Zašto Mojsije nije toliko poštovan koliko Sv. Ilija u pravoslavlju?

Нису, ево шта епископ Атанасије Јевтић каже.
Pogledajte prilog 1406092
ako si judeohrisćanin onda priznaješ i jednu i drugu veru. poštuješ sve mojsijeve zakone ujedno i hristove i time dolaziš do sukoba da li okrenuti drugi obraz ili mu vratiti. da li svetkovati nedelju ili subotu itd.

ako si judeohrisćanin onda priznaješ i jednu i drugu veru. poštuješ sve mojsijeve zakone ujedno i hristove i time dolaziš do sukoba da li okrenuti drugi obraz ili mu vratiti. da li svetkovati nedelju ili subotu itd.
ma, koliko vas radi vikendom, nasuprot judeohriscanima? o cemu ti pricas mili i dragi? nit' 'riscanin, nit' judejac, a 'teo bi da nam propisujes?
mi VAMA propisujemo kada se ne radi, a ne vi nama, 2 dana odmora, a ne 1, i svaki dan ima da se svetkuje, nas Bog, a tvoj Perun moz' da dobijes 1 dan u godini za njega

Poslednja izmena:
ma, koliko vas radi vikendom, nasuprot judeohriscanima? o cemu ti pricas mili i dragi? nit' 'riscanin, nit' judejac, a 'teo bi da nam propisujes?
mi VAMA propisujemo kada se ne radi, a ne vi nama, 2 dana odmora, a ne 1, i svaki dan ima da se svetkuje, nas Bog, a tvoj Perun moz' da dobijes 1 dan u godini za njega
jesi li ti judaista ili hrišćanin ili i jedno i drugo?

judaizam nije isto što i hrišćanstvo. ako spojiš ta dva dobiješ miks. kao kad bi spojio hrišćanstvo i islam.
Ниси прочитао шта значи јудеохришћанска култура и да то не означава секту.
Ако ћеш да ми кажеш да Атанасије Јевтић нема појма, потребно је да употребиш мало јаче аргументе.

Ниси прочитао шта значи јудеохришћанска култура и да то не означава секту.
Ако ћеш да ми кажеш да Атанасије Јевтић нема појма, потребно је да употребиш мало јаче аргументе.
ču sad svaki episkop crveno slovo.
kultura jednog naroda nema veze sa kulturom drugog naroda, možda sličan temperament.
a naročito kada je vera u pitanju koje dele jedan deo knjige ali ga totalno drukčije tumače. tako možeš biti i jehovin svedok i pravoslavac ujedno.
pretražih net i judeohrisćani su nazareni koji poštuju mojsijev zakon
Nakon smrti Isusa, judeohrišćansku zajednicu su vodili njegovi rođaci. Kada je hrišćanstvo počelo da se širi među nejevrejima, jevrejski hrišćani su ostali podeljeni oko obaveznosti jevrejskih zakona za nejevreje koji prime hrišćanstvo. Na prvom Saboru hrišćanske crkve u Jerusalimu, preovladao je stav Pavlove frakcije, da nije potrebno nametati obrezanje nejevrejskim preobraćenicima.

Nakon širenja hrišćanstva Grcima, judeohrišćani, koji su i dalje verovali u opštevažnost jevrejskih običaja, pogrdno su nazivani judaisti (judaizanti, judaizeri). Ovi izvorni Isusovi sledbenici su vremenom "odbačeni od jedne religije kao otpadnici, a od druge kao jeretici".
nit je bog isti, nit tradicija a kamoli kulture semitskih i evropskih naroda.
vi judeohrisćani ste obrezali kožuru?

ču sad svaki episkop crveno slovo.
Значи твој аргумент против његовог, твој аргумент је да ти се чини да је неко секта ? По тој логици коју ти кажеш било ко може бити "чашћен" епитетом јудеохришћанин, па чак и Арије. Просто није логично јер не иде тако. Ако имаш нешто против, обори дискусију аргументима а не нападима на саговорника.
20230907_194140.jpg

Ал си ти отишао у погрешан правац, није срамота погрешити, не вреди да вучеш на другу страну и отвараш друге теме.
Умеш ти и боље од argumentum ad hominem.

Poslednja izmena:
Значи твој аргумент против његовог, твој аргумент је да ти се чини да су назарени јудеохришћани тј. секта ? Назарени су јудејствујући, а по тој логици коју ти кажеш било ко може бити "чашћен" епитетом јудеохришћанин, па чак и Арије. Просто није логично јер не иде тако. Ако имаш нешто против, обори дискусију аргументима а не нападима на саговорника.

