Zašto je vernicima toliko bitno da preobrate nevernike u vernike?

KO SU BILI ONI KOJI SU TREBALI FINISIRATI TU ZADATU MI
Eve me, I' back. Bato nema nikakvog finiširanja koji je tebi i tvojim meniđerima kobajagi ostala na plećima. Apostoli su svakako završili posao i nisu vam ostavili baš ništa osim da meniđirate i tražite 10% mesečno po ugledu na prevaziđeni SZ zapovest a sad zabasurenu kao "dogovoru"što ne bi smeli.


Isus je u istu priliku jasno i precizno obecao da ce bit sa njima u zadatoj misiji do svrsetka vijeka ali apostoli nisu to docekali jer su umrli ne tako davno nako sto im je sve to bilo receno a evo danas zivimo u 21 veku.
To ti nisi razumeo šta znači "biće sa njima". I bio je sa njima i oni su svoj teški zadatak ispunili. I opet nema razloga da se izmišlja topla voda i radi već završeno.
Pitanje koje se direkno namece jeste S KIM CE TO ISUS BITI DO SVRSETKA VEKA ako su apostoli mrtvi i oni vise ne ucestvuju u toj misiji koja je jos uvek u toku ?
Nema misije a on jeste sa nama kroz delovanje apostolske crkve koju su Njegovi učenici uspeli da uspostave za nas.
 
Logicki odgovor je da su to trebali biti svi oni kojisu bili i oni koji ce nekada postati Njegovi ucenici i to nije bilo vezano za vreme u smislu da su bili predvidjeni,sta ja znam,toliko i toliko godina i da ce tada taj posao biti zavrsen na globalnom nivou nego su vremenski okviri bili izuzetno veliki - pocetna pozicija bila je trenutak kada je Isus to naredio a krajna pozicija je trebala biti SVRSETAK VIJEKA !!!
Izuzetno nelogično. I drugo odnosilo se samo na pokretanje crkve kroz koju je sa nama do kraja veka.

Naravno, kako vi liturgiju nemate i otpali ste pa nemate ni apostolskog prejemstva, On i nije sa vama osim u vašoj fikciji.
 
Nije valjda da si mislio da ces ovim sprdanjem zametnuti trag onim pitanjima koja sam ti postavio dok si ujedno potpuno ignorisao moje navode ?
Hajde da to svedem samo na pitanja koja proizlaze iz citiranog teksta ( Mat.28,19.20 ) :

1. ...to je poziv ucenicima da nauce SVE NARODE da drze Isusove zapovesti krstavajuci ih onako kako treba i sustinski je bitno zapaziti da apostoli nisu obavili tu misiju jer to nije bilo fizicki moguce sto nam inputira pitanje KO SU BILI ONI KOJI SU TREBALI FINISIRATI TU ZADATU MISIJU ???

2. Isus je u istu priliku jasno i precizno obecao da ce bit sa njima u zadatoj misiji do svrsetka vijeka
ali apostoli nisu to docekali jer su umrli ne tako davno nako sto im je sve to bilo receno a evo danas zivimo u 21 veku.
Pitanje koje se direkno namece jeste S KIM CE TO ISUS BITI DO SVRSETKA VEKA ako su apostoli mrtvi i oni vise ne ucestvuju u toj misiji koja je jos uvek u toku ???


Hajde mi ti prvo ovo odgovori pa da nakon toga probamo "sklopiti sve kocke",jel vazi ?
Dakle ??? :kafa:
Baki, ti prvo
treba da odgovoris
zasto svetkujes subotu
bez kamenovanja
i zasto se ne sunetis.
I kako to da trazite
desetak od vernika
a navodno nema vise svestenstva.
Slobodno konsultuj dogmatičare
iz Večernje teološke u Prilepu.

