Зашто Јерменија није православна?

Ово је веома специфична тема међутим морам признати да нисам успио пронаћи адекватан одговор. Јерменија је данас већински дохалкидонске вјероисповијести али ме занима које историјске околности су одиграле улогу у оваквом развоју догађаја. Зашто је баш црква у Јерменији одбацила Халкидонски сабор док је рецимо црква у Грузији (Иберији) била и остала халкидонска тј. православна? И Јерменија и Грузија су отприлике у исто вријеме примиле хришћанство али су отишле у два потпуно различита правца. Зашто?
Negdje sam procitao da Jermeni za vrijeme Halkedonskog sabora bili u ratu ili pobuni protiv Perzijanaca, pa zbog toga predstavnici njihove crkve nisu ucestvovali u tom saboru. Koliko ima istine i uporista u tome nisam siguran.

Politički sukobi. Kao i između pravoslavnih i katolika, i između katolika i protestanata.
Slazem se takvo nesto ima toga i u drugim religijama napr u Islamu Suniti..Shiti Zaiditi i dr..pa u Budizmu Mahajana..Lamaizam Hinajana svaka religija i sekta smatra da je ekskluzivna i tachna a da su ostalo jeresi i iskvarene dakle neprijateljske verzije..

Negdje sam procitao da Jermeni za vrijeme Halkedonskog sabora bili u ratu ili pobuni protiv Perzijanaca, pa zbog toga predstavnici njihove crkve nisu ucestvovali u tom saboru. Koliko ima istine i uporista u tome nisam siguran.

To je tradicionalno objašnjenje, ali ne pije baš vodu u potpunosti. Tada, 451. godine, jeste bila jedna velika bitka između Sasanidske Persije i Jerema, ali kakvo je to obrazloženje?

Crkvena delegacija potrebna na bojištu, pa nije mogla da ode?

МОНОФИЗИТСТВО

(тзв. Источне цркве)

Православна Црква је од најдревнијих времена чувала истину да је Господ Исус Христос истовремено и истинити Бог и истинити Човек. То подразумева да је након Оваплоћења, Он у Свом Лицу сјединио две природе – и Божанску и човечанску. На тај начин, Он је био исте природе са Оцем по Божанству и исте природе са нама као човек, тако да је у несливеном и нераздељивом јединству сачувана особеност сваке природе. Управо зато Сам Господ Исус Христос Себе назива и „Сином Божијим“ (Јн. 10:36) и „Сином Човечијим“ (Мк.2:10). Као Бог, Он исцељује болесне (Мт. 2:15), васкрсава мртве (Јн. 5:21), заповеда бури (Мк.4:39), а као човек, Он спава (Мк-4:38), једе и пије (Мт.11:19), осећа глад (Мт.21:18), трпи страдања и смрт (Мк. 15:25-37).

Међутим, у петом веку су се појавили људи који су почели да тврде да Исус Христос има само једну природу – Божанску, која је, тобож, у потпуности прогутала човечанску природу. Према њиховом мишљењу, људска природа коју је примио Бог Син изгубила се приликом Оваплоћења и само умом може да се разликује од божанске.

Ова заблуда је добила назив „монофизитство“ (то јест вера у једну природу) и њени следбеници су, одвојивши се од Православне Цркве, кренули такође да се међусобно деле на различите струје.

Многи Свети Оци су убеђивали монофизите да се одрекну својих заблуда и показивали заблуде тог учења. На пример, свети Никита Ститат је писао да искрени хришћанин не може да признаје само једну природу у Исусу Христу јер је у том случају у питању или само Божанска природа и тада Он није постао човек, није спасио и није очистио нашу природу од искварености; или је у питању само човечанска природа и тада је Он при Оваплоћењу престао да буде Бог што је апсурдно; или је у питању некаква нова Богочовечанска природа, састављена из два дела, али то онда значи да Он није исте природе са Оцем и Духом, и није истоветне природе са Дјевом Маријом и другим људима, и „на тај начин он неће бити признат ни као Бог ни као човек“.

На жалост, далеко да су сви желели да чују глас Православне Цркве и многи су наставили да се држе монофизитства. У ову заблуду је од самог почетка упала већина хришћана Египта и Етиопије, али и Сирије. Јерменски хришћани су се неколико векова колебали, час прелазећи у монофизитство, час се враћајући у Православље док на крају нису коначно отпали у деветом веку. Последњи су се монифизитству прикључили хришћани у Индији након што су у седамнаестом веку одбацили потчињеност римском папи (на ту потчињеност су их приморавали португалски освајачи) и обратили се за подршку Сиријској источној цркви, примивши од њих монофизитску веру.

