Zašto ljudi imaju problem sa Starim zavjetom?

Maki!

Elita
Moderator
Poruka
22.989
Često nailazim na ovakve stavove. Stari zavjet je primitivan, on nije bitan za hrišćane, Novi zavjet je jedino bitno, Isus ne može biti Bog Starog zavjeta.

Nejasan mi je ovakav stav. Hristos Se bezbroj puta pozivao na SZ kao dokaz Svog Mesijanstva i time potvrdio njegovu bogonadahnutost i istinitost. U NZ se ističe značaj i svetost Staroga zavjeta i hrišćanima se govori da ga moraju poštovati kao Sveto Pismo.

Ideja da SZ nije od Boga potiče od markionita i gnostika i strana je hrišćanstvu. Bez SZ ni NZ nema smisla.

Često nailazim na ovakve stavove. Stari zavjet je primitivan, on nije bitan za hrišćane, Novi zavjet je jedino bitno, Isus ne može biti Bog Starog zavjeta.

Nejasan mi je ovakav stav. Hristos Se bezbroj puta pozivao na SZ kao dokaz Svog Mesijanstva i time potvrdio njegovu bogonadahnutost i istinitost. U NZ se ističe značaj i svetost Staroga zavjeta i hrišćanima se govori da ga moraju poštovati kao Sveto Pismo.

Ideja da SZ nije od Boga potiče od markionita i gnostika i strana je hrišćanstvu. Bez SZ ni NZ nema smisla.
meni u celom judeohrišćanstvu samo Isus ima smsila...ali ne kao Bog nego kao mudrac svetlosnim godinama ispred svog vremena... i da je bio Bog mislim da nije došao da bi ga obožavali nego da nas pouči kako da živimo...a u reali vidimo da danas vernici obožavaju Isusa ali ne žive kako je on savetovao...

To pitaj ove kanibale :D

Zato sto izvlace iz konteksta, tumace pogresno...
Osudjuju Boga za nedela ljudi...

Često nailazim na ovakve stavove. Stari zavjet je primitivan,
Јесте, у поређењу са Новим, који је Испуњење Закона

on nije bitan za hrišćane,
За обичне је небитан, само за апологете и свештенике је битан...

Имаш канон да мирјани не читају СЗ пре упознавања НЗ, да не губе време на непотпуну благодат, који праоци нису могли да изнесу пре очовечења Бога

Novi zavjet je jedino bitno,
За 99% Хришћана који су површног и ограниченог ума, НЗ је пуна капа

Isus ne može biti Bog Starog zavjeta.
Па под Именом Исус јавио се тек у Новом Завету, та имена Божија збуњују мирјане

Nejasan mi je ovakav stav. Hristos Se bezbroj puta pozivao na SZ kao dokaz Svog Mesijanstva i time potvrdio njegovu bogonadahnutost i istinitost.
Да... Ал људску греси су велика баријера, да се све то провери, лењост и ''чопоративно једноумље масе'' понајвише

U NZ se ističe značaj i svetost Staroga zavjeta i hrišćanima se govori da ga moraju poštovati kao Sveto Pismo.
Бог нигде није рекао да се СЗ поштује, већ да се из поштовања његових речи и дела, све у вези њега поштује...

Дакле не само СЗ и НЗ, већ СВЕ СВЕТЕ СПИСЕ, чак и оне које ће тек бити написане...

Ideja da SZ nije od Boga potiče od markionita i gnostika i strana je hrišćanstvu.
Да

Bez SZ ni NZ nema smisla.
Вараш се... Христос је центар спознаје, а не слова на папиру...

Неписмени људи (апостоли) су чистотом срца, све написано у СЗ и НЗ разумели без икаквог читања и ученог знања због вере и поверења Богу Христу...

Без Христа нема ништа смисла, а Свете књиге тек након тога дају дубину вери... Књиге нису битне, већ вера у Христа Бога

pa vi ste krivi jer kazete ispunio zakon i to je to
a ja kaem ispunio proroke neke, pa apostoli jos neke druge, a nece nestati ni jote, to Hristos kaze, dok se ne ispune i ovi treci

mislim da ste se negde presli sa apostolom pavlom koji rece to da je ispunjenje, ali negde kaze i ispunjenje svake pravde, tako da mislim da tu glagolsku imenicu "ispunjenje" niste bas dobro shvatili
U NZ se ističe značaj i svetost Staroga zavjeta i hrišćanima se govori da ga moraju poštovati kao Sveto Pismo.
pravis fetis od pisma kao prostestanti koji nemaju crkvu
ovako stoje stvari: sz sveti Proroci Boziji - oni su sveti, a samo pisanije da proglasavas svetim je fetisizam

uzmi npr. zakon kada apostol kaze, pita, jel ga ukidamo? Boze sacuvaj, ali znamo za koga je propisan,a za koga nije - jel tako? mi ga pravilno upotrebljavamo, a ti i neki ga fetisizuju, samo sto ti/mi ne fetisizujemo neke delove, kao subote npr, obrezivanje i sl.

ajde kako je svet ako nismo pod njim? idi se obrezi drzio subote, pa nam onda pricaj kako mi nesto ne postujemo, ja postujem sve svece sz PROROKE
Ali Isus je SZ smatrao istinitim.
pa i jeste istinit, ali nije bez greske, sto u prevodjenju sto namerno, ...

