Zašto ljudi imaju problem sa Starim zavjetom?

Па не иде за џабе Господ јер према православном тумачењу Јахве као и сва остала имена су називи Бога од ситуације до ситуације нигде не каже православље да је Јахве Бог.
Господе Боже.

Већ посматра на СЗ као на генезу до правог Бога који је новозаветни Бог.
Нисмо маркионити.

Ако сам те питао за одговор тражим тачан одговор и цитат не твоје тумачење јер
ниси ни сврштеник ни пророк!
Дакле тачно ми наведи у нашој цркви ко пише да је Јахве Бог створитељ!
"Достойно замечания, что во вступлении в повествование о человеке в первый раз полагается в Св. Писании величественное имя הוהי Иегова, то есть Сый или Осуществователь, в соединении с употребленным прежде именем םיהלא Элогим Бог. Может быть, намерение повествователя было внушить чрез сие особенно то, что Бог, Творец мира и человека, есть Тот самый, который открылся Израилю как Осуществовател благодатных обетований (Исх. III. 15)."

Вредно је напоменути да се у уводу приче о човеку, први пут у Светом писму, величанствено име הוהי Јехова , односно Он или Постојећи , успоставља у спрези са раније коришћеним именом םיהלא Елохим Бог . Можда је нараторова намера била да овим посебно пренесе да је Бог, Творац света и човека, исти онај који се открио Израиљу као Реализатор благодатних обећања ( Пр. ИИИ. 15 )."
св. Филарет Московски.

Nema ni Moše već Mojsije, Šlomo već Solomon, Ješajahu već Isaija, Jirmijahu nego Jeremija, Ješua nego Isus itd itd itd. Ali to ne znači da u originalnom izgovoru nije bilo tih imena. Isto i za JHVH.
to su sve varijacije, vidi se tacno da je to - to, a za ovo se ne vidi nikako, jer ako su samoglasnici od adoni, onda bi bilo jahovi, a tog jhvh tako niko ne zove, rekli ste jehova ili jahve, a to se ne uklapa nikako - znaci samo muljarenje nudite

slomo-sulejman, se zna da je solomon, a za ovoga jhvh se nista ne zna ni kome se tim imenom prvo predstavio jel mojsiju ili ranije praocima, jakovu bese, znaci samo se laze i mulja sa njim

to su sve varijacije, vidi se tacno da je to - to, a za ovo se ne vidi nikako, jer ako su samoglasnici od adoni, onda bi bilo jahovi, a tog jhvh tako niko ne zove, rtekli ste jehova ili jahve, a to se ne uklapa nikako - znaci samo muljarenje nudite

slomo-sulejman, se zna da je solomon, a za ovoga jhvh se nista ne zna ni kome se tim imenom prvo predstavio jel mojsiju ili ranije praocima, jakovu bese, znaci samo se laze i mulja sa njim
Pa koje ime Boga vidiš da je to to? Bog Svemogući je El Šadaj.

Господе Боже.

Нисмо маркионити.

"Достойно замечания, что во вступлении в повествование о человеке в первый раз полагается в Св. Писании величественное имя הוהי Иегова, то есть Сый или Осуществователь, в соединении с употребленным прежде именем םיהלא Элогим Бог. Может быть, намерение повествователя было внушить чрез сие особенно то, что Бог, Творец мира и человека, есть Тот самый, который открылся Израилю как Осуществовател благодатных обетований (Исх. III. 15)."

Вредно је напоменути да се у уводу приче о човеку, први пут у Светом писму, величанствено име הוהי Јехова , односно Он или Постојећи , успоставља у спрези са раније коришћеним именом םיהלא Елохим Бог . Можда је нараторова намера била да овим посебно пренесе да је Бог, Творац света и човека, исти онај који се открио Израиљу као Реализатор благодатних обећања ( Пр. ИИИ. 15 )."
св. Филарет Московски.
Можда је нараторова жеља била да нагласи да је он Бог творац!
Можда?!
СПЦ!
Немој московског , сириријског антиохиског.

св. Филарет Московски.

