Зашто људи толико цене истину?

Poruka
7.101
Зашто је људима дража истина чак иако не могу имати неке користи од ње? Постоје тренуци где је људима од веће користи живети у лажи, илузији, али они ће радије изабрати истину него илузију чак ако их то оштети. Знате сви сигурно за оно да истина зна да боли. Ипак, иако зна да боли, људи опет хрле ка њој.

mislim da nisi u pravu i da velika vecina ljudi zivi u lazi i samoobmani.

da li se radi o tome da velicaju svoju decu , ne vide svrljanje supruznika ili nesto deseto ali vecina zivi u slatkoj lazi

Па да, то је тачно, али зашто рационални људи теже истини? Ти први се могу водити неким емоцијама.

- - - - - - - - - -

Zato sto je istina jedna jedina i neponovljiva, zato sto je srz ljudskog bica. Covek moze da laze sebe pred drugima, pred sobom ne.

Слажем се, али ако гледамо са једног утилатиристичког гледишта што би људи бирали истину? Па некад ми је боље живети у лажи.

Зашто је људима дража истина чак иако не могу имати неке користи од ње? Постоје тренуци где је људима од веће користи живети у лажи, илузији, али они ће радије изабрати истину него илузију чак ако их то оштети. Знате сви сигурно за оно да истина зна да боли. Ипак, иако зна да боли, људи опет хрле ка њој.

Boli...ali sa istinom u srcu, na usnama zivis punim plucima, slobodan, rasterecen...
Ne zivotaris kao senka...tesko je to objasniti svakom ko ide linijom manjeg otpora, i zivi sa dugim ubedjenjima...
"Ko iskreno i strasno ljubi Istinu, Slobodu i Otadžbinu, slobodan je i neustrašiv kao Bog a prezren i gladan kao pas.” - Petar Kočić

istina-je.jpg

- - - - - - - - - -

ili ovo..
demotivacija.hr_Osnovna-je-istina-da-svi-lazu-jedina-je-varijabla-oko-cega_13081782882.jpg

budaletina zna sta je laz i nema muda da se nosi sa istinom pa se krije iza lazi i sminke

Па да, то је тачно, али зашто рационални људи теже истини? Ти први се могу водити неким емоцијама.

- - - - - - - - - -
ne cene ljudi istinu, nego istinu koja se uklapa u njihova očekivanja....

nema sasvim racionalnih ljudi....ima racionalizovanja nesvesnim emocijama donetih odluka

a ja licno cenim istinu jer mislim da kada bi svi pricali istinu svet bi bio MNOGO lepse mesto.

ne bi bilo lazi , podmetanja ,namestanja.

sve bi bilo jednostavnije i cistije.

ne bi bilo velike razlike u bogatstvu i standardu ljudi.

laz je najvece zlo covecanstva i uzrokuje ratove i smrt.

ima i dobronamernih laži...
važan je motiv...
svet bi bio lepši kada bi motivi ljudi bili uvek dobronamerni..

a najveće zlo je sujeta...to je kad čovek laže sebe...da je nešto posebno...a onda mora da manipuliše drugima i svojom predstavom o njima da bi ta laž za njega bila istina

Мора да нисте разумели. Не ради се о томе да ли људи цене искреност и воле да лажу, већ како реагују када чују неку истину, када им се на танцу сервира истина. Имате у неким везама да људи знају да окрећу главу од тога што их партнер вара, па тако теше себе да их још воли или пак не вара. Већина пак жели да чује и зна истину.

Дакле не ради се о томе када ја лажем, већ када чујем и сазнам нешто, па моја реакција на то. Желим тад да сазнам истину иако нећу имати користи од тога или ћу имати штете, уместо што ћу остати у лажима где делује сигурније, удобније, имам већу корист. О томе се ради, то је тема.

Istina je vešt spoj poželjnosti i izgleda, ...

када се то преведе на Српски шта значи?

- - - - - - - - - -

Inače, svet voli da bude obmanut. ...

Тачно. А зашто?

- - - - - - - - - -

Мора да нисте разумели. Не ради се о томе да ли људи цене искреност и воле да лажу, већ како реагују када чују неку истину, када им се на танцу сервира истина. Имате у неким везама да људи знају да окрећу главу од тога што их партнер вара, па тако теше себе да их још воли или пак не вара. Већина пак жели да чује и зна истину.

Дакле не ради се о томе када ја лажем, већ када чујем и сазнам нешто, па моја реакција на то. Желим тад да сазнам истину иако нећу имати користи од тога или ћу имати штете, уместо што ћу остати у лажима где делује сигурније, удобније, имам већу корист. О томе се ради, то је тема.
ма јес ти сигуран да с ти то најбоље разумео? :eek:

АКо сам те добро разумео овде, одговор је једноставан: требају ти чињенице да би знао где је проблем. Док не знаш где је проблем, не можеш га ни решити.
Не разумем у чему је штос да се за ово треба шппстављати читава тема. Мого си ми лепо то послати на пп, и мирна Украјина...мислим: мирна Бачка! :hahaha:

previse je mnogo razloga da bi je ignorisali,

That man will be very fortunate who, led by some unusual inner light, shall be able to turn from the dark and confused labyrinths within which he might have gone forever wandering with the crowd and becoming ever more entangled. Therefore, in the matter of philosophy, I consider it not very sound to judge a man's opinion by the number of his followers.”
– Galileo Galilei, The Assayer (1623)

a evo i jedan dobar primer http://www.ae911truth.org/en/news-section/41-articles/645-psychology-experts-speak-out-why-is-the-911-evidence-difficult-for-some-to-accept-.html

Back