Зашто клинци снимају насиље уместо да га спрече или се бар не мешају?!

gost 434892

Veoma poznat
Poruka
12.912
Ова одвратна појава је већ толико дуго честа. Имамо милион догађаја да се нешто догоди најчешће у школи, нека кавга, туча, или чак малтретирање

А клинци уместо да раздвоје или се бар не мешају у најгорем случају узму то све па снимају и каче по друштвеним мрежама

Зашто? Шта то тера клинце да пре узму да снимају када например неко неког малтретира?! И то постављају на друштвене мреже, а не оду неком надлежном да покажу?

Или можда мисле да ако окаче на YT надлежни ће да виде? Стварно ми није јасно🤔

Pa ni stariji nisu bolji. Koliko puta se desilo da nekoga grupno mlate a svi se distanciraju i odu
Kod nas važi ono ne mešaj se u tuđu svađu, samo što to dođe do tog nivoa da te neko može mlatiti pred svima kao da nikoga nema.
Nema empatije, niko ne razmišlja šta da sam ja to u pitanju

Pa ni stariji nisu bolji. Koliko puta se desilo da nekoga grupno mlate a svi se distanciraju i odu
Kod nas važi ono ne mešaj se u tuđu svađu, samo što to dođe do tog nivoa da te neko može mlatiti pred svima kao da nikoga nema.
Nema empatije, niko ne razmišlja šta da sam ja to u pitanju
Ненене, ја се увек хватам онога што каже репер марлин брутал, парафразирам. Појачаш музику зову ти мурију а кад неко млати жену горе онда ћути и не мешај се. Јајаре смо постали, а били смо витезови.

Није толико ни до снимања конкретно али та појава је стварно одвратна и само је покварени шлаг на још устајанију торту

Klinci? Bukvalno svi to rade. Često samo ignorišu i nastave dalje.
Baš pre neki dan vest iz Indije o devojčici koju su silovali nasred ulice a lokalni ljudi se samo okupili da gledaju/snimaju.
Ју Боже !!! Знам да то није само код нас али шта значи то снимање?! Шта као, одеш и показујеш друштву "ууу види како сам добро малтретирање уснимио данас, ај да глеамо"

Не контам, не разумем.

Da nema snimaka, ne bi se znalo za mnoge stvari. Tako da je snimanje svega i svačega vrlo poželjno. A taj ko nije planirao da se uključi, ne bi se uključio ni da ne snima. Ali je svakako dobro što snima.
То сам и ја горе помислио као једну од опцију. Да ли можда поставе на друштвене мреже да би то стигло до онога до кога треба?

Можда и јесте корисно на неки начин, али ипак је много корисније раздвојити, смирити, одбранити жртву ако је у питању неко малтретирање, напаствовање...него снимање

То сам и ја горе помислио као једну од опцију. Да ли можда поставе на друштвене мреже да би то стигло до онога до кога треба?

Можда и јесте корисно на неки начин, али ипак је много корисније раздвојити, смирити, одбранити жртву ако је у питању неко малтретирање, напаствовање...него снимање

Kapiram poentu ali ne deluje da ima veze jedno sa drugim. Ako neko hoće da se uključi, on će to uraditi, nije zbog snimanja. Inače snimci su više nego poželjni. Sad se sve tuče i ubistva (ono na ulici, huliganstvo i slično) rasvetljavaju snimcima. Čak i fale snimci. Tako da treba snimati.

A što se tiče neuključivanja, takav je sistem. Nasilje u medijima uči ljude da je to nešto normalno, pogotovo omladina već odavno ne misli da je nešto strašno kad nekoga lemaju. Čak i kad su žene u pitanju. Mediji nas uče da je to zabava.

A kad su neki ozbiljniji zločini, jbg, ljudi se plaše da se uključe. Svakome je sopstveni život preči.

Kapiram poentu ali ne deluje da ima veze jedno sa drugim. Ako neko hoće da se uključi, on će to uraditi, nije zbog snimanja. Inače snimci su više nego poželjni. Sad se sve tuče i ubistva (ono na ulici, huliganstvo i slično) rasvetljavaju snimcima. Čak i fale snimci. Tako da treba snimati.

A što se tiče neuključivanja, takav je sistem. Nasilje u medijima uči ljude da je to nešto normalno, pogotovo omladina već odavno ne misli da je nešto strašno kad nekoga lemaju. Čak i kad su žene u pitanju. Mediji nas uče da je to zabava.

A kad su neki ozbiljniji zločini, jbg, ljudi se plaše da se uključe. Svakome je sopstveni život preči.
Ја контам тојест скроз разумем шта желиш рећи али замисли случајеве где неко ненког малтретира, а ови са стране се скупе и снимају уместо да помогну. Зар то није одвратно?