:rotf:
 
Baki, ti prvo
treba da odgovoris
zasto svetkujes subotu
Drzanje 4-te Bozje zapovesti ili jos preciznije svetkovanje sedmog dana po primeru kojeg je licno Bog dao u toku stvaranja nema apsolutno nikakve veze sa zrtvom Bozjeg Jagnjeta jer ni u kom smislu nije mogla biti SJEN OD ONOG STO JE TREBALO DOCI a dosao je Hristos.
Ako ti ovo nije jasno,daj mi molim te navedi Bibliskog dokaza koji ce nam pokazati da je drzanje 4-te zapovesti na bilo koji nacin upucivalo ili simboliziralo na zrtvu Isusa Hrista ili je mozda indirektno bila vezana s tim ( sto ce reci da je mozda bila u funkciji zakona o prinosenju krvnih zrtava).
Sve dok nam ne navedes dokaza koji ce demantirati ono sto sam naveo,4-ta zapovest sa kamenih ploca bice tamo gde joj je mesto - u kategoriji zapovesti koje su jos uvek na snazi i bice tako i u buducnosti.

bez kamenovanja
To je prevazidjeni sistem sankcija jer danas zivimo u drustvu gde nam drzavni zakoni izricito brane bilo kakav pokusaj ubistva a jos vise sankcionisu ukoliko se to desi...Ali to sto ti ne vidis jeste cinjenica da je tako bilo i u vreme Isusa Hrista jer je i tadasnjim jevrejima rimski zakon to isto branio stoga nisu mogli eleiminisati Isusa javnom SZ-om sankcijom ( kamenovanjem) stoga su se obratili vlastima sa laznim optuzbama.
Evo ti Bibliskog dokaza:

Jov.18,31:
"...A Pilat im reče: uzmite ga vi i po zakonu svojemu sudite mu. A Jevreji mu rekoše: mi ne smijemo nikoga pogubiti."

i zasto se ne sunetis.
Kao prvo,sunet je uspostavljen u vreme SZ-ta kada je Bog oformio narod ( etnikum) ali ujedno i duhovnu kategoriju kategoriju JEVREJSTVO ( SZ-ni Bozji narod) , izmedju ostalog, i po etnickoj osnovi stoga se trebalo stvoriti realnost da biti veran Bogu trebalo bi podrazumevati biti deo jevrjskog naroda i obrezanje je bilo iskljucivo u toj funkciji .
Bitno je napomenuti da ako je neki paganin odlucio postati JEVREJIN trebao je takodje se obrezati.
I to je tako bilo sve do trenutka kada su jevreji razapeli Hrista i konacno izgubili status Bozji narod putem etnicke pripadnosti ( dakle putem radjanja) stoga je prestala potreba da se bilo koji paganin obrezuje da bi postao jevrejin - od tad pa nadalje svaji je paganin mogao postati HRISCANIN (pripadnik NZ-og Bozjeg naroda) ukoliko prihvati Isusa Hrista i Njegove zapovesti ( ovo je kategorija zpovesti koja ima kontinuitet do dana danasnjeg ).
Iz ovih razloga obrezanje nije obaveza hriscana !!!

I kako to da trazite
desetak od vernika
a navodno nema vise svestenstva.
A sto mene pitas,pitaj one koje to traze jer sto se mene tice,ja sam prihvatio realnost da je NZ-ni koncept finansiranja crkve iskljucivo putem DOBROVOLJNOG DARIVANJA !!!
Jel i tebi treba nesto nacrtati ili ce ti ovo biti dovoljno da razumes ?

E sad posto sam ti lepo odgovorio,daj mi ti odgovori pitanje od koje bezis kao "odju od svinjetine a ne zna zasto treba bezati":

Koja je po tebi tehnicka razlika izmedju formata ukinut i ispunjen zakon ili jos preciznije - kako se te dve kategorije manifestuju u smislu implementacije tih zakona ? :kafa: :mazi:
 
