Zašto je važno da za zadušnice povedete i decu na groblje?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
88.033
Otac Predrag Popović na svom Instagram profilu objasnio je šta valja raditi na ovaj praznik.

- Zadušnice su dan koji je određen za obilazak grobova i davanje pomena upokojenima. Treba skuvati žito i poneti sa vinom na groblje. Ako vidite sveštenika pozovite ga da očita kratak pomen. Ako pak sveštenika nema pročitajte molitvu za upokojene spomenuvši imena upokojenih - napisao je.

Otac Predrag kaže da prvo treba okaditi grob, pa da se nakon toga celiva krst, a da se tek onda pale sveće uz spominjanje imena. Dodaje i da bi trebalo da se i deca povedu kako bi naučila kako se brine o upokojenima, te da ne treba zabranjivati da hodaju po ploči groba ili mestu počinka.

- Uvek sam imao osećaj kad moja deca hodaju i igraju se na grobu mog oca da mu sede u krilu i da se igraju sa njim - prisetio se sveštenik. U svojoj objavi posebno ističe da se prema upokojenima treba odnositi kao prema odsutnima, onima koji su živi, ali trenutno nisu tu.

https://stil.kurir.rs/lifestyle/obi...zno-da-se-deca-povedu-na-groblje-za-zadusnice

Izlaziite li?

Da li se pridržavate pravila?

Otac Predrag Popović na svom Instagram profilu objasnio je šta valja raditi na ovaj praznik.

- Zadušnice su dan koji je određen za obilazak grobova i davanje pomena upokojenima. Treba skuvati žito i poneti sa vinom na groblje. Ako vidite sveštenika pozovite ga da očita kratak pomen. Ako pak sveštenika nema pročitajte molitvu za upokojene spomenuvši imena upokojenih - napisao je.

Otac Predrag kaže da prvo treba okaditi grob, pa da se nakon toga celiva krst, a da se tek onda pale sveće uz spominjanje imena. Dodaje i da bi trebalo da se i deca povedu kako bi naučila kako se brine o upokojenima, te da ne treba zabranjivati da hodaju po ploči groba ili mestu počinka.

- Uvek sam imao osećaj kad moja deca hodaju i igraju se na grobu mog oca da mu sede u krilu i da se igraju sa njim - prisetio se sveštenik. U svojoj objavi posebno ističe da se prema upokojenima treba odnositi kao prema odsutnima, onima koji su živi, ali trenutno nisu tu.

https://stil.kurir.rs/lifestyle/obi...zno-da-se-deca-povedu-na-groblje-za-zadusnice

Izlaziite li?

Nikada nisam vodio decu na groblje,jer ni mene nisu vodili kada sam bio mali.

Гробља су до јаја, миран комшилук

Prilozi

• img_1_1739552430809.jpg
    img_1_1739552430809.jpg
    109,5 KB · Pregleda: 5
Bice zdranja sutra na grobljima u Srbiji.

Negde se iznosi i pecenje, pasulj sigurno.

Sve u duhu hriscanstva i srpstva.
mi smo spremili sarmu, prebranac, ćufte, pileća krilca, pihtije, sarajevski ćevap, banjalučku pljeskavicu, leskovački voz, rusku salatu

od slatkog evo žene sad namestile palačinke kajsija, nutela, šipurak, orasi, sutlijaš, puding, urmašice, baklave

pozivamo plenum na parcelu 999

- Zadušnice su dan koji je određen za obilazak grobova i davanje pomena upokojenima.
Odkud vam ovo verovanje,iz Biblije svakako nije !?

Treba skuvati žito i poneti sa vinom na groblje.
Biblijski dokaz ?
Ako vidite sveštenika pozovite ga da očita kratak pomen. Ako pak sveštenika nema pročitajte molitvu za upokojene spomenuvši imena upokojenih - napisao je.
Biblijski dokaz ?
Biblijski dokaz ?

Izlaziite li?

Jel moguce da vam ovakve sulude ideje dolaze na pamet,zasto ne vaspitavate decu da zapoznavaju naseg Gospoda Isusa Hrista,zasto ih ne ucite da znaju i drze Bozje zapovesti ?
Zasto ih ne ucite da znaju osnovne stvari iz Svetog Pisma ?
ZASTO IH UCITE NA MORBIDNU VERSKU PRAKSU koja nema nikave veze sa hriscanstvom ?

po selima su uvek vodali decu po sahranama zadušnicama... i uče ih tad da si smrtan da je to prirodno
Ja sam odgajen na selu,ali kao dete nisu me vodili po groblju.Bilo je dece koja su vodjena,zasto mene nisu,ne znam.Samo znam da mi je kasnije kada sam morao da idem neciju sahranu,bilo veoma tesko.nema veze da li je to bio blizi,ili dalji rodjak,komsija,ili poznanik.Prvi put sam isao na groblje u 5-om razredu,kada nam je poginuo jedan drug.Udarila su ga kola dok se igrao ispred svoje kapije sa kucetom.Sedeo je samnom u klupi i nisam mogao da izbegnem,a da ne odem.Plus me je nastavnica zaduzila da nosim venac.Bilo mi je veoma tesko i nikada to necu zaboraviri.proslo je 50 godina i malo vise.Nesto me je gusilo,kao da sam imao neku veliku knedlu u grlu,ni da je progutam,ni da je povratim.Strasno.

Ja sam odgajen na selu,ali kao dete nisu me vodili po groblju.Bilo je dece koja su vodjena,zasto mene nisu,ne znam.Samo znam da mi je kasnije kada sam morao da idem neciju sahranu,bilo veoma tesko.nema veze da li je to bio blizi,ili dalji rodjak,komsija,ili poznanik.Prvi put sam isao na groblje u 5-om razredu,kada nam je poginuo jedan drug.Udarila su ga kola dok se igrao ispred svoje kapije sa kucetom.Sedeo je samnom u klupi i nisam mogao da izbegnem,a da ne odem.Plus me je nastavnica zaduzila da nosim venac.Bilo mi je veoma tesko i nikada to necu zaboraviri.proslo je 50 godina i malo vise.Nesto me je gusilo,kao da sam imao neku veliku knedlu u grlu,ni da je progutam,ni da je povratim.Strasno.
to ti kažem, nama to teže pada jer su nas navodno štitili a posle padamo u nesvest
doduše ja na groblju ma nikakav osećaj nemam, jednostavno kao da obilazim spomenike kulture. možda sam jedinstven slučaj. :confused:

To je paganski obicaj.
još uvek smo duže bili pod Perunom i ekipom nego pod Hristom i drugarima iz Izrailja

interesantno da svi koji krenu put pomodarstva i raskinu veze sa pokojnim delom familije realnim dešavanjima ostanu bez imetka predaka, ništa magija sve po zakonu iz ove dimenzije.

Ako želiš dokaz - izvoli pa probaj
Ako smeš naravno
Pa nam javi
Ali ne pitaj posle - vidi stvarno, a kako?

ja moje nosim u srcu i oni su živi dok sam i ja.
čovek inače dva puta umire
prvi put kad prestane da diše, drugi put kada ode u zaborav, eto samo ta groblja ostave neki trag da si postojao.
Nazalost imam mnogo osoba kje pamtim i nikada ih necu zaboraviti.Ima tu i rodbine,prijatelja,komsija.Tesko se to zaboravlja.

Back