AleksaJ
Buduća legenda
- Poruka
- 33.421
Resila sam da sve koji su na ignor-u vratim na normalno, izgleda da pocinjem da se kajem![]()

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Resila sam da sve koji su na ignor-u vratim na normalno, izgleda da pocinjem da se kajem![]()
Не. Наш народ каже "дуг је зао друг", али у економији држава није баш тако. Када се на стручно економски начин користи одговарајућа комплексна методологија, могуће је продуктивно задуживање које на разуман рок остварује и враћање задужења и камата и зараду за државу после тога.Zasto zaduzivanje ?
Koliko imas toliko se pruzis i tako to ide.
To je sustina![]()
Задуживање служи опстанку на власти и богаћењу одабраних појединаца, остављајући непродуктивно потрошено задужење на терет будућим генерацијама.
Nekad smo mi gradili gradjevine, mostove i puteve po celom svetu [Iran,Irak,Libija..... a danas nam Kinezi grade mostove, puteve, nadstresnice itd.
Crnotravci su oduvek bili najbolji gradjevinci na svetu a ako ukucamo na google kod nas ima milion gradjeviskih firmi pa pitam zasto Kinezi koji su nam s druge strane planete, koja je logika
I zasto tajnost, koji je razlog, zasto bez tendera![]()
Mozda umisljamo da smo bili gradjevinska sila jer poslovi ugovoreni izmedju dikatora (Broz, Gadafi, Husein, Mugabe, Breznjev...) i nisu neka referenca i dokaz umesnosti i znanja.Nekad smo mi gradili gradjevine, mostove i puteve po celom svetu [Iran,Irak,Libija..... a danas nam Kinezi grade mostove, puteve, nadstresnice itd.
Crnotravci su oduvek bili najbolji gradjevinci na svetu a ako ukucamo na google kod nas ima milion gradjeviskih firmi pa pitam zasto Kinezi koji su nam s druge strane planete, koja je logika
I zasto tajnost, koji je razlog, zasto bez tendera![]()
Dok su Crnotravci gradili ni jedna se nastresnica nije srusila, ni jedan most ni pao itd.Mozda umisljamo da smo bili gradjevinska sila jer poslovi ugovoreni izmedju dikatora (Broz, Gadafi, Husein, Mugabe, Breznjev...) i nisu neka referenca i dokaz umesnosti i znanja.
Za sve godine koliko sam studirao i radio u Srbiji naleteo sam na 2 (dva) gradjevinska inzenjera rodom iz Crne Trave. Glavni i odgovorni da konstrukcija ne pada su gradjevinski inzenjeri koji su je projektovali, gradjevinski ineznjeri koji su vodili i nadzirali radove - gradjevinski radnici na gradilistu su samo puka izvrsiteljska radna snaga, rade ono sto im se nacrta i nalozi te ne razmisljaju preterano svojom glavom. Crna Trava i taj deo Srbije je uvek bio strasno siromasan, ljudi se nisu preterano ni skolovali vec su kao stasali momci isli u pecalbu, najcesce u Beograd i druge velike gradove Srbije, samo su retki isli u gradjevinsku tehnicku skolu u Aleksincu (tamo im je bilo najblize) a izuzetno retki su isli na gradjevinski fakultet ( obicno u Nis, nikada nisam upoznao nekog ko je od Crnotravaca studirao u BGD).Dok su Crnotravci gradili ni jedna se nastresnica nije srusila, ni jedan most ni pao itd.
Nikad nigde [bar ja nisam cuo].
I dan danas sve je u funkciji![]()
U pravu si, napisao sam figurativno za crnotravce a ima dosta gradevinskih firmi u Srbiji koji bi sve uradili za puno manje para.Uzgred, nekadasnje velike gradjevisnke firme iz BGD su imale po 10-15 hiljada zaposlenih ( Komgrap, Trudbenik, Rad, Energoprojekt, Hidrotehnika, Partizanski put, Planum, Napred, PIM) a bilo je puno i manjih firmi sa par hiljada zaposlenih (Mostogradnja, 7.jul, Dom, Neimar..) tako da je vise od 150-200 hiljada ljudi radilo u gradjevinarstvu u gradu Beogradu. Tu nisu uracunate firme iz Leskovca, Nisa, Kraljeva, Uzica, Valjeva, Novog Sada... bar 300-400 hiljada ljudi u Srbiji je radilo u tim firmama.
Pa ako pretpostavis da Crna Trava i ceo taj kraj je imao maksimalno 50-tak hiljada stanovnika, od kojih su pola bile zene i nisu svi radili u gradjevini, zakljucis da Crnotravaca zidara i niej bilo toliko i da je samo fama da su oni bili brojni i dobri majstori.
