Зашто људи не желе да чују истину, већ само желе да им се потврде њихови ставови?

🧠

Најјачи разлог:
Људски мозак природно тражи информације које потврђују оно што већ мисли, а избегава све што га доводи у питање.

Разлог је енергетски:

• критичко размишљање троши много енергије
  • суочавање са супротним доказима изазива стрес
  • мозак бира „најјефтинији“ пут → потврду постојећих уверења

❤️

Људи не бране само став —
бране себе.

Када чују нешто супротно сопственом ставу, мозак то често региструје као:

• напад на идентитет
  • напад на групу којој припадају
  • напад на сопствену „памет“ или статус

Зато се јавља одбрана уместо отворености.

😔

Стварност је понекад:

• сложена
  • непријатна
  • контрадикторна
  • захтева да се преузме одговорност
  • тражи да се нешто промени

Многи људи радије бирају удобно уверење него непријатну истину.

🛡​

Када се људи емоционално вежу за неку идеју (политику, религију, нацију, партију…),
разум више није главни филтер.

Тада мозак ради овако:

• прво осећај → онда рационализација
  • „осећај да сам у праву“ > „доказ да нисам“

👥

Људи желе да припадају групи (породици, политичкој страни, нацији, навијачима…).
Прихватање “истине” која се коси са групом → значи ризик да будеш изопштен.

Зато је психолошки лакше:

• прилагодити се групи
  • делити исте наративе
  • одбацити непријатне чињенице

🔄

Када човек чује истину која противречи његовим уверењима,
настаје унутрашњи „ментални бол“ → когнитивна дисонанца.

Да би то избегли, људи:

• нападају извор информације
  • негирају податке
  • мењају тему
  • поједностављују реалност

Само да не би морали да мењају став.

📺

Интернет и медији су дизајнирани тако да нам пружају оно што желимо да чујемо.
Алгоритми нам дају садржај који се уклапа у наше уверење,
јер то доноси:

• дужи боравак на платформи
  • више кликова
  • више профита

Тако људи живе у информационим мехурима где свако чује само „своју истину“.

📌

Људи избегавају истину јер:

• штити њихово самопоуздање
  • штити идентитет
  • штити емоције
  • штити припадност групи
  • штити енергетски минимум мозга

Истина није само чињеница —
истина захтева храброст.
Da, istina za većiinu. No za razvijene psihe i detaširani, analitički um- ne.
To je u pravih znanstvenika i filozofa, a i kod drugih koji su psihološko zreli i stabilni.
No- to je mala manjina.

🧠

Најјачи разлог:
Људски мозак природно тражи информације које потврђују оно што већ мисли, а избегава све што га доводи у питање.

Разлог је енергетски:

• критичко размишљање троши много енергије
  • суочавање са супротним доказима изазива стрес
  • мозак бира „најјефтинији“ пут → потврду постојећих уверења

❤️

Људи не бране само став —
бране себе.

Када чују нешто супротно сопственом ставу, мозак то често региструје као:

• напад на идентитет
  • напад на групу којој припадају
  • напад на сопствену „памет“ или статус

Зато се јавља одбрана уместо отворености.

😔

Стварност је понекад:

• сложена
  • непријатна
  • контрадикторна
  • захтева да се преузме одговорност
  • тражи да се нешто промени

Многи људи радије бирају удобно уверење него непријатну истину.

🛡​

Када се људи емоционално вежу за неку идеју (политику, религију, нацију, партију…),
разум више није главни филтер.

Тада мозак ради овако:

• прво осећај → онда рационализација
  • „осећај да сам у праву“ > „доказ да нисам“

👥

Људи желе да припадају групи (породици, политичкој страни, нацији, навијачима…).
Прихватање “истине” која се коси са групом → значи ризик да будеш изопштен.

Зато је психолошки лакше:

• прилагодити се групи
  • делити исте наративе
  • одбацити непријатне чињенице

🔄

Када човек чује истину која противречи његовим уверењима,
настаје унутрашњи „ментални бол“ → когнитивна дисонанца.

Да би то избегли, људи:

• нападају извор информације
  • негирају податке
  • мењају тему
  • поједностављују реалност

Само да не би морали да мењају став.

📺

Интернет и медији су дизајнирани тако да нам пружају оно што желимо да чујемо.
Алгоритми нам дају садржај који се уклапа у наше уверење,
јер то доноси:

• дужи боравак на платформи
  • више кликова
  • више профита

Тако људи живе у информационим мехурима где свако чује само „своју истину“.

📌

Људи избегавају истину јер:

• штити њихово самопоуздање
  • штити идентитет
  • штити емоције
  • штити припадност групи
  • штити енергетски минимум мозга

Истина није само чињеница —
истина захтева храброст.
A gde to postoji mesto gde možeš čuti apsolutnu istinu i ko je (i na koji način) ovlašćeni glasnogovornik istinite istine?

Ili se pitanje svodi na ono:
Zašto ljudi ne žele da čuju moju istinu?

Ja imam drugare koji ne veruju u Boga, ali svi slave slavu, dovode popa da im sveti vodicu.
Svi oni imaju izgovore zašto rade tako i ponašju se kao vernici a da zapravo ne veruju.
Ali ti izgovori su samo zablude koje su izgradili jer nemaju hrabrosti da budu ono u šta veruju.
Припадање чопору који је већи је још један разлог за тај концепт.
Како се тај чопор смањује експоненцијално- ускоро ће те славе прерасти у оно што и јесу- баханалије са религијским изговором.

A gde to postoji mesto gde možeš čuti apsolutnu istinu i ko je (i na koji način) ovlašćeni glasnogovornik istinite istine?

