Zašto je važno mentalno zdravlje?

Džudi S

Domaćin
Moderator
Poruka
4.874
FORUM.jpg
Briga o mentalnom zdravlju kao osnovna briga o sebi

Briga o mentalnom zdravlju može se definisati kao svesno delovanje za održavanje, unapređenje ili obnovu psihičkog blagostanja. To uključuje prepoznavanje i suočavanje sa izazovima koji utiču na naše raspoloženje, stavove, ponašanja i odnose. Različiti faktori utiču na mentalno zdravlje, uključujući genetiku, okolinu, socijalne i ekonomske uslove, ali postoji mnogo načina na koje pojedinci mogu ojačati svoje mentalno zdravlje.

1. Mentalno zdravlje utiče na fizičko zdravlje

2. Briga o mentalnom zdravlju pomaže u smanjenju stresa

3. Briga o mentalnom zdravlju poboljšava naše odnose s drugima

Naše mentalno zdravlje, utiče na celokupno naše zdravlje.

Zašto ne brinemo o svom zdravlju?

Zašto ne brinemo o svom mentalnom zdravlju?

Zašto je teško da se ode u Dom zdravlja i da se preventivno proveri zdravlje naše psihe?

- Odgovoriću na pitanja kasnije, sada bi mi značilo da čujem i vas.

I molim vas, bez spama u ovoj temi.

Poslednja izmena od moderatora:
Kako se brine o mentalnom zdravlju?

"
Strategije za unapređenje mentalnog zdravlja

Postoji mnogo načina na koje možemo unaprediti naše mentalno zdravlje. Evo nekoliko strategija koje možete primeniti:

• Vežbajte redovno: Vežbanje može pomoći u smanjenju stresa, anksioznosti i depresije. Redovna fizička aktivnost može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna i povećanju samopouzdanja.
  • Meditirajte: Meditacija može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, te poboljšanju raspoloženja i koncentracije. Postoji mnogo načina na koje možete meditirati, poput mindfulness meditacije, transcendentalne meditacije i drugih.
  • Usredsredite se na pozitivne misli: Ponekad se u fokus stavljaju samo negativne misli, što može dovesti do stresa i anksioznosti. Umesto toga, pokušajte da se fokusirate na pozitivne misli i situacije koje vas čine srećnim.
  • Razvijajte socijalne kontakte: Kvalitetni socijalni odnosi su važni za dobro mentalno zdravlje. Razvijajte prijateljstva i provodite vreme s ljudima koji vas podržavaju i čine vas srećnim i ispunjenim.
  • Naučite kako da upravljate stresom: Dugotrajni stres može biti štetan za mentalno i fizičko zdravlje. Naučite kako upravljati stresom, poput vežbanja dubokog disanja, meditacije ili drugih tehnika za smanjenje stresa.
  • Provodite vreme u prirodi: Boravak u prirodi može pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju raspoloženja i povećanju samopouzdanja. Pokušajte da provedete neko vreme svaki dan u prirodi, poput šetnje u parku ili vožnje biciklom.
  • Učite nove stvari: Učenje novih veština i hobija može poboljšati samopouzdanje i kvalitet života. Probajte da učite neki novi jezik, da svirate instrument ili se uključite u novi sport ili hobi.
  • Razgovarajte s terapeutom: Ako osećate da vam je potrebna pomoć u suočavanju s mentalnim zdravstvenim problemima, razgovor s terapeutom može biti koristan. Terapeut vam može pružiti podršku, savete i strategije za suočavanje sa izazovima sa kojima se susrećete. "

Preneto sa https://pharmanova.rs/vesti/briga-o-mentalnom-zdravlju-kao-osnovna-briga-o-sebi/

Meni lično najviše prijaju socijalni kontakti. Uživo najbolje.

Rekao bih da minimalna briga o mentalnom zdravlju iziskuje:
slobodno vreme u kojem možemo da vršimo održavanje mentalnog zdravlja, makar to bile pauze između stresnih situacija, nekada su i sredstva potrebna, tipa da se ode negde i utiša buka, kao treće mora postojati volja da se brinemo o sopstvenom zdravlju, a dosta veliki broj osoba nema/ne može/neće da poradi na ova tri.
Rekao bih da smo najčešće u situaciji da ne brinemo o nečemu dok situacija ne dođe do kritičnog momenta, a kada je mentalno zdravlje u pitanju tada je veoma često već kasno.
Pored toga možda je jedan od problema odabrati način na koji ćemo brinuti o MZ zbog velikog broja ponuđenih "solucija" koje nam se plasiraju...
Zašto je teško da se ode u Dom zdravlja i da se preventivno proveri zdravlje naše psihe?
Strah od osude i odbacivanja od strane okoline, rekao bih da je ovo kulturološka pojava za ove prostore.
To je ona logika/stigma - ako ide kod psihologa/psihijatra mora da je lud?