Poslednja izmena:
Apostoli su svakako završili posao
Hmmmm,po tebi apostoli su ispropovedali jevandjelje BUKVALNO SVIM NARODIMA,dakle citavom svetu,u toku njihovoh zivota ???
Dakle stigli su u Ameriku i pokrstili indijance pre nego sto je Kristifor Kolumbo otkrio taj kontinent ???
Hajde bato budi iskren,kako si prolazio u osnovnoj,imao si dobre veze ili si planirao sve to odraditi kako treba jednom kad odrastes u vecernjoj skoli ali nikad nije dosao "pravi cas"...!?? :zcepanje:

To ti nisi razumeo šta znači "biće sa njima". I bio je sa njima i oni su svoj teški zadatak ispunili. I opet nema razloga da se izmišlja topla voda i radi već završeno.
Pa zato imam tebe da mi to objasnis.
Dakle ponavljam,Isus je ucenicima obecao da ce biti sa njima u zadatoj misiji U SVE DANE DO SVRSETKA VEKA pa mi sad lepo objasni ,kada se desio taj svrsetak sveta jer kazes da su apostoli zavrsili misiju propovedanja jevandjelja citavom svetu sto znaci da ,posto Isus definitivnoi NIJE LAZOV - to znaci da se svrsetak sveta nekad vec dogodio !???

Nema misije a on jeste sa nama kroz delovanje apostolske crkve koju su Njegovi učenici uspeli da uspostave za nas.
Hmmm,a koji ste to Vi pa da je On sa Vama ???
Samo neke forumase sa Krstarice ili ocajne ucenike koje su sanjale da zavrse vecernju skolu kad odrastu ???
I ako je to zaista tako,koja je Vasa misija u kojoj ce Vam On , po Njegovom obecanju,davati logistiku da je obavljate ( pomagati Vas,,voditi,ispunjavati Vas Svetim Duhom kojeg je takodje ranije obecao da ce Vam Ga poslati kad ode na nebo i t.d. ) jer po meni je upravo to znacaj formulacije I BICU SA VAMA...naravno,ako smatras da nisam u pravu,pojasni sta po tebi znaci ta formulacija.

Izuzetno nelogično. I drugo odnosilo se samo na pokretanje crkve kroz koju je sa nama do kraja veka.
Hmmm,ovim sto kazes demantiras samog sebe jer ili je Isus jos uvek sa svojim ucenicima koji defakto i dejure sacinjavaju Njegovu crkvu ili nije.
Prvo kazes da su apostoli zavrsili svoju misiju sto znaci da se desio svrsetak sveta i Isus vise nije sa Njima ili suprotno - svrsetak sveta se jos uvek nije dogodio ,Njegova crkva jos uvek propoveda jevandjelje a Isus je ,po Svoim obecanju,jos uvek sa njima !!??
I,koji ce biti tvoj konacni odgovor nakon sto sklonis prsta sa cela ???
( ako li smatras da postoji i neka treca opcija daj nas konacno "prosvetli"i da vidimo o cemu se radi ali molim te budi konkretan i jasan)
 
Poslednja izmena:
Jeste bato, bukvalno svim narodima su raširili vest o tome šta se desilo u Galileji. Na neki način je to kao ogovaranje. Dovoljno da neki počnu da pričaju i onda se prepričava dok i poslednji Toše ne čuje. To što je Toše čuo ne znači da je on to i započeo. Tako i ti, čuo si ali apostol nisi niti ćeš biti, sva sreća, njih je bilo 12 i samo su oni bili pozvani za taj zadatak. Ti ne.
Dakle stigli su u Ameriku i pokrstili indijance pre nego sto je Kristifor Kolumbo otkrio taj kontinent ???
Koješta. Severno-americki do dan danas drže svoju veru jer su im se protestanti ogadili. Počinjem da shvatam i zašto. A misliš nisu čuli? Pa onda idi među njih bato malo ko meniđer pa širi i misionari i i nagovaraju na 10% bruto. Nek ti skinu skalp kad si nedokazan.
 
