Zašto MORA demokratija?

Држава је јача од "тајкуна", они су само њене слуге. Погледај како смо се брзо ратосиљали Богољуба Карића, некада најбогатијег тајкуна. Искоренисмо му име да се не чује више, осим када организује скупове подршке за враћање КГБ назива улицама Београда.

То се зове уклањање конкуренције.

То се зове уклањање конкуренције.

Које конкуренције када су сви настали из исте ДБ кујине? Беко, Карић, Мишковић, Лазаревић, Хамовић, када је свако од њих имао свој сектор и Карић никоме није правио конкуренцију осим можда што је прекршио дил са државом? (Која му је затим дала фору да побегне пре него што је дигла потерницу) Када се не зна ко би од њих први спискао сваки цент да је био изложен два месеца законима тржишта и лишен државне заштите?

Држава их је створила, држава их обогатила, држава их је укинула, држава им отела. Они су тај новац нити зарадили, нити њиме могу да располажу самостално нити умеју. Како тајкуни у Србији, тако олигарси у Русији. ДБ и КГБ примењују исте примитивне методе владавине.

Које конкуренције када су сви настали из исте ДБ кујине? Беко, Карић, Мишковић, Лазаревић, Хамовић, када је свако од њих имао свој сектор и Карић никоме није правио конкуренцију осим можда што је прекршио дил са државом? (Која му је затим дала фору да побегне пре него што је дигла потерницу) Када се не зна ко би од њих први спискао сваки цент да је био изложен два месеца законима тржишта и лишен државне заштите?
Мала бара пуна крокодила,па постало мало тесно да би поједини преживели други морају да нестану.

Ja sam jedan od onih koji nije za - demokratiju.

Smatram da je demokratija mnogo veca ILUZIJA nego socijalizam.

Smatram takodje da je demokrtaija NEZDRAVIJA za ljudski rod od diktature.

Mislim da je velika greska nametati nekim narodima demokrtiju koji nemaju za to bas velikih istorijsko-genetskih predispozicija.

Smatram da je diktatura mnogo PRIRODNIJA od demokratije...

Naravno da ne mislim da brutalne diktature africkih i juznoamerickih dikataora iz proslosti, vec mislim na neku vrstu dikature light, nesto sto se zove prosveceni apsolutizam.

Nesto gde se zna zakon i red. I sta je prirodno, a sta nije.
I "ko togu nosi, a ko cvetic u kosi."

Smatram da buducnost sveta NE MOZE BITI ni u americkom stilu demokrtaije koja se UTERUJE celom svetu na silu, a ni u propalom sovjetskom modelu diktature.

Svet treba neki treci ideoloski pravac.

Mogli bi ga nazvati socijalizam 21. veka.

Демократија је само параван иза којег се лешинари отимају о
цркотине.

Ко су лешинари а ко цркотине, закључите сами!

.

Mislim da je velika greska nametati nekim narodima demokrtiju koji nemaju za to bas velikih istorijsko-genetskih predispozicija.

Naravno da ne mislim da brutalne diktature africkih i juznoamerickih dikataora iz proslosti, vec mislim na neku vrstu dikature light, nesto sto se zove prosveceni apsolutizam.

Smatram da buducnost sveta NE MOZE BITI ni u americkom stilu demokrtaije koja se UTERUJE celom svetu na silu, a ni u propalom sovjetskom modelu diktature.

I ja mislim da je demokratija samo fini nacin da nam elita mafijaska, korupsionaska i pljackaska stavi jaram oko vrata. Zato nam treba Gadafi koji ce sve lopove da tretira kineskom terapijom :mrgreen:

i ne razumem bas...

kazesh
ruzno je da se glas nepismenog radikala i naprednjaka, broji kao glas do srzi pokvarenog narodnjaka ili kao pismeni, pametni, razumni - moj glas B-)

i nije, u pravu si
moj vredi bar ko 60 ovih gorenabrojanih

ali, u kojoj diktaturi bi moj glas vredeo vishe?
koja diktatura je to diktatura bila blagonaklona prema normalnim intelektualcima?

