Zašto Mojsije nije toliko poštovan koliko Sv. Ilija u pravoslavlju?

И Исус је Јеврејин... Плус је пријатељски причао са Мојсијем ма Тавору

Ти ко да си дипломиро за лупање глупих закључака, кад ти Исусов пророк Мојсије био издајица...
Jel to po ocu jevrejin?

Tu dokaza nikakvog nema niti se bilo šta jasno vidi, nego opet praviš
pretpostavke na osnovu nekih svojih predubeđenja.
Лажу суботари. Не могу објаснити како се Мојсије могао појавити као мртав човјек и причати са Христом на Тавору ако мртви послије смрти спавају па су измислили да је Мојсије васкрснут. Толико о њиховој сола скриптури.

čovek koji je celog života pričao sa bogom i udario temelje judeohrišćanstva.
pored Hrista i Bogorodice trebala bi stajati njegova ikona u svakom pravoslavnom hramu.
У храму у мом мјесту има икона Мојсија. Само исправка. Не постоји јудеохришћанство на начин који се данас говори. Јудеохришћани су секта из 1. вијека која је осуђена од стране Православне Цркве на апостолском сабору у Јерусалиму а и касније након апостолског доба. Постоји само хришћанство као истински наставак старозавјетне израиљске религије и јудаизам који је настао отпадањем јеврејских вјерских вођа.

Sa ovim se ne slazem jer nam Sveto Paaismo ne daje za prava da bio kog coveka pa ni Gospoda Isusa Hrista postujemo kroz njihove slike/ikone....
Medjutim ako vec pravimo uporedbe vidimo da je na onoj gori Isus pricao i sa Mojsijem i sa Ilijom stoga je logican zakljucak ili da je Isus podjednako tretirao/respektirao ta dva lika ili da su oba lika imali odredjenu ulogu u tu fazu Njegove zemaljske misije sto je sasvim dovoljan parametar na osnovu kojeg zakljucujemo da su obva lika i te kako relevantna za hriscanstvo ..
E sad zasto pravoslavni nece da slede Gospoda i po tom osnovu to neka kazu njihovi verski lideri a narocito oni koji ih poddrzavaju.
Не пише ни да се слиједе америчке преваранткиње и плагијаторке које се богате на рачун својих сљедбеника па не видим да је то спријечило вас суботаре.

Poslednja izmena:
Код мене има, има ли код тебе у цркви ?

Црвена слова у календару нису мерило да ли је неко велики или мали светитељ. Јеванђелисти су и то велики број обележени подебљаним словима у календару. Шта да ти причам даље.
ima u crkvi i ikone svetitelja za kog niko nije čuo uopšte. nije u tome pitanje. recimo crkve posvećene sv. ilije ima, a crkve mojsiju nisam čuo da ima. kad bi bio iskren ni ti ne bi znao kada se pada mojsije u kalendaru. a zašto su neki datumi crveni ili boldovani ili obični pitaj sveštenika da ti objasni pa nam prenesi.

Sa ovim se ne slazem jer nam Sveto Paaismo ne daje za prava da bio kog coveka pa ni Gospoda Isusa Hrista postujemo kroz njihove slike/ikone....
Medjutim ako vec pravimo uporedbe vidimo da je na onoj gori Isus pricao i sa Mojsijem i sa Ilijom stoga je logican zakljucak ili da je Isus podjednako tretirao/respektirao ta dva lika ili da su oba lika imali odredjenu ulogu u tu fazu Njegove zemaljske misije sto je sasvim dovoljan parametar na osnovu kojeg zakljucujemo da su obva lika i te kako relevantna za hriscanstvo ..
E sad zasto pravoslavni nece da slede Gospoda i po tom osnovu to neka kazu njihovi verski lideri a narocito oni koji ih poddrzavaju.
druže promašio si temu

Tu dokaza nikakvog nema niti se bilo šta jasno vidi, nego opet praviš
pretpostavke na osnovu nekih svojih predubeđenja.
Pretpostavke ?
U redu,daj mi onda reci koja je druga moguca pretpostavka koju mozemo doneti na osnovu navedenih tekstova...?

P.S. Kada se cita Biblija treba se biti spreman da prihvacas realnost koja se vidi i koja proizlazi iz jednostavnog logickog povezivanja cinjenica.
Tako na primer,u Bibliji ne pise konkretno da je Bog stvorio limuna i tresnje ali posto pise sledece...:

1 Mojs.1,11.12:
"...Opet reče Bog: neka pusti zemlja iz sebe travu, bilje, što nosi sjeme, i drvo rodno, koje rađa rod po svojim vrstama, u kojem će biti sjeme njegovo na zemlji. I bi tako.
I pusti zemlja iz sebe travu, bilje, što nosi sjeme po svojim vrstama, i drvo, koje rađa rod, u kojem je sjeme njegovo po njegovijem vrstama. I vidje Bog da je dobro..."

...onda je logicki zakljucak da je Bog stvorio i limuna i tresnje i pored toga sto eksplicitno nije navedeno jer su to drva koja radjaju rodove i u kojima je seme njihovo !!!

Poslednja izmena:
To je nepoznavanje svoje vere, nema sta da te cudi u vezi tih likova sto ti to rekli.
ne mora da znači jer pravoslavlje je toliko obimno da ni neki sveštenici ne znaju.
Da, Ilija nas covek Srbin iz Starog Zaveta :hahaha:
ovo je uobičajeno mišljenje kod običnih vernika, zato se postavlja pitanje zašto je takvo mišljenje ko nije čitao bibliju i ne zna da je ilija iz sz.