Jeste bato, bukvalno svim narodima su raširili vest o tome šta se desilo u Galileji. Na neki način je to kao ogovaranje. Dovoljno da neki počnu da pričaju i onda se prepričava dok i poslednji Toše ne čuje....
...I tako nastala tvoja verska zajednica koja uci ljude da se klanjaju i sluze mrtvacima...Tosa zavrsio ljubeci ikone umesto da sluzi Bogu Nebeskome...
Pa ne ide to tako bato,propovedanje nije igranje pokvarenog telefona nego kao prvo ide prihvacanje vere u Boga i TEK ONDA SE TO LICNO ISKUSTVO i SAZNAJNA prenose drugima...ako se tako radi onda i poslednji Tosha ce imati istu veru kao i apostoli,sto i jeste slucaj sa hriscanima u 21 veku.
Za razliku od njih,svi vi koji ste se igrali "pokvareni telefon" nazalost postali ste ovo sto jeste danas - polupagansko deklarativno hriscanstvo .
Nego nisi mi odgovorio konkretno na pitanja za razliku od mene koji ti odgovaram jasno i direktno sve sto me pitas...nije ti malo neprijatno,bar toga radi ??? :kafa:


Koješta. Severno-americki do dan danas drže svoju veru jer su im se protestanti ogadili. Počinjem da shvatam i zašto. A misliš nisu čuli? Pa onda idi među njih bato malo ko meniđer pa širi i misionari i i nagovaraju na 10% bruto. Nek ti skinu skalp kad si nedokazan.
Delimicno si u pravu,ogadili su im se oni koji su ih ubijali ,ganjali da ne kaze praktikovali klasican genocid dok su se ujedno kao molili Bogu i zatim se setili da im "propovedaju Hrista"...
Ja ti bato govorim o propovedanju PRAVOG HRISCANSTVA o kojemu,kao sto se jasno vidi,cak ni ti ni tvoje kolege ovde na forumu nemate dovoljno saznanja kako bi mogli sve to realno izvagati a one indijance cak i da ne pominjem...
Kako meni lici,ti si mi nesto vise raspolozen za skalpiranje nego sto je to kod njih slucaj pa te savetujem da preispitas moguce razloge zasto je to tako.
 
Poslednja izmena:
ako se tako radi onda i poslednji Tosha ce imati istu veru kao i apostoli
A pošto nemaš istu veru kao i apostoli niti pripadaš njihovoj crkvi to Tošo znači da oni nisu doprli do tebe. Zato veruješ da je 10%± bruto mesečno bibliska istina u isključivo biznis koju vera interesuje samo kao sredstvo za oslobađanje od poreza. I ovde i u njenoj postojbini.
Delimicno si u pravu,ogadili su im se oni koji su ih ubijali ,ganjali da ne kaze praktikovali klasican genocid dok su se ujedno kao molili Bogu i zatim se setili da im "propovedaju Hrista"...
I opet niko drugi nego tvoja sekta, zajedno sa svim ostalim sličnim kojih u Americi ima 200 glavnih a koliko je sekti od njih otpalo, to se i ne zna niti je taj proces završen, jer je to profitabilan biznis. I svi kao i ti "propovedaju PRAVO HRISCANSTVO".
Kako meni lici,ti si mi nesto vise raspolozen za skalpiranje nego sto je to kod njih slucaj pa te savetujem da preispitas moguce razloge zasto je to tako.
Ma ja bih više nego išta voleo da se ti uputiše među njih da im ispropovedaš i pokušaš da preobratiš te pagane jer ovde smo ti uzeli skalp više puta a da ti uopšte nisi preispitivao svrhovitost busanja u svoje "PRAVE HRISCANSKE GRUDI". Možda bi da te oni obrade onim svojim sikiricama, konačno nešto i shvatio. Dakle, zbog tebe ti govorim bato.
 
