Zašto Mojsije nije toliko poštovan koliko Sv. Ilija u pravoslavlju?

Zato što je Sv. Ilija ustvari Perun - Srbi ga znaju odavno. Mojsije je tamo neki koji sa nama nema nikakve veze
pitam jer sam čisto iz radoznalosti pitao prijatelje kad se pada sv ilija, ko iz topa 2 avgust, zatim ih pitam a kad se pada sveti prorok mojsije, oni me gledaju i pitaju jel to onaj što je razdvojio more, reko da.
pa kakve ima on veze sa nama? pitaju mene. reko nikakve isto kao i ilija. oni meni ne huli ilija naš čovek. reko nije, jevrej je ko i mojsije.
ma ne seri, oni će meni, to je bre naš svetac. i zaključim iz toga da mi ni nemamo pojma ko je mojsije sem da smo čuli da je razdvajao more. ok to me i ne čudi ali me čudi što ga ni crkva baš nešto ne zarezuje. a realno po bibliji je on značajna figura za hrišćanstvo odma iza hrista i bogorodice.

pitam jer sam čisto iz radoznalosti pitao prijatelje kad se pada sv ilija, ko iz topa 2 avgust, zatim ih pitam a kad se pada sveti prorok mojsije, oni me gledaju i pitaju jel to onaj što je razdvojio more, reko da.
pa kakve ima on veze sa nama? pitaju mene. reko nikakve isto kao i ilija. oni meni ne huli ilija naš čovek. reko nije, jevrej je ko i mojsije.
ma ne seri, oni će meni, to je bre naš svetac. i zaključim iz toga da mi ni nemamo pojma ko je mojsije sem da smo čuli da je razdvajao more. ok to me i ne čudi ali me čudi što ga ni crkva baš nešto ne zarezuje. a realno po bibliji je on značajna figura za hrišćanstvo odma iza hrista i bogorodice.
nema on veze sa hrišćanstvom

čovek koji je celog života pričao sa bogom i udario temelje judeohrišćanstva.
pored Hrista i Bogorodice trebala bi stajati njegova ikona u svakom pravoslavnom hramu.
Код мене има, има ли код тебе у цркви ?

Црвена слова у календару нису мерило да ли је неко велики или мали светитељ. Јеванђелисти су и то велики број обележени подебљаним словима у календару. Шта да ти причам даље.

pored Hrista i Bogorodice trebala bi stajati njegova ikona u svakom pravoslavnom hramu.
Mojsije je nešto zabrljao. Sahranjen je tako da mu se gorb ne zna i nije ušao
u obećanu zemlju. Sam je odstupio i prepustio svoje mesto nekom drugom.

Sa ovim se ne slazem jer nam Sveto Paaismo ne daje za prava da bio kog coveka pa ni Gospoda Isusa Hrista postujemo kroz njihove slike/ikone....
Medjutim ako vec pravimo uporedbe vidimo da je na onoj gori Isus pricao i sa Mojsijem i sa Ilijom stoga je logican zakljucak ili da je Isus podjednako tretirao/respektirao ta dva lika ili da su oba lika imali odredjenu ulogu u tu fazu Njegove zemaljske misije sto je sasvim dovoljan parametar na osnovu kojeg zakljucujemo da su obva lika i te kako relevantna za hriscanstvo ..
E sad zasto pravoslavni nece da slede Gospoda i po tom osnovu to neka kazu njihovi verski lideri a narocito oni koji ih poddrzavaju.

Mojsije je nešto zabrljao. Sahranjen je tako da mu se gorb ne zna i nije ušao
u obećanu zemlju. Sam je odstupio i prepustio svoje mesto nekom drugom.
Mojsije nije sam otstupio nego je zavrsio svoju misiju i zemaljski zivot jer mu je Bog to izricito nalozio.
Inace iz NZ-ta vidimo da se Mojsiju nije znao grob jer je on bio vaskrsnut i uzet na nebo isto kao sto je na nebu i Ilija s tim sto je ovaj drugi bio ziv uzet,dakle nije okusio smrt...dakle Mojsijevo telo nije trebalo ostati na zemlju pa zato i lokacija njegovog groba se nije obznanila...

Mojsije nije sam otstupio nego je zavrsio svoju misiju i zemaljski zivot jer mu je Bog to izricito nalozio.
Inace iz NZ-ta vidimo da se Mojsiju nije znao grob jer je on bio vaskrsnut i uzet na nebo isto kao sto je na nebu i Ilija s tim sto je ovaj drugi bio ziv uzet,dakle nije okusio smrt...dakle Mojsijevo telo nije trebalo ostati na zemlju pa zato i lokacija njegovog groba se nije obznanila...
Gde to piše?

