Zašto kučići zapišavaju bandere

tab503

Tabana po forumu
Administrator
Poruka
97.935
Mi jadne u najboljem slučaju dobijemo ovakve signale :zcepanje:

Long Hair Reaction GIF by Bluebird Theatre Company
Skating Hey Girl GIF

Corvus

Domaćin
Poruka
3.664
Vodim kuče u šetnju i malo malo onjuši neku banderu ili stub. Neki preskoči, na neki zapiša. Mislim se da im je to neki kučeći znak ko je voljan s kim da se pari pa da znaju kad se onjuše uživo?

Koji bi bio ekvivalent za ljude? Kako i gde ostavljaju jedni drugima znake da oće da se?
Pa i ne baš.
To je zapišavanje teritorije, a ne signal za parenje...

Corvus

Domaćin
Poruka
3.664
"Mokrenje kod pasa ima dvostruku funkciju. Naravno, prva je eliminacija urina iz organizma što je fiziološki uslovljeno, a druga je više psihološka – obeležavanje teritorije.

Smatra se da i mužjaci i ženke mirisom urina obeležavaju prostor, a da je to ponašanje nešto češće kod mužjaka. Mnogi vlasnici ženki koje pokazuju dominantno ponašanje se sa ovim ne slažu. Gotovo svi koji obeležavaju prostor uriniraju na objektima koji su postavljeni vertikalno. Stabla drveća, stubovi saobraćajnih znakova, bandere, visoki zidovi – što viši objekat i više uriniranje to zanjih – bolje! Zapravo, urin prilikom slivanja pokriva veću površinu i ostavlja snažniju poruku svakom sledećem psu koji kasnije tuda prođe. Visoko uriniranje čak može učiniti da pas izgleda mnogo veći nego što zapravo jeste!"

Corvus

Domaćin
Poruka
3.664
Imam ja jednu priču, a imao sam mnogo pasa.
Poslednji mužjak koji je sada samnom nije došao sam u moj dom.
Dobio sam ih dvoje - brata i sestru - Aljaski malamut.
Kod njih su, pošto su stara rasa pasa, instikti još uvek jaki - zato sam ih i birao.
Takvu borbu za dominaciju, između krvnog srodstva - brata i sestre ja nikada nisam video.
Sa tri meseca su se klali, na krv - iako su odrasli zajedno.
Jedan je uvek alfa...
Makar je to nekada tako bilo...