Zašto Mađari masovno napuštaju Srbiju?

Prenosim kako je meni receno. Ja nemam problema sa jezikom niti sa produzavanjem.
Moj drugar iz razreda iz gimnazije je dobio jos pre skoro 20 godina madjarsko drzavljantsvo na osnovu majcinog porekla (majka mu je iz Baranje, madjarsko-nemackog porekla, intezivno smo se druzili pa odlicno znam njegovu porodicu) a sem par reci nikad nije nista znao iz madjarskog jezika. Na osnovu madjarskog pasosa zivi vec 18-19 godina u Wieni. Znam jos neke ljude iz NS i Indjije koji su negde u EU sa madjarskim pasosima ali za njih ne mogu da tvrdim da li su ucili ili nisu madjarski jezik.

No, posto je sad uslov poznavanje madjarskog pretpostavljam da nikome sem pripadnicima madjarske nacionale manjine rasejane po svetu ne daju svoje drzvljanstvo bez znanja jezika. Ali cisto sumnjam da ga oduzimaju ako ustvrde da neko ne zna jezik.

Poslednja izmena:
Konkretno:
"Главни принцип мађарског закона о држављанству је ius sanginius (латински за право крви), што значи да су потомци мађарских држављана и сами мађарски држављани по рођењу (без обзира на земљу рођења или број генерација које живе у иностранству). Сходно томе, ако је неко од ваших родитеља или бака и деда мађарски држављанин или је то био у време вашег рођења, врло је вероватно да сте то и сами. Можете поднети захтев за верификацију свог мађарског држављанства. Небитно је да ли говорите мађарски или не."

LINK, Link<<<

Pa ispada da bi i moja malenkost mogla da konkurise za madjarsko drzavljantstvo posto su mi i babe i dede rodjene u nekadasnjom madjarskom delu KundK monarhije (Sremci i Banato-Bacvani, svi rodjeni pre 1918) a da uopste ne divanim madjarski jer na sajtu ambasade stoji da je nebitno da li govirm ili ne taj jezik. No, meni njihov pasos ne treba :D

Back