Demokratija je samo jedno. Vladavina naroda. Narod izadje i glasa. Jel tako u nas? jeste tako je.

Dakle mi smo u demokratiji.

Ono sto svima smeta su gradjanska prava. A to je nesto drugo. Imali ste demokratiju i u antickoj Atini ali nije bilo gradjanskih prava. Cak je bilo i robova.

Dakle pun mi kufer kad mi neko kaze da recimo razbijanje blokada puteva nije demokratsko i slicno.

Koje su drzave obezbedile bolji zivot svojim narodima,one u kojima vlada diktatura ili demokratske???
Ko bi birao te diktatore i koja bi bila njihova ovlascenja i ko bi i kako mogao da ih skida kada dogori do nokata???
Veliki deo naroda opravdava pljacke mocnika govoreci da bi i oni krali da su na njihovom mestu.Za ovakvo shvatanje kriv je narod a ne demokratija.

У нашем систему је обрнуто, држава управља олигарсима а то је лоше. Камо среће да је овако како си ти написао, тада бисмо имали здрав(ији) поредак. Најстабилнији поредак је политеја још код Аристотела, мешавина демократије и олигархије. Не можемо имати непосредну (директну) демократију, не може се свачији глас (и сиромаха, и будале, и неписменог) уважавати колико и глас натпросечног грађанина. Зато постоје разни системи филтрирања, делегирања, контроле и блокаде неповољних ефеката непатворене владавине народа као што су популизам и демагогија.

Држава је јача од "тајкуна", они су само њене слуге. Погледај како смо се брзо ратосиљали Богољуба Карића, некада најбогатијег тајкуна. Искоренисмо му име да се не чује више, осим када организује скупове подршке за враћање КГБ назива улицама Београда.
ma ti i ja ocito ne zivimo u istim drzavama.........
pa ti ovde nemas ni jednu tvrdnju koja je tacna...

kazesh
ruzno je da se glas nepismenog radikala i naprednjaka, broji kao glas do srzi pokvarenog narodnjaka ili kao pismeni, pametni, razumni - moj glas B-)

i nije, u pravu si
moj vredi bar ko 60 ovih gorenabrojanih

ali, u kojoj diktaturi bi moj glas vredeo vishe?
koja diktatura je to diktatura bila blagonaklona prema normalnim intelektualcima?

prvo ja nisam apsolutno pominjao partije...a drugo...samo sam ukazao na nelogicnosti koje vladaju u pokusaju da se demokratija nametne kao najnapredniji drustveni iskorak...a sve u cilju da se predloze neke bolje ideje....

Demokratija je vladavina naroda preko izabranih predstavnika . tom smislu ona jeste iluzija iz vise razloga .

Ali ona je nuzna pojava u drustvu jer takvo demokratsko drustvo ne daje samo biracko pravo vec revnopravnost i mnoge druge slobode . u istoriji je to ogroman korak napred , pojavio se u Grckoj hiljdu i po godina pre nego sto ga je poceo primenjivati "savremeni" svet (za vreme grcke to je bio svet varvara) .

Ona je nuzna pojava jer ljudi zele slobodu . ljudi ne zele da ih neko tera da nose crvene marama i pevaju pesmice Titu .

I ono sto se nazivalo socijalizam je bila iluzija jer se svodila na diktaturu pojedinaca koja se krila iza socijalizma . To isto vazi i za demokratiju . U ovakvom sistemu uvek je to diktatura elite i bogatasa .

Poslednja izmena:
Socijalizam i demokratija imaju buducnost i medjusobno su uslovljene . Ono sto sigurno nema buducnost to je kapitalizam .