Zasto je vazno mentalno zdravlje? Zato sto je ment. zdravlje sastavni deo opsteg zdravlja,
ali to se na zalost cesto zanemaruje pa se pod zdravljem obicno misli na fizicko, a oba su podjednako bitna.

Mentalno zdrav covek moze mnogo toga sto deluje mozda i nemoguce u prvi mah, dok covek koji ima psih. problem
(ne mora nuzno da bude dijagnoza) nekad misli da ne moze i ono sto zapravo moze.

Toliko se zanemaruje znacaj psih. stanja coveka da ce za ne tako veliki br. godina depresija biti vodeci uzrok invaliditeta,
anksioznost da i ne pominjem.

Sto se tice odlaska u DZ i proveravanje psihe ne znam da li se to uopste radi kod nas, da odes kod psih. i pitas - proverite mi
psih. stanje.

Inace, nisam ljubitelj univerzalnih saveta za pobosljanje ment. zdravlje, iako su vecina njih tacni.
Ipak, sve zavisi od trenutno ment. stanja konkretnog coveka.

Mentalno zdravlje je vazno. I to je aksiom, mislim da tu nema sta da se objasnjava zasto je to vazno.

Druge stvari su problem, a @Ganfajter je lepo to rekao: to sto mnogi (skoro svi) misle da su odlicnog mentalnog zdravlja.

I to je glavni problem: kako sirokim narodnim masama objasniti da prepoznaju kod sebe da im treba pomoc?
Na primer, sa klasicnim bolestima je lako: boli me grlo, imam temperaturu - dakle nije mi dobro. Idem kod doktora.
Kako nauciti siroke narodne mase da isto prepoznaju i reaguju kada osete da im je mentalno zdravlje naruseno? Kako da znaju da nesto nije kako treba?

Naše mentalno zdravlje, utiče na celokupno naše zdravlje.

Mentalno zdravlje, tj. mentalna ispravnost je za masu ljudi kao kad kutnjak ima karijes, ali ne boli. "Šta ima veze? Nije upadljivo."
Nezadovoljstvima raznim socijalnim pitanjima se zastiru i maskiraju ozbiljne mentalne tegobe. " Ćuti, naš/a je, takva je kakva je."
"On/a brzo plane."
Šta, sad? Porodica i okolina treba da dršće od straha jer neko prosto ima "kratak fitilj", "nije mu dan", "smeta mu oblak, kiša, sunce".
"Nema se para pa smo nervozni i kivni."
Premalo je ili se pogrešno sprovode introspekcije tj. sagledavanje sebe i svog ponašanja. Neki oblici nepravilnog ponašanja su toliko rasprostranjeni da su uobičajeni i unormaljeni.

Pravilno je prati zube bar dva puta dnevno, ali znam za javnu ličnost koja je u više navrata izjavljivala i to će ceo život da tera-kako pranje zuba nije potrebno ako se samo ispravno hranimo. Tako nemaju zubi od čega da se kvare, a nema ni neprijatnog zadaha. Ista osoba smatra da su dezodoransi i parfemi čista idiotarija. Izvinite, navodim ovo kao plastičan primer toga kako se aktivno popularizuju i ustaljuju mnogi oblici nepravilnog ponašanja, pa tako i oko mentalnog zdravlja.
Smatram da ljudi koji ne vode računa o svom fizičkom zdravlju skoro obavezno imaju i nekih mentalnih problema, ali nije ni sve tako crno-belo.

Lično sam mnogo više fascinirana mentalnim tegobama koje se manifestuju kao agresija, histerija, konfliktnost i sl. Ti ljudi su realna i ozbiljna opasnost po okolinu i druge ljude, ali sam takođe osećala nelagodu kada bi me neko opisao kao "mirnu, tihu i povučenu".

I to je glavni problem: kako sirokim narodnim masama objasniti da prepoznaju kod sebe da im treba pomoc?

Možda bi mogli da na TV-u, u emisijama o zdravlju, pokrenu i emisiju ili serijal o mentalnom zdravlju.