A pošto nemaš istu veru kao i apostoli niti pripadaš njihovoj crkvi to Tošo znači da oni nisu doprli do tebe. Zato veruješ da je 10%± bruto mesečno bibliska istina u isključivo biznis koju vera interesuje samo kao sredstvo za oslobađanje od poreza. I ovde i u njenoj postojbini.
Hmmm,moguce je da si u pravu nego hajdemo mi ipak proveriti ovu tvoju tvrdnju - molim te citiraj neku moju teolosku tvrdnju ili versku praksu za koju sam
potvrdio da je praktikujem i zatim mi navedi Bibliskog teksta iz kojeg se vidi da apostoli to nisu praktikovali...ili ako ti ovo tesko,onda mi citiraj neku versku praksu apostola za koje sam ja tvrdio da je ne drzim ili da se ne treba drzati.
Dakle ???
I opet niko drugi nego tvoja sekta, zajedno sa svim ostalim sličnim kojih u Americi ima 200 glavnih a koliko je sekti od njih otpalo, to se i ne zna niti je taj proces završen, jer je to profitabilan biznis. I svi kao i ti "propovedaju PRAVO HRISCANSTVO".
Slazem se nego je bitno kako oni to dokazuju ??
Nije valjda da si im poverovao na casnu rec ???
Crkva koja zaista propoveda pravo jevandjelje , i praktikuje IZVORNO HRISCANSTVO, ona ce za svaku svoju versku praksu priloziti nesporne Bibliske dokaze !!!
...za razliku od te crkve,sve ostale verske zajednice,svoju nehriscansku doktrinu pokusavaju "argumentirati" Bibliskim tekstovima koje nemaju blage veze sa materijom koju trebaju dokazati .

Ma ja bih više nego išta voleo da se ti uputiše među njih da im ispropovedaš i pokušaš da preobratiš te pagane jer ovde smo ti uzeli skalp više puta a da ti uopšte nisi preispitivao svrhovitost busanja u svoje "PRAVE HRISCANSKE GRUDI". Možda bi da te oni obrade onim svojim sikiricama, konačno nešto i shvatio. Dakle, zbog tebe ti govorim bato.
Ma nije valjda,cek da vidim... pazi stvarno,pa kako je to moguce da nisam do sada primetio !!?? :?::?::o
Oni skalpirali robiveka a on pojma nema da se to desilo...!!!
Koji triumf,pa to je bre majstorija izuzetno visokog ranga - ti ga skalpiras a on pojma nema, pa ti onda tako mozes i zube plombirati slucajnim prolaznicima,on samo prosetaju pored tebe a ti im sredis nabrzaka karies na dve sestice...:klap:
...da bi zaokruzili ovu primedbu,jel mozes navesti neku nasu raspravu gde se moze videti da si me argumentovano "skalpirao"...? :kafa:
 
Drzanje 4-te Bozje zapovesti ili jos preciznije svetkovanje sedmog dana po primeru kojeg je licno Bog dao u toku stvaranja nema apsolutno nikakve veze sa zrtvom Bozjeg Jagnjeta jer ni u kom smislu nije mogla biti SJEN OD ONOG STO JE TREBALO DOCI a dosao je Hristos.
Ako ti ovo nije jasno,daj mi molim te navedi Bibliskog dokaza koji ce nam pokazati da je drzanje 4-te zapovesti na bilo koji nacin upucivalo ili simboliziralo na zrtvu Isusa Hrista ili je mozda indirektno bila vezana s tim ( sto ce reci da je mozda bila u funkciji zakona o prinosenju krvnih zrtava).
Sve dok nam ne navedes dokaza koji ce demantirati ono sto sam naveo,4-ta zapovest sa kamenih ploca bice tamo gde joj je mesto - u kategoriji zapovesti koje su jos uvek na snazi i bice tako i u buducnosti.
Pa vidis,
apostoli kazu da su i subote
samo senka Hrista.
Ali necemo njihovu pricu
mesati u nase ucenje, jel tako? :hahaha::hahaha:


To je prevazidjeni sistem sankcija jer danas zivimo u drustvu gde nam drzavni zakoni izricito brane bilo kakav pokusaj ubistva a jos vise sankcionisu ukoliko se to desi...
Lepu si pricu iskonstruisao
da izbegnes postovanje
JASNE BIBLISKE ZAPOVESTI.
Ali to nigde ne pise u Bibliji,
dakle jeres. :aha:


Kao prvo,sunet je uspostavljen u vreme SZ-ta kada je Bog oformio narod ( etnikum) ali ujedno i duhovnu kategoriju kategoriju JEVREJSTVO ( SZ-ni Bozji narod) , izmedju ostalog, i po etnickoj osnovi stoga se trebalo stvoriti realnost da biti veran Bogu trebalo bi podrazumevati biti deo jevrjskog naroda i obrezanje je bilo iskljucivo u toj funkciji .
Bitno je napomenuti da ako je neki paganin odlucio postati JEVREJIN trebao je takodje se obrezati.
I to je tako bilo sve do trenutka kada su jevreji razapeli Hrista i konacno izgubili status Bozji narod putem etnicke pripadnosti ( dakle putem radjanja) stoga je prestala potreba da se bilo koji paganin obrezuje da bi postao jevrejin - od tad pa nadalje svaji je paganin mogao postati HRISCANIN (pripadnik NZ-og Bozjeg naroda) ukoliko prihvati Isusa Hrista i Njegove zapovesti ( ovo je kategorija zpovesti koja ima kontinuitet do dana danasnjeg ).
Iz ovih razloga obrezanje nije obaveza hriscana !!!
Da, ali u Tori jasno pise
da je obrezanje ZAVET VECAN.
Zasto krsis JASNU BIBLISKU zapovest? :rotf:


A sto mene pitas,pitaj one koje to traze jer sto se mene tice,ja sam prihvatio realnost da je NZ-ni koncept finansiranja crkve iskljucivo putem DOBROVOLJNOG DARIVANJA !!!
Jel i tebi treba nesto nacrtati ili ce ti ovo biti dovoljno da razumes ?
Znaci, dobrovoljno se
zaklinjete na krstenju
da cete da izdvajate 10 odsto
do kraja zivota.
Bas lep biznis, Baki.
U jevrejskom stilu. :rotf:

E sad posto sam ti lepo odgovorio,daj mi ti odgovori pitanje od koje bezis kao "odju od svinjetine a ne zna zasto treba bezati":

Koja je po tebi tehnicka razlika izmedju formata ukinut i ispunjen zakon ili jos preciznije - kako se te dve kategorije manifestuju u smislu implementacije tih zakona ? :kafa: :mazi:
Tehnicka razlika je zanemarljiva.
I jedno i drugo
znaci da konza vise ne vazi.
:rotf:
 
Pa vidis,
apostoli kazu da su i subote
samo senka Hrista.
Tako je,to zaista kazu ali onima koji imaju elementarno znanje iz ove materije sto ce reci onima koji znaju da postoje razne kategorije subota u Bibliji i da su neki od njih direktno ili indirektno vezane za zakonom o prinosenju krvnih zrtava stoga su zaista mogli biti "senka Hrista".
Za razliku od te subote,ona iz 4-te zapovesti nema apsolutno nikakve dakle nit direktne a nit indirektne veze sa zrtvom Isusa Hrista a nit sa zakonom o prinosenju krvnih zrtava stoga OVA ZAPOVEST NE MOZE BITI SJEN OD HRISTA !!!
A ako li to nije to znaci da je ta zapovest jos uvek na snazi !!!

Ali necemo njihovu pricu
mesati u nase ucenje, jel tako? :hahaha::hahaha:
Ma ne samo da hocemo nego i moramo jer je sve to sastavni deo Svetog Pisma , samo trebas MALO sesti i zagrejati stolicu kako bi prvo sve to lepo procitao a onda da krenes sa intenzivnom molitvom da bi ti Bog otvorio razum da sve to lepo razumes...ovako kao sto radis do sada,jedino sto uspevas jeste to da "lepo zabavljas goste"i da se smejes svojim vratolomijama.


robivek:
To je prevazidjeni sistem sankcija jer danas zivimo u drustvu gde nam drzavni zakoni izricito brane bilo kakav pokusaj ubistva a jos vise sankcionisu ukoliko se to desi...

