga, pa nam ponudite dogovor, a nas odgovor vec znate

od-govor, do-govor, treba vam ono izmedju, govor, kada zausti Bog, i Bog rece itd- vi takvog lika nemate da vam sroci manifest, zato i trazite pomoc od nas

Poslednja izmena:
Nije apple, nego asimov.
Odgledao prvu sezonu, jel izasla druga?
Knjige sam odavno procitao sve, mislim da ima 5-6 knjiga ukupno sa tom temom.

Na drugi komentar:

Asimovljevi zakoni su jedan deo spektra (za druge namene), bolje je mozda bilo da sam citirao egipatsku knjigu mrtvih. Hriscanski moralni kodeks je minimalan (i naravno svetovno neobjavljen), u odnosu na bogatstvo staroegipatskog (oko 50tak razinh pravila). Znaci istorijski, sa moralnog stanovista mi smo degradirali, umesto da smo napredovali. Doduse antropoloska cinjenica i jeste da smo fizicki izgubili deo mozga. Sad je samo pitanje mozemo li da napredujemo ili je stvar vec izgubljena.
Nije. Apple je. Po Asimovim idejama je ali serija je dosta drugačija. Počeh čitati prvu knjigu, a odgledah i drugu sezonu...

Bar tri put bolje od Star Wars... :)

___
Rani a i dogovoreni Hrišćani(hrišćani su najbolji primer zloupotrebe religije) su uvideli da je bitnije imati što manje napisanih pravila a što više nenapisanih.

Back