Данас ову заблуду исповедају чланови такозвани Источних цркава: коптске, јерменске, етиопске, сиријске и маланкарске цркве у Индији. Они се не називају монофизитима, али у својим исповедањима вере, као и монофизити пре њих, пишу о томе да је у Христу једна природа и људе који су измислили монофизитску заблуду сматрају Светитељима.

Kakvo Bugarsko Carstvo Krum..Drum i ostala bratija prije njega je bila obicna divlja Varvarska horda tipa Hunskih i Avarskih provala po meni mogu za Cara Bugarske mogu priznati samo Simeona koji je po vaspitanju i duhu bio uostalom polu Romej i to carstvo je trajalo samo za njegovog zivota uostalom kao i Srpsko Carstvo za zivota Dushana..
Pa nisu to bili Bugari, lepo piše da je bio kan onogurskih Turaka Bulgara. U to vreme su im današnji slovenski Bugari bili potčinjeni, tj živeli su u vazalnim državicama raštrkanim po teritoriji onogurskog kanata (lir-turski Bulgari). Takvo stanje je potrajalo do kana Presijana koji im je ukinuo svaku samostalnost, tek od njegovog vremena se Sloveni pod Bulgarskom vlašću
ne pominju kao zasebna vazalna formacija. Današnji narod Bigara nije mogao ni da počne da sw formira pre sloma onogurskog kanata (Prvo bugarsko carstvo - za to treba minimum nekoliko generacija a posle njihovog prelaska na hrišćanstvo je brzo nastupio slom - Simeonov naslednik je bio poslednji: proparadiran je kroz Carigrad i pred svetinom nateran da se odrekne svih carskih ambicija).

Da izgleda da su se monofizisti dobrim delom hteli inatiti Vizantiskom Carstvu.

U nekim teoloskim razgovorima rekli su da je su to jezicke bile ne slugasnice. Ali to je i ko kod nas, da uvedemo novi kalendar ljudi bi otisli masovno kod zilote i tako i oni kuci ne mogu da objave da su se ta teoloska pitanja resile.
То је ко она силована што се жалила код Књаз Милоша - ју, уватио ме насамо у шуми, спрпељушио, нисам имала где да побегнем. Па кад су их ставили у кацу, и реко и једном и другом - да ће ко не оствари задатак до јутра бити убијен, презнојише се обоје, и "силоватељ" и "силована". Ујутро "силована" сва важна. Пита Књаз "силовану" И? Јел те силово? Није, није! Пита "силоватеља" јеси је силово? Каже.. трудио сам се колико год сам мого. Ништа ми није успело. Извините ваше књажество. Онда каже Књаз овој "силованој". Ето, у каци ти није мого ништа, где му заиста не можеш побећи, а гле огромне шуме, простора колко оћеш. Могла си му побећи како оћеш.

Е, тако и то.. присметала шума "језичке баријере" па изгубисмо част... има људи који и то верују...

To je tradicionalno objašnjenje, ali ne pije baš vodu u potpunosti. Tada, 451. godine, jeste bila jedna velika bitka između Sasanidske Persije i Jerema, ali kakvo je to obrazloženje?

Crkvena delegacija potrebna na bojištu, pa nije mogla da ode?
U redu je, nisam ni rekao da jeste istina, zasto odmah ulazis kao da trazis fajt 🫣

Ma koji fajt. :D

Samo kažem da mi ne pije vodu. Ili da barem nije potpuno obrazloženje.
Nije ni meni, ali evo gledam cesto se navodi kao razlog zasto su Jermeni ostali monofiziti, a ostali se dogovorili da update urade. Ono sto bi mi mogao rasvijetliti je pitanje u kakvom odnosu su bile tad Perzija i Jermeni? Da li su Jermeni potpali pod vlast Perzije ranije pa digli ustanak te 451. ili je Perzija tek tada imala kampanju za osvajanje jermenskih prostora?

Nije ni meni, ali evo gledam cesto se navodi kao razlog zasto su Jermeni ostali monofiziti, a ostali se dogovorili da update urade. Ono sto bi mi mogao rasvijetliti je pitanje u kakvom odnosu su bile tad Perzija i Jermeni? Da li su Jermeni potpali pod vlast Perzije ranije pa digli ustanak te 451. ili je Perzija tek tada imala kampanju za osvajanje jermenskih prostora?