Moja sestra živi na Švarcvaldu. Ona je psihijatar i psihoterapeut. Napustila je rad u bolnici i sada ima svoju ordinaciju. Pričala mi je nedavno da ima puno posla, da Nemci rado dolaze na psihoterapije, i da je broj ljudi sa nekim mentalnim bolestima i poremećajima povećan posle pandemije covid 19.

To je njeno gledište, ne znam da li je ta pažnja o mentalnom zdravlju prisutna u celoj Nemačkoj?

Da se vratim na temu. Bilo bi dobro da se o zdravlju psihe priča i u srednjim školama koje nemaju predmet Psihologija.

Možda bi se tada predrasude smanjile.

Lično sam mnogo više fascinirana mentalnim tegobama koje se manifestuju kao agresija, histerija, konfliktnost i sl. Ti ljudi su realna i ozbiljna opasnost po okolinu i druge ljude, ali sam takođe osećala nelagodu kada bi me neko opisao kao "mirnu, tihu i povučenu".

Te tegobe mogu da se kontrolišu uzimanjem lekova. Ali se ne kontrolišu, jer ljudi ne idu ni kod psihologa a ni kod psihijatra.

Skoro svaki posao kojim sam se do sada bavila je zahtevao podrobnu potvrdu o psiho-fizičkoj spremnosti.
Fakultet bez toga nisam mogla da upišem.
Odlazak kod psihologa mi je sasvim obična stvar, i naši razgovori su skoro pa prijateljski.
Ipak, svoje neke mentalne mane sam uglavnom sama sebi pronalazila i trudila se da ih ispravim.
"Mirna, tiha i povučena"???
Idemo na Filološki gde će se propričat' i milom i silom, i to kako-Šekspirovski, ka' Dostojevski i Simon de Beauvoir!!! :zcepanje:
To je mera, etalon, a ja samo parlam i nisam više tiha. Mirna i povučena jesam i dalje, ali sam sada time konačno zadovoljna.
Volimo biti SAM SVOJ MAJSTOR, mi, ovde, Balkanci. Koliko je to dobro, toliko može da ispadne prava katastrofa.:confused:

Sebe uz svakodnevne brige testiram i resetujem na određene načine koji me čine funkcionalnijom i spremnijom za rešavanje SVOJIH problema. Ne postoji period života u kom nisam mogla da se zakačim za "okidač" nekih mentalnih smetnji, i ako bolje razmislimo-svi uvek imamo ponešto što smeta, ali od svega mi je preči mir u glavi i mir u duši. U glavi sprovodim matematike i logike, a u duši strpljenje i uzdržanje.

"
Strategije za unapređenje mentalnog zdravlja

Postoji mnogo načina na koje možemo unaprediti naše mentalno zdravlje. Evo nekoliko strategija koje možete primeniti:

• Vežbajte redovno: Vežbanje može pomoći u smanjenju stresa, anksioznosti i depresije. Redovna fizička aktivnost može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna i povećanju samopouzdanja.
  • Meditirajte: Meditacija može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, te poboljšanju raspoloženja i koncentracije. Postoji mnogo načina na koje možete meditirati, poput mindfulness meditacije, transcendentalne meditacije i drugih.
  • Usredsredite se na pozitivne misli: Ponekad se u fokus stavljaju samo negativne misli, što može dovesti do stresa i anksioznosti. Umesto toga, pokušajte da se fokusirate na pozitivne misli i situacije koje vas čine srećnim.
  • Razvijajte socijalne kontakte: Kvalitetni socijalni odnosi su važni za dobro mentalno zdravlje. Razvijajte prijateljstva i provodite vreme s ljudima koji vas podržavaju i čine vas srećnim i ispunjenim.
  • Naučite kako da upravljate stresom: Dugotrajni stres može biti štetan za mentalno i fizičko zdravlje. Naučite kako upravljati stresom, poput vežbanja dubokog disanja, meditacije ili drugih tehnika za smanjenje stresa.
  • Provodite vreme u prirodi: Boravak u prirodi može pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju raspoloženja i povećanju samopouzdanja. Pokušajte da provedete neko vreme svaki dan u prirodi, poput šetnje u parku ili vožnje biciklom.
  • Učite nove stvari: Učenje novih veština i hobija može poboljšati samopouzdanje i kvalitet života. Probajte da učite neki novi jezik, da svirate instrument ili se uključite u novi sport ili hobi.
  • Razgovarajte s terapeutom: Ako osećate da vam je potrebna pomoć u suočavanju s mentalnim zdravstvenim problemima, razgovor s terapeutom može biti koristan. Terapeut vam može pružiti podršku, savete i strategije za suočavanje sa izazovima sa kojima se susrećete. "