Pa koje ime Boga vidiš da je to to? Bog Svemogući je El Šadaj.
"to- to" sam mislio na tvoje primere, vidi se da je isto ime samo u razlicitom jeziku
ovo su titule koje se prevode, i imaju smisao, a sa jhvh imamo samo silovanje, pa nece ljudi, nece prevodioci, shvati ne moze na silu da se ubacuje;
ja imam sinodalni prevod i nema ga, pa zasto nisu poslusali св. Филарет Московск-og i ubacili ga?
i moramo da znamo ko je slagao, kome se prvo predstavio sa tim imenom, mojsiju, ili nekome ranije jos
i da udje u dogmu da je bog YHWH sifra, akronim, kao NYPD, pa da se slozimo, jer ovo silovanje zdrave pameti nema sansi da vam prodje

nepomjanik, zato se ne pominje - NEPOMENIK izguglaj ako ne znas, nemo posle kao sa knezom ovoga sveta da se ne zna ko je

Он се сам одбацио... Хтео да буде сам у синоду - one man show

Сад је опет на почетку, џаба се трсио кипријанизмом да ће да окупи наивчине око себе...

Њега су шутнили сви, са којима су га Грци ујединили, јер су га водали са собом ко мечку на вашар, да ''ето ипак воле Русе''...

Грци нас и Русе не воле, чак и кад су исте зилотске вере са нама... Пресликано ко код вас и Истамбулске патријаршије...
"Ko kod vas i Istambulske patrijaršije", to kod nas je Crkva Hristova a kod vas je raskol. Novi kalendar nije jeres i nije valjan razlog za izlazak iz crkve i stvaranje zasebne crkve. Grčki starokalendarci su isto što i staroobrednici kod Rusa, ništa drugačije - raskol.

Можда је нараторова жеља била да нагласи да је он Бог творац!
Можда?!
СПЦ!
Немој московског , сириријског антиохиског.

св. Филарет Московски.
ima i u spc

Мојсије је од Бога одређен да буде ослободитељ Јевреја из ропства египатскога. Њему се на брду Хориву јавио Ангео у пламену огњеном, из купине која је горела а није сагоревала. Мојсије је ту први од људи сазнао Име Божје, које гласи: Ја сам онај који јесте (јеврејски: ЈАХВЕ). Онај који му се јавио био је Бог Слово, Бог Реч. Он се у последња времена родио од Деве, која Га је родила и остала Девојка, као што је купина горела и није сагоревала
http://arhiva.spc.rs/sr/mojsije.html

Нови Завет јасно говори ο Богу - Светој Тројици: Оцу, Сину и Светом Духу. Кападокијски оци су установили формулацију, која је постала критеријум Православне теологије ο Светој Тројици: Бог је једна суштина у три ипостаси, а ми не можемо знати шта је Бог, него само да Бог јесте, јер се сам открио у историји спасења као чињеница која не може бити изведена ни из каквог принципа. Три ипостаси Бога су личне особине Оца (нествореност), Сина (рађање) и Духа Светог (исхођење), несводљиве једна на другу по свом личном бићу. Дакле, Бога је могуће познати једино у мери у којој се Он сам открије, односно по Његовим делима или енергијама.

ima i u spc

Мојсије је од Бога одређен да буде ослободитељ Јевреја из ропства египатскога. Њему се на брду Хориву јавио Ангео у пламену огњеном, из купине која је горела а није сагоревала. Мојсије је ту први од људи сазнао Име Божје, које гласи: Ја сам онај који јесте (јеврејски: ЈАХВЕ). Онај који му се јавио био је Бог Слово, Бог Реч. Он се у последња времена родио од Деве, која Га је родила и остала Девојка, као што је купина горела и није сагоревала
unistice ih sekte zapadne ako se procuje da kriju bozije ime od naroda, nama prodaju biblije bez tog jahve, a njemu se klanjaju samo "velikodostojnici", elitizam ja ti kazem, maki nas izdo, i on bi u elitu

ima da nas iz naroda naruze kao fariseji, kao sta mi znamo pisma, da smo neuki, paz' sta ti kazem, zato se ja borim za ovog nickfreaka, trebaju nam uceni ljudi na strani naroda

Бог у Старом Завету
У Старом Завету, у старом и песничком говору, Бог је имао више имена. Ел одговара нашој речи Бог и исто је што и Елохим, само што је Ел општа именица која означава божанство уопште, као и властито име за ознаку једног, сасвим одређеног Бића (а то је Бог), а Елохим је множина, али нипошто множина која означава мноштво богова, него множина која се односи на мноштво Божијих сила. Име Јахве, под којим се Бог такође јавља, одговара делу које предузима. То име, наравно, садржи тајну, оно само по себи говори нешто неприступачно: "Ја сам онај који јесте" (2 Мој 3,14). Облик Јахве је треће лице од облика у првом лицу: 'ehjen (ја јесам). Уз то, наши праоци су разним придевима именовали Бога: он је Бог вишњи (`el `elijon - 1 Мој 14,22), Бог вечни (`el `olam - 1 Мој 21,33), али и "Бог који види" (`el r°`i - 1 Мој 16,13). Готово сва Божија имена одређивана су Његовим односом према Свом Народу!