Kazes da je diktatura bolja (verovatno mislis na tradicionalne diktature kao sto je bio slucaj sa komunizmom u SSSR i YU ) onda je ocito nuzno postaviti pitanje : A ko ce da bude diktator ? Ko je taj koji je zasluzio i koji je dostojana i dovoljno ucen i pametan da bude diktator i da vodi jednu odredjenu drzavu ? Ako to pitanje postavio , tacn odgovor bi mogao samo Bog da ti da . Onda ostaje jedino resenje a to je da pitas narod pa neka on odluci ko ce njime da upravlja i vodi . A to je demokratija .

Sokrat jeste opisao demokratiju i pored toga on je bio njen najveci kriticar . Bas kao i Sokratovi sledbenici .

Vereme u kome su ziveli anticki filozofi je bilo pre 2500 godina i ono se drasticno razlikuje od ovog naseg vremena . Danas mozemo postaviti pitanje koje oni jednostavno niu mogli a to je : Da li nama uopste treba tradicionalna vlada ?

Kod nas je preovladjujuci sistem(?) kleptokratija,jos od pamtiveka.
Zasto veliki,slobodarski,drzavotvorni,nebeski narod proveo objektivno oko 350 godina pod Turcima?
Zato sto im nije bilo mnogo lose .Do I s. ust. je doslo zato sto su vlast u Bgd pasaluku preuzeli turci naseg porekla (dahije su bili ,bar dvojica od 4 islamizovani Srbi.)Onda pocinje bezakonje i pljacka.I ni to nije bilo strasno dok se nisu pokacili sa srtpskim trgovcima svinjama i pokusavali da preuzmu izvoz u Austriju.....
Po oslobodjenju od turaka narodu nije bilo nista bolje,ako nije cak i gore.Milos je npr. bio jedan od naj bogatijih ljudi u Evropi tog vremena dok mu je zemlja bila najzaostalija u istoj.(lici li ????)

Smesno mi je kada je neko protiv demokrtije sa kojom se nikada nije sreo....demokratski period u ovoj zemlji nije nikada postojao.....

Uopsteno demokratija je pojava i u Komunizmu . Anticki filozofi su prvi opisivali drzavu kao narod sto je velika istina . Drzavu i ovaj ceo sve izgradili su ljudi - ovakav svet kakav je danas nije pao sa neba i nije se slucajno desio vec su ga ljudi stvorili . Narod je drzava , govorio je Sokrat .

Svaki covek je usustini odgovoran zbog onoga sto se desava . Svaki covek je deo te celine , deo drzave , deo sistema . Kao njegov deo on ga i kreira . Pa cak i u komunizmu da je vecina naroda bila zaista protiv diktautre ona bi smenila Tita . Demokratija je nuzna pojava jer ce vecina uvek nadvaldati manjinu bez obzira koliko se cvrsto i dugo manjina bude opirala . U Jugoslaviji je vecina bila za Tita , iako ih niko za to formalno nije pita , ona je bila za vladavinu Tita , vecina jugoslovena je prihvatila Tita kao marsala . Ljude niko ne pita , oni se sami pitaju . A posto je vecina i posle 2500 godina apelovanja Arestotela na sto vise skolovanje ljudi jos uvek neuka i ucmala , svet je ovakav kakav je danas pun bede , ratova , strahova , poginulih , siromstva .

Koje su drzave obezbedile bolji zivot svojim narodima,one u kojima vlada diktatura ili demokratske???
Ko bi birao te diktatore i koja bi bila njihova ovlascenja i ko bi i kako mogao da ih skida kada dogori do nokata???
Veliki deo naroda opravdava pljacke mocnika govoreci da bi i oni krali da su na njihovom mestu.Za ovakvo shvatanje kriv je narod a ne demokratija.

Amerika je prva drzava u svetu koja izvozi demokratiju ostalim drzavama, hteli oni to ili ne...

Ali, kada se za nesto glasa u UN ili Savetu bezbednosti, oni ne slusaju ni NAROD ni druge drzave....

Rade ona kako zele i kako njima odgovara....

Kako onda VEROVATI u nekakvu demokratiju koju oni NAMECU drugima? :think:

slazem se u potpunosti respect.... naravno i reputacija :)

Back