Jesi li probao da nesto ozidas u zadnjih 10-tak godina u Srbiji? Ocito nisi. Jer, gradjevinskih radnika, pogotovo dobrih zanatlija (tesara, armiraca, rukovaoca gradjevinskih masina, gradjevinskih bravara itd) u Srbiji NEMA. Gradjevinske zanaqtske skole zadnjih 15-tak godina upisuju umesto 6 odeljenja samo jedno ili eventualno dva u boljem slucaju, nema mnogo mladih koji bi da rade na gradilistu. A onih koji se nauce poslu i zele da rade to je sve manje jer i na tako mali broj mnogi od njih odlaze u beli svet gde su plate poprilicno vece i uslovi rada bolji. Tako da ja na gradilistima u Kanadi i USA cesto cujem nas jezik, a znam da je u Nemackoj i recimo Svajcarskoj nasih gradjevinaca jos vise nego na americkom kontinentu.U pravu si, napisao sam figurativno za crnotravce a ima dosta gradevinskih firmi u Srbiji koji bi sve uradili za puno manje para.
KORUPCIJA JE U PITANJU
Nisam skoro zidao a verujem ti jer znam da sve puca od korupcije.Jesi li probao da nesto ozidas u zadnjih 10-tak godina u Srbiji? Ocito nisi. Jer, gradjevinskih radnika, pogotovo dobrih zanatlija (tesara, armiraca, rukovaoca gradjevinskih masina, gradjevinskih bravara itd) u Srbiji NEMA. Gradjevinske zanaqtske skole zadnjih 15-tak godina upisuju umesto 6 odeljenja samo jedno ili eventualno dva u boljem slucaju, nema mnogo mladih koji bi da rade na gradilistu. A onih koji se nauce poslu i zele da rade to je sve manje jer i na tako mali broj mnogi od njih odlaze u beli svet gde su plate poprilicno vece i uslovi rada bolji. Tako da ja na gradilistima u Kanadi i USA cesto cujem nas jezik, a znam da je u Nemackoj i recimo Svajcarskoj nasih gradjevinaca jos vise nego na americkom kontinentu.
I da hoces danas da radis veliki posao sa gradjevinskom firmom iz Srbije nemas sa kojom. A povodom korupcije - daleko, daleko veca korupcija je sa privatnim domacim firmama koje rade za drzavu. Pa tako se putarske firme (sve su u vlasnistvu domacih i bosanskih tajkuna, Djuraskovica, Peconija, Micica, Dodika itd) razbijaju od drzavnog novca koji im se nemilice daje. Kinezi bar nekom svom korumpiranom biznismenu i drzavnom sluzbeniku sa vremena na vreme zbog korupcije skinu glavu.
Ma oduvek je bilo korupcije u poslovima sa drzavom, danas je to ogoljenije nego pre 30 ili 40 godina, cujem da su narasli i % ali ja se secam i '80-tih ( tad je moj pokojni otac uzimao gradjevinske poslove od opstinskih funkcionera i socijalisticklih direktora za 10%).Nisam skoro zidao a verujem ti jer znam da sve puca od korupcije.
Ali zasto Kinezi ?
Niko nas ne pita niti nas je pitao.koliko je uopste gradjana Srbije za soluciju da se krene ka EU i NATO?
Da je bio referendum ko zna kako bi prosao, u zavisnosti od propagande, ogroman je broj onih koji Rusiju kuju u zvezde i mrze EU/NATO a jos veci je broj onih koji kazu da se ne bi odrekli Kosova nizasta na svetu...Niko nas ne pita niti nas je pitao.
Da je bio referendum.....
Svi znamo kako bi prosaoDa je bio referendum ko zna kako bi prosao, .
Ne znamo, u tome i jeste stos. Sve je samo pretpostavka.Svi znamo kako bi prosao
Znamo 100 %Ne znamo, u tome i jeste stos.
Koje veze Brnabicka ima sa referendumom?Znamo 100 %
Zato i ne sme biti referenduma.
Sta mislis koliko bi nas npr podrzalo Anu Brnabic ?
Znam da pisemo o referedumu ali to se zna kao sto za Brnabicku sto se zna ko bi glasao - niko.Koje veze Brnabicka ima sa referendumom?
Pisemo o referendumu za EU/ protiv Rusije, o referendumu Kosovo ili ne u Srbiji. O Brnabicki odlucuju obicni izbori ili volja njenog gazde.
Sta se o referendumuz na? Ja ne znam pa mi saopsti tu istinu.Znam da pisemo o referedumu ali to se zna kao sto za Brnabicku sto se zna ko bi glasao - niko.
Nju sam uzeo kao pimer
Pa nek napisu onda referendumSta se o referendumuz na? Ja ne znam pa mi saopsti tu istinu.
Mozda bi za Brnabicku glasali gradjani Srbije hrvatske narodnosti? Ili mozda gey populacija?
doci ce sudski izvrsitelji, u vidu NATO vojnika...bicemo nesto kao migranti, ko bi ga znaoMi smo država bez ikakvog pokrića, kako će da brine obrazi svima nama za 10 15g od velikog Aleksandra zadužitelja.