БОГ (грч: Θεός), појам који се не може дефинисати, јер је то "Име које је изнад сваког имена" (Флп 2, 9); највише Биће (Суштина), коме Православна теологија даје тумачење кроз служење и величање Његове славе, када је и једино могуће изразити оно што Бог у Библији говори ο самоме Себи.

Под појмом Бог подразумева се Биће које је све створило, а само је нестворено; дакле, Бог јe Творац који је изнад света, и није од овог света. Бог је први узрок овог света, свега створеног и временог, а Његова особина није створеност, него нествореност, непроузрокованост, самобитност. Бог је узрок почетка (1 Moj 1,1) човекове историје, а Његово постојање је чињеница којој није потребно никакво разјашњавање. Само је Бог "први и последњи", а сазнати Бога, значи открити Га на извору сопственог постојања.

moraju da se prilagode :D
ja bi obavezno uveo da se deci čita stari zavet pošto kažu bez sz nema ni novog ali totalno sve
Да али се СЗ у СПЦ чита са посебним подозрењем и код духовника и искушеника део по део који ти духовник благослови.

Да ли ће било који православац рећи мој Бог је љубоморни Бог?

Никад! Баш са тим су хришћани раскрстили још почетком 1 столећа.

ima i u spc

То јесте Његово Име. Мсм једно од многих које Га описују.
Нзм што се прави толика фама око тога?

moraju da se prilagode :D
ja bi obavezno uveo da se deci čita stari zavet pošto kažu bez sz nema ni novog ali totalno sve
videli Иеговine svedoke kako su skockani iz bruklin centrale samo kaplje lova, eita bre, pa bi i oni da maste, a sta mi neuki seljaci znamo, nama to ime u biblijama ne treba uopste... videli od zapadnjaka, postavljala je svedokinja vec r-katolicku crkvu kao dokaz, imaju oni i svetog lucifera, paz; kad i to ime dobije popularnost i kod nas
pa zar mi ne prevodimo sa gospod, tako kažu
kazu da je to samo zamena za glavno ime jegova, dobices glavno ime, i sporedno nece trebati, to su smislili, samo dok se sva elita ne inicira, pa onda

a gospod, gospodin, sta sa tim, pa mi jedan drugome to kazemo? lordova u engleza ko kusih pasa, tako da znas sta nam spremaju

Poslednja izmena:
Господ, Вечни, све то се односи на то Име. Јахве значи ,,Онај Који Јесте", који је одувек, Вечан. Бог наш Једини!
jahve je jevrejsko božanstvo inače crkva ga ne bi ispuštala iz usta nego ga arhiviraju jer i njima je jasno ovo što @NickFreak piše.

videli Иеговine svedoke kako su skockani iz bruklin centrale samo kaplje lova, eita bre, pa bi i oni da maste, a sta mi neuki seljaci znamo, nama to ime u biblijama ne treba uopste... videli od zapadnjaka, postavljala je svedokinja vec r-katolicku crkvu kao dokaz, imaju oni i svetog lucifera, paz; kad i to ime dobije popularnost i kod nas

kazu da je to samo zamena za glavno ime jegova, dobices glavno ime, i sporedno nece trebati, to su smislili, samo dok se sva elita ne incira, pa onda

a gospod, gospodin, sta sa tim, pa mi jedan drugome to kazemo? lordova u engleza ko kusih pasa, tako da znas sta nam spremaju
uđi u crkvu i vikni jehova
skupi hrabrost i probaj a onda im pokaži zvanični sajt spc :D

Јахве значи ,,Онај Који Јесте",
to su izmislili kao ona fora kada se nesto napise na tarabi, a svi znaju da nije, ali se uvek neko zaleti, e tako i to - nema nikave argumentacije da to znaci to, prosto izmisljaju, rastegljuju neke jezicke poluistine, ali slabo da mogu da dokazu da to znaci to
Bog jeste to rekao Mojsiju da je ONAJ KOJI JESTE, ali je problem sto jhvh nista ne znaci, jhvh je naknadna pamet koju ucitavaju u ONOG KOJI JESTE

Није. Бог Аврамов, Бог Исаков и Бог Јаковљев је Бог Творац, Бог свих људи. И тебе и мене и све нас је Он створио.
tako veruješ jer ne možeš da dokažeš
ako je jedan ne treba mu ime ako ih ima više treba da znaš u molitvi kojem se obraćaš. da je taj jahve zaista tvorac pa Isus bi ga bar negde spomenio.

Back