Nemoguća Могућност
Iskusan
- Poruka
- 5.153
tvoja tvrdnja nije sasvim tačna. potražnja za litijumom učetvorostručila u kratkom vremenskom periodu, a cena metala porasla je više od sedam puta od početka 2021. pazi, zbog ekonomske stagnacije u Kini (gde se prerađuje većina litijuma) cena je ove godine smanjena, ali se već oporavlja. a klimatskoj politici je potreban litijum.
laki metal je ključan za energetsku revoluciju. na primer za proizvodnju litijum-jonskih baterija. oni su takođe potrebni u pametnim telefonima ili laptopovima, ali pre svega u električnim automobilima. baterija za vozilo na električni pogon sadrži 8 do 40 kilograma litijuma a prelaskom sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na električne pogone, litijum je postao strateška sirovina.
U 2020. svetska potražnja je i dalje bila 85.000 tona. Očekuje se da će do 2030. prodaja dostići pola miliona. ako nisi znao, Konsultantska kuća za energetiku i rudarstvo "Vood Mackenzie" procenjuje da će do 2040. godine oko 40 milijardi dolara biti uloženo u iskopavanje litijuma širom sveta
Znaci u interesu je da se mi opljackamo sto pre, sto se tice rudarskog bogatstva, a kad cena za 20 ili 40 godina bude mnogo veca i zarada masnija, da budemo do tada vec valjano opljackani.... ali koga je briga, vasa deca ce ziveti u inostranstvu.
(vise puta sam napomenuo da ljudska vrsta ne ume valjano da proceni buducnost, tako da ja ni u tu prognozu ne verujem, tehnologije energetske revolucije vec pocinju da se naziru, i ne zasnivaju se na litijumu) - gramzivost nasih politicara je postala epska.