Ili se pitanje svodi na ono:
Zašto ljudi ne žele da čuju moju istinu?
Да ли ти доводиш у питање истину да је Вучићев режим корумпиран, да тесно сарађује са криминалом, да је то легло простака, да је манупулатор и да је издајник.

Da, istina za većiinu. No za razvijene psihe i detaširani, analitički um- ne.
To je u pravih znanstvenika i filozofa, a i kod drugih koji su psihološko zreli i stabilni.
No- to je mala manjina.
Зато они никад немају следбенике, јер то подразумева и одређена пред- знања код других, једнако ретка и тешка за стицање.
На жалост, људи су у великој већини ментално лењи и траже "мишљење" слично свом, некомпетентном.

Ti si pomešao lončiće, ja govorim o razumu zrelog čoveka koji može da se kontroliše, a ti mi navodiš dete za primer a koje ne zna za razum niti da mislima može da se vlada. Doduše ni mnogi odrasli ne znaju da vladaju svojim mislima i ne znaju za razum, te je njihova ljubav pogrešna.
Nisi uvideo suštinu priče a hteo bi da se raspravljaš.
O čemu da raspravljamo? O nekoj nejasnoj ideji kako si ti shvatio ono šta sam napisao?
I ja sam video mnogu decu kako ispred kase histerišu dok ne navedu roditelja da im kupi ono šta hoće.
To dete su roditelji naučili da na takav način može nešto da se dobije i dete samo koristi ono šta je videlo da funkcioniše.
Nerazumni roditelji odgaje histerično dete koje je posle teško dovesti u red i lekovima.
tis napisao ovo..

Da li je ljubav kada majka detetu kupi lizalicu u prodavnici na kasi. Majke kažu, ja sam srećna kada je moje dete srećno i zadovoljno. A znamo kako šećeri utiču na ljudsko zdravlje. Ili mu kupi kokakolu u kojoj nema ništa korisno za telo.

ja se nadovezao sa konkretnim primerom. i jos ti nacrtao da ljubav danas sve manje postoji.

Да ли ти доводиш у питање истину да је Вучићев режим корумпиран, да тесно сарађује са криминалом, да је то легло простака, да је манупулатор и да је издајник.
Shvatio sam tvoje pitanje malo šire, a ne kao još jednu temu o Vučićevom mafijaškom režimu.
A onaj ko ne želi da čuje istinu o tome - plaćen je da je ne čuje.
Ne očekuješ od Vučićevih botova da se slože sa tobom?

I još nešto - ne sekiraj se.
Sutra ćete biti saborci u sumanutoj propagandi eUroatlantističkih vrednosti i pljuvanju svega ruskog.

Shvatio sam tvoje pitanje malo šire, a ne kao još jednu temu o Vučićevom mafijaškom režimu.
A onaj ko ne želi da čuje istinu o tome - plaćen je da je ne čuje.
Ne očekuješ od Vučićevih botova da se slože sa tobom?
Грешиш, није то баш тако једноставно. Имаш те дневничаре, ботове и друге плаћенике, али имаш испране мозгове који за џабе ботују, подржавају или само гласају за њега.

I još nešto - ne sekiraj se.
Sutra ćete biti saborci u sumanutoj propagandi eUroatlantističkih vrednosti i pljuvanju svega ruskog.
Мислиш, сутра после Вучића ?

Помешао си ме са неким, ја сам русофил, као и синофил/кинофил (то је већ сила која је у много чему престигла С.А.Д.). Иначе пишем српским писмом, а не алфабетом, и био сам у Русији и Кини, али нисам искључив, јер и запад има добрих ствари.
Не постоје те вредности које спомињеш, као што не постоје ни руске вредности, ни кинеске ... постоји само реална политика, а то је да ли желиш да стрпаш државе паре у свој џеп или ћеш те паре искористити за оно што би и требало, да закрпиш рупе на путевима, изградиш вртиће, школе, направиш први мост после 12 година итд.

Наравно и ја сам патриота који често машта да ће једног дана доминирати светом, а тада ћу гранатирати Вашингтон, а у Кремљу ће ми бити ужа фамилија коју ће служити Путин лично, јер ће Руси тада морати да раде као и сви, искључиво у складу са српским интересима.
Запад ће бити углавном разрушен (Праг волим, тамо ћу повремено живети и ту не сме ништа да фали) и то ће бити живи споменик свим силама света, посебно Кини, да не помисли да нешто уради против мене, односно Србије.

Е сада, види ... ја ћу овај план остварити до пензије ваљда ... али до тада морамо да се бавимо реалном политиком.

tis napisao ovo..

Da li je ljubav kada majka detetu kupi lizalicu u prodavnici na kasi. Majke kažu, ja sam srećna kada je moje dete srećno i zadovoljno. A znamo kako šećeri utiču na ljudsko zdravlje. Ili mu kupi kokakolu u kojoj nema ništa korisno za telo.

ja se nadovezao sa konkretnim primerom. i jos ti nacrtao da ljubav danas sve manje postoji.
Тја.
Нешто сам ја ту лоше протумачио. Шта ћеш кад су речи несавршене да пренесу идеју па их можеш тумачити и овако и онако.
Ваљда ме људи чешће не разумеју, и оспоравају шта кажем, па сам ја то почео стално да очекујем. А то може да превари да видиш напад тамо где га нема

u kom mislis? ljudi su izgradili oko sebe maske, i oklope navukli da do njih istina NE DOPRE, a ako slucajno dopre, da samo skrenu temu, napadnu, ismeju, opljunu izvor

tema je pun pogodak
Evo ovako...
Ne...
Nego ovako...

Jel ima N1?
Ima

Jel ima Informer?
Ima

Jel svako tupi svoju priču?
Tupe

PA JEL SE IŠTA OBISTINILO OD N1?
buhahahaha