Zasto ljudi kace zastave na kucu?

Јеси ли поносан на своју припадност својој породици? На свог оца, деду, мајку, бабу, прадеду, на своје презиме?

Ти ништа од тога ниси бирао, али јесте твоје. Твоја породица. Ок, твоја деца су твоја заслуга, али преци нису, па си опет поносан на њих, јер су они твој идентитет. Јеси ли поносан на свој родни град? Волиш ли успомене из свог родног града, иако је твој град (или село, небитно) исти као и сви остали градови. Да, јер тај град је део твог идентитета. Исто је и са заставом која представља део твог идентитета и део твог порекла.
Nisam ponosan,ponosan sam samo na svoje uspjehe,zasto bi bio ponosan na nesto sto nije moja zasluga niti sam imao bilo kakvog uticaja na to, po toj logici trebao bi se neki klosar osjecati vise vrijednim od onog koji je rodjen u Avganistanu ili Somaliji zato sto je potomak Tesle ili sin nekog americkog predsjednika.

Studenti ETF-a su na prolećnim protesnim okupljanjima nosili zastavu Kazahstana.

2560px-Flag_of_Kazakhstan.svg.png

Kažu, ovih 30-ak zrakova sunca simbolizuju fakultete Univerziteta u Beogradu, a ornamenti s leve strane ocila.

To je bila fora, naravno. Nosili su tad razne svetske zastave (pored naše), ali ne zemalja koje su politički relevantne, ideja je bila da se pošalje poruka mira i demokratije bez da se dodvoravaju ijednoj sili.

Izuzetno lepa zastava, mada nezgodna da se nacrta

Na zapadu (u većini zemalja) možeš okačiti na svoju nekretninu šta god želiš, sliku magarca ako ti je po volji :lol:.
Postoje delovi gradova, posebno uredjeni kvartovi, nazovimo ih tako, poput malih zajednica, gradovima u gradu, gde takodje nije zabranjeno, ali zašto bi iko uole kulturan bio crna ovca u jednom uredjenom sistemu?

Mali primer iz moje okoline, asocijacija tema.
Čovek otprilike mojih godina, sada porodičan čovek, usvojen, biološki roditelji Pakistan, tako nešto...
Od rodjenja ovde živi, za biološke roditelje ne zna (samo poreklo, i to nije dokazano?), dakle jedinac koji je progovorio na srpskom svoje prve reči. I dan danas ne govori pravilno naš jezik, ima čudan, strani naglasak, neprihvaćen od detinjstva kroz ceo život, odrastao u bogatoj porodici...kroz detinjstvo često nažalost ismevan od strane vršnjaka (deca znaju biti užasno surova)... i td.
Jedan od retkih koji u mom gradu ima istaknutu srpsku zastavu na kući.

Problem sa identitetom, večita potreba da se dokazuje ko je i odakle.

Zašto Amerikanci kače američku zastavu?
Zašto za Thanksgiving jedu ćurku?
Zato što svi Amerikanci tako rade, pojma nemaju (80% njih) o kulturi ili razlozima zašto je nešto tako i ne razmišljaju o tome.

A zašto naš čovek koji živi u Americi ima potrebu da okači srpsku zastavu?
Ili zašto naturalizovani Amerikanac forsira američku?

Kompleksi i krize identiteta.

Na zapadu (u većini zemalja) možeš okačiti na svoju nekretninu šta god želiš, sliku magarca ako ti je po volji :lol:.
Postoje delovi gradova, posebno uredjeni kvartovi, nazovimo ih tako, poput malih zajednica, gradovima u gradu, gde takodje nije zabranjeno, ali zašto bi iko uole kulturan bio crna ovca u jednom uredjenom sistemu?

Mali primer iz moje okoline, asocijacija tema.
Čovek otprilike mojih godina, sada porodičan čovek, usvojen, biološki roditelji Pakistan, tako nešto...
Od rodjenja ovde živi, za biološke roditelje ne zna (samo poreklo, i to nije dokazano?), dakle jedinac koji je progovorio na srpskom svoje prve reči. I dan danas ne govori pravilno naš jezik, ima čudan, strani naglasak, neprihvaćen od detinjstva kroz ceo život, odrastao u bogatoj porodici...kroz detinjstvo često nažalost ismevan od strane vršnjaka (deca znaju biti užasno surova)... i td.
Jedan od retkih koji u mom gradu ima istaknutu srpsku zastavu na kući.

Problem sa identitetom, večita potreba da se dokazuje ko je i odakle.
Što se tiče plakata i slika magaraca Zapad je u velikom zaostatku za nama.
Primjer koji si navela je ,,izuzetak,, koji ima psihološko jednostavno objašnjenje.Želja sa pripadanjem i prihvatanjem, što je po meni pogrešno. Budi ono što jesi, a ne što ti društvo ili sistem nameće.
Kod nas se stavlja preveliki akcent na teritorijalnu i nacionalnu pripadnost.

Zašto Amerikanci kače američku zastavu?
Zašto za Thanksgiving jedu ćurku?
Zato što svi Amerikanci tako rade, pojma nemaju (80% njih) o kulturi ili razlozima zašto je nešto tako i ne razmišljaju o tome.

A zašto naš čovek koji živi u Americi ima potrebu da okači srpsku zastavu?
Ili zašto naturalizovani Amerikanac forsira američku?

Kompleksi i krize identiteta.
Zato što su odrasli u Americi i od ranog djetinjstva slušali da su najbolji, najjači, nanapredniji, najdemokratskiji itd.
Na taj način se zahvaljuju i Bogu i državi što su odabrani srećnici.
Ćurka je simbol nezavisnosti. Oni zaista ne zavise ni od koga. Što ne dobiju milom, dobiju silom.

Kroz primer sam samo pokazala jednu krizu i zašto to neko radi.
Mnogo ljudi koji su učestvovali u ratovima na ovim prostorima kače srpske zastave takodje (a ima i onih koji je sve gade).
Dakle, individualno.

Primer “slike magarca” je slučajni odabir, prvo mi palo na pamet.

Амери то стално раде јер су поносни на своју земљу.

Сви бисмо требали чешће да качимо заставе.

Заставе се постављају у пригодним приликама. Што се застава чешће и на већој висини вије то је земља у већем проблему.

п.с. У Србистану на пример што се тога тиче празник као да је сваки дан. А мало-мало па смо на корак до сукоба и грађанског рата.

Zato što su odrasli u Americi i od ranog djetinjstva slušali da su najbolji, najjači, nanapredniji, najdemokratskiji itd.
Na taj način se zahvaljuju i Bogu i državi što su odabrani srećnici.
Ćurka je simbol nezavisnosti. Oni zaista ne zavise ni od koga. Što ne dobiju milom, dobiju silom.
I jeste tako.

Samo ovde je tema simbol i isticanje istog.
Nemaju pojma zašto baš ćurka npr.
Ili bundeva za Halloween day ...

Back