Ал си ти отишао у погрешан правац, није срамота погрешити, не вреди да вучеш на другу страну и отвараш друге теме.
Умеш ти и боље од argumentum ad hominem.
odma shvataš kao napad na tvoju ili ličnost tvog autoriteta. jednostavno tražio sam po internetu i izlaze mi nazareni. a današnji nazareni tvrde tj za sebe kažu da su judeohrišćani.
dao sam ti logičke zaključke zašto je nespojivo
judo veruje u boga jhvh samo u jednu ličnost
hrišćanin veruje u boga sa tri ličnosti oca sina i svetog duha.
to ti je osnovno i nespojivo.
a pored toga što imaju sasvim različite sisteme vrednosti.
zato sam te i pitao jel se judeohrišćani obrazuju u srcu ili seckaju kožuru kao večni savez.

odma shvataš kao napad na tvoju ili ličnost tvog autoriteta.
Питао сам те да даш аргумент, ниси дао аргумент. Просто и једноставно. То што је Атанасије Јефтић имао заблуде и лоше изјаве у свом животу везано за теологију, не чини га лошим теологом, чак напротив, учинио је и написао довољно што неки не би за два живота. Али га то не чини неоспоривим, нити непогрешивим. Нити сам ја рекао да је он непогрешив.
Ако је погрешио, докажи.

nit je bog isti, nit tradicija a kamoli kulture semitskih i evropskih naroda.
Одакле смо дошли до семтиске културе ?
Argumentum ad hominem.

Питао сам те да даш аргумент, ниси дао аргумент. Просто и једноставно. То што је Атанасије Јефтић имао заблуде и лоше изјаве у свом животу везано за теологију, не чини га лошим теологом, чак напротив, учинио је и написао довољно што неки не би за два живота. Али га то не чини неоспоривим, нити непогрешивим. Нити сам ја рекао да је он непогрешив.
Ако је погрешио, докажи.

Одакле смо дошли до семтиске културе ?

Argumentum ad hominem.
o bože, sad svaku izjavu nekog popa da osporavam. ospori ti ceo internet :D
koje su ti te fore?
ti meni nisi dokazao kako svrštavaš u istu kategoriju troičnog boga sa monadom i kako i ti i atanasije ste to spojili da bi se nazivali Judeo-Christian

Израз „јудеохришћанин” (енгл. Judæo Christian) први пут се појавио у 19. вијеку као ријеч којом су се означавали јеврејски конвертити у хришћанство. Њемачки израз „јеврејски хришћанин” (њем. Judenchristlich) користио је Фридрих Ниче за описивање континуитета између јеврејског и хрићанског погледа на свијет.
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Јудеохришћанство

evo kako objašnjavaju judeohrisćani o svojoj veri
https://judeochristianclarion.com/teaching-moments/judeo-christian-belief/

Idalje mi je nedrag izraz ma koliko poštovao blaženopočivšeg vladiku Atanasija.
nije poenta da li ti se sviđa naziv već u veri, kao što jehovini svedoci ne mogu po veri biti hrišćani tako ni judejci.
meni je simptomatično to guranje judaizma u hrišćanstvo.
jude smatraju za sebe božijim narodom, isus nije smatrao, zato je i rekao nema jevreja i nema helena već ko tvori volju Oca mog.

čovek koji je celog života pričao sa bogom i udario temelje judeohrišćanstva.
pored Hrista i Bogorodice trebala bi stajati njegova ikona u svakom pravoslavnom hramu.
Nipošto...

Veeeelliiikiiiki greh slaviti bilo kog čoveka. Zato što smo svi braća...SVI.... Može neko da predvodi, nije to problem, ali njegove duhovne vrline moraju biti toliko velike da braći opere noge....To je najbolje Isus pokazao ličnim primerom.
Apostoli Pavle je molio ljude da ne rade to kada su ljudi pali na kolena pred njim...Zašto?

Jer je bio svestan onog najvažnijeg u veri...
''Bogu se pokloni i njemu jedino služi''...

Ne možeš se klanjati bratu...pa ni anđelu...samo Bogu...

Sve suprotno od ovog je direktno kršenje prve zapovesti...

A da je Mojsije imao veliki rejting u Božijim očima, jeste...Ali postoje još jači i veći primeri vere iz Božijeg ugla. A ko zna bolje od njega?!