Lepu si pricu iskonstruisao

da izbegnes postovanje
JASNE BIBLISKE ZAPOVESTI.
Ali to nigde ne pise u Bibliji,
dakle jeres. :aha:
Zapravo pise i to veoma jasno da bi cak i ti to trebao iz prve razumeti.
Naime,Biblija nas pozia da budemo poslusni vlastima a ta se poslusnost direktno manifestuje postovanjem drzavnih zakona.
Evo ti Bibliskog dokaza:

Rim.13,1.2:
" Svaka duša da se pokorava vlastima koje vladaju; jer nema vlasti da nije od Boga, a što su vlasti, od Boga su postavljene.
Tako koji se suproti vlasti suproti se naredbi Božijoj; a koji se suprote primiće grijeh na sebe..."

Dakle danasnje vlasti brane ubistvo stoga nam je obaveza da to postujemo.


Da, ali u Tori jasno pise
da je obrezanje ZAVET VECAN.
Zasto krsis JASNU BIBLISKU zapovest? :rotf:
Tako je,obrezanje je bio zavet vecan jevrejima koji su jedino i eksluzivno imali status BOZJI NAROD pa su se svi jevreji po rodjenju ali i svi ostali koji bi hteli postati pripadnici Bozjeg narfoda - trebali obrezati i na taj nacin postati jevreji !!!
Nazalost,Hristovo raspece oznacio je kraj tog jevrejskog statusa i nakon toga su Bozji narod postajali svi koji su bili voljni prihvatiti Isusa Hrista za svog spasitelja sto znaci da je to mogao biti i svaki srbin.,makedonac,grk i t.d. s tim sto vise nije bilo potrebe da obracenici postanu JEVREJI PO TELU I LI PO OBREZANJU TELA kao sto je to bio slucaj u SZ.
Isus Hristos je ucenicima obecao Njegovo direktno prisustvo i delovanje Duha Svetoga u misiji koju im je zadao stoga sve sto su ti apostoli zapisali i danas jeste deo NZ-ta qje sastavni deo Svetog Pisma i to se treba postovati i drzati u celini ( naravno,mislim na ono sto je jos uvek na snazi a nije bilo "sjen od Hrista" .

Nego mi daj molim te reci - DALI SI TI JEVREJIN ?
Jer ako si kojim slucajem obrezan onda to znaci da si postao jevrejin a ako to jesi onda trebas postovati sve sto drze danasnji subotari !
Dakle ???

Znaci, dobrovoljno se
zaklinjete na krstenju
da cete da izdvajate 10 odsto
do kraja zivota.
Bas lep biznis, Baki.
U jevrejskom stilu. :rotf:
Molim te citiraj me gde ssam ja to neka rekao ili u suprotnom - priznaj da opet lupetaras i da je sve to samo deo tvoje "bujne mashte".

E sad posto sam ti lepo odgovorio,daj mi ti odgovori pitanje od koje bezis kao "odju od svinjetine a ne zna zasto treba bezati":

Koja je po tebi tehnicka razlika izmedju formata ukinut i ispunjen zakon ili jos preciznije - kako se te dve kategorije manifestuju u smislu implementacije tih zakona ? :kafa: :mazi:
Tehnicka razlika je zanemarljiva.
I jedno i drugo
znaci da konza vise ne vazi.
Tako je,slazem se.
E sad mi reci zasto ste optuzivali Pavla da iznosi pogresnu nauku kada je licno Isus Hristos rekao svojim ucenicima da je On dosao ISPUNITI zakon ?
Nadam se da se neces osuditi da Isusa optuzujes za jeres ? :kafa:
 
ispuniti

DEFINICIJA​

1. (što, koga) a. učiniti punim, opr. isprazniti b. unijeti u kakav obrazac, upitnik itd. sve tražene podatke c. izvršiti što je zamišljeno; ostvariti
2. (se) a. postati pun b. proteći u vremenu c. biti pun dojmova, prožeti se doživljajima, dojmovima i osjećajima [ispuniti radošću]