Poslednja izmena:
Ali Isus je SZ smatrao istinitim.
to ne znamo...
Isus je odrastao u tom kulturnom miljeu i živeo u društvu u kome je ta mitologija preovladavala...da je kritikovao SZ otvoreno mnogo bi ga ranije pogubili...to što Isus ponegde kad se obraća Jevrejima koristi SZ ne znači da je smatrao da je sve što je tamo zapisano istina...naprotiv on je dosta kritičan u obraćanju strogim sledbenicima SZ tj. Tore farisejima....

Vidimo puno gneva i ljutnje u Starom zavetu. Novi zaveet je mnogo lepsi zar ne.

Ali pogresno slabo kapiraju. Vidimo istog Boga u oba zaveta. Osim sto je, ironicno , gnev koji vidimo u Starom zavetu zapravo je daleko meksi i daleko manje intenzivan od gneva koji vidimo prikazanog u Novom zavetu.
Тачно...

Гнев Божији је сада у НЗ опаснији него пре, сад много више знамо и видимо од убогијех Јевреја, ал опет се мало коме укључи памет и обзир за Бога...

Kakve sad kanibale?

Kakve sad kanibale? Mislio sam da toga u Evropi nema.

marina_kosti.jpg

Pa ima smisla. Ti ne moras da poznajes Stari Zavet da bi citao i razumeo Novi, osim par delova.

Naravno da su oba celina, ali stariji ljudi su bili mnogo veci i iskreniji vernici nego ovi/mi danas, pa nisu procitali nijedan, ili samo Novi Zavet. I to je dovoljno, kao i odlazak u crkvu ponekada, kadgod se moze.

Jer danas je mnogo znanja, ali malo verovanja.

Имам проблем са Старим Заветом. Нисам убеђен да је Јахве из Старог Завета Бог Новог Завета. Нисам читао Стари Завет, али неке ствари које сам чуо немају смисла. На пример, да се Јахве директно обраћа људима. Које је он лице Бога? Ако је Бог Отац, онда се он никада не обраћа директно људима, већ искључиво преко Логоса односно Сина, и преко Светог Духа. Онда, Јахве је причао са Адамом и Евом, па са Каином, нема никаквог смисла ако је он Бог Отац. Па је летео небом и неким специјалним оружјем убијао непријатеље Јевреја. Па је рекао да је љубоморни Бог, нема везе с везом са Хришћанским Богом. Ипак, треба узети у обзир да је канон Старог Завета и код Хришћана и код Јевреја усвојен тек након Христа, пре тога су постојале само разне књиге настале у различитим историјским периодима, тако да је питање ко је ту шта писао и када и на шта се све то односи.

Imaju problem novokomponovani vernici,a u dusi komunisti.Oni gledaju na Bibliju kao na zivot malog Joze
Проблем погрешне вере, је проблем погрешног поверења...

Чим неком глупљем поклониш поверење (рецимо себи уместо Христу), ништа друго са поверењем нећеш примати...

nije tacno
Гнев Божији је сада у НЗ опаснији него пре, сад много више знамо и видимо од убогијех Јевреја, ал опет се мало коме укључи памет и обзир за Бога...
  1. nz , jevandjelje, sama rec znaci radosna, blaga vest
  2. Hristos kada se poziva na gnev Boziji, dane osvete bese, on se poziva na SZ Proroka koji je to isprorokovao, a krivi si ti tvoji ziloti koji su digli ustanak, pa su im se Rimljani osvetili, i to ne 1x

Проблем погрешне вере, је проблем погрешног поверења...

Чим неком глупљем поклониш поверење (рецимо себи уместо Христу), ништа друго са поверењем нећеш примати...
Lutanje od nemila do nedraga.Postavljanje hiljadu pitanja je takodje odlika,kao kod uciteljice u prvom razredu

Ипак, треба узети у обзир да је канон Старог Завета и код Хришћана и код Јевреја усвојен тек након Христа,
Нетачно...

КАнон СЗ су правоверни Јудејци држали, а Израиљске полу-паганштуре мењале по политичкој потреби, избацујући пророке који су устајали против њихове државне власти...

Отуд различити канони код јевреја, само један тачан - КОД ЈУДЕЈАЦА...

Back