Da, to bi bio adekvatan odgovor. Samostalna jermenska država je nestala 428. godine.

Ali su pod Perzijom uzivali slobodu ispovijedanja vlastite vjere?

Da, uspeli su da se izbore za versku slobodu, umesto prigrljivanja zoroastrijanizma. Ali mislim da je to bilo tek kasnije. Dakle, za to bi trebalo da su se (definitivno) izborili Sporazumom u Nvarsaku 484. godine.

U svakom slučaju, Jermenija je tada bila sasanidska krajina, pod režimom vojne uprave.

Ово је веома специфична тема међутим морам признати да нисам успио пронаћи адекватан одговор. Јерменија је данас већински дохалкидонске вјероисповијести али ме занима које историјске околности су одиграле улогу у оваквом развоју догађаја. Зашто је баш црква у Јерменији одбацила Халкидонски сабор док је рецимо црква у Грузији (Иберији) била и остала халкидонска тј. православна? И Јерменија и Грузија су отприлике у исто вријеме примиле хришћанство али су отишле у два потпуно различита правца. Зашто?

Eto ti i, verujem, odgovora.

Краљевство Јерменија је успостављено око 331.године п.н.е. као посљедица урушавања Ахеменидског царства. и бјеше под контролом Селеукидског царства до око 63.године п.н.е. када ће остварити самосталност под Тиграном Великим.
Од тог времена бјеше простор сталног спорења и сукоба двије велике силе античког свијета, испрва Рима и Партије до 224.године а послије 224.године Рима и Персије након што је ова збацила Партско царство.
Читаво то вријеме Јерменија је имала пуну или ограничену самосталност осим у периоду 114-118.годијне када је Рим овладао читавом Јерменијом и успоставио провинцију. Како бјеше простор сталних сукоба Римског и Партског царства, њен статус би се мијењао, неки простори и градови би потпадали под контролу једног или другог царства, и у самој Јерменији успостављене су три струје, про-римска, про-партијска (касније персијска) и заговорници самосталности, суверенисти у данашњем поимању.
Тако неко стање гдје би се зависно од околности и ратне среће мијењао положај је потрајало до 387.године када је Јерменија подијељена на западну под римском контролом и источну под персијским утицајем. Западна Јерменија је изгубила сваку самосталност и постала 387.године провицијом Римског царства, Источна Јерменија је задржала самосталност као краљевство и клијент држава према Сасанидском царству до 428.године када је локална аристократија збацила јерменског краља а Јерменија постаје провинцијом Сасанидског царства са гувернером који је вршио власт у провинцији.

Најстарија црква на свету је Богородичина црква у Јеревану, Јерменија.
Најстарија црква на свету Богородичина црква Јереван Јерменија.jpg

То је ко она силована што се жалила код Књаз Милоша - ју, уватио ме насамо у шуми, спрпељушио, нисам имала где да побегнем. Па кад су их ставили у кацу, и реко и једном и другом - да ће ко не оствари задатак до јутра бити убијен, презнојише се обоје, и "силоватељ" и "силована". Ујутро "силована" сва важна. Пита Књаз "силовану" И? Јел те силово? Није, није! Пита "силоватеља" јеси је силово? Каже.. трудио сам се колико год сам мого. Ништа ми није успело. Извините ваше књажество. Онда каже Књаз овој "силованој". Ето, у каци ти није мого ништа, где му заиста не можеш побећи, а гле огромне шуме, простора колко оћеш. Могла си му побећи како оћеш.

Е, тако и то.. присметала шума "језичке баријере" па изгубисмо част... има људи који и то верују...
Ma to je opštepoznati evropski vic iz ranijih vremena kad su non stop vođeni ratovi pa se u nekim krajevima osećao manjak muškaraca - u Španiji koja je veoma često ratovala je isto bilo relativno više neudatih devojaka u srednjim dvadesetim nego muškaraca, pa postoji priča o krupnoj mladoj seljanki koja je silom dovukla svog nešto mlađeg nevenčanog muža pred sud i zahtevala da ga nateraju da se venča s njom zbog otmice časti: a sud njoj, pa kako ti se nije tako silan usput oteo? A ona sva posramljena: “pa eto, prevarih se nekako, a već imamo i troje dece, nego, znate šta, gos’n župnik nam ozbiljno zapretio da neće da krštava naredno bez venčanja”… :D

Back