Evo dokaza:

Mojsije nije sam otstupio nego je zavrsio svoju misiju i zemaljski zivot jer mu je Bog to izricito nalozio....
5 Mojs.3,23-28:
"...I molih se Gospodu onda govoreći:
Gospode Bože! ti si počeo pokazivati sluzi svojemu veličinu svoju i krjepku ruku svoju, jer koji je Bog na nebu ili na zemlji koji bi tvorio djela kakva su tvoja i u koga bi sila bila kakva je tvoja?
Daj mi da prijeđem i vidim zemlju dobru koja je preko Jordana i goru dobru, Livan.
Ali Gospod bješe gnjevan na me s vas, i ne usliši me, nego mi reče: dosta; ne govori mi više za to.
Popni se na vrh ove gore, i podigavši oči svoje na zapad i na sjever i na jug i na istok, vidi očima svojima, jer nećeš prijeći preko Jordana.Nego podaj zapovijesti Isusu, i utvrdi ga i ukrijepi ga; jer će on prijeći pred narodom tijem, i on će im razdijeliti u našljedstvo zemlju koju vidiš..."

Inace iz NZ-ta vidimo da se Mojsiju nije znao grob jer je on bio vaskrsnut i uzet na nebo isto kao sto je na nebu i Ilija s tim sto je ovaj drugi bio ziv uzet,dakle nije okusio smrt...dakle Mojsijevo telo nije trebalo ostati na zemlju pa zato i lokacija njegovog groba se nije obznanila

Luka 9,28-31:
"...A kad prođe osam dana poslije onijeh riječi, uze Petra i Jovana i Jakova i iziđe na goru da se pomoli Bogu.
I kad se moljaše postade lice njegovo drukčije, i odijelo njegovo bijelo i sjajno.
I gle, dva čovjeka govorahu s njim, koji bijahu Mojsije i Ilija.
Pokazaše se u slavi, i govorahu o izlasku njegovu koji mu je trebalo svršiti u Jerusalimu..."

5 Mojs.34,5:
"...I umrije ondje Mojsije sluga Gospodnji u zemlji Moavskoj po riječi Gospodnjoj..."

2 Car.2,11.12:
"...I kad iđahu dalje razgovarajući se, gle, ognjena kola i ognjeni konji rastaviše ih, i Ilija otide u vihoru na nebo.
A Jelisije videći to vikaše: oče moj, oče moj! kola Izrailjeva i konjici njegovi! I ne vidje ga više;..."

Iz teksta se jasno vidi da su se u jednu priliku, pre Isusom odjednom pojavili Ilija i Mojsije i to obojca su se pokazali "u slavi"dakle u isto manifestovanom oblicju e sad posto sam vec pokazao da je jedan od njih vec umro dok je drugi bio ziv uzet na nebo to znaci da je u neko vreme u istoriji Bog vaskrsnuo Mojsija da bi se on mnogo godina kasnije mogao pojaviti sa Ilijom u istom oblicju,dakle kako apostol kaze, u slavi i da pricaju sa Isusom o prestojecoj fazi Njegove misije.
Ovo je ujedno dokaz da je Mojsije bio takodjen ukljucen u tu "konsultantsku duznost"koju je obavljao zajedno sa Ilijom.

Iz teksta se jasno vidi da su se u jednu priliku, pre Isusom odjednom pojavili Ilija i Mojsije i to obojca su se pokazali "u slavi"dakle u isto manifestovanom oblicju e sad posto sam vec pokazao da je jedan od njih vec umro dok je drugi bio ziv uzet na nebo to znaci da je u neko vreme u istoriji Bog vaskrsnuo Mojsija da bi se on mnogo godina kasnije mogao pojaviti sa Ilijom u istom oblicju,dakle kako apostol kaze, u slavi i da pricaju sa Isusom o prestojecoj fazi Njegove misije.
Ovo je ujedno dokaz da je Mojsije bio takodjen ukljucen u tu "konsultantsku duznost"koju je obavljao zajedno sa Ilijom.
Tu dokaza nikakvog nema niti se bilo šta jasno vidi, nego opet praviš
pretpostavke na osnovu nekih svojih predubeđenja.

Zato sto je jevrejin a oni su izdali Isusa
И Исус је Јеврејин... Плус је пријатељски причао са Мојсијем ма Тавору

Ти ко да си дипломиро за лупање глупих закључака, кад ти Исусов пророк Мојсије био издајица...

Back