Лажу суботари. Не могу објаснити како се Мојсије могао појавити као мртав човјек и причати са Христом на Тавору ако мртви послије смрти спавају па су измислили да је Мојсије васкрснут. Толико о њиховој сола скриптури.
Evo recimo da ja lazem onda je red da nam objasnis kako je moguce da su se i Mojsije,koji je umro i Ilija,koji je ziv uzet na nebu - javili u istom oblicju u slavi pred Isusom...!!!??????????????

Не пише ни да се слиједе америчке преваранткиње и плагијаторке које се богате на рачун својих сљедбеника па не видим да је то спријечило вас суботаре.
Tako je ne pise, i ko to radi ne valja jer je suprotno Bibliji.
Dakle ako ti neki takav sarlatan kaze " dodji bato da sluzimo bogu kako ja kazem,eto javio mi se bog i rekao mi da od danas pa nadalje trebamo da zrtvujemo nasu decu,da ih davamo na zive krvne zrtve,ili ozda da radimo grupnjake jer cemo tako ljubavlju slaviti boga,da ljubimo kipove,ovo,ono..." onbda svako ko poslusa takvog cini isto zlo pred Bogom.

Ali ako te neko, cak i sa ovog foruma,pozove da sluzis Bogu onako kako jasno pise u Svetom Pismu postrujucu Njegove zapovesti koje su tamo zapisane,onda ne samo da je dobro nego i veoma korisno da takvog poslusas i svoj zivot uskladis sa Bozjom voljom !

Evo recimo da ja lazem onda je red da nam objasnis kako je moguce da su se i Mojsije,koji je umro i Ilija,koji je ziv uzet na nebu - javili u istom oblicju u slavi pred Isusom...!!!??????????????
Имаш ли цитат из Св. Писма гдје пише да је Мојсије васкрснут?

Ali ako te neko, cak i sa ovog foruma,pozove da sluzis Bogu onako kako jasno pise u Svetom Pismu postrujucu Njegove zapovesti koje su tamo zapisane,onda ne samo da je dobro nego i veoma korisno da takvog poslusas i svoj zivot uskladis sa Bozjom voljom !
И још поготово ако те позове да даш 10% својих прихода и да купујеш његове књиге како би се та особа обогатила.

Имаш ли цитат из Св. Писма гдје пише да је Мојсије васкрснут?
A jel imas ti citat da je Bog stvorio konkretno limuna i tresnje...!??? :kafa:
...i dali ako takvog eksplicitnog dokaza u Pismu nema - onda to znaci da ih Bog nije stvorio ???
И још поготово ако те позове да даш 10% својих прихода и да купујеш његове књиге како би се та особа обогатила.
Pa ako to radis onako bezrezervno,bez da ukljucis razum i savest onda si u pravu,to bi zaista bio veliki problem a bogacenje te osobe bi za tebe bio najmanji problem...

Poslednja izmena:
Ma znam. Al hvala ti na objašnjenju, svakako.

...sta je sad,da me nisi mozda shvatio da sam pisao o leptirima i lastama koje se spremaju za odlazak na jug ? :kafa:
generalno o tome i pišeš. niti čitaš naslov teme niti uvodni post. sad se vrati na uvodni post i na naziv teme i ako se razumeš u pravoslavlje obrazloži.
mene ne zanima broj postova na temi već odgovor koji tražim.

a bre vas dvojica, na svaku temu se vatate za gušu i neobazirete se dal nekog to interesuje.
odgovor nisam dobio sem neka štura objašnjenja "pa i mozes je poštovan", jeste ali nije kao ilija a mene interesuje zašto nije i više poštovan i što ga nismo uvrstili u veće praznike poput ilije.
U pravu si za ovog koji ne sklanja ruke s mog vrata ali za ono drugo mislim da sam ti dao neke smernice za razmisljanje.
...ali dodao bih jos nesto - sta mislite,dali je Ilija imao neke ozbiljne "moralne mrlje na njegovoj odeci"a eto je ipak ziv odnesen na nebu ??
Zasto se to desilo,koji su zakljucci koje mozemo na osnovu toga doneti ...?
Ovo je bitno jer bi smo se mogli nakon toga osvrnuti Mojsiju pa da uporedimo kako kod njega stvari stoje...

generalno o tome i pišeš. niti čitaš naslov teme niti uvodni post. sad se vrati na uvodni post i na naziv teme i ako se razumeš u pravoslavlje obrazloži.
mene ne zanima broj postova na temi već odgovor koji tražim.
Ako ti je namera zadrzati se samo na ikone onda odustajem mada smatram da se tema moze razradjivati iz vise aspekata...
Ja sam je recimo shvatio zasto se vise ceni Ilija od Mojsija pa sam imao nameru uporedbeno analizirati sve aspekte...

Verujes mu na rec a ne trazis da ti da objsnjenje i dokaze ?
Ovo se zove slepa poslusnost i ubitacna solidarnost koja ti definitivno ne nosi nikakav benifit,samo stetu...
...ali kako hoces,ja ti lepo objasnio.
Rekla sam ''ma znam'' zato što sam i sama to videla, a ne zato što sam
njemu na reč poverovala. Mislim, tako sam ti i odgovorila. Zar ne?
Opet učitavaš nešto što nigde ne piše da bi se uklopilo u ono u šta ti
veruješ.

Rekla sam ''ma znam'' zato što sam i sama to videla,
U redu,dakle i ti si me optuzila da sam lazov i sad je red da nam to dokazes.
Ja sam izneo dokaze i objasnio svoj stav stoga daj iznesi svoje argumente s kojima ces me demantirati ili se lepo izvini.
Svakako,red je da mi prvo odgovoris pitanje koje si dobila nakon sto si me optuzila da sam naveo licno razmiljanje.
Dakle ?

Back