12. Опет ми дође реч Господња говорећи:
13. Сине човечји, ако ми која земља згреши учинивши неверу, и ја дигнем руку своју на њу и сломим јој потпору у хлебу, и пустим на њу глад и истребим у њој људе и стоку,
14. Ако би у њој била ова три човека: Ноје, Данило и Јов, они ће правдом својом избавити душе своје, говори Господ Господ.
15. Ако пустим љуте звери у земљу, те поморе људе, и она опусти да нико не може пролазити од зверја;
16. Ако би у њој била та три човека, тако ја жив био, говори Господ Господ, неће избавити синове ни кћери, него ће се сами избавити, а земља ће опустети.
17. Или ако мач пустим на ту земљу, и кажем: Мачу, прођи ту земљу, да истребим у њој људе и стоку;
18. Ако би та три човека била у њој, тако ја био жив, говори Господ Господ, неће избавити синове ни кћери, него ће се сами избавити.
19. Или ако пустим помор на земљу и излијем гнев свој на њу да би крв текла да истребим у њој људе и стоку;
20. Ако би Ноје, Данило и Јов били у њој, тако ја жив био, говори Господ Господ, неће избавити сина ни кћери, него ће своје душе избавити правдом својом.

To je najbolje Isus pokazao ličnim primerom.
Apostoli Pavle je molio ljude da ne rade to kada su ljudi pali na kolena pred njim...Zašto?
simbol pranja nogu ima u crkvi.
čovek je na sliku boga. niko niti služi niti se u crkvu klanja čoveku već božijem liku tj bogu. za boga i za crkvu su svi živi. ikone izobrazuju carstvo božije.
prvo se informiši pa piši da li je to pogrešno.

simbol pranja nogu ima u crkvi.
čovek je na sliku boga. niko niti služi niti se u crkvu klanja čoveku već božijem liku tj bogu. za boga i za crkvu su svi živi. ikone izobrazuju carstvo božije.
prvo se informiši pa piši da li je to pogrešno.
Kako se ne klanja i ne služi kada ljubi ikonu?

Običnog čoveka, našeg brata....koji kada bi ustao i video šta se radi, zgranuo se do neba...

zašto selektivno čitaš bibliju?
zašto se ne informišeš već napamet pričaš šta ti je rečeno?

da ti ja ne bi objašnjavao evo ti ovde (al sve pročitaj)

https://svetosavlje.org/klanjanje-andjelima-ikonama-svecima/
Evo ja sve procitao i zakljucio ovo:
Doticni je autor teksta koljeg si naveo propustio primetiti da se pravoslavlje ne klanja svecima iz postovanja kao sve one primere koje citirao iz Biblije vec se klanja u verskom smislu,odajuci im versko postovanje i u funkciji njihovog zahteva za natprirodno delovanje !
Oni bre izradjuju slike tih svetaca ( ikone) ,smatraju ih zastitnicima odredjenih oblasti u zivotu sa naglaskom na zdravlje,porod i t.d. a to je kategorija aktivnosti koja je u ekskluzivnom domenu Bozjeg delovanja - to moze samo On i niko drugi u kosmosu !!! I ovo je nesto sto hriscani iz Biblije definitivno nikada nisu radili a jos manje su to radili pripadnici Bozjeg naroda u vreme SZ-ta.
Samo Bog moze otvarati matericu ( blagosiljati zenu da zatrudni i radja), samo On moze blagosiljati setvu i zetvu po njivama ,samo On stiti ljude na natprirodan nacin ( ovim ne mislim na bodyguard sluzbe u koju su ukljuceni zivi ljudi na zemlji)) i t.d
Da ne bi spekulisali,evo sta nam vikipedija daje o tome da su sveci zastitnici i koje sve oblasti:

https://sr.wikipedia.org/wiki/Списак_православних_светаца_заштитника

Do dana danasnjeg pravoslavlje ovo nije demantiralo a i kako bi kada je to realnost pravoslavne doktrine...

Nego sta mislis, jesam li se ja dobro informisao ili mozda selektivno citam Bibliju il pricam napamet ? :kafa:

Poslednja izmena:
dao sam ti logičke zaključke zašto je nespojivo
Hristos i apostoli su spojili, pa valjda oni bolje znaju, svi su iz judaizma, pa, logicno postali judeohriscani, a mi ne mozemo, kako pitas bezveze
jesi li ti judaista ili hrišćanin ili i jedno i drugo?
pusti ti subotare koji biraju sta ce od zakona da drze, a ne cuju sta im apostol Pavle kaze... a i da ne kaze, zdrav razum je to
dakle, mi verujemo starozavetnim prorocima da su se ostvarili neki stihovi na
1. Krstitelju
2. Hristu
3. apostolima u celom 1. veku
4. laznim prorocima na kraju 1. veka
5. pravilima sabora, koja su se redjala da se upletu u zamke
6 itd...moramo redom, ne smem preko reda ni da zucnem

Back