u bibliskom smislu

Menu icon

SAZNAJTE KAKO ...​

Provedi večnost sa Bogom

Primite oproštaj od Boga

PITANJE

Šta znači to da je Isus ispunio zakon, ali ga nije razrešio?​

ODGOVOR

U Propovedi na gori nailazimo na ove Isusove reči: "Ne mislite da sam došao da razrešim zakon i proroke; nisam došao da razrešim nego da ispunim. Jer zaista vam kažem, dok ne prođe nebo i zemlja, neće ni jedno iota ili jedna crtica od zakona nestati, dok se sve ne zbude" (Matej 5.17-18).

Često se mogu čuti primedbe da ako Isus nije razrešio zakon, onda je on još uvek na snazi. Shodno tome, trebalo bi da se drži sabat i još mnogo toga što nalaže Mojsijev zakon. Ta pretpostavka nastala je zbog pogrešnog tumačenja reči i namere u ovim stihovima. Isus ovde nije rekao da obavezujuća priroda Mojsijevog zakona ostaje zauvek na snazi. Takav stav bi se kosio sa svim ostalim što nalazimo u Novom zavetu (Rimljanima 10:4; Galatima 3:23-25; Efescima 2:15).

Obratićemo posebnu pažnju na reč “razrešiti” zbog njene naročite važnosti. To je prevod grčkog izraza kataluo koji doslovno znači “odrešiti”. Reč se ponavlja u Novom zavetu 17 puta. Na nekoliko mesta odnosi se na razaranje jevrejskog hrama (Matej 26:61; 27:40; Dela 6:14) i urušavanje ljudskog tela posle smrti (2. Korinćanima 5:1). Izraz može da ima i prošireno značenje “oboriti” tj. “nemati uspeha”. U klasičnom grčkom koristio se u institucijama i zakonu i imao je značenje "staviti van snage”.

Naročito je važno obratiti pažnju na to kako se reč koristi u Mateju 5:17. U ovom kontekstu “razrešiti" postaje suprotnost reči “ispuniti”. Isus nije došao da razreši, nego da ispuni. On nije došao na zemlju da bi se suprotstavljao zakonu; njegov cilj nije bio da spreči ispunjenje zakona. Baš naprotiv, on ga je poštovao, voleo, pokoravao mu se i na kraju ga je ispunio. Ispunio je proročke reči koje se odnose na njega (Luka 24:44) kao i zahteve Mojsijevog zakona koji poziva na potpunu poslušnost pod pretnjom kletve (vidi Galatima 3:10, 13). U tom smislu Božiji zakon je večan. On će uvek ispuniti svrhu svog postojanja.

Međutim, ako Mojsijev zakon i danas ima istu obavezujuću snagu nad ljudima, to znači da on nije ispunjen i da Isus nije uspeo da uradi ono zbog čega je došao. S druge strane, ako je Isus ispunio svoj cilj onda je i zakon ispunjen i nema više obavezujuću snagu kao nekada. Nadalje, ako Hristos nije ispunio Mojsijev zakon – koji je zbog toga i danas pravosnažan – onda on nije delimično obavezujući. U stvari, to je veoma snažan i zahtevan sistem. Isus je jasno rekao da ni jedna jota ili crtica neće nestati iz zakona dok se sve ne zbude. Prema tome, ništa od zakona nije bilo ukinuto sve dok on nije u potpunosti ispunio svoju svrhu. Isus je ispunio ceo zakon. Ne možemo da kažemo da je ispunio deo koji se odnosi na prinošenje žrtava, ali ne i ostale grupe zakona. Ili je ispunio ceo zakon, ili nije ispunio ništa od toga. Ono što Isusova smrt znači za sistem prinošenja žrtvi, znači i za ostale aspekte zakona.
https://www.gotquestions.org/Srpski/Isus-ispunio-zakon.html
 

Back
Top