Zasto mislis da to rade samo klinci kada rade to isto i odrasli.
Sve svaljujete na omladinu a nema ni govora o tome da li su imali neki role model (pozitivan) od koga bi naucili nesto u zivotu.
Па ово је форум за младе па причамо о томе. Када сте ви били омладина камере и мобилни су били у повоју, друштвене мреже и интернет много недоступнији до данас.

Но, одвратно је сазнање да то и старији раде? Нисам знао. Ружан осећај је сазнати.

A dobro, neki pošalju i podršku onlajn, ovako:

006_bullying.png

Ja ne umem da se bijem, pa je to glavni razlog zašto se ne bih mešao u neku tuču. Samo rizikujem da i ja budem povređen. Mogu da odem po pomoć, ali da uskočim u tuču i krenem nešto da isterujem pravdu pesnicama – radije ne bih jer će od toga biti više štete nego koristi.

Takođe, šta ako je taj koji biva biven uradio nešto mnogo loše, pa je možda i zaslužio koju ćušku? Često ne znamo ni kontekst.

Ја контам тојест скроз разумем шта желиш рећи али замисли случајеве где неко ненког малтретира, а ови са стране се скупе и снимају уместо да помогну. Зар то није одвратно?
Da, tako ispada, ali ne bi pomogli ni da ne snimaju. Ovako taj snimak završi na netu i neko može da odgovara. Inače niko ne bi znao. Tako da ima koristi od snimaka. A što ne pomažu, to sam već rekao, živimo u sistemo koji omladinu uči da je to zabava. Ti njih ako kazniš zbog toga, njima neće biti jasno što su kažnjeni "jer je to tako normalno".

A dobro, neki pošalju i podršku onlajn, ovako:

Pogledajte prilog 1406324

Ja ne umem da se bijem, pa je to glavni razlog zašto se ne bih mešao u neku tuču. Samo rizikujem da i ja budem povređen. Mogu da odem po pomoć, ali da uskočim u tuču i krenem nešto da isterujem pravdu pesnicama – radije ne bih jer će od toga biti više štete nego koristi.

Takođe, šta ako je taj koji biva biven uradio nešto mnogo loše, pa je možda i zaslužio koju ćušku? Često ne znamo ni kontekst.
Слажем се. Често не знамо контекст. Има смисла све што си написао.

Da, tako ispada, ali ne bi pomogli ni da ne snimaju. Ovako taj snimak završi na netu i neko može da odgovara. Inače niko ne bi znao. Tako da ima koristi od snimaka. A što ne pomažu, to sam već rekao, živimo u sistemo koji omladinu uči da je to zabava. Ti njih ako kazniš zbog toga, njima neće biti jasno što su kažnjeni "jer je to tako normalno".
Скроз се слажем.

Тако је било одувек.
Ја сам дете деведесетих.
Нисмо снимали јер није било апарата за снимање али смо редовно ишли да гледамо ферке и навијамо.

Премда ово сад нема смисла. Ферке су нестале. Сад је фора да га млатнеш кад не гледа и онда се курчиш како си баја.

Тако је било одувек.
Ја сам дете деведесетих.
Нисмо снимали јер није било апарата за снимање али смо редовно ишли да гледамо ферке и навијамо.

Премда ово сад нема смисла. Ферке су нестале. Сад је фора да га млатнеш кад не гледа и онда се курчиш како си баја.
Баш тако брате. Ако се већ бијемо нека буде фер. А ферка је стварно један вид витештва у насиљу. Значи 1на 1 нема ножева палица стаклића курч*ћа палчића него 1 на 1 и то је то.

Ал кад погледаш и то навијање, ко да гледсш WWE а не два момка који се тарзанишу зарад неке њихове размирице која је већином нека пука глупост. Мене ваљда ретко кад да је то занимало па зато тако и размишљам

Ју Боже !!! Знам да то није само код нас али шта значи то снимање?! Шта као, одеш и показујеш друштву "ууу види како сам добро малтретирање уснимио данас, ај да глеамо"

Не контам, не разумем.
Ili to ili da dele "šokantne" snimke na internetu a zapravo se tresu od ushićenja jer znaju da je to potencijalno popularan video koji će im doneti velik broj pregleda/lajkova i sl.

problem je taj sto cesto nagrabusi onaj ko pokusa da pomogne

da vidim nesto * vece* pozvao bih policiju

mada ni oni ne trce da pomognu - jednom me zaustavio policajac , gleda , kad mu jedan prolaznik kaze da je sudar ne 150 m odatle

nije ubrzao , nije mi rekao *ok , idi* , nego me je jos malo davio pa lagano otisao

a nije bio ni star ni mlad policajac, oko 30 god

Back