Zašto ljudi imaju problem sa Starim zavjetom?

Имам проблем са Старим Заветом. Нисам убеђен да је Јахве из Старог Завета Бог Новог Завета. Нисам читао Стари Завет, али неке ствари које сам чуо немају смисла. На пример, да се Јахве директно обраћа људима. Које је он лице Бога? Ако је Бог Отац, онда се он никада не обраћа директно људима, већ искључиво преко Логоса односно Сина, и преко Светог Духа. Онда, Јахве је причао са Адамом и Евом, па са Каином, нема никаквог смисла ако је он Бог Отац. Па је летео небом и неким специјалним оружјем убијао непријатеље Јевреја. Па је рекао да је љубоморни Бог, нема везе с везом са Хришћанским Богом. Ипак, треба узети у обзир да је канон Старог Завета и код Хришћана и код Јевреја усвојен тек након Христа, пре тога су постојале само разне књиге настале у различитим историјским периодима, тако да је питање ко је ту шта писао и када и на шта се све то односи.
Jedan je Bog
dakle JHVH Jehova iliti Jahve

Pa ima smisla. Ti ne moras da poznajes Stari Zavet da bi citao i razumeo Novi, osim par delova.
Без овог... Писмо се разуме благодаћу крштењском, а не интелектуализмом и бубањем - већ нетварним енергијама које добијаш током светих тајни

Naravno da su oba celina, ali stariji ljudi su bili mnogo veci i iskreniji vernici nego ovi/mi danas, pa nisu procitali nijedan, ili samo Novi Zavet. I to je dovoljno, kao i odlazak u crkvu ponekada, kadgod se moze.

Jer danas je mnogo znanja, ali malo verovanja.
Исти су били људи и данас и јуче...

И у СЗ су људи били површни у вери, част изузецима... Разлика је што Бог није био познат главом и брадом, ко данас...

Često nailazim na ovakve stavove. Stari zavjet je primitivan, on nije bitan za hrišćane, Novi zavjet je jedino bitno, Isus ne može biti Bog Starog zavjeta.

Nejasan mi je ovakav stav. Hristos Se bezbroj puta pozivao na SZ kao dokaz Svog Mesijanstva i time potvrdio njegovu bogonadahnutost i istinitost. U NZ se ističe značaj i svetost Staroga zavjeta i hrišćanima se govori da ga moraju poštovati kao Sveto Pismo.

Ideja da SZ nije od Boga potiče od markionita i gnostika i strana je hrišćanstvu. Bez SZ ni NZ nema smisla.
Не знам какав је проблем СЗ је објављен Хебрејима пре НЗ као такав није се дигурно могао тумачити преко НЗ који није постојао. Ако га неко чита теолошки како му је неки Отац наложио да чита то мени није читање СЗ. Нити разумевање времена нити историје.
То представља само мењаее једне индоктринације другом..

Ово би било читање 5. књиге Мојсија 50. бц.

IMG_20241006_221913.jpg

IMG_20241006_231057.jpg

IMG_20241006_231022.jpg

Дакле када је Елион удпостсвио нације када поделио синове Адама и направио границе људина према броју синова Божијих. (Елохим)

Дакле УХВХ део и његови људи су Јакоб то је био део његове власти или границе.

МЗ још корупција
Када је Елион одвсјао нације када је поделио синове Адама он је направио границе према броју синова Израела.
Е сад Јахве добија полако титулу краљ Израела. у СЗ

Дакле још 50. п.н.е у тексту стоји да је Јахве зсштитник и Бог Израиља не осталих нација које су подељени друхим sons of God.

У Септуагинти нешто флексибилнији превод
Када је Свевишњи поделио нације он је поделио синове Адамове и поделио границе према броју Анђела Божијих.

Дакле према Септуагинти или LXX Jaхве би био један од Анђела задужен за синове Јакова Израела.

Дакле нико нема проблем са СЗ ако уме да чита и проналази.

Дакле ако је Исус месија Света није Син Јахве већ МОСТ ХАЈ креатора тиме ја нисам у обсвези да тумачим нити критикујем нити фаворизујем Јахве осим његових дела према Свевишњем Богу.

Прочитајте јеванђеља читали сте их 1000 пута сви фарисеји , садукеји , есени ко год хоћеш и Самарићани знају ко јд Јахве њихов Бог али не знају и стално испитују ко је Исусов Отац и он каже да га не знају!

Да ли мислите да би људи који су читали Тору и законе уопште се питали ко је његов отац да га је именовао као Јахве.

Зашто Абрахам даје свештинику Мелхисадику свештенику Бога Свевишњег десети део плена ако је патријарх?
Зато што је изабраник и штићеник Јахве не Елиона ккоји не Бог свих.
Дскле према ово Јахве је један од sons of God који ратују међу собом и шире своје границе.

Тачно када се чита може се видети када су Изреалити подигли у свом пантенону Јахве као suprime God!
To је у краљевима!
Дакле читав СЗ је сазревање вере и стварање монотеизма код Изреалита.

