Zašto ljudi veruju da su u pravu u nečemu, ako ne umeju da pomnože dva dvocifrena broja napamet?

Schrodinger

Elita
Poruka
17.683
Evo jednostavno pitanje... ako su aritmetičke sposobnosti 90% ljudi više nego očajne, što samim tim znači da im je i logika više nego očajna (svako od onih 10% sa imalo mozga može se uveriti koliki su ti ostali duduci samo posmatrajući ih), zašto postoji sistem vrednosti prema kome bilo čije misljenje na zadatu tema treba da se uvažava, kad je skoro sigurno pogrešno?
Zašto vi lično verujete da ste u pravu po bilo kom pitanju, ako ne znate da rešite zadatak iz naslova? Zamislimo sada da je zadatak teži... i da svako ima mišljenje o tome kako da se reši i da se svačije rešenje poštuje, bez obzira na rezultat.

ako su aritmetičke sposobnosti 90% ljudi više nego očajne, što samim tim znači da im je i logika više nego očajna

Ne znam zašto generalizuješ ljude. Da li možeš da navedeš neki link gde postoji studija o sposobnostima ljudi?

Svako može da iznese svoje mišljenje, to mišljenje može da se osporava ukoliko nije tačno.

I moram da pitam, da li se ovo pitanje odnosi na psihologiju?
Zašto vi lično verujete da ste u pravu po bilo kom pitanju, ako ne znate da rešite zadatak iz naslova?

Ne znam zašto generalizuješ ljude. Da li možeš da navedeš neki link gde postoji studija o sposobnostima ljudi?
Znamo svi da su računske sposobnosti odraslog čoveka ravne nuli, što znači da nije kapacitet za kalkulantsko i precizno zaključivanje generalno. Mogu da se uvedu kriterijumi kao IQ i ljudi porede relativno jedni sa drugima, ali to ništa pozitivno ne govori ako je i onaj sa 110 bodova tupson u odnosu na okvir koji bi bio potreban za ispravno razmišljanje.
I moram da pitam, da li se ovo pitanje odnosi na psihologiju?
Odnosi se jer u praksi stalno srećemo ljude koji ni u čemu nisu u pravu, i tek nakon par godina im, u sudaru sa činjenicama, dođe "uh kako sam bio glup", kada je već i nebitno.

Znamo svi da su računske sposobnosti odraslog čoveka ravne nuli, što znači da nije kapacitet za kalkulantsko i precizno zaključivanje generalno. Mogu da se uvedu kriterijumi kao IQ i ljudi porede relativno jedni sa drugima, ali to ništa pozitivno ne govori ako je i onaj sa 110 bodova tupson u odnosu na okvir koji bi bio potreban za ispravno razmišljanje.

Odnosi se jer u praksi stalno srećemo ljude koji ni u čemu nisu u pravu, i tek nakon par godina im, u sudaru sa činjenicama, dođe "uh kako sam bio glup", kada je već i nebitno.
A kako ti mozes da potvrsis da si u pravu?

Ti si ocito jedan od onih koji misle da su top. Jako zanimljivo. Vidi ovako. Ne znam koliko je primjerice 47*96 i sta sad? Imam IQ malo veci od broja cipela i? Koliko vidim odlicno sam se snasao u zivotu. Donio prave odluke kada je trebalo i ostvario...

Nekako mi se cini da si ti uvijek u pravu. Ja nisam i drago mi je kada mi neko otvori oci kao sta ja vjerojatno i drugima otvorim oci.

Back