Preneto sa https://pharmanova.rs/vesti/briga-o-mentalnom-zdravlju-kao-osnovna-briga-o-sebi/

Meni lično najviše prijaju socijalni kontakti. Uživo najbolje.
Tako piše u knjigama t.j. teoriji. Kao u svemu i tu je praksa drugo. Presudan je genetski materijal te rana iskustva a toksične ljude ne možemo izbjeći. Loša rana iskustva proizvode samoispunjavajuće proročanstvo.

Te tegobe mogu da se kontrolišu uzimanjem lekova. Ali se ne kontrolišu, jer ljudi ne idu ni kod psihologa a ni kod psihijatra.
Znam njih više, a nisam neko ko zna mnogo ljudi, da su se sami i na svoju ruku skidali sa sasvim slučajno utvrđene dijagnoze, tj. smanjivali sebi doze i konačno prestali sa uzimanjem ikakve.
Ne treba to njima.
Ne obraćaju se psiholozima tj. psihijatrima, ne idu na kontrole... i povremeno im se dešavaju ispadi neprijatni za gledanje i slušanje.
Jednu medicinsku sestru sam morala od svog sopstvenog srodnika da spašavam.
Ona je konačno zahtevala da izričito sa mnom razgovara, i nikako sa tim mojim srodnikom, te da se dotični udalji-inače bi i policija morala da se angažuje.

U familiji ih odmilja zovu "svađalice" i "brzi na okidaču", ali mi je žalosno njihovo razodmiljeno psihičko stanje.

Psihopate nemaju problema sa stresom.
Kakvo je njihovo mentalno zdravlje i koliko brinu o istom?
Strašno.
Našla sam se u centru za socijalna pitanja jednom prilikom, odokativno pred nervnim slomom.
Saslušalo me je oko 10 žena i vidno saučestvovalo sa mnom u svemu što sam podelila sa njima.
Kao da nisam prisutna, između sebe su se došaptavale: "Kako je lepa...", a one sve lepše od mene, skockane, dame iz različitih krajeva Srbije.
Na predlog i sugestiju da napišu prijavu kako bi jedino mogli da deluju institucijalno, po zakonu, uplašila sam se i priznala da mi je dovoljno da bar njih 10 osoba zna, ali prijavu nisam zvanično podnela.
Jednostavno, porodica se drži na okupu i silom, problemi se zataškavaju, ko je žrtva-otrpeće još malo, naviklo se, a ko je nasilnik-za njega ima nade i načina da mu se smanji dijametar delovanja. Spolja izgleda sve dobro. Bitno je da porodica izgleda, a manje je bitno to da bude.
Stavka koju sam predvidela taj dan se obistinila, a neko je ažurno pisao šta pričam.
Izmišljotinama se ne bavim, ali svi vezani za psihopate-sociopate-neuravnotežene sa histerijama-pate i izvlače deblje krajeve.
Oni bi trebalo da se leče, ali neće, a svi ostali su kolateral.

psihologija je širi pojam od mentalnog zdravlja...ne sviđa mi se što je na forumu Psihologija izgubila status koji je imala i svedena je na podforum foruma zdravlje...ne vidim zašto je to urađeno osim možda zbog manjka moderatora

Опет смо ту, где смо и били, на старом месту. Психологија и категорија Друштво.

Ono kad mi se poremeti psiha

Psiha (grč. Ψυχή, Psykhế) u grčkoj mitologiji Erosova je ljubav

Svi su hvalili Psihinu ljepotu, kao novu Afroditu, ali nitko je nije želio za ženu, dok su druge dvije njezine sestre našle kraljevske muževe. Afrodita je bila ljubomorna zbog njezine ljepote jer nitko nije odavao počast pravoj Afroditi, svi su hvalili Psihinu ljepotu, a njezina su svetišta opustjela te je rekla Erosu da je pogodi u srce da se zaljubi u najružnijeg čovjeka na svijetu. Eros je prihvatio majčinu naredbu, ali kad je došao do Psihe, odmah se u nju zaljubio. Druga inačica mita govori da se slučajno ubo o vlastitu zlatnu strelicu.

i dalje ... https://sh.wikipedia.org/wiki/Psiha_(mitologija)

Back