Poslednja izmena:
Зашто Абрахам даје свештинику Мелхисадику свештенику Бога Свевишњег десети део плена ако је патријарх?
Зато што је Мелхиседек пророк и свештеник, а Аврам само пророк...

Мелхиседек је већи од Аврама, јер Бог себи бира слуге, не по нацији тј. јеврејијади, већ по људском срцу...

То ти говори да патријарси имају делегиран дар од свештеника Бога Вишњега, који морају пре изабрања да буду помазани на пророштво и патријарховање...

Pa pretpostavljam da je dete prema svima iskreno pa i prema Bogu
Није... Ако није васпитано и усмерено охрабрењем за добро и претњама за зло, пројављује злобу и лукавство у мери свог интелекта, ко и сваки неваспитанко... самољубље имамо од малена сви, као камен спотицања, непобожности и неморала

Ovaj je nesto prevodio na google trasnlate ala Miroljub Petrovic,od ovoga boli glava
Који овај... неко са теме?

Зато што је Мелхиседек пророк и свештеник, а Аврам само пророк...

Мелхиседек је већи од Аврама, јер Бог себи бира слуге, не по нацији тј. јеврејијади, већ по људском срцу...

То ти говори да патријарси имају делегиран дар од свештеника Бога Вишњега, који морају пре изабрања да буду помазани на пророштво и патријарховање...
Време о којем причамо је Вавилон стварање нација и збрка језика.

Није... Ако није васпитано и усмерено охрабрењем за добро и претњама за зло, пројављује злобу и лукавство у мери свог интелекта, ко и сваки неваспитанко... самољубље имамо од малена сви, као камен спотицања, непобожности и неморала

Који овај... неко са теме?
Po mojoj proceni dete je sasvim bogousmereno vaspitano,bez ikakvih skrivenih namera i samoljublja.

Не знам какав је проблем СЗ је објављен Хебрејима пре НЗ као такав није се дигурно могао тумачити преко НЗ који није постојао. Ако га неко чита теолошки како му је неки Отац наложио да чита то мени није читање СЗ. Нити разумевање времена нити историје.
То представља само мењаее једне индоктринације другом..

Ово би било читање 5. књиге Мојсија 50. бц.

Pogledajte prilog 1621623
Pogledajte prilog 1621668
Pogledajte prilog 1621670

Дакле када је Елион удпостсвио нације када поделио синове Адама и направио границе људина према броју синова Божијих. (Елохим)

Дакле УХВХ део и његови људи су Јакоб то је био део његове власти или границе.

МЗ још корупција
Када је Елион одвсјао нације када је поделио синове Адама он је направио границе према броју синова Израела.
Е сад Јахве добија полако титулу краљ Израела. у СЗ

Дакле још 50. п.н.е у тексту стоји да је Јахве зсштитник и Бог Израиља не осталих нација које су подељени друхим sons of God.

У Септуагинти нешто флексибилнији превод
Када је Свевишњи поделио нације он је поделио синове Адамове и поделио границе према броју Анђела Божијих.

Дакле према Септуагинти или LXX Jaхве би био један од Анђела задужен за синове Јакова Израела.

Дакле нико нема проблем са СЗ ако уме да чита и проналази.

Дакле ако је Исус месија Света није Син Јахве већ МОСТ ХАЈ креатора тиме ја нисам у обсвези да тумачим нити критикујем нити фаворизујем Јахве осим његових дела према Свевишњем Богу.

Прочитајте јеванђеља читали сте их 1000 пута сви фарисеји , садукеји , есени ко год хоћеш и Самарићани знају ко јд Јахве њихов Бог али не знају и стално испитују ко је Исусов Отац и он каже да га не знају!

Да ли мислите да би људи који су читали Тору и законе уопште се питали ко је његов отац да га је именовао као Јахве.

Зато што је изабраник и штићеник Јахве не Елиона ккоји не Бог свих.
Дскле према ово Јахве је један од sons of God који ратују међу собом и шире своје границе.

Тачно када се чита може се видети када су Изреалити подигли у свом пантенону Јахве као suprime God!
To је у краљевима!
Мораш са Септуагинте, реверзибилно да преводиш са старогрчког на јеврејски, па по тим фрагментима превода да тражиш који је канон аутентичнији...

Реверзибилни ''факт чек'' поклапањима мораш да потражиш оригинал, који је само на СТАРОГРЧКОМ САЧУВАН!

Џаба бургијаш по хибру масакрираним шклопоцијама од канона, само губиш време...

Септуагинту је саставио јеврејски преводилац и пророк Симеон Богопримац који је живео 365година, његов канон СЗ ми Православци користимо у Цркви, као и побожни јевреји који су прешли код нас у Хришћанство

Upravo tako, ti odlicno objasnjavas, ne znam zasto si se naljutio na mene?
Hristos se u jevandjelju moli Ocu nebeskom, TJ. Svevisnjem, EL ELYONU, na krstu isto njega zaziva ELI, ELI, nema nikakvog govora o Jahvi. Jahve je covekoubica od iskoni!
upravo tako, a za njihovog jahvu kaze da je otac lazi
upravo tako

Po mojoj proceni dete je sasvim bogousmereno vaspitano,bez ikakvih skrivenih namera i samoljublja.
Добро...

Схвати да зло чучи у сваком човеку, чак и у беби... Ако се потхрани неваспитањем - развиће се, ако се исуши васпитањем (''воспитати'' на древном значи приупитати на модерном србском) - црћи ће...

Чак је и свети Јован Крститељ у пустињи имао васпитача - анђела Господњег - добру мора неко да те научи постављањем питања и тражењем да му одговараш на питања...

Poslednja izmena:
Мораш са Септуагинте, реверзибилно да преводиш са старогрчког на јеврејски, па по тим фрагментима превода да тражиш који је канон аутентичнији...

Реверзибилни ''факт чек'' поклапањима мораш да потражиш оригинал, који је само на СТАРОГРЧКОМ САЧУВАН!

Џаба бургијаш по хибру масакрираним шклопоцијама од канона, само губиш време...

Септуагинту је саставио јеврејски преводилац и пророк Симеон Богопримац који је живео 365година, његов канон СЗ ми Православци користимо у Цркви, као и побожни јевреји који су прешли код нас у Хришћанство
Ово ти је Qmran 50 година пре Исуса.
Поређење са LXX
и са Масоретским текстом.
Ствари стоје како сам поставио.

Ово ти је Qmran 50 година пре Исуса.
Поређење са LXX
и са Масоретским текстом.
Ствари стоје како сам поставио.
Мораш да знаш Седамдесеторицу, и из ње да радиш упоређивања, са хибру сакађењима превода...

Нађи Септуагинту на енглеском, па онда упоређуј, мани Мазорет и Кумране, тотални су масакр од довијања и неукости преводилаца за старојеврејски...

Не хули на оно што добро не познајеш, хибру фалсификовани преводи подмећу из различитих времена имена Божија, која се тада нису употребљавала...
nick je odlican, a ti samo mlatis praznu slamu, nemas argumentaciju nikakvu - ajde gde je? sta si ti konkretno njega ispravio? zasto se gradis savetnikom?
Не хули на оно што добро не познајеш, хибру фалсификовани преводи подмећу из различитих времена имена Божија, која се тада нису употребљавала...
o cemu pricas, koja imena, kada sta? prosipas fraze samo, nista konkretno ne kazes, sta je falsifikovano, sta se ne slaze sa septuagintom, zasto ne navedes?
To је у краљевима!
odlicna analiza, izucio si za cistu 10ku!

Upravo tako, ti odlicno objasnjavas, ne znam zasto si se naljutio na mene?
Hristos se u jevandjelju moli Ocu nebeskom, TJ. Svevisnjem, EL ELYONU, na krstu isto njega zaziva ELI, ELI, nema nikakvog govora o Jahvi. Jahve je covekoubica od iskoni!
То не тврдим уопште и то је опасна теологија јер нема упоришта јаког.
У Јову Qmran Јахве говори са сатаном тако да ту треба пазити.

Исус указује на непоштовање Торе у корист оралне Торе коју зове законима људским не Божијим.

Дакле пре њега Јевреји су се помешали са Едомитима који су постали Јевреји и зато је лоза Давида била јако важна.

Дакле ја не тврдим да је Јахве ђаво већ нижи бог од Свевишњег Бога и један од sons of God.

Дакле не треба мешати јер тај побуњени је овладао материјом украо Адама и Еву Јахви иза леђа.

Израелити су практиковали обичаје околњих народа Баала , имали су у Самарији у хеленистичком периоду храм Јахве Зевса.
Ја не идем даље од нечега што пише јер је то опасно поднебље где можеш погрешити јако.
ЈХВХ је дан највећи задатак да од синоваЈакова начини народ преко којег ће сви народи постати освештени и Божији.
Разлог сукоба Јахве са синовима Јакова је интеран јер нису били послушни и нису могли да изнесу ствари како је требало.

Nejasan mi je ovakav stav.
i meni
ko je jahve?
stih kaže

Kad je Svevišnji baštinu dijelio narodima, kad je razmještao sinove čovječje, odredi im međe po broju Božjih sinova: tad Jahvu njegov narod zapade,Jakov bi njegova baština

jedan od sinova svevišnjeg.

pa da li se isus pozivao na oca svevišnjeg ili na oca jahvu
ako je na jahvu gde se izgubi svevišnji ili su jednostavno sklonili tog svevišnjeg a jahvu krunisali?

Бураз, ти си скроз прешо у убоге и својеглаве Чивуте по размишљањима...

Што тако?
pazi kako ti zamenjujes teze?
on ih raskrinkava tacno se vidi kako su napravili nacionalnog boga jahvu i ubacili ga, kao fol zaboravili mu ime, a tebe ljubitelja njih, cifuta, kako kazes, a rusofoba, to boli - o tome se radi brajko moj kvislinski

Back